Visum voor Thailand: Regels, aanvragen en verlengen

Gepubliceerd: 03 november 2016 Laatst gewijzigd: 28 juli 2019

Wanneer je besluit om te gaan backpacken in Thailand zul je over verschillende verhalen horen en lezen over een visum voor Thailand. Voor veel reizigers is het onduidelijk of een visum voor Thailand nog is of niet. Hoewel de regels regelmatig veranderen, is alles nu vrij goed geregeld voor iedereen met een Nederlands of Belgisch paspoort. Hier lees je alles over het aanvragen van een visum voor Thailand, de visumvrije entree en je visum verlengen. 

Visum nodig voor Thailand of niet?

Wanneer je wilt gaan backpacken in Thailand heb je een visum nodig. In sommige gevallen ontvang je deze stempel in je paspoort gratis. In andere gevallen dien je je visum voor Thailand van te voren aan te vragen. Je leest hier alles over de verschillende opties.

Je ticket naar Thailand nog boeken? Klik hier om prijzen van vliegtickets te vergelijken

Verblijf van maximaal 30 dagen in Thailand

Wanneer je maximaal 30 dagen in Thailand wilt gaan backpacken en het land met het vliegveld (vanuit welk land dan ook) binnenkomt ontvang je bij aankomst een stempel in je paspoort waarmee je gratis 30 dagen in het land mag verblijven. Houd er wel rekening mee dat het zo kan zijn dat er om een uitreisticket gevraagd wordt waarmee je kunt bewijzen dat je daadwerkelijk het land weer verlaat binnen 30 dagen. Deze vraag zal niet gesteld worden in Thailand, maar wordt vaak gesteld bij het inchecken van je vlucht naar Thailand.

Bovenstaande geldt enkel wanneer je Thailand binnen komt via de lucht. Wanneer je Thailand binnenkomt over land, vanuit één van de buurlanden zoals Cambodja, Laos of Maleisië, ontvang je een gratis stempel in je paspoort waarmee je slechts 15 dagen in het land mag verblijven. Soms kan het daardoor voordeliger zijn om te kiezen voor een goedkope vlucht naar Thailand.

thailand-ayutthaya-bezienswaardigheden-17

Lang verblijf Thailand: 30+ dagen

Wanneer je langer dan 30 dagen van plan bent om door Thailand te gaan reizen dien je van te voren je toeristenvisum voor Thailand aan te vragen. Dit kun je vanuit Nederland regelen bij het Thaise Consulaat in Amsterdam. Wanneer je hier je visum aanvraagt ontvang je een toeristenvisum voor een verblijf van maximaal 60 dagen. Sinds 15 augustus 2016 is het niet meer mogelijk om een multiple entry visum aan te vragen voor Thailand. Voor het aanvragen van je visum bij het Thai Consulaat in Amsterdam hoef je geen afspraak ge maken. Het consulaat is iedere werkdag geopend van 10:00 tot 13:00 uur. Het verwerken van een visumaanvraag duurt twee werkdagen. Heb je geen zin of tijd om naar Amsterdam te reizen dan kun je ook je Thailand visum aanvragen via een erkend visumbureau.

Adres Thaise consulaat: Herengracht 444, 1017 BZ, Amsterdam

Wat heb je nodig voor het aanvragen van je visum voor Thailand?

Wanneer je naar het Thaise Consulaat in Amsterdam reist is het belangrijk om te weten dat je dient te beschikken over de volgende documenten:

 • Een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is vanaf het moment dat je aankomt in Thailand
 • Een kopie van je paspoort
 • Kopie van je vliegticket(s)
 • Een bewijs van je eerste hotelovernachting in Thailand
 • Twee pasfoto’s
 • Een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier die je hier kunt vinden.

Kosten visum Thailand

Wanneer je je visum aanvraagt bij het Thaise Consulaat dien je daar te betalen voor je visum. Voor een single entry visum (dus 1x 60 dagen) bedragen de kosten op dit moment (september 2016) €30. Houd er rekening mee dat er contant betaald dient te worden.

Visum voor Thailand. Grensovergang van Laos naar Thailand. Bus van Vientiane naar Bangkok.

Je visum voor Thailand verlengen

Gelukkig is het mogelijk om je visum voor Thailand in Thailand te verlengen met 30 dagen. Dit is eenmalig mogelijk en is te regelen in Bangkok, Koh Samui of Chaing Mai. Voor het verlengen van je visum dien je een ingevuld TM7-formulier te overhandigen, je departure card (deze krijg je tijdens je vlucht naar Thailand), één pasfoto, kopieën van je paspoort, visum stempels en je departure card. Het verlengen van je visum dien je contant te betalen en kost 1940 baht per persoon.

Klik hier voor een overzicht van alle Immigration offices in Thailand

Overstay Thailand

Een overstay betekent dat je langer dan het toegestane aantal dagen in Thailand bent gebleven. De laatste tijd wordt hierop steeds strenger gecontroleerd en dreigt de Thaise overheid zelfs me een gevangenisstraf. Langer blijven in Thailand dan is toegestaan is dus zeker niet verstandig. Wanneer je toch langer in Thailand verblijft dan toegestaan ontvang je in ieder geval een minimale boete van 500 baht (ongeveer 13 euro) per dag die kan oplopen tot 20.000 baht. Het is dus verstandig om op tijd je visum voor Thailand te verlengen of om, wanneer je visum verloopt, tijdelijk het land te verlaten.

Bangkok, Thailand. Khao San Road. Bangkok Bezienswaardigheden

Visum voor Thailand aanvragen in Azië

Wanneer je voor langere tijd gaat backpacken in Azië en naar Thailand reist vanuit één van de buurlanden is het mogelijk om een toeristenvisum aan te vragen bij één van de Thaise ambassades. Wij regelden dit zelf in Vientiane, Laos. Voor dit toeristenvisum van 60 dagen betaalden wij 1000 baht per persoon. Op alle plekken in Azië waar je je visum voor Thailand kunt aanvragen dien je in Thaise baht te betalen. In de ochtend kun je terecht voor de aanvraag en de volgende middag kun je je paspoort inclusief visum voor Thailand weer ophalen. Je dient hiervoor een kopie van je paspoort mee te nemen en een pasfoto. Daarnaast is het belangrijk om het volledige adres in te vullen van je eerste verblijfplaats in Thailand. Hier werd bij ons streng op gecontroleerd.

Ga jij binnenkort backpacken in Thailand en heb je nog meer praktische vragen? Je mag altijd contact met ons opnemen of hieronder je vraag stellen in een reactie. Have fun in Thailand!

Benieuwd naar welke items handig zijn om mee te nemen tijdens het backpacken in Thailand? Klik hier.

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

3 reacties op “Visum voor Thailand: Regels, aanvragen en verlengen”

 1. Handige post dit! Als we ooit terug gaan is dit goed bruikbaar 🙂 Wij kwamen zelf overland binnen, maar hadden toen maar acht dagen in Thailand, dus de 15 dagen waren toen zat

 2. Goede blog!
  Handig om van te voren te gebruiken wanneer je een tripje Thailand boekt.

 3. Ben Geurts schreef:

  Ik zou het artikel toch maar eens aanpassen aan de nieuwe regels. Overland 30 dagen ma 2 x per jaar. Bij aanvragen van een visum 60 dagen bv in cambodia bewijs wanneerje thaland verlaat ( vliegticket) en een bankstatment met min. 1000$ of kopie recentbank afschrift.
  B. geurts

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.