Mullerthail Luxemburg

Welk type wandelschoenen is perfect voor jou?

Geüpdatet op

Sinds kort zijn we eindelijk om, wat is wandelen op goede wandelschoenen fijn! Jarenlang wandelden we door steden, dorpen, natuurgebieden en jungles op onze sneakers of slippers. Niet wetende dat goede schoenen het wandelen nog veel leuker maken. Maar de juiste wandelschoenen aanschaffen is niet zo gemakkelijk als dat het lijkt. Want kies je voor lage of hoge wandelschoenen of ga je voor echte bergschoenen? In dit artikel delen we informatie over verschillende categoriën wandelschoenen die allen geschikt zijn voor verschillende ondergronden, situaties en wandelingen.

Inhoudsopgave:Welk type wandelschoenen is perfect voor jou?
  1. Welke wandelschoenen kies je?
  2. Extra specificaties waar de perfecte schoenen aan kunnen voldoen

Welke wandelschoenen kies je?

De keuze aan berg-en wandelschoenen is reuze en daarom is het belangrijk om allereerst te bepalen waar je je schoenen precies voor wilt gebruiken. Wandel je vooral in de natuur in Nederland of tijdens stedentrips? Of maak je meerdaagse trekkingen en bergwandelingen? Welke soort schoenen het beste bij jou passen hangt helemaal af van waar jij de schoenen voor wat gaat gebruiken.

Wandelschoenen worden onderverdeeld in vier verschillende types. Hieronder vertellen we je iets meer over deze categorieën, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Hanwag Banks review

Wandelschoenen categorie A (lage wandelschoenen)

Wandelschoenen in de categorie A zijn de lichtste wandelschoenen die perfect zijn voor kortere wandelingen en/of wandelingen op vlak terrein. Denk aan een hike door de natuur in Nederland of een stedentrip waarbij je veel kilometers maakt. Categorie A schoenen zijn over het algemeen lage wandelschoenen en hebben iets meer schokdemping en ondersteuning dan bijvoorbeeld sneakers.

Categorie A/B

Hoewel er vier categorieën zijn, is er nog één categorie die er tussen in zit. De wandelschoen categorie A/B. Deze schoen is in principe gemaakt voor gebruik tijdens wandelingen op vlak terrein, maar heeft een iets stuggere zool dan categorie A en is daarom ook uitstekend te gebruiken tijdens langere wandelingen. Een categorie A wandelschoen is vrijwel altijd een laag model. Vaak zijn categorie A/B schoenen hoger dan de schoenen in categorie A.

Hanwag Banks wandelschoenen

Wandelschoenen categorie B (trekkingsschoenen)

Wanneer je voeten iets meer ondersteuning nodig hebben tijdens het wandelen – denk aan middelzware hikes – dan zijn wandelschoenen in de categorie B perfect voor jou. Deze schoenen hebben een iets buigzamere zool en bieden meer grip tijdens het wandelen. De schacht van een B schoen is hoger en stijver dan die van een A/B schoen.

Categorie C (bergwandelschoenen)

Ben je van plan om veel te gaan wandelen in de bergen en/of ga je veel klimmen en klauteren dan zijn wandelschoenen in de categorie C een betere keuze. Deze schoenen zijn een stuk stugger en perfect voor lange wandelingen in de natuur die een tikkeltje lastiger zijn. Categorie C schoenen zijn hoge wandelschoenen en worden ook wel bergschoenen genoemd.

Categorie D (expeditie schoenen)

Wanneer jij van plan bent om ‘gewoon’ te gaan hiken zul je de wandelschoenen in categorie D in principe niet nodig hebben. Deze expeditie schoenen zijn op de markt gebracht voor bergbeklimmers en wandelingen op ijsvlaktes. De schoenen zijn een stuk stugger en zitten minder comfortabel, maar bieden wel de perfecte steun die je nodig hebt tijdens het bergbeklimmen.

Hanwag Banks LL

Extra specificaties waar de perfecte schoenen aan kunnen voldoen

Wanneer je voor jezelf hebt besloten welk type wandelschoen het beste bij jou past is het daarnaast handig om te bekijken naar welke specificaties jij belangrijk vindt. Wandel je veel warme landen, zoals hiken in de jungle, dan kan het fijn zijn om schoenen aan te schaffen waarvan de stof ademend is, denk bijvoorbeeld aan leer. Een andere belangrijke keuze factor is het membraam waarvan de schoen is gemaakt. Zo heb ik zelf schoenen die zijn gemaakt van Gore-Tex wat betekent dat de schoenen waterdicht zijn. Super handig wanneer je door rivieren wilt klimmen en klauteren of veel zult wandelen in slecht weer.

Hanwag Banks Lady GTX

Daarnaast is natuurlijk de pasvorm van de schoenen erg belangrijk. Ik raad je dan ook zeker aan om schoenen altijd te passen en uit te proberen in de winkel. Bever heeft bijvoorbeeld een uitgebreid aanbod wandelschoenen.

Hoewel goede wandelschoenen aanschaffen niet goedkoop zal zijn kan ik je garanderen dat het iedere cent waard zal zijn. Wandelen op goede schoenen betekent minder last van je zool, minder snel blaren en veel meer wandelgenot.

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bever. Wij delen enkel onze eigen ervaringen en eerlijke mening.