De beste reistijden voor Zuidoost-Azië

De beste reistijden voor Zuidoost-Azië

Geüpdatet op

Zuidoost-Azië is ons favoriete deel van de wereld. Met haar azuurblauwe zee, hagelwitte stranden, liefdevolle bevolking, weelderige en groene natuur en het lekkerste eten raken we er maar niet op uit gekeken. Een reis plannen naar Zuidoost-Azië kan lastig zijn, want er is nou eenmaal teveel moois te zien. En niet alleen dat is iets dat het lastig maakt, ook het weer speelt een rol. Wanneer je gaat reizen door Zuidoost-Azië wil je natuurlijk zoveel mogelijk kunnen genieten van de heerlijke zon, relaxen op het strand en zit je niet te wachten op regenbui na regenbui. Gelukkig heeft Holidayguru een handig overzicht gemaakt met de beste reistijden voor veel bestemmingen. Je vindt hier handige klimaattabellen en belangrijke informatie over regen- en orkaanseizoenen. Aan de hand van deze pagina zetten wij de beste reistijden voor Zuidoost-Azië voor je op een rij.

Hieronder vind je de beste reistijden voor alle landen in Zuidoost-Azië, namelijk; Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Maleisië, Singapore, de Filipijnen, Indonesië, Brunei, Oost-Timor en Myanmar.

Beste reistijd Thailand

Thailand is één van de meest populaire bestemmingen in Zuidoost-Azië en is uitermate geschikt voor beginnende reizigers. Het is een enorm uitgestrekt land met prachtige stranden in het zuiden en de mooiste natuur in het noorden. Voor het gehele land geldt dan ook niet één beste reistijd. De beste reistijd voor Thailand is dan ook opgedeeld in vier categorieën: Een beste reistijd voor Noord-Thailand, Centraal-Thailand, Zuidwest-Thailand en Zuidoost-Thailand.

De beste reistijd voor Noord-Thailand – november t/m februari

Wanneer een reis naar Thailand wordt gepland wordt snel alleen gedacht aan het zuiden. Hier moet je namelijk zijn voor de mooiste stranden, de beroemde Full Moon party en luxe bungalows op de stranden. Toch is Noord-Thailand wat mij betreft de mooiste regio van het land.

Over het algemeen kan gezegd worden dat de beste reistijd voor Noord-Thailand de maanden november tot en met februari zijn. Tijdens deze maanden valt de minste neerslag en daalt de temperatuur. Overdag is het dan heerlijk, maar in de avonduren kan de temperatuur behoorlijk dalen. In de maanden juni tot oktober is het regenseizoen in het noorden van Thailand. Dit betekent niet dat het de hele dag hoeft te regenen, maar houdt wel rekening met flinke buien. Dit zijn wel meteen de goedkoopste maanden voor een reis naar Noord-Thailand.

Reis je naar Noord-Thailand? Maak dan zeker de mooie reis van Chaing Mai naar Pai

De beste reistijden voor Zuidoost-Azië: Pai Thailand

De beste reistijd voor Centraal-Thailand: Januari tot en met maart

Tussen mei en oktober is het regenseizoen in Centraal-Thailand. Populaire bestemmingen die onder deze regio vallen zijn bijvoorbeeld Bangkok, de eilanden Koh Chang en Koh Samet, Ayutthaya en Kanchanaburi. De beste maanden voor een reis naar Centraal-Thailand zijn de maanden januari tot en met maart. Tijdens deze maanden is er de kleinste kans op neerslag en liggen de temperaturen overdag rond de 32 tot 34 graden.

De beste reistijd voor Zuidwest-Thailand: December tot en met april

Wil je naar de populaire eilanden aan de Zuidwestkust van Thailand, zoals Koh Phi Phi en Koh Lanta reizen, dan boek je je vakantie het beste tijdens de maanden december tot en met april. van mei tot en met oktober is het hier regenseizoen.

De beste reistijden voor Zuidoost-Azië: Koh Lanta

De beste reistijd voor Zuidoost-Thailand

In de golf van Thailand, aan de zuidoostkust vind je prachtige Thaise eilanden. Koh Tao is hiervan onze favoriet. Voor deze regio geldt dat de maanden januari tot en met april en de maanden juli en augustus het beste weer bezorgen. Van eind september tot begin december kan het behoorlijk stormachtig zijn op de eilanden in de golf van Thailand. Beter reis je tijdens deze maanden naar een ander gedeelte van Thailand.

Laos: Oktober tot en met april

Laos is met stip ons favoriete land in Zuidoost-Azië. De mensen zijn er zo vriendelijk wat het reizen super maakt. Maar ook de natuur is prachtig en je komt hier minder toeristen tegen dan in buurlanden Thailand en Vietnam. De beste reistijd voor een reis naar Laos zijn de maanden oktober tot en met april. Tijdens deze maanden is de kans op flinke regenbuien het kleinst en de temperaturen zijn het fijnst. Zelf reisden wij in juni/juli door Laos en wij ondervonden dat er tijdens deze maanden behoorlijk wat regen valt.

Cambodja: November tot en met februari

Cambodja is met haar wereldberoemde Angkor Wat een populaire bestemming in Zuidoost-Azië. Over het algemeen zijn de maanden november tot en met februari de beste maanden voor een reis naar Cambodja. Dit zijn meteen de koelste maanden van het jaar. Met name rond de maand juni valt er veel regen in Cambodja.

Angkor Wat

De beste reistijd voor Vietnam

Net als bij de beste reistijd voor Thailand is het ook voor Vietnam lastig om één beste reistijd te benoemen. Vietnam is een enorm uitgestrekt land en kent daardoor verschillende klimaten. De beste reistijden voor Vietnam worden onderverdeeld in drie categorieën: Een beste reistijd voor Noord-Vietnam, Centraal-Vietnam en Zuid-Vietnam.

De beste reistijd voor Noord-Vietnam: November tot en met april

Noord-Vietnam is wat mij betreft de mooiste regio van het land. Je vindt hier de hoofdstad Hanoi, maar ook te gekke landschappen, zoals het beroemde Halong Bay en onze favoriete bestemming in Vietnam Ninh Binh. De maanden november tot en met april zijn de beste maanden voor een reis naar Noord-Vietnam. Tijdens deze maanden valt de minste regen en zijn de temperaturen perfect. In maart en april liggen de temperaturen wat hoger dan tijdens de andere maanden. Van mei tot en met september is het regenseizoen in Noord-Vietnam. Ook komen er regelmatig orkanen voor tijdens deze maanden.

De beste reistijden voor Zuidoost-Azië: Ninh Binh, Vietnam

De beste reistijd voor Centraal-Vietnam:

Het Nederlandse voorjaar is de beste tijd voor een reis door Centraal-Vietnam met bestemmingen als Hoi An en Da Nang. In deze regio geldt dat het van oktober tot en met december regenseizoen is. Er komen vaak zware overstromingen voor.

De beste reistijd voor Zuid-Vietnam: December tot en met april

Wil je ontsnappen aan de koude winters in Nederland, dan is Zuid-Vietnam een perfecte bestemming. Tijdens de maanden december tot en met april is hier overdag zo’n 30 graden. December is de natste maand en vanaf februari valt er steeds minder regen. Voor het zuiden van Vietnam geldt dat het van mei tot en met oktober regenseizoen is.

Beste reistijd voor Maleisië

Voor een reis naar Maleisië geldt dat er rekening gehouden moet worden met drie verschillende klimaten. Het weer in het westen van het Maleisische schiereiland is anders dan het weer in het oosten en voor Maleisisch Borneo geldt wederom een andere beste reistijd.

De beste reistijd voor West-Maleisië

In principe is het westen van Maleisië waar je onder andere de hoofdstad Kuala Lumpur en de prachtige eilanden Pulaur Pangkor en Penang kunt bezoeken het gehele jaar prima te bereizen. In Kuala Lumpur weet je nooit wanneer het gaat regenen. Toch zijn de maanden december tot en met februari over het algemeen het droogst.

De beste reistijden voor Zuidoost-Azië: Kuala Lumpur

De beste reistijd voor Oost-Maleisië: Maart tot en met oktober

Onder Oost-Maleisië rekenen we in dit artikel de oostkust van het Maleisische schiereiland. Hier vind je de mooiste eilanden van Maleisië zoals de Perhantian Island, Pulau Kapas en Pulau Tioman. De beste reistijd voor deze eilanden zijn de maanden maart tot en met oktober. Van oktober tot en met februari valt er meer regen en zijn de eilanden niet of nauwelijks te bereiken. Veel resorts, restaurants en hotels sluiten dan ook de deuren.

De beste reistijd voor Maleisisch Borneo

Op Maleisisch Borneo is het over het algemeen altijd vochtig. Toch raad ik je een reis naar Maleisisch Borneo zeker aan. Je kunt hier oog in oog staan met de mooiste dieren, zoals orang oetans, neusapen, verschillende slagen en insecten en olifanten. De beste maanden voor een reis naar Maleisisch Borneo zijn de maanden maart tot halverwege september. Tijdens deze maanden valt over het algemeen de minste neerslag.

Reis je naar Maleisisch Borneo? Bezoek dan zeker Bako National Park en blijf hier minstens één nacht slapen.

Bako National Park

Singapore: Maart tot en met september

Singapore is een eiland- en stadstaat in Zuidoost-Azië en wordt vaak aangedaan als stopover naar verdere bestemmingen als Nieuw-Zeeland en Australië. De beste reistijd voor Singapore zijn de maanden maart tot en met september. Tijdens deze maanden is het overdag gemiddeld zeker 30 graden, maar valt ook de minste neerslag, maar ook tijdens de overige maanden is Singapore prima te bezoeken.

de Filipijnen

De Filipijnen is een eilandengroep in Zuidoost-Azië met meer dan 7000 eilanden. Het zal je dan ook niet verbazen dat er in de Filipijnen verschillende klimaten zijn. De beste reistijd voor de Filipijnen zijn de maanden januari tot en met mei. Dit is het droge seizoen. Van juni tot en met september/oktober is het regenseizoen in de Filipijnen. Tijdens deze maanden is de kans op tyfonen zijn tropische cyclonen het grootst. 

Wil jij een toffe reis maken door de Filipijnen? Bekijk dan onze route door de Filipijnen van drie weken.

De beste reistijd voor Indonesië

Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 eilanden en ligt voor het grootste gedeelte in het Aziatische continent. Een klein gedeelte van het land behoort echter tot het Australische continent. Het land bestaat uit zoveel eilanden, waaronder Sumatra, Bali, Java, Lombok en Flores, dat er niet één beste reistijd te benoemen is, maar over het algemeen kan gezegd worden dat de maanden mei tot en met oktober de beste reistijd voor Indonesië zijn. Toch is het handig om voor je reis naar Indonesië de klimaten en beste reistijden voor de verschillende eilanden te checken.

Nusa Penida

Brunei: Februari en maart

De staat Brunei Darussalam is een klein land in Zuidoost-Azië dat ligt ingeklemd tussen de twee delen van Maleisisch Borneo, Sarawak en Sabah. De beste maanden voor een reis naar Brunei zijn de maanden februari en maart. Dit zijn de droogste maanden. Tijdens de maanden september tot en met januari valt over het algemeen de meeste neerslag.

Oost-Timor

Wanneer je het hebt over de beste reistijden voor Zuidoost-Azië mag ook Oost-Timor niet ontbreken. Oost-Timor is het oostelijke gedeelte van het eiland Timor en behoort tot Zuidoost-Azië. Het westelijke gedeelte valt onder Indonesië. In Oost-Timor is het het gehele jaar door tropische warm. Het land kent niet een echt regenseizoen, maar gemiddeld valt tijdens de maanden december tot en met maart de meeste neerslag.

Myanmar

Myanmar, ook wel bekend als Birma of Burma is het land van de beroemde tempels van Bagan. Slechts sinds enkele jaren is het land opengesteld voor toeristen en het land stijgt enorm in populariteit. In Myanmar is het het gehele jaar erg warm. Tijdens de maanden november tot en met februari is het qua temperaturen het beste uit te houden in Myanmar. Het regenseizoen in Myanmar loopt van mei tot en met oktober en er valt dan enorm veel regen. Doordat de wegen in Myanmar over het algemeen niet heel goed zijn kan het daarom lastiger zijn om door Myanmar te reizen.

Yangon, Myanmar

Had jij dezelfde beste reistijden voor Zuidoost-Azië in gedachten?

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holidayguru. Wij delen echter nooit informatie waar wij zelf niet voor de volle 100% achter staan. Meer weten? Check dan onze disclaimer