nachttrein thailand

Reizen met de nachttrein in Thailand

Gepubliceerd op: 25-01-2015

Wat ons betreft zeker ons favoriete vervoersmiddel; De nachttrein in Thailand. Nog niet eerder hebben we zo fijn gereisd en hebben we zulke mooie herinneringen overgehouden aan een urenlange rit. Toch klinkt het nemen van de nachttrein niet altijd even fijn. Kleine en vieze wc’s die je met tientallen mensen moet delen, geen mogelijkheid om te douchen, mensen die de hele nacht door de trein lopen, kleine en harde bedden, stuiterend in je bed liggen door de trein die verder rijdt.  Ook ik was daarom een beetje zenuwachtig toen we voor het eerst kaartjes voor de nachttrein kochten. De trein van Bangkok naar Trang in het zuiden van het land. En of het meeviel? 100%. Na redenen te hebben gegeven om niet te reizen met de nachttrein in Thailand, nu vier redenen om je hier overheen te zetten en te gaan!

Nachttrein Thailand update 2017: 

Treinkaartje online kopen

Vanaf 1 februari 2017 is het eindelijk mogelijk om online Thaise treinkaarten te boeken. Tickets zijn te boeken via State Railway of Thailand. Boeken kan maar liefst 60 dagen van te voren tot twee uur van te voren. Geen gehaast meer naar het treinstation dus om kaartjes voor bijvoorbeeld de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai te boeken. Om online Thaise treinkaarten te kunnen boeken dien je je te registreren op www.thairailwayticket.com of www.railway.co.th. Betalen kan enkel met je creditcard en er dienen reserveringskosten te worden betaald. Deze liggen tussen de 20 en 40 baht per reservering. Afhankelijk van de klasse waarin je reist. Het annuleren of omboeken van je treinkaartjes kan wel nog steeds op het station zelf, maar ook dit kan vanaf 1 februari online.

Ontmoet mensen

Er is haast geen betere manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Ook zij reizen met de nachttrein. Thailand is nou eenmaal een behoorlijk stuk groter dan ons koude kikkerlandje en om ergens te komen is de nachttrein vaak de beste (en goedkoopste) optie. Om in contact te komen met de lokale bevolking, en andere reizigers, raden wij je aan om een kaartje te boeken voor de tweede klas. Vaak zijn er in treinen ook eerste klas coupé’s. Wanneer je dit boekt heb je echter een eigen “kamertje” in de trein waar niet iemand naar binnen zal komen lopen. Wanneer je een kaartje hebt voor de tweede klas heb je wanneer je de trein instapt een ruime stoel die aan het begin van de avond omgetoverd wordt tot een bed. Een beetje privacy? Iedereen heeft voor zijn/haar bed een gordijntje hangen die je dicht kunt trekken en waarna jij je even helemaal terug kan trekken.

Prima slapen

Ik ben een behoorlijk lichte slaper en slaap overal met oordoppen in. Was toch wel even spannend dus m’n ogen dichtdoen in de trein. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik niet urenlang heb geslapen, maar het in slaap vallen was totaal geen probleem. Er was veel minder lawaai dan ik dacht en je kunt je redelijk afsluiten door het gordijn dat je dicht kunt doen.

nachttrein thailand

Hoe werkt zo’n bed in de nachttrein in Thailand?

Wij vertrokken aan het einde van de middag vanuit Bangkok en nee, dan heb je echt nog geen zin om te liggen en te slapen. Dit is ook helemaal niet nodig. Zodra je de trein inkomt zijn er nog helemaal geen bedden! Iedereen heeft bij binnenkomst “gewoon” een stoel. Twee stoelen tegenover elkaar met een klein tafeltje ertussen. Omdat wij graag bij elkaar wilden zitten kozen wij voor een beneden- en een onderbed. Zo konden we overdag tegenover elkaar zitten. Beide aan het raam. Zodra het donker begint te worden loopt er een meneer/mevrouw door de trein die van alle stoelen bedden maakt. Wil je dit nog niet? Dit kun je ook aangeven en dan komen ze later weer. Het klaarmaken van het bed duurt een paar minuten en voilá, slapen kun je. Iedereen krijgt een kussen en een dekentje en het bed wordt dus helemaal voor je opgemaakt.

nachttrein thailand

Uitzicht

Oké toegegeven: Wanneer je met de nachttrein reist zal het uiteraard een groot stuk van de reis donker zijn. En donker betekent weinig tot geen zicht. Toch vertrok onze trein aan het einde van de middag en konden we de eerste uren heerlijk naar buiten staren. In de open deuropening staan en de wind door onze haren voelen gaan. En het allermooiste? In de ochtend wakker worden (veel te vroeg natuurlijk), je gordijntje openschuiven en het allermooiste uitzicht hebben vanuit een bed. Ooit! Zo wil ik iedere ochtend wel wakker worden.

nachttrein bangkok

Prijzen voor de nachttrein in Thailand

Thailand is een ontzettend groot land. Ongeveer 13 keer zo groot als Nederland en dus kom je overal niet zomaar in een paar uurtje met de auto of de bus. Een optie om snel van de andere kant van het land naar de andere kant te komen is door te vliegen. Vliegmaatschappijen als Air Asia bieden voldoende tickets aan binnen Thailand, maar hierbij moet je wel er vanuit gaan dat je meer geld kwijt bent dan wanneer je de trein pakt. Wij betaalden voor twee personen van Bangkok naar Trang nog geen 50 euro. Een ander bijkomend voordeel? Wanneer je met de nachttrein reist sla je twee vliegen in één klap. En je legt een grote afstand af, èn je hoeft geen hotelkamer te boeken.

Benieuwd naar andere uitgaven in Thailand? Lees hier over ons reisbudget Chiang Mai en hier over Krabi.

Eten & drinken in de nachttrein in Thailand

Vrijwel iedere nachttrein in Thailand beschikt naast slaapcoupés ook over een restauratiecoupé. Wat je je daarbij moet voorstellen? Vooraan in de trein is een coupé waar verschillende bankjes en tafeltjes staan met harde muziek, veel rook en de mogelijkheid om bier of sterke drank te bestellen. Een soort van slechte kroeg dus, maar dan in de trein ;). Zo ontmoetten wij een ander Nederlands stel waar we wat drankjes meededen en gingen een aantal Zwitserse jongens helemaal los met hun sterke drank en spelletjes. Een avond om nooit te vergeten dus!

Naast dat het mogelijk is om “de kroeg in te gaan”, kun je in de trein ook een avondmaal krijgen en ontbijt. Dit geef je van te voren aan bij de conducteur en die komt het brengen op het tijdstip dat jij graag wilt. Stel je je hier niet al te veel bij voor, maar het is prima te eten. Daarnaast lopen er bij verschillende stations ook mensen naar binnen die eten en drinken verkopen. Denk hierbij aan chips en fruit. Een goedkope manier om wat te eten. Wij namen zelf eten en drinken mee vanuit de 7eleven. Broodjes, water, koekjes, chips en alcohol. Dit is over het algemeen goedkoper dan wanneer je iets in de trein aanschaft en het is gewoon toegestaan. Niet echt een avondmaal natuurlijk en daarom bestelden we nog één gerecht in de trein die we deelden.

De nachttrein naar Kuala Lumpur vanuit Hat Yai (Thailand)

Hat Yai is de grootste stad in Zuid Thailand en is een belangrijk knooppunt naar andere delen in Zuid Thailand en naar Maleisië. De stad is een aantal jaren geleden meerdere keren het slachtoffer geworden van bomaanslagen. Jarenlang is het onrustig geweest in deze stad. Het grootste gedeelte van de bevolking hier is, net als in Maleisië, moslim. Deze bevolkingsgroep voelt zich gediscrimineerd door de Thaise regering en bomaanslagen worden vaak ingezet door door islamitische opstandelingen. Sinds 2004 zijn er duizenden mensen om het leven gekomen. De laatste bomaanslag die bekend is vond plaats in 2012 in één van de winkelcentra.

Na het lezen van deze berichten twijfelen we heel even over het overnachten in deze stad, maar we besluiten de gok te nemen. Het is al een aantal jaren relatief rustig en hoe groot is de kans dat er iets gebeurt precies op het moment dat wij er zijn? Wat wel opvalt tijdens onze rit van Krabi naar Hat Yai zijn de vele controles onderweg. Politie en leger controleren een groot gedeelte van de voertuigen die passeren en een aantal keren moeten we onze paspoorten laten zien. In de stad zelf merken we echter niets van onrust. De stad doet op ons zelfs saai aan. We slenteren door het centrum, eten een bordje pad thai en drinken een smoothie. Heb je geen reden om in Hat Yai te zijn dan zou ik deze stad zeker overslaan.

Van Thailand naar Maleisië. Had Yai centrum

Van Thailand naar Maleisië. Het treinstation van Had Yai

Van Thailand naar Maleisië. Erick wacht op het treinstation van Had Yai

De nachttrein van Thailand naar Maleisië

Aan het einde van de middag vertrekt onze nachttrein van Thailand naar Maleisië. Met als eerste stop de grens tussen beide landen. Hier moeten we allemaal de trein uit met onze tassen en gaan we door de douane. Eerst een stempel omdat we Thailand uitgaan en daarna een controle aan de Maleisische kant. Onze tassen worden gecontroleerd, we krijgen en stempel en kunnen buiten wachten totdat de trein weer verder gaat. Hello Maleisië!

Rond 23:00 uur komen we aan Butterworth. De plek vanaf waar je verder kunt reizen naar het eiland Penang. We stappen hier ook de trein uit, maar niet om naar het eiland te gaan, maar om naar onze coupé te gaan waar een stapelbed op ons wacht. Een heerlijke ruimte met een stapelbed, een tafeltje, een ventilator, televisie en kleine wastafel. Een plek waar wij prima de nacht door kunnen brengen. We drinken een drankje, spelen een spelletje en besluiten op tijd te gaan slapen. Vroeg in de ochtend komen we namelijk aan in Kuala Lumpur waar we nog geen slaapplek hebben geboekt, dus dat wordt zoeken.

Aankomst in Kuala Lumpur

Rond zes uur ‘s ochtends worden we door een speaker in onze coupé wakker gemaakt met de melding dat we bijna in Kuala Lumpur zijn. Even opfrissen, gordijn open en wakker worden terwijl we het Maleisische landschap aan ons voorbij zien dwalen. We komen aan op het centrale station van Kuala Lumpur en vanaf daar besluiten we de trein en monorail te nemen naar de wijk Bukit Bintang. Het begin van onze ontdekking door Maleisië.

Van Thailand naar Maleisië

Van Thailand naar Maleisië met de trein. Privé coupe

Algemene informatie voor het reizen met de nachttrein van Thailand naar Maleisië

 • Omdat het niet anders kon sliepen wij in een eersteklas coupé wat betekende dat wij een “kamertje” voor onszelf hadden. Wanneer je op tijd boekt kun je ook gaan voor een tweedeklas slaapplaats. Een slaapplaats tussen andere reizigers en locals waarbij je je af kan schermen met een gordijntje. Wat ons betreft een speciale ervaring en een prachtige manier om je tussen de locals te begeven. Daarnaast is het natuurlijk ook goedkoper.
 • Zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt voor onderweg. Ook al komen er af en toe mensen de trein in om hun zelfgemaakte etenswaren te verkopen en is er vaak een restauratiewagon aanwezig, iets bij je hebben kan nooit kwaad.
 • Boek je kaartjes online via internet of op het treinstation zelf.
 • Wat ons betreft is het nemen van de nachttrein de perfecte manier van reizen tussen de twee landen. Het is een beleving op zich en door te slapen in de trein sla je twee vliegen in één klap. Je hoeft geen slaapplek te regelen en dus bespaar je daar weer een paar euro op.

Prijzen voor de nachttrein van Thailand naar Maleisië

 • Voor de minibus van Krabi naar Hat Yai betaalden wij 300 baht per persoon
 • De treinreis van Hat Yai naar Penang (tweedeklas zitplaatsen) kostte 23 RM voor twee personen (ongeveer 10 euro)
 • Voor de treinreis van Penang naar Kuala Lumpur (de slaapcoupé) betaalden wij voor twee personen 169 RM (ongeveer 40 euro)

Heb jij al eens gereisd met de nachttrein in Thailand

Meer Thailand?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

11 reacties op “Reizen met de nachttrein in Thailand”

 1. Sandra schreef:

  Ik vind treinen heerlijk, maar toch ga ik er nooit mee haha! Ik hou van de vrijheid van autorijden, dat geeft mij toch net wat meer dat reisgevoel. Nu is Amerika daarin denk ik ook gewoon anders vanwege het feit dat alles gemaakt is op auto’s en niets op OV. Dit jaat toch eens proberen in het oosten waarschijnlijk!

  En jullie lay-out, gaaf!

  • Lief, dankjewel! 😀 Ben er ook echt ontzettend blij mee! Haha met de auto vind ik ook heerlijk hoor. Inderdaad net iets meer vrijheid, maar het voordeel van de trein is dat iedereen kan genieten van het uitzicht en niemand op de weg hoeft te letten 😉 En voornamelijk het slapen in de trein vind ik echt een hele belevenis, zo leuk! Leuk dat je het gaat proberen in de VS. Ik ben erg benieuwd!

 2. Ik vind het heerlijk om (‘s nachts) per trein te reizen!

  Helaas heb ik in Thailand alleen met de bus en het vliegtuig gereisd, maar nachttreinen in bijvoorbeeld China zijn écht comfortabel. Ook de Trans-Mongolie Express is een aanrader.

 3. Simone schreef:

  Ik vond de nachttrein inderdaad een prima vervoermiddel in Thailand. Wij gingen van Bangkok naar Chiang Mai en dat was inderdaad ook precies zoals jij beschreef. Echt heel lekker heb ik niet geslapen maar het is al lekker als je in ieder geval kunt liggen en voor je er erg in hebt ben je er. Onze trein was wel een beetje te warm.

  • Nog iemand met een fijne herinnering aan de nachttrein in Thailand! 🙂 Van Bangkok naar Chiang Mai hadden wij ook erg graag willen doen inderdaad.. Helaas ging deze niet de hele route ivm een ongeluk een tijdje daarvoor. Voor de volgende keer dat we in Thailand zijn 😉 Haha!

 4. Ik heb in Thailand twee keer de nachttrein gepakt. Van Bangkok naar Chiang Mai was een vrij luxe, van Chumporn naar Bangkok iets wat leek op jullie trein. Beide prima ervaringen mee gehad. Heel verschil met de treinen in India ;). Grappig trouwens, op de derde foto van onderen staat het hotel (dat rode gebouw) waar ik de eerste nacht logeerde 😉

 5. Linda schreef:

  De nachttrein is inderdaad de ideale uitkomst om naar een nieuwe bestemming te vertrekken zonder echt tijd te verliezen (en nog een extra nacht in een hotel te moeten boeken). Ik heb het zelf binnen Europa een aantal keer gedaan en heb telkens heerlijk geslapen 🙂

 6. Denise @eventjes schreef:

  De nachttrein in Thailand is prima ja. Die heb ik zoooo vaak voor mensen geboekt! (En zelf ook gedaan natuurlijk.)

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.