Melaka, Maleisië: Wat te doen in Melaka

De historische stad Melaka of Malakka ligt in het uiterste zuiden van Maleisië. De stad ligt aan de straat van Melaka en was vroeger een erg belangrijke havenstad. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, doordat veel schepen te groot zijn om de haven te kunnen bereiken. De stad ligt zo’n 150 kilometer ten zuiden van Kuala Lumpur en is met de bus in twee uur te bereiken. Wat te doen in Melaka? In dit artikel geven we tips voor de mooiste bezienswaardigheden om te ontdekken.

De stad Melaka wordt vooral gekenmerkt door de Nederlandse geschiedenis, maar zoals je eerder kon lezen is de stad ook in handen geweest van de Portugezen en Britten. Hieronder vind je tips voor de leukste dingen om te doen in Melaka.

#1. Maak een wandeling langs de rivier

Dwars door Meleka loopt een rivier waar het heerlijk vertoeven is. Dit is dan ook de beste plek om je stedentrip Melaka te starten voor een eerste kennismaking. Maak een mooie wandeling langs de rivier en spot tegelijkertijd een aantal van de mooiste street art kunstwerken in Melaka. Op sommige plekken zijn kleine barretjes en restaurants geopend. Een mooie plek om te genieten van waar je bent en om de omgeving je op te nemen.

Rivier Melaka
Rivier

#2. Eten doe je op de Jonker Street Night Market

Wanneer je een reis naar Melaka aan het plannen bent is het handig om rekening te houden met de night market in Jonker Street. Een Aziatische stad is natuurlijk niet compleet zonder een night market. De night market in Melaka vindt alleen plaats op vrijdag- en zaterdagavond en dus raad ik je aan om indien mogelijk je stedentrip Malakka in het weekend te plannen. Gezelligheid gegarandeerd met heerlijk eten en gezellige muziek.

Night Market Jonker Street

#3. Bezoek de authentieke wijk Chinatown

Net als een night market kan een Aziatische stad niet bestaan zonder een Chinatown. De wijk Chinatown in Melaka super leuk om doorheen te dwalen en je te vergapen aan de prachtige tempels, zoals de Cheng Hoon Teng-tempel .

Chinatown Melaka

#4. Ontdek de stad in een Trishaw

In Melaka kun je je wel op een heel bijzondere manier laten vervoeren. Niet in een tuktuk, maar in een kleurrijke, schreeuwerige trishaw. Overal in de stad rijden deze vervoersmiddelen die eruit zien als kermisattracties rond, wachtend op toeristen die mee willen rijden. De Trishaws komen in de raarste creaties en muziek blèrt uit de speakers, maar een bijzondere ervaring is het zeker. Geen zin in een ritje? Ook zonder een ritje te maken is het tof om de Trishaws te bewonderen.

Trishaw

#5. Bewonder de Nederlandse bouwwerken op Dutch Square

Zoals gemeld is er in Melaka veel Nederlandse historie te vinden en dat is het beste terug te zien op Dutch Square, oftewel het Rode Plein. Het Stadhuys is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Melaka en staat aan de rand van het plein. Tijdens je stedentrip kun je niet om een bezoek aan het Rode Plein uit.

Dutch Square Melaka
Stadhuys

#6. Doen in Melaka: Street art spotten

Melaka wordt hipper en hipper en dat is vooral te zien in de vele street art die je door de hele stad kunt spotten. Trek je wandelschoenen aan en trek er op uit. Langs de rivier zul je een aantal mooie, kleurrijke werken tegenkomen, maar ook in andere delen van de stad moet je je ogen open houden.

Geschiedenis van Melaka

Tot 1641 werd Melaka bezet door de Portugezen. In 1641 lukte het de Nederlanders met behulp van de sultan van Johor om de Portugezen te verslaan. In 1799 is de stad door Willem V geruild met een Briste vorst waardoor de stad in Britse handen viel. Echter is er tot op de dag van vandaag nog veel terug te zien van de tijd dat de Nederlanders de stad in handen hadden. Er zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden die verwijzen naar de Nederlandse geschiedenis.

Sinds 2008 heeft de stad UNESCO-bescherming vanwege een aantal historische bouwwerken. De stad heeft ontzettend veel moois te bieden en is voor de lokale bevolking van Maleisië een perfecte uitvalsbasis voor de weekenden. Veel toeristen bezoeken de stad vanwege de Nederlandse geschiedenis in Melaka. Van bouwwerken die te maken hebben met de VOC tot het Stadhuys. Uiteraard zijn er ook andere bezienswaardigheden in Melaka die zeker de moeite waard zijn.

VOC Melaka
Street Art Melaka
Street Art Melaka
Street Art Melaka

Praktische tips voor een stedentrip Melaka

  • Houd er rekening mee dat Melaka niet alleen populair is onder Westerse toeristen. De stad is ook een populaire weekendbestemming voor de inwoners van Kuala Lumpur. Hoewel het in het weekend zeker het gezelligst is, is het dan ook behoorlijk druk
  • Melaka is niet heel groot en dus kun je de meeste bezienswaardigheden in een volle dag ontdekken, maar ook de omgeving van de stad is heel mooi. Heb je iets langer de tijd, huur dan zeker een auto of scooter en ontdek de stranden ten noorden van de stad.
  • De stad Melaka is heel gemakkelijk te bereiken per bus vanuit Kuala Lumpur. De reis duurt ongeveer twee uur en de bussen zijn comfortabel. Buskaartjes kun je op het station aanschaffen, maar het kan ook online via 12Go.Asia. Ook kun je vanaf Melaka rechtstreeks naar andere bestemmingen in Maleisië reizen, zoals de Cameron Highlands, Johor en Singapore is ook een optie.

Overnachten in Melaka

Wat betreft accommodaties zijn er genoeg mogelijkheden in Melaka. Eén van de gezelligste, en goedkoopste, wijken om te verblijven is Chinatown. Al zijn dit vaak niet de hipste en meest luxe accommodaties. Hieronder vind je een aantal fijne hotels en hotels in de stad:

Niet gevonden wat je zocht? Vergelijk dan hier alle accommodaties in Melaka.

OYO Hotels in Maleisië

Wanneer je op zoek gaat naar een hostel of hotel in Melaka of ergens anders in Maleisië zul je zien dat je heel vee hotels met de naam OYO tegenkomt. OYO is een grote keten in Azië die de laatste jaren veel hotels en guesthouses heeft overgenomen. Zelf hebben wij overnacht in een OYO Hotel in Kuala Lumpur en ik raad het je niet meteen aan. Er zijn veel leukere hotels en hostels te vinden dan OYO.

Wat zijn volgens jou de leukste dingen om te doen in Melaka?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Melaka