kosten backpacken maleisie penang

Hoe duur is Maleisië: Kosten voor reizen door Maleisië

Geüpdatet op

Maleisië is zonder twijfel één van de duurdere bestemmingen in Zuidoost-Azië. Toch is het er voor Nederlandse begrippen nog steeds spotgoedkoop. Wij reisden in totaal meerdere weken door Maleisië en hielden telkens onze uitgaven bij. Hieronder geven wij een antwoord op de vraag ‘hoe duur is Maleisië? aan de hand van onze uitgaven om een inzicht te geven in de kosten voor reizen door Maleisië. Want hoeveel moet je sparen voor een reis naar Maleisië? Je leest het hier.

Informatie over de kosten voor reizen naar Maleisië

In Maleisië betaalt men met de Maleisisch Ringgit dit overal wordt aangeduid als RM. In dit artikel houden wij de volgende wisselkoers aan: 1 RM staat gelijk aan €0,22. Uiteraard wisselt de koers regelmatig. Check deze dus voor je reis naar Maleisië. In dit artikel kun je lezen over verschillende kosten in Maleisië. Deze zijn onderverdeeld in vijf categorieën: Overnachten, eten en drinken, excursies, vervoer en overige uitgaven.

Lees ook: Reizen naar Maleisië: Antwoorden op veelgestelde vragen

Visum voor Maleisië

Wanneer je wilt gaan backpacken in Maleisië hoef je je niet druk te maken over allerlei regels met betrekking tot het visum voor Maleisië. Iedere Nederlander krijgt bij binnenkomst in het land een stempel waarmee je 90 dagen in het land mag verblijven. Zorg er wel voor dat je paspoort bij binnenkomst nog minimaal 90 dagen geldig is. Een visum voor Maleisië aanvragen is dus niet nodig voor je aan je reis begint.

Is Maleisië duur?

Wanneer je wilt gaan reizen in Maleisië is het handig om te weten hoeveel je ongeveer moet sparen. Hierbij is het handig om te weten dat wij als stel reizen. Dit houdt automatisch in dat het goedkoper is dan wanneer je alleen reist. Wij sliepen altijd in tweepersoonskamers met een eigen badkamer, aten vrijwel altijd op straat, maar gingen ook regelmatig wat luxer uit eten en reisden enkel met het openbaar vervoer. In dit artikel delen wij onze uitgaven in Maleisië met je tijdens onze reis van ruim een maand.

Hoe duur is eten en drinken in Maleisië?

Eten en drinken in Maleisië is voor ons de grootste kostenpost geweest. Gezamenlijk gaven we voor eten en drinken RM 2.770,49 uit. Dit komt neer op €602,94. Onder eten & drinken verstaan we ontbijt, lunch, avondeten, (alcoholische) drankjes en tussendoortjes. Wat betreft eten en drinken zul je zien dat de prijzen voor eten en drinken erg verschillen per plek.

Zo betaalden we voor een “simpele” fried rice op Pulau Pangkor slechts 6 RM terwijl we hiervoor op Perhentian Kecil al snel 10 RM betaalden. Nog een voorbeeld: Op het vaste land van Maleisië betaal je voor een biertje rond de 5 RM. Op de eilanden Perhentian Kecil en Kapas betaal je hiervoor 10 RM. Eten & drinken was voor ons voornamelijk op Perhentian Kecil en Pulau Kapas het duurst. Dit doordat beide eilanden verder van het vaste land af liggen en de prijzen daardoor stijgen. Op Penang aten we het goedkoopst. Hier aten we op straat voor maximaal 5 RM.

Voor eten en drinken in Maleisië gaven we gemiddeld 9 euro per persoon per dag uit.

Street food Penang
kosten backpacken maleisie pulau pangkor

Wat kost overnachten in Maleisië?

In totaal sliepen we in Maleisië in elf verschillende bedden waarvoor we gemiddeld €14,63 betaalden per nacht. Het totaalbedrag komt uit op €482,69. De goedkoopste overnachtingen waren op Pulau Pangkor waar we 50 RM betaalden per nacht voor een eigen hutje met privébadkamer. De duurste overnachtingen waren op Perhentian Kecil en in Kuala Lumpur. Op Perhentian Kecil sliepen we twee nachten bij Ombak Resort voor 120 RM per nacht inclusief een uitgebreid ontbijtbuffet. In Kuala Lumpur sliepen we de laatste nachten bij Orange Pekoe Guesthouse voor 116 RM per nacht. Je kunt er over het algemeen vanuit gaan dat de kosten in Kuala Lumpur altijd een stukje hoger zullen liggen.

Pulau Kapas

Kosten voor vervoer in Maleisië

In de 33,5 dagen dat wij door Maleisië reisden bezochten wij vier geweldige eilanden, twee steden aan de oostkust van het land en verbleven we twee keer in de hoofdstad Kuala Lumpur. In totaal legden wij zo’n 1350 kilometer af met de bus, het vliegtuig en de boot. Voor het vervoer in Maleisië betaalden wij in totaal €259,98. Hierbij zijn ook taxiritjes, scooters die we huurden en het openbaar vervoer in de steden inbegrepen zoals de monorail en de metro in Kuala Lumpur.

Malaka

Over het algemeen reisden wij met de bus naar de volgende bestemming. Eén keer kozen wij ervoor om voor een binnenlandse vlucht te kiezen van Penang naar Kota Bharu aan de oostkust. Hiervoor betaalden we voor twee personen inclusief bagage (backpacks en handbagage) €60,95. Hieronder vind je enkele voorbeelden van prijzen voor het openbaar vervoer in Maleisië:

 • Kuala Lumpur – Lumut (Pangkor): 27 RM per persoon
 • Lumut (Pangkor) – Butterworth (Penang): 18 RM per persoon
 • Kuala Terengganu – Marang (Pulau Kapas): 10.80 RM per persoon
 • Marang – Kuantan: 17 RM per persoon
 • Kuantan – Kuala Lumpur: 11 RM per persoon

Kosten voor boten & ferries in Maleisië

Onze uitgaven voor het vervoer in Maleisië zijn voornamelijk wat hoger uitgevallen doordat wij een aantal eilanden hebben bezocht. Pangkor en Penang zijn gemakkelijk te bereiken met een ferry, maar voor een boot naar Perhentian Kecil en Pulau Kapas moet je iets meer betalen. Hieronder vind je de prijzen voor de boten naar de eilanden in Maleisië in 2016. De genoemde prijzen zijn voor retourtickets:

 • Lumut – Pangkor: 10 RM per persoon
 • Butterworth – Penang: 1.20 RM per persoon
 • Kuala Besut – Perhentian Kecil: 70 RM per persoon
 • Marang – Pulau Kapas: 40 RM per persoon

kosten backpacken maleisie perhentians

Prijzen van excursies in Maleisië

Voor excursies in Maleisië gaven wij weinig uit. In totaal gaven wij een bedrag van €45.70 uit. Onder excursies vallen entreeprijzen voor onder andere de Batu Caves in Kuala Lumpur en snorkeltours op de Perhentians. Wij reizen het liefst zoveel mogelijk op eigen initiatief en boeken weinig tours.

Extra Maleisië tip: Ben je op zoek naar informatie voor de leukste tours & activiteiten tijdens het reizen door Maleisië? Je boekt ze allemaal snel en eenvoudig via Get Your Guide.

Batu Caves
kosten backpacken maleisie kuala lumpur

Is Maleisië duur? Onze overige uitgaven

In Maleisië hebben wij flink geshopt, omdat onze garderobe toe was aan vernieuwing. In Nederland hadden we de afgelopen tijd vrijwel geen nieuwe kleding gekocht en onze zomeroutfits waren aan vervanging toe. Hierdoor zijn de uitgaven in de categorie “overige”behoorlijk hoog uitgevallen. In totaal gaven wij hieraan een bedrag van €271,72 uit. Niet alleen kleding valt hieronder, maar ook sigaretten, shampoo, zonnebrand, anti-muggenspray, een elektrisch pannetje waar we onwijs blij mee zijn, twee snorkelsets en wat kleine souvenirs zoals magneten en ansichtkaarten. Ook schaften wij een simkaart aan met een internetbundel.

Wanneer je niet van plan bent om te gaan shoppen, niet rookt en geen grote uitgaven hoeft te doen kun je de uitgaven in deze categorie dus weg laten.

Hoe duur is Maleisië: Conclusie

Maleisië - 33,5 dagen
Eten & Drinken
eten-en-drinken-kraam.png
Slapen
slapen.png
Vervoer
vervoer-trein-icon.png
Excursies
excursies.png
Overige
overige.png
Totaal
RM 2.770,49 RM 2.217,95 RM 1.194,60 RM 210,- RM 1.248,55 RM 7.641,59
€ 602,94 € 482,69 € 259,98 € 45,70 € 271,72 € 1663,04

In totaal gaven wij tijdens onze 33,5 dagen in Maleisië een bedrag uit van €1663,04. Dit komt neer op een dagbudget van €24,82 per persoon per dag. In deze berekening zijn al onze uitgaven meegerekend. Hieronder zie je de verdeling in de vijf categorieën. Als antwoord op de vraag hoe duur is Maleisië? is ons antwoord dus dat wij ongeveer €25 per persoon per dag uitgaven. Houd hierbij rekening dat wij Maleisië twee keer bezochten tijdens een wereldreis en niet tijdens een vakantie. Onze uitgaven zullen dus waarschijnlijk lager liggen dan voor iemand die een vakantie naar Maleisië boekt.

Totaal (33,5 dagen)Per dag (2 personen)
€ 1663,04€ 49.64
backpacken maleisie hoe duur is maleisie

Had jij verwacht dat het reizen door Maleisië goedkoper of duurder zou zijn? Zie jij een reis door Maleisië zitten?

6 berichten over “Hoe duur is Maleisië: Kosten voor reizen door Maleisië”

 1. Avatar van Chantal
  Chantal
  4 mei 2016

  Wat een superhandig artikel. Vorig jaar wilde ik al met een vriendin door Maleisie reizen en dat is toen niet door gegaan. Ik ben nu aan het kijken waar ik in 2017 naartoe kan en wil gaan. Ik wil in mijn eentje heerlijk rondtrekken en volgens mij zal dat prima gaan in Maleisie

 2. Avatar van Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld
  4 mei 2016

  Handige post, in de zomer gaan wij zes weken en hebben qua dag budget 30 euro in ons hoofd (maar sparen meer). Wij gaan waarschijnlijk ook naar borneo en niet naar kapas. Onze overige uitgaven zullen denk ik ook heel wat lager zijn.

 3. Avatar van Marcella
  Marcella
  25 mei 2016

  Leuk altijd, dit soort overzichten. Heel duidelijk waaraan jullie het budget besteed hebben. Maleisië wil ik nog graag eens bezoeken!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   27 mei 2016

   Zeker doen Marcella..!

 4. Avatar van Marco
  Marco
  29 mei 2016

  Super leuke en handige post. We gaan komende zomer met z'n viertjes. Budget is beperkt dus deze info helpt. Bijna zelfde rondje in gedachte, alleen hebben we maar 20 dagen, Dus we zullen wat plekken over moeten slaan. KL, Taman Negara en Perhentian Kecil staan vast. en dan verder.... Langkawi, Penang en/of Pankor? Hoe was Pankor en waar hebben jullie geslapen?

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   29 mei 2016

   Hi Marco! Dankjewel. En wat gaaf dat jullie ook die kant op gaan! Pangkor is echt heel fijn. Weinig te doen, dus lekker relaxt. Wij sliepen zowel in 2013 als dit jaar bij Nazri Nipah Camp. Een erg gezellige plek! Simpele bungalows met eigen badkamer voor ongeveer tien euro per nacht. Meer informatie over Pangkor kun je hier vinden: https://travelaar.nl/pangkor Heel veel plezier alvast!