Koh Jum, Thailand: Tips & bezienswaardigheden

Wie denkt aan Thailand, denkt aan honderden – bijna – verlaten eilanden. Helaas klopt dit beeld in de meeste gevallen niet en zijn er nog weinig plekken in Thailand die je niet hoeft te delen met honderden – zo niet duizenden – andere toeristen. Tijdens onze reis door Thailand gingen wij daarom op zoek naar eilanden die minder bekend zijn en nog niet opslokt zijn door het massa-toerisme. En dit vonden we op het prachtige eiland Koh Jum! Hoewel het eiland eigenlijk geheim zou moeten blijven en zeker niet mag veranderen in bijvoorbeeld Koh Samui, willen we jullie deze parel toch niet onthouden. We nemen je mee naar Koh Jum, het bounty eiland waar je nog ultieme rust vindt!

Koh Jum Thailand

Nog nooit gehoord van Koh Jum? Dat kan kloppen. Ook wij hadden er – voordat we research gingen doen – nog nooit van gehoord. Het eiland is gelegen aan de westkust van Thailand in de Andaman Zee met zo’n 1500 bewoners. De dichtstbijzijnde stad is Krabi Town en vanaf Koh Jum heb je zicht op het populaire eiland Koh Phi Phi. Het eiland wordt ook wel Koh Jam of Koh Pu genoemd en bestaat uit niets meer dan drie kleine dorpen, een berg – gelegen op het gedeelte Koh Pu – en prachtige stranden die vrijwel helemaal verlaten zijn. Koh Jum is als je het ons vraagt één van de mooiste eilanden van Thailand.

Het eiland Koh Jum is een heerlijk eiland om op te nemen in je reisroute door Thailand.

Wat te doen op Koh Jum

Eerlijk is eerlijk. Naar Koh Jum reis je niet omdat je van alles wilt ondernemen. Je komt hier voor je rust. Je komt hier om een goed boek te lezen op het strand, te snorkelen, om te genieten van prachtige zonsondergangen en om even het gevoel te hebben dat je de enige reiziger bent in Thailand. ( I wish!) Over het eiland loopt één hoofdweg die gemakkelijk te bereizen is en het beste kun je het eiland verkennen door een scooter te huren. Deze huur je vanaf 250 baht per dag bij één van de resorts. Een andere optie is om het eiland lopend te verkennen zoals wij deden. Het enige minpunt hieraan is dat het niet mogelijk is om een rondje te lopen. Je zult dus dezelfde weg weer terug moeten lopen.

Onbekend eiland Thailand
koh jum thailand

Stranden op Jum

De enige plek op het eiland waar je resorts en basic bungalows vindt om in te verblijven is aan de westkust. Hier vind je dan ook de mooiste stranden. De populairste stranden zijn Ting Rai Beach, Golden Pearl Beach en Andaman Beach. Verwacht hier geen helderblauw water als op Koh Tao, maar verwacht hier wel lege stranden die je niet met anderen hoeft te delen, meterslange palmbomen en prachtige uitzichten. Helaas zijn de stranden niet allemaal even schoon. Er wordt her en der opgeruimd en hopelijk is het tijdens het hoogseizoen beter.

Uitzicht op Koh Phi Phi

koh jum thailand

koh jum thailand

Pinnen op Koh Jum

Hoewel je op het eiland drie dorpen vindt, namelijk; Koh Jum in het zuiden, Ting Rai in het midden en Koh Pu in het noorden, zijn er geen pinautomaten aanwezig op het eiland. Zorg er dus voor dat je voor vertrek genoeg cash bij je hebt.

Hoe kom je op Koh Jum vanuit Krabi?

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Krabi Airport. Hier kun je gemakkelijk komen door een binnenlandse vlucht te nemen vanaf Bangkok of bijvoorbeeld Chiang Mai. Vanaf hier reis je verder naar Krabi Town waar je en paar dagen kunt verblijven om de hoogtepunten van Krabi te bezoeken of meteen door kunt reizen naar Koh Jum. Enkel in het hoogseizoen, dat loopt van oktober tot en met januari zijn er tours te boeken van Krabi naar Koh Jum. Deze boek je vanaf 300 baht bij één van de kantoortjes die je vindt in Krabi Town. De andere maanden gaat er geen “toeristen-ferry” en zul je zelf op Koh Jum moeten zien te komen, maar zo moeilijk is dat niet.

haven Laem Kruat Thailand

Met de bus van Krabi naar Laem Kruad

Vanuit Krabi Town vertrekken er iedere dag lokale bussen naar Laem Kruat, de plek vanaf waar de boten vertrekken naar Koh Jum. Een rit kost 100 baht per persoon en duurt er een uur tot anderhalf uur over. Het ligt eraan hoe vaak de chauffeur een stop maakt. De lokale bussen zijn niet echt bussen, maar meer auto’s waar je achterin de bak op een bankje kunt zitten. Je ziet ze overal rijden in Krabi. De bus naar Laem Kruat is een blauwe bus en deze stopt onder andere bij twee 7-elevens in Krabi Town. Het beste kun je rondvragen wanneer je op zoek bent naar de bus. Iedereen is bereid om je te helpen, maar vaste tijden zijn er niet.

De boot van Laem Kruat naar Koh Jum

Aangekomen in Laem Kruat kun je verder reizen met de boot. De boot naar Koh Jum vertrekt meerdere malen per dag en kost – net als de bus – 100 baht per persoon voor toeristen. De tocht duurt ongeveer 45 minuten en kijk niet raar op als de raarste dingen meegenomen worden op de boot. Wij namen de boot van 14:30 uur. Daarvoor gaat ook een boot om 13:00 uur en vroeg in de ochtend. Wanneer je aankomt op het eiland zal er hoogstwaarschijnlijk een taxi klaar staan om je naar je guesthouse te brengen. Wij betaalden hiervoor 50 baht per persoon.

In het hoogseizoen van Krabi naar Koh Jum

In het hoogseizoen is het een stuk gemakkelijker om op Koh Jum te komen. Tijdens deze periode vertrekt er namelijk meerdere keren per dag een ferry van Krabi naar Koh Lanta die altijd een stop maakt op Koh Jum. Easy Peasy! 😉 Deze ferry meert niet aan bij de pier, maar blijft op het water liggen terwijl jij opgepikt wordt door één van de longtailboten die horen bij resorts op het eiland. Gedumpt wordt je hierna op het grootste strand, Andaman Beach.

Reizen met het openbaar vervoer in Thailand? Je kunt je tickets voor de boot, bus en trein online aanschaffen via de website 12Go.Asia.

Tips voor accommodaties

Tijdens het hoogseizoen is er behoorlijk wat keuze tussen verschillende resorts op het eiland, maarijdens het laagseizoen sluiten een hoop resorts en restaurants hun deuren. Er is dan dus minder keuze, maar alsnog meer dan genoeg. Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties op Koh Jum:

koh jum thailand
Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels op Koh Jum