luang prabang bezienswaardigheden laos

Route Laos: De ultieme route voor een reis van 2 weken

Geüpdatet op

Na heel wat maanden gereisd te hebben in Zuidoost-Azië kunnen we met zekerheid zeggen dat Laos onze favoriete bestemming is. In dit artikel lees je alles over onze route door Laos. Deze ultieme reisroute voor Laos brengt in je twee tot drie weken langs een aantal van de mooiste natuurgebieden, dorpen en steden in Laos.

Laos, officieel Democratische Volksrepubliek Laos, is een land dat aan veel landen in Azië grenst, zoals China, Vietnam, Thailand, Cambodja en Myanmar. Het land is daardoor gemakkelijk te combineren met één van de eerste genoemde landen. Hoewel het land aan al deze landen grenst is Laos totaal niet te vergelijken met bijvoorbeeld China en Vietnam. Het land is overwegend boeddhistisch, net als buurland Thailand, maar een stuk minder ontwikkeld. Laos is een land waar je terug gaat in de tijd. Het Thailand van tientallen jaren geleden. En ik kan oprecht zeggen dat Laos mijn favoriete land is in Azië.

muang ngoi neau laos

Route Laos in 2 weken

Hieronder lees je welke route door Laos wij hebben afgelegd. Deze route is goed af te leggen in twee weken, zodat je ook nog tijd uit kunt trekken voor zuid Laos. Onderaan dit artikel kun je onze korte Laos reisvideo bekijken.

Waarschijnlijk overbodig om te melden, maar je kunt deze route natuurlijk ook omgekeerd afleggen. Vanuit Bangkok reis je gemakkelijk met de nachttrein of nachtbus naar Vientiane om vanuit daar door te reizen. Ook is het mogelijk – en bovendien super mooi – om met de slowboat van Thailand naar Laos te reizen. Het is ook nog eens een stuk voordeliger én sneller om van Amsterdam naar Bangkok te vliegen en vanaf daar naar Laos. De prijzen voor vliegtickets vergelijk je het beste via Tix.nl.

Alle bestemmingen die in deze route door Laos zijn opgenomen zijn terug te vinden in het kaartje hieronder.

Bus van Van Dien Bien Phu (Vietnam) naar Muang Khua

Op de laatste dag van de geldigheid van onze Vietnamese visa vertrekken we om 5:30 uur in de ochtend in een minibus naar Laos. Na een uur of twee komen we aan bij de eerste grenspost waar we Vietnam “uitgestempeld” worden. Hierna rijden we een aantal kilometer verder naar de daadwerkelijke grenspost van Laos waar we onze visa regelen. Op het moment dat wij arriveren is er gelukkig niemand anders, maar na ons komen bussen vol met mensen aan. Het kan dus best een tijdje duren voordat je het land daadwerkelijk in kunt. Hierna rijden we nog eens zo’n twee uur verder en komen we aan in het dorpje Muang Khua. De eerste stop van onze route door Laos. In Muang Khua blijven we een nachtje slapen aangezien de boot naar onze volgende bestemming enkel in de ochtend vertrekt. Muang Khua is een slaperig plattelandsdorpje aan de Nam Ou rivier.

Toch voelt het er meteen heerlijk. Er is slechts een handjevol guesthouses beschikbaar, er zijn drie pinautomaten die met een beetje mazzel werken en ook qua eten is er niet heel veel keuze, maar wat er is is dikke prima. We slenteren door het dorp, leren onze eerste woordjes Laotiaans (Sabaidee = hallo!) en eten de eerste Laotiaanse gerechten. Muang Khua is heerlijk rustig. Vooral net het hectische Vietnam.

route laos

Boot van Muang Khua naar Muang Ngoi Neua

De volgende dag stappen we om half 10 in de ochtend op de boot (prijs: 100.00 kip per persoon, mits de boot vol genoeg is) naar Muang Ngoi Neua. Samen met een aantal locals varen we ruim drie uur over de Nam Ou rivier wanneer we aankomen in Muang Ngoi. Muang Ngoi is zowaar nog kleiner dan de vorige bestemming. We stappen uit de boot en binnen een kwartier installeren we ons in een super fijne houten bungalow (Saylom Guesthouse). Met eigen badkamer, een veranda met een hangmat én uitzicht over de rivier en de prachtige kastgebergten.

Meteen besluiten we een hike te maken naar een verderop gelegen dorp Ban Nam. Waar Muang Ngoi bestaat uit niet veel meer dan een paar houten hutjes, een paar guesthouses, een aantal restaurants, een tempel en voornamelijk veel loslopend vee – koeien, kippen, honden, eenden – is Ban Nam nog een stapje verder terug in de tijd. Kinderen spelen alsof ze de tijd van hun leven hebben en iedereen is even vriendelijk. Wauw!

Muang Ngoi Neua

We worden zo geraakt door de fijne manier van leven in Muang Ngoi dat we besluiten de komende dagen te blijven hangen. We chillen in onze hangmat, uitkijkend over de mooiste natuur, maken praatjes met de lokale bevolking, vinden de beste plekjes om te eten, brengen een bezoek aan de tempels en lopen wat rondjes door de omgeving. Muang Ngoi zorgt ervoor dat we helemaal zen zijn. Ik kan, nu we Laos hebben verlaten vol overtuiging zeggen dat Muang Ngoi de mooiste plek is die we bezochten op onze route door Laos.

route laos
Muang Ngoi

Boot van Muang Ngoi naar Nong Khiaw

Ons plan was om Muang Ngoi gisteren te verlaten, maar door de enorme regenval – het is regenseizoen in juli – besluiten we om een dag langer te blijven. Zeiknat op een boot zitten is niet iets waar we zin in hebben. Helaas hebben de weergoden er ook vandaag geen zin in en dus worden alsnog behoorlijk nat, maar we besluiten toch de boottocht te maken van Muang Ngoi naar Nong Khiaw. De tocht duurt nog geen uur en kost 25.000 kip per persoon.

We twijfelen of we een dag blijven of meteen door gaan reizen en kiezen voor de eerste optie. Het plattelandsleven bevalt ons wel. Gelukkig zijn er in Nong Khiwa wel pinautomaten – één aan beide kanten van de brug -, dus onze bankrekening wordt meteen geplunderd.

Bus van Nong Khiaw naar Luang Prabang

In verband met het slechte weer pakken we de volgende dag om 11 uur in de ochtend de bus (minivan) naar Luang Prabang (prijs: 37.000 kip per persoon). De rit duurt zo’n drieënhalf uur over een behoorlijk slechte weg in een propvolle minibus die onderweg nog een aantal keren stopt om nog meer locals mee te nemen. Gezellig! 😉 Als we ook nog eens een lekke band krijgen onderweg zijn we blij als we in de middag aankomen in Luang Prabang. De stad met de geweldig mooie naam. Luang Prabang staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een populaire bestemming onder backpackers. Daarnaast is Luang Prabang de stad met de meeste tempels en monniken wat meteen zorgt voor een relaxte sfeer. Monniken en backpackers. Dat zijn plekken waar we van houden. Al snel doet Luang Prabang ons denken aan Chiang Mai in Thailand. Relaxt.

route laos

De fijnste stad in Laos: Luang Prabang

In totaal verblijven we zeven hele dagen in Luang Prabang. Uiteraard kun je hier veel minder tijd voor uittrekken, maar de relaxte sfeer zorgde ervoor dat wij blijven hangen. In de omgeving van Luang Prabang bezoeken we een aantal tempels, eten we de lekkerste broodjes, doen we wat drankjes in dé bar van de stad, Utopia, zetten we vroeg in de ochtend onze wekker om de Tak Bat bij te wonen, de tocht van de monniken door de stad en bezoeken we twee prachtige watervallen in de buurt van Luang Prabang. Luang Prabang is een bestemming die je niet mag overslaan in je route door Laos.

Slaaptip in Luang Prabang: Sanaphay Guesthouse. Eén van de goedkopere opties in het centrum van Luang Prabang met ruime, schone kamers, een eigen badkamer en een balkon. Wij betaalden in juli 2016 60.000 kip per nacht voor een kamer.

Luang Prabang
route laos

Bus van Luang Prabang naar Vang Vieng

Op onze achttiende dag in Laos is het tijd om verder te reizen. In de ochtend pakken we – samen met Carlos en Alejandra waar we sinds ons vertrek uit Vietnam mee reizen – de bus van Luang Prabang naar Vang Vieng. Of eigenlijk een minivan, die er inclusief een lunchpauze zo’n vierenhalf uur over doet. Wanneer we in de buurt van Vang Vieng komen zien we al de prachtige kastgebergten die we onder andere eerder in Vietnam zagen. Het blijft prachtig om te zien! Na wat rond zoeken vinden we uiteindelijk weer een prima kamer.

Vang Vieng

Vang Vieng

Helaas zijn de weergoden vandaag niet onze grootste vrienden. Vrijwel de hele dag regent het als een gek waardoor ons plan van vandaag in het water valt. Tuben in Vang Vieng is iets dat ons niet wordt gegund. Wel pakken we aan het begin van de middag – wanneer het heel even droog is – de tuktuk naar Blue Lagoon 1 in de buurt van Vang Vieng. Een grote tegenvaller. Het water is niet bepaald blauw, naast de entree moet je voor bijvoorbeeld de glijbaan en een zaklamp voor in de grot extra betalen en er zijn zoveel toeristen dat het niet gezellig meer. Blue Lagoon 1 in Vang Vieng is een NO GO dus! Wel horen we goede verhalen over Blue Lagoon drie, een stukje verder reizen. Helaas hebben wij hier geen tijd voor gehad.

Bus van Vang Vieng naar Vientiane

Op de twintigste dag van onze route door Laos pakken we in de ochtend een bus van Vang Vieng naar Vientiane. Kaartjes voor de bus kun je bij verschillende kantoortje boeken. Wij betaalden 40.000 kip persoon en de reis duurt zo’n drie uur tot drieënhalf uur inclusief een korte stop. Aan het begin van de middag komen we aan in Vientiane en al snel valt ons op dat Vientiane écht de rustigste hoofdstad van Azië moet zijn. We vinden al gauw een kamer en komen bij van de slapeloze nacht door de enorme regenval en onweer. Aan het einde van de middag bezoeken we de avond markt aan de Mekong rivier, slenteren we verder door de stad en zijn we er al snel over uit dat Vientiane niet onze favoriete bestemming is.

De laatste stop van deze route door Laos: Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos, maar is totaal niet te vergelijken met andere hoofdsteden van Aziatische landen. Het is er onwijs schoon – voor zover dat kan in Azië – en het is onwijs rustig, zelfs de straat over steken doe je op je gemakje. Er wonen dan ook minder mensen dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Toch vinden wij Vientiane geen vervelende stad om een paar dagen te verblijven. Je vindt er tientallen prachtige tempels, je kent er heerlijk eten – niet alleen Laotiaans, maar ook Koreaans, Italiaans, Libanees etc. – en haast hoef je hier niet te hebben. Een prima eindbestemming van onze route door Laos.

Vientiane
vientiane

Nachtbus van Vientiane naar Bangkok

Op de laatste dag van onze route door Laos checken we om 12 uur uit bij het hotel waarna we tot vijf uur wachten op de bus die ons naar Bangkok zal brengen. Eerste worden we naar het busstation in Vientiane gebracht waar we een dik half uur wachten op de bus naar Nong Khai in Thailand. Deze rit duurt ongeveer een uur en dan komen we aan bij de eerste grensovergang. Hier worden we Laos “uitgestempeld”. Omdat we hier ’s avonds aankomen moeten we een fee betalen van 11.000 kip per persoon. Deze fee kan ook betaald worden in Thai baht.

De grens over naar Thailand

Hierna rijden we door naar de grens met Thailand. Hier vullen we een formulier in die we laten zien bij de douane en ontvangen we onze stempel voor Thailand. Ons visum vroegen we in Vientiane al aan, dus we kunnen 60 dagen in Thailand blijven. Hier eindigt onze route door Laos. Je kunt vanuit Vientiane natuurlijk ook gemakkelijk doorreizen naar het zuiden van Laos. Bangkok is echter een goede uitvalsbasis om Laos te verkennen aangezien er geen directe vluchten van Amsterdam naar Laos vertrekken. Je kunt het beste kiezen voor een vlucht van Amsterdam naar Bangok en vanuit daar naar Laos reizen. Of natuurlijk zoals wij vanuit Vietnam.

Visum voor Laos

Je visum voor Laos kun je aan de grens regelen. Er zijn een aantal grensovergangen die opengesteld zijn voor toeristen. Wij reisden vanuit Dien Bien Phu, in Vietnam, naar het dorp Muang Khua in Laos. Voor je visum dien je – als Nederlander – een bedrag van 35 Amerikaanse dollar te betalen, maar dan ben je nog niet klaar. Daarnaast dien je een bedrag van 2 dollar te betalen voor de stempel in je paspoort, 1 dollar voor de visa service en wanneer je in het weekend de grens over wilt heb je helemaal pech. Je zult dan nog eens 3 dollar moeten betalen voor de weekend-fee. Hierna wordt er nog geprobeerd om een medische check uit te voeren waarvoor je 1 dollar dient te betalen. Wij hebben aangegeven dit niet te willen en konden doorlopen.

Voor je visum voor Laos dien je een aantal formulieren in te vullen en moet je één pasfoto inleveren. Je visum is bij aankomst in Laos 30 dagen geldig en is te verlengen met nog eens 30 dagen in bijvoorbeeld Vientiane.

Wat vind jij van deze route door Laos? 

Meer Laos:

17 berichten over “Route Laos: De ultieme route voor een reis van 2 weken”

 1. Avatar van Jordin
  Jordin
  29 juli 2016

  Jaloers! Ziet er onwijs vet uit ;)

 2. Avatar van Tessa - Dazzling Travels
  Tessa - Dazzling Travels
  29 juli 2016

  Wat gaaf dat jullie op wereldreis zijn! Laos lijkt me ook een heel mooi land en staat zeker nog op mijn verlanglijstje ? Thailand en Cambodja zijn we wel al geweest in die regio. Geniet ervan!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 augustus 2016

   Dankje! Laos is echt mijn favoriete land in Azië! Zeker op je lijstje laten staan dus en zo snel mogelijk afvinken ;)

 3. Avatar van Denise
  Denise
  1 augustus 2016

  Wat jammer van de Blue Lagoon in Vang Vieng! De kleur van het water schijnt af te hangen van het seizoen. Ik zie op de foto ook inderdaad veel toeristen, de glijbaan is ook nieuw. Jammer zeg het was zo'n heerlijk plekje!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 augustus 2016

   Ah dan zal dat het zijn geweest. Het heeft heel veel geregend toen wij er waren, dus misschien verklaart dat de kleur? Ik hoor van veel mensen dat het er een aantal jaren geweldig was.. Helaas waren wij dus net iets te laat :(

 4. Avatar van Stephanie | Expeditie Aardbol
  Stephanie | Expeditie Aardbol
  1 augustus 2016

  Laos trekt nog steeds. Ik ben stiekem alweer aan het fantaseren over reizen in 2017, een paar weken reizen door Laos staat op de nominatie!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 augustus 2016

   Leuk, leuk! Laos is prachtig!

 5. Avatar van Denise - Follow my footprints
  Denise - Follow my footprints
  7 augustus 2016

  Laos is zo mooi! Leuk dat Muang Ngoi jullie ook zo goed bevallen is. Ik was er bijna 15(!) jaar geleden al en genoot er ook van; die prachtige eenvoud. Op mijn blog staat een mooi verhaal over hoe het toen was. In Vangvieng was ik ook, toen al bomvol andere backpackers, maar de ligging was wel érg mooi!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   9 augustus 2016

   Zo gaaf dat jij er zoveel jaren geleden al was. Jaloers! De ligging van Vang Vieng is zeker fantastisch!

 6. Avatar van Michiel
  Michiel
  18 augustus 2016

  Laos is echt fantastisch. Ben er dit jaar eind april / begin mei geweest. Ongeveer dezelfde route gevolgd. Alleen Muang Ngoi niet gedaan (helaas geen tijd voor gehad, had maar 3 weken en wilde ook nog 1,5 week vrienden opzoeken in Azie). Nong Khiaw vond ik al fantastisch/een van de hoogtepunten van Azie (inclusief een bruiloft waar ik gast moest zijn), maar na de verhalen over Muang Ngoi gehoord te hebben, kan ik me voorstellen dat het dan iets minder was. Vang Vieng vond ik minder: natuur is prachtig, maar het zuip-gedeelte met 18-jarigen heb ik minder behoefte aan (ben eind dertig). Heb Vientiane in 2 dagen gedaan. Heb je volgens mij alles wel redelijk gezien, dus respect dat je er 5 dagen geweest bent.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   20 augustus 2016

   Jammer dat je geen tijd meer had voor Muang Ngoi. Maar je moet altijd een excuus hebben om nog eens terug te gaan hea ;) Vang Vieng vonden wij ook minder. Wij zijn nog net geen 30, maar ik voelde me er 50 door al die jonge, zuipende mensen ;) haha. De omgeving vond ik wel prachtig! Haha Vientiane waren we na twee dagen ook echt wel uitgekeken idd.. Maar soms moet je wat hea :D

 7. Avatar van Daniëlle
  Daniëlle
  6 april 2017

  Hallo Kirsten & Erick! Door jullie enthousiaste verhalen over Laos heb ik besloten deze zomer nog 3 weekjes Laos eraan vast te plakken. Na deze 3 weken vlieg ik via Bangkok terug naar Amsterdam. Ik vroeg mij daarbij af wat de handigste route is van Laos naar Bangkok. Ik begreep dat er een nachtbus/nachttrein van Vientiane naar Bangkok gaat. Hoe zit het dan met het regelen van een visum voor Thailand? En waar kan ik dit het beste doen? Alvast bedankt !

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   6 april 2017

   Hi Daniëlle, Super gaaf dat je hebt besloten om naar Laos te gaan. Daar ga je vast geen spijt van krijgen! Wij zijn met de nachtbus van Vientiane gereisd en dit is een prima optie! Er gaat ook een nachttrein, maar die is vaak ver van te voren al volgeboekt en is daarnaast duurder dan de bus. Wij hebben vooraf een visum voor Thailand aangevraagd bij de Thaise ambassade in Vientiane omdat wij langer dan een maand in Thailand wilden blijven. Het ligt er dus een beetje aan hoe lang jij dan nog in Bangkok hebt? Niet lang toch? Dan kun je namelijk een visum-vrije entree krijgen bij de grens. Het enige dat je aan moet kunnen tonen is dat je binnen 30 dagen Thailand daadwerkelijk weer verlaat. Je ticket naar Nederland heb je al geboekt? Dan is dit dus de makkelijkst en de goedkoopste optie :) Mocht je nog meer vragen hebben, laat het gerust weten en heel veel plezier alvast!

   1. Avatar van Daniëlle
    Daniëlle
    6 april 2017

    Hoi Kirsten! Ah super!! Toevallig ook nog tips voor een loop in het noorden? Ik zal inderdaad max een dag in Bangkok blijven, is voor mij alleen een tussenstop voor het terug vliegen naar Amsterdam. Ticket is ook al geboekt dus dat kan ik aantonen. Hoef ik dan zelf niks van tevoren te regelen mbt mijn visum? Gewoon aan de grens mijn vliegticket laten zien? Heel erg bedankt!

    1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
     Kirsten | Travelaar.nl
     6 april 2017

     Top! Dan moet dat helemaal goed komen!! Je hoeft inderdaad verder niets bij je te hebben of te regelen. Alleen je paspoort en een bewijs dat je het land weer gaat verlaten :) Sinds januari 2017 zijn de regels trouwens aangepast en mag je zelfs 30 dagen in Thailand blijven. Maarja, daar heb je niet zoveel aan natuurlijk haha. Mocht je het nog na willen lezen: https://travelaar.nl/visum-voor-thailand/ Vanaf waar kom je Laos binnen? Vanuit Vietnam toevallig? Wij zijn vanuit Vietnam (Hanoi) naar Laos gereisd en hebben dus een loop gemaakt in het noorden waarbij ik verliefd ben geworden op Muang Ngoi Neua. Echt mijn favoriete plek in Laos! Die mag je dus eigenlijk niet overslaan als dat lukt ;) Dit is de route die wij hebben afgelegd door het noorden, met eindbestemming Vientiane: https://travelaar.nl/route-laos/ Hopelijk kun je hier wat mee :) Groetjes Kirsten

 8. Avatar van Dennis
  Dennis
  7 maart 2018

  Mooie foto's en verhalen. Laos is geweldig. Nog lekker rustig met een prachtige natuur. Absoluut de moeite waard!

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   8 maart 2018

   Dankje Dennis!