backpacken in laos

Backpacken in Laos: 5 redenen om te gaan

Als ik – na in totaal veertien maanden reizen door Azië – één favoriet land moet uitkiezen zou ik zonder twijfel Laos noemen. Een prachtig land in Zuidoost-Azië, ingeklemd tussen populaire bestemmingen als Vietnam en Thailand, maar waar het echte massa-toerisme nog niet is doorgebroken. In dit artikel geef ik je vijf redenen om te gaan backpacken in Laos. En geloof me, je zult er geen spijt van krijgen.

Beste reistijd Laos

Laos is het gehele jaar prima te bezoeken. Wil je er echter zo zeker mogelijk van zijn dat er geen of weinig regen valt, dan kun je de maanden mei tot en met oktober beter skippen. Tijdens deze maanden wordt het klimaat bepaald door de zuidwestmoesson. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het de hele dag regent. Meestal houdt het in dat het een uur – tot een aantal uren – per dag flink regent en dat het daarna weer prima vertoeven is. Net als in de andere landen in Zuidoost-Azië is vrijwel wel het gehele jaar door behoorlijk warm. Wanneer je hier niet zo goed tegen kunt kun je de maanden maart en april het beste overslaan. Dit zijn namelijk over het algemeen de warmste maanden van het jaar.

backpacken in laos

Klik hier om een uitgebreid artikel te lezen over onze route door Laos

Backpacken in Laos: Daarom is het zo fantastisch

Hoewel Laos de laatste jaren steeds populairder wordt onder reizigers, is het land nog niet zo overspoeld als buurlanden Thailand en Vietnam. Dit waarschijnlijk met name vanwege het feit dat er geen rechtstreekse vluchten zijn van Europa naar Laos en het feit dat het land helaas niet beschikt over paradijselijke eilanden en bounty stranden. Hoewel het – vrijwel altijd – heerlijke weer in Laos natuurlijk al reden genoeg zou moeten zijn voor een reis naar dit schitterende land, volgen hier de échte redenen voor een bezoek aan mijn favoriete land in Azië.

De liefste bevolking

Hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik de bevolking vrijwel overal in Azië onwijs lief en gastvrij vindt, stalen de inwoners van Laos mijn hart. Geen moment hebben we ons onveilig gevoeld. Nooit hebben we het gevoel gehad opgelicht te worden. Waar we op kwamen – in het kleinste dorpje of de hoofdstad Vientiane – overal waren mensen bereid om ons te helpen en overal werd er vriendelijk naar ons gelachen. Hoewel er niet snel een praatje met ons werd gemaakt, straalde de lokale bevolking één en al gastvrijheid uit.

backpacken in laos

backpacken in laos

De meest authentieke dorpjes

Tijdens onze reis door Azië bezochten we verschillende kleiner dan kleine dorpjes waar nog behoorlijk primitief werd geleefd. Ik heb me echter nog nooit zo thuis en op mijn gemak gevoeld als in het dorp Muang Ngoi. Wat een heerlijke plek! Hier vind je geen pinautomaten, geen verharde wegen en veel meer dan een handjevol guesthouses en restaurants vind je hier niet. Dit is echter wat de plek zo perfect maakt. Terug in de tijd. Terug naar de manier waarop de lokale bevolking leeft. En dan daarbij nog eens de perfecte ligging, aan de rivier, middenin de meest adembenemende kastgebergten. Muang Ngoi stal mijn hart.

backpacken in laos

backpacken in laos

Monniken vs backpackers

Uiteraard kom je ook in Laos meerdere backpackers tegen, net als in buurlanden Vietnam en Thailand. Jaarlijks trekken er echter een stuk minder reizigers naar Laos dan naar andere landen in Zuidoost-Azië en dat is wat mij betreft een groot pluspunt. De reizigers die je er tegenkomt zijn over het algemeen echte backpackers die niet een hele dag bij hun resort hangen (resorts zijn ook lastig te vinden in Laos 😉 ). Dit zorgt er meteen voor dat er een chille vibe hangt. Tel hierbij de duizenden monniken op die je in het land zult tegenkomen en het perfecte plaatje is compleet. Laos straalt één en al rust en relaxtheid uit.

backpacken in laos

Wil je een Tak Bat gaan bijwonen in Laos? Lees dan eerst dit artikel!

Heerlijk eten

Eten in Zuidoost-Azië. Als dit de reden is om te gaan reizen kun je je geluk niet op en kun je in vrijwel ieder land terecht (uitgezonderd de Filipijnen 😉 ). Ook in Laos is het eten weer perfect. Hier at ik de lekkerste curry’s, uiteraard met sticky rice, de specialiteit van het land. Maar ook voor wie eens helemaal klaar is met de Aziatische keuken, is er genoeg keuze. De Franse invloeden vind je nog overal terug en dat zorgt ervoor dat je op vrijwel iedere straathoek de lekkerste sandwiches kunt eten. Yum!

backpacken in laos

backpacken in laos

Adembenemende natuur

Iedere natuurliefhebber zou zonder twijfel een bezoek moeten brengen aan Laos. Urenlang kon ik staren naar de prachtige bergen en groener dan groene rijstvelden. Waar je ook bent in Laos, nooit zal het uitzicht saai zijn. Zo vind je er tientallen grotten, en de mooiste watervallen die ik ooit heb gezien.

backpacken in laos

backpacken in laos

Staat backpacken in Laos al op jouw bucketlist?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

7 reacties op “Backpacken in Laos: 5 redenen om te gaan”

 1. Laos lijkt mij een heel mooi land om eens te bezoeken! Vooral in een rondje zuid-oost Azië, los heb ik landen die hoger op mijn bucketlist staan. Goede redenen, ook al ben ik niet zo dol op eten in Azië, vond het in Maleisië ook flink tegenvallen. Dat wordt nog leuk als we deze zomer waarschijnlijk weer naar Azië gaan :p

 2. Yvonne schreef:

  Wat fijn om te lezen dat er nog altijd zo’n relaxte sfeer is in Laos en dat er nog steeds geen massa’s toeristen / backpackers naar het land komen. Ik had dit wel verwacht inmiddels, maar dat valt dus mee. I zou best terug willen naar Laos, ook al hebben we er al redelijk wat van gezien, het is een prachtig land!

 3. Jessica schreef:

  Ja Laos is zeker een van mijn favoriete landen! Maf toch dat de hoofdstad Vientiane gewoon kleiner voelt dan het dorp waar ik in ben opgegroeid haha 😉 Zonder McDonalds of hoogbouw… Heerlijk land!

 4. alexa schreef:

  We zijn echt alleen naar thailand gewest een maand lang maar wat zonde dat ik dit gemist heb, het ziet er ect prachtig uit. Misschien dat in de toekomst laos nog aan bod komt!

 5. Yvette schreef:

  Allemaal helemaal waar….Laos is echt zo mooi! Ik vond zelf de Gibbon Experience echt het hoogtepunt van onze reis door dit prachtige land.

  http://travelhero.nl/gibbon-experience/

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.