Slang Borneo

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo

Geüpdatet op

Wie een reis plant naar Maleisië moet zeker kijken of er ruimte is om Maleisisch Borneo toe te voegen aan het reisschema. Maleisisch Borneo is onderdeel van Maleisië en deelt een eiland met Indonesisch Borneo (Kalamantan) en de sultan staat Brunei. Hoewel Borneo een stuk minder bezocht wordt dan het Maleisisch schiereiland, West-Maleisië, is het wat mij betreft de mooiste regio van het land. Dus ben je gek op wildlife, ongerepte jungle en avontuur, zet dan Maleisisch Borneo op je bucketlist! Hieronder zetten wij de mooiste bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo op een rij.

Neusapen in Bako National Park

Wil jij een bijzondere dierensoort spotten die alleen nog op Borneo voorkomt? In Bako National Park, vlakbij de stad Kuching op Maleisisch Borneo, is de kans erg groot dat je neusapen spot. Neusapen, ook wel Proboscis monkey, genoemd heeft als kenmerk de grote uitstekende neus van de mannetjes. Maar niet alleen vanwege de neusapen is Bako National Park een bezoek waard. Bako is één van de mooiste nationale parken van Maleisië met zandsteenformaties, mangrovebossen en nog veel meer wildlife. Een trip naar Bako National Park zal zonder twijfel één van je hoogtepunten van Maleisisch Borneo worden. Wil je helemaal een toffe, avontuurlijke ervaring beleven? Blijf dan een nacht overnachten in het park.

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Neusaap op het strand
Bako National Park, Borneo, Maleisië.

De onderwaterwereld van Sipadan

Wie van duiken houdt is ook op Maleisisch Borneo helemaal het goede adres. Je vindt hier namelijk één van de mooiste duiklocaties ter wereld. Sipadan is een eiland aan de oostkust van Borneo. Het gebied rondom het eiland is beschermd er is een maximaal aantal duikers per dag toegestaan. Het is dus belangrijk om je trip naar Sipadan zo vroeg mogelijk te boeken. Rondom Sipadan is de kans groot dat je schildpadden, haaien, roggen en veel meer spot. Hier lees je al onze tips voor duiken op Borneo in Sipadan.

Duiken op Borneo. Sipandan

Orang-Oetans spotten op Borneo

Eén van de voornaamste redenen voor een reis naar Borneo zijn de unieke diersoorten die er leven. Zojuist noemden we al de neusapen, maar er is nog een diersoort die bijna alleen nog maar op Borneo voorkomt. Op Maleisisch Borneo heb je namelijk de kans om oerang-oetans te spotten en deze dieren zijn toch wel dé bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo. Je kunt zowel in het noorden van Borneo (Sabah) als in het zuiden (Sarawak) orang-oetans in het (semi)wild spotten.

Reis je naar Sabah dan kun je een bezoek brengen aan Sepilok waar het Orang Utan Rehabilitation Centre is gevestigd. Hier worden orang oetans opgevangen en verzorgd. Wil je ze écht in het wild spotten? De grootste kans heb je in de jungle rondom Sungai Kinabantang. Ook in het zuiden van Borneo (Sarawak) kun je orang oetans spotten. Pak hiervoor vanuit Kuching de bus naar Semenggoh. In Semenggoh worden net als in Sepilok orang oetans opgevangen en verzorgd. Een unieke ervaring en één van de hoogtepunten van een Maleisisch Borneo!

Semenggoh
Orang oetan Borneo

Beklim Mount Kinabalu

Eén van de andere populaire bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo is Mount Kinabalu. Met haar hoogte van 4100 meter is dit de hoogte berg van heel Zuidoost-Azië. De toegangspoort tot Mount Kinabalu is Kota Kinabalu, de hoofdstad van Maleisisch Borneo. Op en rondom de berg kun je toffe trekkings doen en letterlijk klimmen naar het topje van de berg. De hike naar de top duurt een paar dagen, maar is voor velen één van de hoogtepunten van een reis door Maleisisch Borneo.

Extra Maleisisch Borneo tip: Wil je nog meer informatie over deze prachtige regio? Schaf dan de Lonely Planet Borneo aan!

Ontdek de grotten van Gunung Mulu National Park

Bako National Park is niet het enige nationale park in Sarawak, het zuiden van Maleisisch Borneo. Sinds een aantal jaren is Gunung Mulu National Park bereikbaar per vliegtuigje. Het nationale park staat vooral bekend vanwege het enorme grottenstelsel en de grootste grotkamer ter wereld. Dus ben je gek op natuur, breng dan een bezoek aan Gunung Mulu National Park.

Gunung Mulu National Park

Excursie langs de Kinabatangan rivier

Reis jij naar Borneo voor dat ultieme Tarzan en Jane gevoel? Wij de ongerepte jungle van Maleisisch Borneo wil ontdekken kan het beste reizen naar de Sungai Kinabatangan. Dit stukje jungle ligt in het noorden van Borneo, in Sabah, en dwars door de jungle stroomt de Kinabatangan rivier. Sungai Kinabatangan is de plek om even helemaal back to basic te gaan in één van de bamboehutten en om de mooiste wildlife te spotten. Kinabatangan is het beste te bereiken vanuit Sandakan. Vanuit hier kun je een excursie boeken naar Sungai Kinabatangan.

EXTRA TIP: Breng een bezoek aan het Deramakot Forest Reserve.

Slang Borneo
Maleisisch Borneo

Ontdek de stad Kuching

Waar Kota Kinabalu de toegangspoort is tot Sabah, is de stad Kuching de toegangspoort naar Sarawak. Kuching is een heerlijke, compacte stad die goed is als uitvalsbasis voor je reis door Sarawak. Maar de stad beschikt ook over een aantal bijzondere bezienswaardigheden én het bounty strand is om de hoek. Hier lees je onze tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Kuching.

India Street in Kuching, Borneo, Maleisië
kuching

Bezienswaardigheden Maleisisch Borneo op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo die in dit artikel worden genoemd terug.

Praktische informatie en tips voor reizen naar Maleisisch Borneo

  • Ben je enthousiast geworden na het lezen over de hoogtepunten van Maleisisch Borneo? Boek dan snel je vliegtickets. Borneo is enkel te bereiken per vliegtuig. Het beste kun je vliegtickets boeken van Kuala Lumpur naar Kota Kinabalu of van Kuala Lumpur naar Kuching. Deze vliegtickets kosten vaak maar een paar tientjes per persoon en vind je via Tix.nl.
  • Een groot gedeelte van Borneo bestaat uit jungle en het is daarom belangrijk dat je je hierop voorbereid. Trek goede wandelschoenen aan, neem genoeg Deet mee tegen de muggen en draag bedekkende kleding.
  • Wie de jungle intrekt doet er verstandig aan om een hoofdlamp mee te nemen. Hiermee spot je gemakkelijk de meest bijzondere dieren.