Kuala Lumpur Maleisië

Maleisië bezienswaardigheden: 12x zien en doen

Geüpdatet op

Reis jij binnenkort naar Maleisië? Dan zijn we ten eerste rete-jaloers op je, maar we zijn de beroerdste niet en delen daarom graag onze Maleisië tips met je. Met tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Maleisië zodat jouw reis een onvergetelijke wordt. Maleisië wordt door veel reizigers in Zuidoost-Azië onderschat en dat is fijn voor jou, want minder toeristen dan in bijvoorbeeld Thailand. Maar toch is Maleisië allang geen onbekende parel meer. Veel plekken zul je dus met anderen moeten delen, maar spijt krijgen van je reis naar Maleisië zal niet gebeuren. Hieronder vind je informatie over de leukste dingen om te doen in Maleisië. Met tips voor de mooiste plekken en gaafste activiteiten.

Geniet in de multi-culturele hoofdstad Kuala Lumpur

Voor de meeste reizigers begint een reis door Maleisië in de multi-culturele hoofdstad Kuala Lumpur. Kuala Lumpur is – na vele Aziatische steden te hebben bezocht – onze favoriete Aziatische stad. Er wordt vaak gezegd dat je voor Kuala Lumpur niet veel tijd heeft uit te trekken, maar hier ben ik het niet mee eens. Kuala Lumpur bestaat uit verschillende wijk met allen hun eigen sfeer. De leukste wijken in Kuala Lumpur zijn Chinatown, Little India, Bukit Bintang en KLCC. Kuala Lumpur is niet alleen heerlijk om bij te komen van je reis, maar ik raad je ook zeker aan om aan het begin – of aan het einde van je reis door Maleisië – zeker twee volle dagen uit te trekken voor deze heerlijke stad. Hier lees je ons uitgebreide artikel over de leukste dingen om te doen in Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur Maleisië
Kuala Lumpur Maleisië
Kuala Lumpur Maleisië
Kuala Lumpur Maleisië
Kuala Lumpur Maleisië

Dwaal door de theeplantages in de Cameron Highlands

Ben je gek op natuur, dan is de regio de Cameron Highlands in het midden van het Maleisisch schiereiland een goede optie om toe te voegen aan route door Maleisië. Hoewel de natuur hier zeker niet zo mooi is als op Maleisisch Borneo is het toch een toffe bestemming om een volle dag te besteden. Je vindt hier de populaire theeplantages waar je fantastische wandelingen kunt maken. Eén van de beste bestemming om te kiezen als uitvalsbasis voor de Cameron Highlands is het plaatsje Tanah Rata. Hier vind je verschillende hotels en guesthouses en een aantal fijne restaurants. De omgeving kun je ontdekken met een gids die je in het dorp kunt regelen of door zelf een scooter te huren. Qua accommodatie raden wij het gezellige Father’s Guesthouse aan.

Extra Maleisië tip: Maleisië is een geweldige bestemming die je op je eigen gemak kunt ontdekken. Het openbaar is uitstekend geregeld en tickets voor de bus en/of trein kun je gemakkelijk online boeken via 12GoAsia.

Bewonder de prachtige onderwaterwereld bij de Perhentian Islands

Veel reizigers trekken voor de mooiste eilanden in Zuidoost-Azië naar buurland Thailand. Een goede keuze, want de Thaise eilanden zijn prachtig. Maar ook Maleisië beschikt over een aantal paradijselijke eilanden. De Perhentian Islands zijn wat ons betreft de mooiste eilanden van Maleisië. Deze eilanden liggen aan de oostkust van het Maleisisch Schiereiland en zijn te bereiken vanuit de kustplaats Kuala Besut. Belangrijk om te weten is dat de Perhentian eilanden tijdens onze wintermaanden niet of nauwelijks bereikbaar zijn in verband met het weer. De eilanden liggen vrij ver van het vaste land af en de boten vertrekken daarom niet altijd. Ik raad je daarom aan om voor je reis er naartoe navraag te doen bij de lokale bevolking.

Perhentian Islands Maleisië
Perhentian Islands Maleisië

Maak een trekking door de jungle van Taman Negara

Het grootste en oudste oerwoud van Maleisische vind je gek genoeg niet op Maleisisch Borneo, maar gewoon op het vaste land. Taman Negara is zelfs nog ouder dan de Amazone. In dit prachtige gebied kun je geweldige wandelingen maken, wildlife spotten en genieten van de geweldige natuur.

Doen in Maleisië: Chillen met je billen op Pulau Pangkor

Wie gek is op het eilandleven, maar vanaf de hoofdstad Kuala Lumpur niet te ver wil reizen kiest het beste voor een paar dagen chillen op het fijne eiland Pulau Pangkor. Pangkor is van alle Maleisische eilanden het dichts gelegen bij Kuala Lumpur. Vanaf Kuala Lumpur reis je per bus naar het dorpje Lumut vanaf waar je binnen 30 minuten met de boot wordt afgezet in de haven van Pangkor Town.

Pangkor is voornamelijk populair onder de inwoners van Kuala Lumpur en andere Maleisische steden en dorpen en het is er dus met name tijdens de weekenden druk. Het gezelligste strand is Teluk Nipah waar je een aantal fijne restaurants, een kleine avondmarkt en wat kleine supermarkten vindt. Wil je het hele eiland verkennen dan kun je het beste een scooter huren. Het eiland is maar klein, dus aan een paar uurtjes heb je genoeg. Naar Pulau Pangkor moet je echt reizen voor ontsnapping en heerlijke, verlaten stranden.

Pulau Pangkor Maleisië
Pulau Pangkor Maleisië

Maleisië bezienswaardigheden: Geschiedenis in Melaka

Melaka, Mellaka, Mellaca, Malacca. Volgens mij zijn er niet veel steden die op zoveel verschillende manieren worden geschreven. Melaka is een prachtige, culturele bestemming in het zuiden van het Maleisische schiereiland. Het centrum van de stad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege de vele prachtige bouwwerken met veel Portugese architectuur. Niet zo gek dat Melaka behoort tot één van de mooiste bezienswaardigheden in Maleisië. Maar op sommige plekken in de stad waan je je ook even in Nederland. Met de bijzondere molens en het Stadhuys. Een bijzondere bestemming die vooral leuk is om tijdens het weekend te bezoeken. Vanuit Kuala Lumpur reis je in zo’n twee uur met de bus naar Melaka.

Bewonder één van de mooiste moskeeën van Maleisië in Kuantan

Kuantan is een nog redelijk onbekende stad in het zuidoosten van het vasteland van Maleisië. Veel reizigers reizen enkel naar het zuiden voor een bezoek aan de mooiste eilanden, maar vergeten vaak de steden zoals Kuantan. Kuantan is niet extreem groot, dus je hoeft er geen dagen voor uit te trekken. Toch is het leuk om een dag te besteden in een stad waar niet iedere toerist naartoe gaat. De grootste attractie in Kuantan is de prachtige Sultan Ahmed Shah moskee. Strandliefhebbers kunnen vanuit Kuantan gemakkelijk naar het prachtige Cherating strand reizen. Na je bezoek aan Kuantan zul je zien dat het zeker een plekje verdient in de lijst met mooiste bezienswaardigheden in Maleisië.

Moskee Kuantan

Eén van de hoogtepunten van Maleisië: Wildlife spotten op Maleisisch Borneo

Wie naar Maleisië reist kan het eigenlijk haast niet maken om Maleisisch Borneo over te slaan. Dit gedeelte van Maleisië is wat ons betreft toch wel hét hoogtepunt van het hele land. Vanuit verschillende bestemmingen op het Maleisische schiereiland vlieg je gemakkelijk naar Borneo. Maleisisch Borneo bestaat uit twee delen. Het zuidelijke deel Serawak en het noordelijke deel Sabah. Beide zijn geweldig voor natuurliefhebbers. Zelf kozen wij ervoor om naar Kuching te vliegen vanaf waar we een uitstap maken naar het geweldige Bako Nationaal Park en semi-wilde orang oetans spotten. Een reis naar Maleisisch Borneo kun je ook perfect combineren met een trip naar de staat Brunei.

Wildlife spotten op Borneo
Wildlife spotten Maleisië
Maleisisch Borneo

Zeker doen in Maleisië: Eet de lekkerste gerechten

Het is niet per se één van de belangrijkste Maleisië bezienswaardigheden, maar het eten in Maleisië mag je niet onderschatten. Je hoort vaak mensen praten over hoe lekker de Thaise keuken is. Of de Indonesische keuken. Maar vergeet het eten in Maleisië niet. Maleisië is een erg multicultureel land met veel Chinezen en Indiërs en dit zie je ook terug in de keuken. Waar je ook komt kun je de lekkerste gerechten proberen. Lokale gerechten die je tijdens je reis door Maleisië zeker geprobeerd moet hebben zijn rotti canai, nasi lemak en laksa. Het proberen van lokale gerechten is wat mij betreft één van de leukste dingen om te doen in Maleisië.

Eten in Maleisië

Ga street art spotten op het eiland Penang

Het eiland Penang is het bekendste eiland van Maleisië en wordt dan ook drukbezocht. Penang is prachtig, maar voelt naar ons gevoel wel minder als een eiland. Dit vanwege het feit dat Penang met een aantal bruggen is verbonden met het vaste land en de hoofdstad Georgetown niet echt een ‘eiland-vibe’ heeft. Maar toch is Penang een geweldige bestemming om een paar dagen te verblijven en kun je hier zeker genieten op een aantal prachtige stranden. De echte redenen voor een bezoek aan Penang zijn echter de geweldige street art die je kunt ontdekken in Georgetown en het heerlijke eten. Penang staat bekend als de bestemming met het lekkerste street food in heel Maleisië. Smullen dus!

Penang
Penang

Ga chillen op het toeristische, maar fijne eiland Langkawi

Een ander drukbezocht eiland en één van de populairste Maleisië bezienswaardigheden is Langkawi. Langkawi wordt ook vaak door reizigers bezocht die het grootste deel van hun reis in Thailand doorbrengen. Op Langkawi kun je duty-free shoppen en je vindt er prachtige stranden en betaalbare resorts. Langkawi is het grootste eiland van Maleisië en behoort tot de Langkawi archipel. Een archipel met in totaal 100 eilanden in de staat Kedah in het noorden van het land.

Bezoek een aantal van de onbekendere en kleinere eilanden, zoals Pulau Kapas

Veel reizigers focussen zich bij het plannen van een reis naar Maleisië op de bekendere eilanden die hierboven reeds zijn genoemd. Maleisië beschikt echter over nog veel meer mooie eilanden. Ruim 800 om preciezer te zijn. Ik raad je dan ook zeker aan om tijdens je reis door Maleisië ook een aantal kleinere en onbekendere eilanden te bezoeken. Aanraders hiervoor zijn bijvoorbeeld de eilanden Pulau Kapas, Tioman en Pulau Redang.

Eilanden van Maleisië
Eilanden van Maleisië

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Maleisië op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van alle hierboven genoemde mooiste plekken in Maleisië terug.

Wat zijn volgens jou de hoogtepunten van Maleisië en de leukste dingen om te doen in Maleisië?