Reizen naar Maleisië

Wat te doen in Kuala Lumpur: De tofste bezienswaardigheden

Gepubliceerd: 03 december 2018 Laatst gewijzigd: 05 juli 2019

Kuala Lumpur is voor vele reizigers het startpunt voor hun reis door Maleisië. De hoofdstad is gigantisch en wanneer je een rondreis door Maleisië plant kan het lastig zijn om te bepalen waar in Kuala Lumpur je wilt verblijven. Aan de hand van de leukste wijken in de stad delen wij de tofste Kuala Lumpur bezienswaardigheden plus tips voor de fijnste plekken om te eten en drinken. KL is enorm multi-cultureel en er is altijd iets te doen in Kuala Lumpur.

#1. Bukit Bintang

Bukit Bintang is de wijk in Kuala Lumpur waar wij de meeste tijd besteedden tijdens onze bezoeken aan de stad. En is daardoor voor ons één van de leukste wijken in Kuala Lumpur. De wijk is centraal gelegen en vanaf hier kun je veel delen van de stad te voet bereiken of je kunt er voor kiezen om de monorail te pakken. Daarnaast rijdt door deze wijk ook de gratis paarse bus waarmee je onder andere naar de Petronas Towers en de Central Market kunt reizen, helemaal gratis.

Bukit Bintang is het toeristische centrum van Kuala Lumpur en is het daarnaast de plek waar je de meeste gigantische shopping malls tegen zult komen. Wanneer je Kuala Lumpur bezoekt om te shoppen (wat je perfect kunt doen in deze stad) is Bukit Bintang dus dé perfecte wijk om te verblijven. Ook qua eten heb je in Bukit Bintang onwijs veel keuze. Je vindt hier vele lokale restaurantjes, maar ook duurdere ketens en de populaire eetstraat Jalan Alor vind je hier.

Eten in Kaula Lumpur: Jalan Alor

Uiteraard beginnen we dit artikel met dé plek voor lekker eten in Kuala Lumpur, Jalan Alor. Jalan Alor is de populaire street food straat in het hartje van het drukke Bukit Bintang. Helaas is Jalan Alor behoorlijk bekend onder toeristen en de lokale bevolking wat betekent dat het er vrijwel altijd druk is. Aan het begin van de avond rijden door de straat ook nog auto’s, dus opletten is noodzakelijk. Tijdens ons laatste bezoek aan Kuala Lumpur in oktober 2016 werd er echter druk gewerkt aan de straat, waardoor het verkeer er niet langer door kan. Wanneer dit project klaar is kunnen we je helaas (nog) niet vertellen. Op Jalan Alor vind je street food in alle smaken. Zo zijn er veel Koreaanse restaurantjes, kun je op straat verse dim sum (favoriet!) kopen en eet je er de lekkerste saté.

Jalan Alor, heerlijk eten in Kuala Lumpur

Eten in Bukit Bintang: Lot 10 Hutong Food Court

Midden in het drukke Bukit Bintang, tussen de dure restaurants en enorme shopping malls vind je de Lot 10 Hutong Food Court. Je vindt deze food court vlakbij de H&M en het is te bereiken door de roltrap naar beneden te pakken. Het kan niet missen, want je hoort de foute Chinese muziek al van ver af. In de shopping mall vind je verschillende kraampjes waar je vrijwel alle Aziatische gerechten kunt bestellen die je maar kunt bedenken. Van sushi tot dim sum en van pad thai tot nasi goreng. De prijzen in de food court liggen iets hoger dan op straat, maar zijn prima voor tijdens de lunch.

 • Doen in Bukit Bintang: Bukit Bintang is dé wijk in Kuala Lumpur om te gaan shoppen
 • Eten in Bukit Bintang: Jalan Alor en Lot 10 Hutong Food Court
 • Hoteltip Bukit Bintang: Orange Pekoe is een guesthouse waar wij zeker zeven keer zijn verbleven in Kuala Lumpur. Met ruime en lichte kamers met privé badkamers is dit de ideale locatie om te overnachten. Op loopafstand van alle shopping malls en Jalan Alor.

leukste wijken in Kuala Lumpur Bukit Bintang

leukste wijken in Kuala Lumpur BUkit Bintang

#2. KLCC

De wijk KLCC is het commerciële centrum van de stad en tijdens je bezoek aan Kuala Lumpur kun je niet om deze wijk heen. Je vindt hier namelijk de wereldberoemde Petronas Twin Towers die je zeker niet mag missen. Picknick hier in het park en/of geniet in de avond van de fonteinshow en flikkerende lichtjes van de torens. Verder vindt je in KLCC voornamelijke veel – heel veel – immense wolkenkrabbers waarin zich voornamelijk bedrijven bevinden. Duur is wel het sleutelwoord voor KLCC. Je vindt hier luxe hotels, zoals het Hilton en ook kun je hier aardig wat euro’s uitgeven wanneer je luxe wilt dineren.

Kuala Lumpur bezienswaardigheden, KLCC: Petronas Towers

Het is één van de belangrijkste Kuala Lumpur hoogtepunten; de Petronas Towers. In 1998 is dit gebouw geopend en tot 2003 is het het grootste gebouw ter wereld geweest. Kuala Lumpur werd toen verslagen door de hoofdstad van Taiwan, Taipei met haar Taipei 101. Deze toren is misschien wat hoger, maar volgens ons lang niet zo indrukwekkend. Het enorme complex bestaat uit twee torens die met elkaar verbonden zijn door een loopbrug op de 41ste en 42ste verdieping. Je kunt de torens ook binnen en genieten van een geweldig uitzicht over de stad.

Beneden in de torens zijn verschillende winkels. Van Gucci en Armani tot supermarkten waar je u tegen zegt. Een hapje eten kan hier natuurlijk ook. Óf haal net als wij iets bij één van de supermarkten en eet het op in het park achter de torens. Een groot park met fonteinen en meer dan genoeg zit plekken wachten hier op je. Een geweldige manier om te wachten tot het donker wordt. Dit is namelijk het mooiste moment. De torens worden verlicht en dat is een geweldig gezicht.

Wist je dat je ook de Petronas Towers in kunt en kunt genieten van een fantastisch uitzicht over de stad? Boek hier je tickets.

kuala lumpur bezienswaardighedenMooie uitzichten in Kuala Lumpur

Doen in Kuala Lumpur: Bezoek en/of beklim de KL Tower

Naast de Petronas Towers vind je in Kuala Lumpur ook nog de KL Tower. Deze toren is 421 meter hoog en is één van de gebouwen die je vanuit heel Kuala Lumpur kunt zien. De toren is in 1996 ontstaan en dienst als uitzendtoren voor de Maleise tv. Het is een behoorlijke tippel om bovenaan de toren aan te komen, maar het uitzicht schijnt het meer dan waard te zijn. Voor een bezoek aan de toren betaal je trouwens zo’n 40 RM per persoon. (Omgerekend nog geen tien euro)

Wat te doen in Kuala Lumpur (KLCC): Borrelen in een Sky Bar

Dat er onwijs veel hoge gebouwen staan in Kuala Lumpur is wel duidelijk. En hier kun jij goed gebruik van maken. In Kuala Lumpur en met name in Bukit Bintang zijn verschillende skybars te vinden. Clubs en restaurants bovenop één van de enorme gebouwen. In veel skybars wordt er van je verwacht dat je netjes gekleed gaat. Heb je alleen je backpack outfit bij je en wil je toch graag een drankje doen op hoogte dan is de skybar Traders een goede optie. Vanaf vrijwel iedere skybar heb je een geweldig uitzicht over de stad met de daar bij horende Petronas Towers.

Gratis doen in Kuala Lumpur: Fonteinshow bij de Petronas Towers

Hoewel de fonteinshow bij de shopping mall KLCC in de gelijknamige wijk niet op kan tegen de fantastische gratis fonteinshow in Dubai, is ook deze show zeker de moeite waard om te bezoeken. Vanuit het park achter de shopping mall heb je niet alleen een goed zicht op de fonteinen, maar ook op de prachtige en indrukwekkende Petronas Towers die ‘s avonds prachtig verlicht zijn. De KLCC Lake Symphony Fountain Show zoals het wordt genoemd is iedere avond te bewonderen om acht uur, negen uur en kwart voor tien. En dat helemaal gratis!

leukste wijken in Kuala Lumpur KLCC

Sushi eten in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een multiculturele stad en dus vind je er iedere keuken zo ook de Japanse. Een nadeel is dat veel Japanse restaurants in Kuala Lumpur behoorlijke prijzen hanteren die niet meteen passen binnen het budget van een backpacker. Maar gelukkig is er de Sushi King. Op meerdere plekken in de stad vind je een Sushi King restaurant waar je de lekkerste sushi kunt eten voor prima prijzen. Zelf zijn wij drie keer bij de Sushi King geweest in Maleisië en geen enkele keer hebben wij meer dan 17 euro betaald voor twee personen inclusief drinken. Ook voor de niet sushi liefhebbers staan er trouwens genoeg heerlijke gerechten op de menukaart. Een fijne afwisseling met het heerlijke street food.

Gratis reizen met de bus door KLCC

De manier waarop het openbaar vervoer in Kuala Lumpur – en de rest van Maleisië – is geregeld, daar kan de NS nog wat van leren. Tot middernacht rijden er bussen, treinen en de monorail van en naar alle delen in de stad. Een ritje kost nooit meer dan een paar ringgit. Prima te doen voor reizigers met een kleiner budget dus. Nog beter nieuws is dat er ook gratis bussen rijden in de stad. De zogeheten GO KL bussen. Deze roze/paarse bussen rijden door Bukit Bintang, Chinatown en het centrum van Kuala Lumpur (KLCC).

Lijnen Go KL

Op dit moment rijden de bussen langs twee lijnen die allen ideaal gelegen zijn in de buurt van toeristische attracties of monorail stations. En hoewel de lijnen eigenlijk op zijn gezet voor de lokale bevolking om zo sneller en gemakkelijker in het centrum van de stad te komen, kun je daar als toerist dus lekker gebruik van maken!

 • Doen in KLCC: Bewonder de gratis fonteinshow bij de Petronas Towers – Borrelen op hoogte in een skybar
 • Eten in KLCC: Sushi eten bij de Sushi King
 • Hoteltip KLCC: Ibis Kuala Lumpur City Centre

kuala lumpur bezienswaardigheden

#3. Chinatown

Chinatown is een populaire wijk in Kuala Lumpur onder backpackers. Je vindt de wijk rondom de straat Jalan Petaling (Petaling street) waar je iedere avond een markt vindt met honderden kraampjes. Voor ieder wat wils. Daarnaast kun je hier goedkope souvenirs shoppen (verwacht wel veel namaak merken), vind je er de Central Market en kun je goedkoop overnachten in één van de vele hostels of guesthouses. Hoewel de wijk toch echt Chinatown heet vind je hier niet alleen Chinese tempels, maar ook een prachtige Hindoe-tempel, de de Sri Mahamariamman tempel. Een wijk waar je je gemakkelijk een paar uur kunt vermaken.

Eten in Chinatown, Kuala Lumpur

Aan de rand van de wijk Chinatown vind je de straat Jalan Sultan waar je uitstekend kunt eten. Net als bij Jalan Alor worden hier aan het einde van de middag tafels en stoelen op straat neergezet. Je eet hier de lekkerste rijst en/of noodle gerechten en hebt meer dan genoeg keuze uit verschillende stokjes met vlees of vis op de barbecue. Jalan Sultan is voornamelijk gezellig wanneer de avond valt.

 • Doen in Chinatown: Shop Till you drop + de mooiste tempels van de stad
 • Eten in Chinatown: De straat Jalan Sultan
 • Hoteltip Chinatown: Hotel 99 Chinatown Kuala Lumpur

leukste wijken in Kuala Lumpur Chinatown

#4. Kampung Baru

Het klinkt heel logisch, Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië, dus vind je er veel Maleisiërs. Niets is echter minder waar. Maleisië is een multi-cultureel land en je vindt hier verschillende bevolkingsgroepen. Met name Chinezen en Indiërs. Wanneer je een bezoek brengt aan de wijk Kampung Baru waan je je opeens wel echt in Maleisië. In deze wijk vind je voornamelijk Maleisiërs én een leuk weetje: Dit is één van de weinige wijken in Kuala Lumpur die (nog) niet is volgebouwd met hoge wolkenkrabbers, dure appartementen en kantoorpanden. Hier vind je nog authentieke woningen en geen hoogbouw. Wat ons betreft dus zeker één van de leukste wijken van Kuala Lumpur. Hoewel ik bang ben dat dit de komende jaren toch echt zal gaan veranderen. Leuk om door een totaal andere wijk te lopen, maar in de verte tóch de KL Tower en Petronas Twin Towers te zien shinen.

leukste wijken in Kuala Lumpur Kampung Bharu

leukste wijken in Kuala Lumpur Kampung Bharu

#5. Brickfields – New Little India

De wijk Brickfields die je vindt rondom Kuala Lumpur Sentral station wordt sinds 2009 in de volksmond ook wel “Little India” genoemd. En echt waar, je hebt hier echt het gevoel dat je in India bent beland. Alleen met iets minder viezigheid en lawaai ;). In deze wijk vindt je tientallen Indiase restaurants, kun je Indiase kruiden, kleding en souvenirs shoppen en hoor je Bollywood muziek uit de speakers komen. Eén van de meest chaotische wijken in Kuala Lumpur, maar ook zeker één van de authentiekste en gezelligste. Je kunt hier vooral heerlijk Indiaas eten.

#6. Old Little India

Hoewel sinds 2009 de wijk Brickfields “Little India” wordt genoemd, is er nóg een Little India. Deze wijk vind je rondom Jalan Masjid India street vlakbij Chinatown. Ook hier zie je vrouwen in kleurrijke sari’s rondlopen en ruikt het naar India. De wijk is iets kleiner dan Brickfields, maar is goed te combineren met een bezoek aan Chinatown.

Op zoek naar een fijne accommodatie in Little India? Royce Hotel en Signature Hotel Brickfields

Little India Kuala Lumpur

Extra Kuala Lumpur tips: Dagtrips vanuit Kuala Lumpur

#1. Bezoek de Batu Caves vanuit Kuala Lumpur

Het is officieel geen wijk van de stad, maar wel één van de hoogtepunten van Kuala Lumpur. Ongeveer 15 kilometer ten noorden van Kualu Lumpur vind je de Batu Caves. De grootste groot is 400 meter lang en 100 meter hoog. De grot is enkel te betreden door middel van zeker 200 traptreden. Is dit je net iets teveel? Beneden staat ook een metershoog beeld van de oorlogsgod, welke alleen al een bezoek waard is. Let wel op: Bij de grote vind je veel apen. Deze kunnen vervelend en/of agressief zijn. Let dus goed op je spullen! Vanaf het Centraal Station (KL Sentral) gaat er regelmatig een trein naar de Batu Caves. Voor een enkele reis betaal je 2,60 RM. In 2018 is de trap bij de Batu Caves volledig gerenoveerd en geschilderd in alle kleuren van de regenboog.

Batu Caves Kuala Lumpur leukste wijken in Kuala Lumpur Batu Caves

#2. Lunchen: Roti Canai

De laatste tip is geen restaurant of leuke wijk om te eten in Kuala Lumpur, maar mijn lievelingsgerecht voor de lunch. Iets dat je zeker moet proberen wanneer je in Maleisië bent is een roti canai. Een soort van pannenkoek met daarbij verschillende soorten curry’s. Heerlijk! En vaak te bestellen voor nog geen euro. Een prima gerecht voor de lunch.

#3. Fire flies tour in Kuala Selangor

Vlakbij Kuala Lumpur kun je een bezoek brengen aan het dorp Kuala Selangor waar je een toffe fire flies tour kunt doen. In het dorp dat aan een rivier ligt leven duizenden vuurvliegjes die je in het donker perfect kunt bewonderen. Overnachten in Kuala Selengor is ook een optie. Er is in het dorp echter weinig te beleven, vandaar dat we een tour aanraden.

#4. Strand vanuit Kuala Lumpur: Pulau Pangkor

Kuala Lumpur ligt in het westen van Maleisië, vlakbij de kust, maar beschikt helaas zelf niet over een strand. Wil je toch graag een aantal dagen chillen op het strand? Pak dan de bus naar het fijne eiland Pulau Pangkor. Het eiland dat het dichtst bij Kuala Lumpur ligt.

Wil jij de stad zien door de ogen van een local en de geheime plekken ontdekken? Boek dan een privéwandeling op maat. Liever de stad verkennen per fiets? Boek hier een fietstour door Kuala Lumpur.

Wat zijn volgens jou de tofste Kuala Lumpur bezienswaardigheden? En wat vond jij het leukst om te doen in Kuala Lumpur?

Meer Maleisië?

Chille slaapplekken in Kuala Lumpur

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

11 reacties op “Wat te doen in Kuala Lumpur: De tofste bezienswaardigheden”

 1. Sabine schreef:

  Leuk om weer eens te zien dit! Ben er jaren geleden geweest en vond het een heel fijne stad!Ik verbleef in Chinatown en vond dat een hele ervaring haha. Was voor eht eerst in Azië 🙂

 2. Yvonne schreef:

  Ja! Ik zie het al… wat mijn favoriete wijk hier zou zijn, haha. Little India, helemaal top! Alhoewel die enorme shopping malls ook wel fijn klinken, zeker na een hele tijd reizen. 🙂

 3. Jessica schreef:

  Wat tof dat er gewoon twee wijken zijn met Indische invloeden, leuk! En Chinatown is in iedere grote stad gewoon leuk om te bezoeken, je kijkt je ogen daar altijd uit 😀

 4. Kuala Lumpur is heerlijk!

  Ik sliep de laatste keer in China town, vlak bij Petaling Street. Een superleuke wijk met lekker eten op iedere straathoek.

 5. Ik ben nog nooit in Kuala Lumpur geweest, maar het lijkt me wel een hele fijne stad. Ik zou ook voor Little India en Chinatown gaan 🙂

 6. ivonne schreef:

  Een fijne stad voor een stop over als ik het zo lees. Ik vond in Singapore Chinatown een heerlijke wijk, hoewel de Jalan Alor ook prima klinkt! Ik houd wel van streetfood.

 7. Leuk! Ik ben in Maleise geweest,maar niet in Kuala Lumpur! Ik vloog destijds op Singapore en ik had 2 weken en moet keuzes maken. Singapore heb ik wel gezien uiteraard.

 8. Dit had ik moeten weten toen ik naar KL ging, ik kon geen keuzes meer maken door de hitte, haha! Uiteindelijk een aantal van deze wijken niet eens gezien omdat ik niet wist waar ik ze moest zoeken!

 9. Ik ben echt maar heel even (een avond en een nacht)in Kuala Lumpur geweest. Toen hebik de Petronas Towers gezien en zijn we naar China Town geweest. Jij laat zien dat er nog veel meer te bezoeken valt!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.