Reizen met de nachttrein in Thailand

Reizen met de nachttrein in Thailand

Geüpdatet op

Reizen met de nachttrein in Thailand is één van de meest comfortabele, avontuurlijke en chillste manieren om te reizen door Thailand. Reizigers denken bij reizen met de nachttrein vaak aan te kleine bedden, vieze toiletten die met tientallen mensen gedeeld moeten worden, geen mogelijkheid om te douchen en stuiterend in je bed liggen. Hoewel slapen in een nachttrein echt niet hetzelfde is als slapen in een fijn hotel, raad ik je aan om minimaal één keer te reizen met de nachttrein in Thailand. Hieronder lees je praktische informatie en tips over nachttreinen in Thailand.

Online kaartjes kopen voor de nachttrein in Thailand

De handigste manier om je treintickets voor de nachttrein in Thailand te boeken is door dit online te doen. Dit kun je doen via de website van de Thaise spoorwegen, maar het is ook mogelijk om tickets aan te schaffen via 12Go.Asia. Een voordeel aan boeken via 12Go.Asia is dat je je treintickets een jaar vooraf al kunt boeken. Zo heb je dus vrijwel altijd gegarandeerd de plek die jij wilt. Tijdens het boeken kun je precies zijn hoeveel plekken er nog vrij zijn en wat de prijzen zijn voor de verschillende klassen. Betalen kan met je creditcard of via Paypal. Voor iedere boeking rekent 12Go.Asia een kleine commissie. Ook wanneer je boekt via de website van de Thaise spoorwegen met je boekingskosten betalen.

Je treintickets kun je helaas niet zelf uitprinten. Je zult tot 60 minuten voordat je trein vertrekt de tickets moeten ophalen op het treinstation vanaf waar jouw trein vertrekt.

Treinkaartjes kopen op het station

Uiteraard is het ook mogelijk om je treintickets aan te schaffen op het treinstation in Thailand. Treintickets zijn vanaf 90 dagen voor vertrek verkrijgbaar op de grote stations in het land. Je kunt ook je treintickets laten bezorgen naar jouw hotel in Thailand. De extra kosten hiervoor bedragen 100 baht.

Hua Lampong Treinstation

De populairste routes met de nachttrein in Thailand

Hoewel reizen met de nachttrein in Thailand één groot avontuur is en je gemakkelijk een groot deel van het land kunt doorkruisen, raad ik je niet aan om je hele reis door Thailand met de trein te reizen. In het land zijn een aantal populaire treinroutes waar het nemen van de nachttrein de beste optie is. Hieronder lees je over de twee populairste treinroutes om te reizen met de nachttrein in Thailand.

Bankgkok naar Chiang Mai

De populairste treinroute in Thailand is de route van Bangkok naar Chiang Mai. Treinen vertrekken in Bangkok vanaf het station Hua Lamphong en de treinreis duurt ongeveer veertien uur. Het is ook mogelijk om de trein in te stappen in Ayutthaya. Iedere dag vertrekken er drie treinen in beide richtingen. Hieronder vind je hier meer informatie over.

Treintijden van Bangkok naar Chiang Mai

 • 13:45 uur – Aankomst Chiang Mai: 04:05 uur
 • 18:10 uur – Aankomst Chiang Mai: 07:15 uur
 • 22:00 uur – Aankomst Chiang Mai: 12:10 uur

Treintijden van Chiang Mai naar Bangkok

 • 15:30 uur – Aankomst Bangkok: 05:25 uur
 • 17:00 uur – Aankomst Bangkok: 06:15 uur
 • 18:00 uur – Aankomst Bangkok: 06:50 uur
Hua Lampong Treinstation Bangkok

Trein van Bangkok naar Surat Thani

Een andere populaire route die is af te leggen met de nachttrein in Thailand is de route van Bangkok naar Surat Thani in het zuiden van het land. Surat Thani is dé uitvalsbasis voor een reis naar de Thaise eilanden Koh Samui, Koh Pangan en Koh Tao. De trein van Bangkok naar Surat Thani vertrekt vanaf het treinstation Hua Lampong en de treinreis duurt ongeveer twaalf uur. Vanuit Bangkok kun je kiezen uit verschillende treinen die vertrekken naar het zuiden. De beste tijden voor vertrek uit Bangkok is om 17:35 uur, 18:30 uur of 19:30 uur. Je komt dan vroeg in de ochtend aan in Surat Thani.

De verschillende klassen aan boord

Sinds 2018 rijden er twee verschillende soorten nachttrein in Thailand. Het nieuwe type en het oudere type waarvan het nieuwere type uiteraard een stukje comfortabeler is. In alle nachttrein in Thailand zijn er verschillede klassen aanwezig waar je uit kunt kiezen. Hieronder bespreken we de verschillende klassen in het kort, zodat jij een juiste keuze kunt maken.

Eerste klasse: Zoals in alle treinen in de wereld is de eerste klasse ook in de nachttrein in Thailand de meest luxe optie. Wanneer je een eerste klas ticket boekt heb je de beschikking over een tweepersoons privé compartiment. Je hoeft je slaapplek dus niet te delen met andere reizigers. In het compartiment is een wastafel aanwezig en een stopcontact. Je slaapt samen op een stapelbed.

Tweede klasse: Ook de tweede klas is een goede klasse om in de reizen meet de nachttrein in Thailand. De tweede klas bestaat uit een wagon vol met bedden. Overdag zijn deze bedden stoelen en aan het begin van de avond worden ze uitgevouwen door het personeel. Ieder bed heeft een gordijntje, zodat je toch een beetje privacy hebt. Je hebt in de tweede klas niet de beschikking over een stopcontact. Airco is aanwezig.

Derde klasse: De derde klasse is geen plek om te overnachten in de trein. Hier zijn geen bed, maar enkel zitplaatsen.

Eerste klasse nachttrein Thailand
Eerste klasse Nachttrein Thailand

Welke klasse en welk bed moet je kiezen?

Zelf hebben wij zowel in de eerste als in de tweede klasse gereisd met de nachttrein in Thailand. De eerste klasse is sowieso heel chill door heel wat meer privacy en rust. Toch vonden wij de tweede klasse een leukere ervaring in verband met het contact met de lokale bevolking.

Qua bed kun je kiezen uit een onderste bed of een bovenste bed. Dit kun je ook al aangeven wanneer je online via 12Go.Asia je boeking maakt. Het onderste bed is sowieso het meest comfortabel. Dit bed is iets breder en je schommelt minder. Wanneer je samen reist is het wel zo gezellig om een onderste bed en een bovenste bed te reserveren.

Hoe werken de bedden in de nachttrein?

Wanneer je aan boord gaat van de trein zul je merken dat er van bedden nog niets te zien is. Aan het begin van de reis zijn alle bedden nog stoelen en heb je genoeg ruimte om gezellig spelletjes te spelen of heerlijk naar buiten te kijken. Aan het begin van de avond komt personeel van de trein langs om alle stoelen om te bouwen tot bedden. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen en je ontvangt zelfs een deken en een kussen met schone lakens.

Faciliteiten aan boord

In iedere nachttrein in Thailand zijn twee verschillende soorten toiletten aanwezig, hurktoiletten en westerse toiletten. Over het algemeen worden deze toiletten redelijk schoon gehouden en is er toiletpapier aanwezig. Al is het in Thailand nooit een overbodige luxe om zelf toiletpapier mee te nemen. Ook is er een wastafel aanwezig inclusief stopcontacten.

Iedere trein beschikt over een restauratievoertuig welke tot laat in de avond is geopend voor het halen van drankjes en de nodige snacks. De keuze is niet enorm en de prijzen liggen redelijk hoog, dus ik raad je aan om voldoende eten en drinken in te slaan voor je begint aan je treinreis.

Restauratievoertuig trein Thailand

Meenemen in de nachttrein

Zoals ik net al aangaf raad ik je zeker aan om eten en drinken mee te nemen voor je reis met de nachttrein in Thailand. Ook moet je je er op voorbereiden dat je nachtrust niet optimaal zult zijn, tenzij je een super goede slaper bent. Ik raad je dan ook zeker aan om oordoppen mee te nemen en een slaapmasker is ook geen overbodige luxe. Ook kan de airco soms overdreven aangezet worden en kan het redelijk fris worden in de trein. Een hamamdoek meenemen op reis is een goed idee, omdat je deze kunt gebruiken als handdoek, maar ook als dekentje in de trein.

slaapmasker

Veiligheid in de nachttrein in Thailand

Veel reizigers stellen ons vragen over de veiligheid wat betreft reizen met de nachttrein in Thailand. Waar laat je bijvoorbeeld je waardevolle spullen in de trein? Wat betreft de veiligheid kan ik je zeggen dat ik me geen moment onveilig heb gevoeld. Er wordt regelmatig gecontroleerd en over het algemeen vinden de locals het super leuk dat je met hen meereist met de trein. Iedere reiziger heeft voldoende ruimte naast, of onder het bed om de backpack of koffer op te bergen. Ik raad je wel aan om je waardevolle spullen dicht bij je te bewaren, bijvoorbeeld in een moneybelt die je meeneemt in bed. Een andere tip is je backpack vastmaken aan één van de palen met een slot. Hou je je hieraan dan hoef je je over de veiligheid geen zorgen te maken.

Waarom reizen met de nachttrein zo’n gave ervaring is

Ben je na alle bovenstaande informatie nog steeds aan het twijfelen of reizen met de nachttrein in Thailand wel wat voor jou is? Hieronder geven we nog een paar redenen waarom reizen met de nachttrein zo’n toffe ervaring is.

Ontmoet mensen

Er is haast geen betere manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Ook zij reizen met de nachttrein. Thailand is nou eenmaal een behoorlijk stuk groter dan ons koude kikkerlandje en om ergens te komen is de nachttrein vaak de beste (en goedkoopste) optie. Om in contact te komen met de lokale bevolking, en andere reizigers, raden wij je aan om een kaartje te boeken voor de tweede klas.

Maar niet alleen locals reizen met de nachttrein, je zult merken dat je ook veel mede-reizigers zult ontmoeten in de trein

Reizen met de trein is een stuk milieubewuster

De hele wereld is de laatste jaren steeds meer bezig met duurzaam reizen en daar sluit reizen met de nachttrein natuurlijk perfect op aan. De trein stoot heel wat minder CO2 uit dan het vliegtuig, dus door te reizen met de nachttrein denk je ook nog een beetje aan het milieu.

Genieten van het uitzicht

Natuurlijk zal het tijdens een groot gedeelte van jouw reis met de nachttrein donker zijn en valt er weinig te zien, maar de eerste uren zijn prachtig. De trein reist langs de mooiste plekken waar je normaal gesproken nooit zult komen. Een fantastische manier om het plattelandsleven van Thailand aan je voorbij te laten gaan.

Genieten van het uitzicht

Geld besparen door te reizen en slapen in één

Een nacht doorbrengen in de nachttrein betekent dat je voor die nacht geen hotel hoeft te boeken. Je brengt je nacht door in de trein en zult dus alleen kosten hebben voor je treinticket. Lekker goedkoop!

Reizen met de nachttrein naar Maleisië

Vanuit Thailand is het ook mogelijk om met de nachttrein naar buurland Maleisië te reizen. Je kunt opstappen in Bangkok, maar ook opstappen in het zuiden van Thailand is mogelijk. Eenmaal bij de grens tussen Thailand en Maleisië aangekomen moet iedere reiziger de trein verlaten, met bagage en al. Eerst ontvang je een stempel in je paspoort voor het verlaten van Thailand en daarna ga je door de douane aan de Maleisische kant. Hier wordt je bagage gecontroleerd en ontvang je een stempel in je paspoort waarmee je tot maximaal 90 dagen in Maleisië mag verblijven. Je kunt ervoor kiezen om helemaal door te reizen naar Kuala Lumpur, maar je kunt ook uitstappen in bijvoorbeeld Butterworth om vanaf hier de boot te pakken naar het eiland Penang. Ook je treintickets voor de trein van Bangkok naar Kuala Lumpur kun je online boeken via 12Go.Asia.

Nachttrein naar Maleisië

Hier vind je informatie over de treinreis van Bangkok naar Kuala Lumpur.

Heb jij al eens gereisd met de nachttrein in Thailand?

Meer Thailand?

11 berichten over “Reizen met de nachttrein in Thailand”

 1. Avatar van Sandra
  Sandra
  26 januari 2015

  Ik vind treinen heerlijk, maar toch ga ik er nooit mee haha! Ik hou van de vrijheid van autorijden, dat geeft mij toch net wat meer dat reisgevoel. Nu is Amerika daarin denk ik ook gewoon anders vanwege het feit dat alles gemaakt is op auto's en niets op OV. Dit jaat toch eens proberen in het oosten waarschijnlijk! En jullie lay-out, gaaf!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   26 januari 2015

   Lief, dankjewel! :D Ben er ook echt ontzettend blij mee! Haha met de auto vind ik ook heerlijk hoor. Inderdaad net iets meer vrijheid, maar het voordeel van de trein is dat iedereen kan genieten van het uitzicht en niemand op de weg hoeft te letten ;) En voornamelijk het slapen in de trein vind ik echt een hele belevenis, zo leuk! Leuk dat je het gaat proberen in de VS. Ik ben erg benieuwd!

 2. Avatar van Jenny - ikreis.net
  Jenny - ikreis.net
  26 januari 2015

  Ik vind het heerlijk om ('s nachts) per trein te reizen! Helaas heb ik in Thailand alleen met de bus en het vliegtuig gereisd, maar nachttreinen in bijvoorbeeld China zijn écht comfortabel. Ook de Trans-Mongolie Express is een aanrader.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   26 januari 2015

   Jaaaa, dat staat ont-zet-tend hoog op m'n lijstje: De Trans-Monglolië Express! Als er iets is dat ik ooit nog eens moet doen, dan is dat het! Super gaaf dat je dat hebt gedaan!

 3. Avatar van Simone
  Simone
  26 januari 2015

  Ik vond de nachttrein inderdaad een prima vervoermiddel in Thailand. Wij gingen van Bangkok naar Chiang Mai en dat was inderdaad ook precies zoals jij beschreef. Echt heel lekker heb ik niet geslapen maar het is al lekker als je in ieder geval kunt liggen en voor je er erg in hebt ben je er. Onze trein was wel een beetje te warm.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   26 januari 2015

   Nog iemand met een fijne herinnering aan de nachttrein in Thailand! :) Van Bangkok naar Chiang Mai hadden wij ook erg graag willen doen inderdaad.. Helaas ging deze niet de hele route ivm een ongeluk een tijdje daarvoor. Voor de volgende keer dat we in Thailand zijn ;) Haha!

 4. Avatar van Stephanie | Expeditie Aardbol
  Stephanie | Expeditie Aardbol
  27 januari 2015

  Ik heb in Thailand twee keer de nachttrein gepakt. Van Bangkok naar Chiang Mai was een vrij luxe, van Chumporn naar Bangkok iets wat leek op jullie trein. Beide prima ervaringen mee gehad. Heel verschil met de treinen in India ;). Grappig trouwens, op de derde foto van onderen staat het hotel (dat rode gebouw) waar ik de eerste nacht logeerde ;)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   29 januari 2015

   Haha dat is toevallig! Treinen in India idd ook een hoop over gehoord en gelezen. Weet niet of dat me zo relaxt lijkt ;)

 5. Avatar van Linda
  Linda
  28 januari 2015

  De nachttrein is inderdaad de ideale uitkomst om naar een nieuwe bestemming te vertrekken zonder echt tijd te verliezen (en nog een extra nacht in een hotel te moeten boeken). Ik heb het zelf binnen Europa een aantal keer gedaan en heb telkens heerlijk geslapen :)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   29 januari 2015

   Helemaal mee eens! :) Binnen Europa heb ik het nog niet gedaan, maar dat hopen we in mei te gaan doen.. Ik ben erg benieuwd!

 6. Avatar van Denise @eventjes
  Denise @eventjes
  16 februari 2015

  De nachttrein in Thailand is prima ja. Die heb ik zoooo vaak voor mensen geboekt! (En zelf ook gedaan natuurlijk.)