Doen in Ayutthaya: Fietsen langs de mooiste tempels

Lang, heel lang geleden was Ayutthaya dé hoofdstad van het Thaise rijk. Ruim 400 jaar geleden was Ayutthaya één van de belangrijkste steden in Azië en dit is nog steeds te zien. De stad ligt vol met overblijfselen van koninklijke paleizen en waar je ook kijkt, een tempel is nooit ver weg. Wat te doen in Ayutthaya? Wij bezochten Ayutthaya maar liefst twee keer en zetten handige informatie en onze favoriete tempels in Ayutthaya op een rij, inclusief praktische tips voor een te gekke trip.

Alle bezienswaardigheden in Ayutthaya, inclusief de mooiste tempels, die worden genoemd in dit artikel kun je terugvinden in het kaartje hieronder.

#1. Wat Phra Mahathat: Boeddhahoofd in boom

Eén van de bekendste tempels in Ayutthaya is de Wat Phra Mahathat. Deze tempels is vooral bekend vanwege het prachtige boeddha hoofd dat vastzit in een net zo mooie bodhiboom. Een prachtig gezicht. De entree voor de Wat Phra Mahathat bedraag 50 baht.

Wat Phra Mahathat

#2. Doen in Ayutthaya: Chillen in Rama Park

Vlak naast Wat Phra Mahathat kun je genieten in één van de fijnste plekken van de stad, Rama Park. In dit public Park kun je verschillende, prachtige tempels, boeddha beelden en stoepa’s bewonderen en genieten van al het groen om je heen.

#3. Wat Phra Ram

Aan de andere kant van Rama Park vind je nog een bijzondere tempel in Ayutthaya. Wat Phra Ram. Deze historische tempel is gebouwd in 1369 en helaas zijn op de dag van vandaag enkel nog de overgebleven ruïnes te bewonderen.

#4. Wat Lokayasutharam

Wil jij een liggende boeddha zien van maar liefst 37 meter lang en acht meter hoog? Dan mag een bezoek aan Wat Lokayasutharam niet ontbreken. Vlak achter de immense boeddha vindt je daarnaast nog een aantal ruïnes. Minder spectaculair dan de boeddha, maar leuk om te zien. De entree voor Wat Lokayasutharam is gratis.

#5. Wat Yai Chai Mongkhon

Mijn favoriete tempel in Ayutthaya is Wat Yai Chai Mongkhon. Je vindt deze tempel net buiten de stad, dus je moet er wat voor over hebben. Op de fiets ben je hier in ongeveer 15 minuten. Bij de tempel vind je honderden boeddha beelden die vrijwel allemaal nog volledig in tact zijn en je komt er veel locals tegen die aan het bidden zijn.

Een andere blikvanger van Wat Yai Chai Mongkhon is een zeven meter lang liggende boeddha. De entree voor Wat Yai Chai Mongkhon bedraagt 20 baht.

Wat Yai Chai Mongkhon
Wat Yai Chai Mongkhon, Ayutthaya

#6. Boottocht over de Chaopraya river in Ayutthaya

Een andere prachtige manier om Ayutthaya en haar prachtige tempels te ontdekken is door een boottocht te doen over de Chaopraya river. Deze boottocht kun je doen voor 400 baht per persoon en duurt ongeveer twee uur. Tijdens de tour stopt de boot bij drie verschillende tempels. De tour stopt bij de avondmarkt in Ayutthaya waar je heerlijk kunt eten.

#7. Wat Phanan Choeng

De eerste stop die de boot maakt is bij Wat Phanan Choeng. Deze tempel wordt voornamelijk door locals bezocht en je zult er veel monniken rond zien lopen. De tempel is voornamelijk bekend vanwege het 19-meter hoge boeddha beeld dat je er vindt. Prachtig! De entree voor Wat Phanan Choeng bedraagt 20 baht.

Wat Phanan Choeng

#8. Doen in Ayutthaya: Bewonder Wat Phutthai Sawan

De tweede stop wordt gemaakt bij wederom een prachtige tempel, Wat Phutthai Sawan. Het mooiste aan deze tempel is de reclining liggende boeddha die je vindt in de tuin van het complex. En het allermooiste? De entree voor Wat Phutthai Sawan is gratis!

Doen in Ayutthaya: Wat Phutthai Sawan

#9. Wat Chaiwatthanaram

De laatste stop wordt gemaakt bij de tempel die in 2007 bekend is geworden door de uitzending van het programma Wie is de Mol!? De Wat Chaiwattanaram. Deze tempel wordt gezien als één van de mooiste tempels van heel Thailand. Tussen de rivier en de tempel vindt je een uitgestrekt grasveld waar je heerlijk kunt chillen en genieten van een prachtig uitzicht. De entree voor Wat Chaiwatthanaram bedraagt 50 baht, maar veel is te zien zonder entree te betalen.

Doen in Ayutthaya: Wat Chaiwatthanaram

#10. Doen in Ayutthaya: Heerlijk eten op de avondmarkten

Net als in iedere andere Thaise stad raad ik je aan om in Ayutthaya één van de avondmarkten te bezoeken. In Ayutthaya kun je naar de night market aan de rivier of de night market vlak naast Rama Park. Op beide markten kun je genieten van het lekkerste street food en de nodige souvenirs aanschaffen.

#11. Doen in Ayutthaya: Huur een fiets

De mooiste – en meest vermoeiende – manier om de prachtige tempels in Ayutthaya te bezoeken is door een fiets te huren bij één van de guesthouses in de stad. Een fiets huur je voor ongeveer één tot twee euro per dag. Uiteraard is het ook mogelijk om een tour te doen in een tuk tuk. Hieronder hebben wij de mooiste tempels in Ayutthaya op een rij gezet waar je zeker een stop moet maken.

Hoe kom je in Ayutthaya?

Ayutthaya is gemakkelijk te bereiken vanuit de hoofdstad van het land, Bangkok. Bij alle kantoortjes in de stad kun je een ticket boeken voor een minivan naar Ayutthaya. Een goedkopere optie is echter om zelf naar het Victory Monument te gaan en daar de minivan te pakken naar Ayutthaya of een bus vanaf het noordelijke busstation in Bangkok, Mo Chit. Je betaalt dan tussen de 50 en 100 baht. Een andere optie is om de trein te pakken vanaf het Hua Lamphong treinstation in Bangkok. Een rit in de trein duurt ongeveer twee uur en kost 20 baht per persoon.

Kanchanaburi naar Ayutthaya

Ook vanuit Kanchanaburi, de stad die bekend is vanwege de “bridge over the river Kwai” kun je gemakkelijk naar Ayuttahaya reizen. Een optie is om voor 400 baht een ticket te boeken bij één van de kantoortjes in de stad. Een andere – en goedkopere – optie is om vanaf het busstation in Kanchanaburi de bus te pakken naar Suphanburi (voor 50 baht). In Suphanburi kun je overstappen op de minivan naar Ayutthaya waarvoor je nog eens ongeveer 100 baht betaald.

Ayutthaya naar Bangkok

Bij alle kantoortjes in Ayutthaya vind je prijzen voor de minivan naar Bangkok. De prijzen lopen uiteen, maar voor een minivan betaal je al snel 1000 baht en we zagen zelfs prijzen voorbij komen van 400 baht per persoon. Maar zo duurt hoeft het helemaal niet te zijn! Iedere 25 minuten gaat er vanaf Ayutthaya (op de hoek van Nareasuan Road) een minivan naar Bangkok waarvoor je 60 baht betaald. De minivan kan je afzetten bij het Don Muang vliegveld, maar ook vlakbij Khao San Road.

Wil je reizen met het openbaar vervoer in Thailand? Check dan de website 12Go.Asia voor reistijden, reisroutes en het aanschaffen van online tickets voor de bus en trein.

Ayutthaya naar Chiang Mai

De (nacht)trein van Bangkok naar de stad Chiang Mai in het noorden van Thailand stopt in Ayutthaya, waardoor deze stad een perfecte tussenstop is. Vanuit Ayutthaya kun je gemakkelijk reizen met de nachttrein naar Chiang Mai. Een bestemming die je niet mag overslaan tijdens je reis door Thailand.

Lees ook ons artikel over reizen met de nachttrein in Thailand.

Accommodaties in Ayutthaya

Slapen in Ayutthaya deden wij bij twee verschillende guesthouses. Onze aanrader is Good Time Guesthouse. Je slaapt hier in een ruime, nette en schone kamer met een eigen badkamer. Het personeel is onwijs vriendelijk en je kunt – tegen betaling – een duik nemen in het zwembad van het naastgelegen hotel. Hieronder vind je nog een aantal fijne accommodaties in Ayutthaya:

Wanneer je na een bezoek aan Ayutthaya nog niet tempel-moe bent, is Sukhotai in het noorden van Thailand, ook een aanrader!

Heb jij nog aanvullende tips voor wat te doen in Ayutthaya?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Ayutthaya