Gunung Mulu National Park

Gunung Mulu National Park: Borneo

Geüpdatet op

Wil je een echte jungle ervaring? Reis dan af naar het Gunung Mulu National Park in Sabah op Maleisisch Borneo. Ver van de bewoonde wereld. Geen wifi en weinig bereik op je telefoon. Gewoon even helemaal weg zijn en intens genieten van de omgeving. Gunung Mulu National Park is in 2000 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst en staat bekend vanwege haar gigantische grottenstelsel. Maar naast de grotten is er zo veel meer te zien en te beleven. Vandaag geef ik je dé redenen waarom Mulu National Park niet mag ontbreken als je op rondreis bent door Maleisisch Borneo.

De ligging van Gunung Mulu National Park

Gunung Mulu National Park in Sarawak was voor een lange tijd alleen bereikbaar per boot of per onverharde wegen. Voor de echte avonturiers is deze mogelijkheid er nog steeds. Maar tegenwoordig kun je gewoon vliegen! Er is een klein vliegveldje aangelegd midden in de jungle en MASwings zorgt dagelijks voor meerdere vluchten. Je vliegt in een klein propeller vliegtuigje over de jungle heen wat al een spectaculair uitzicht geeft. Let er wel op dat je wat extra tijd in plant om het park te bezoeken. Vluchten kunnen zeer vaak gecanceld worden door -onder andere- laaghangende bewolking.

De exacte ligging van Gunung Mulu National Park kun je zien op het kaartje hieronder.

Wil je meer informatie lezen over reizen op Maleisisch Borneo? Mirre schreef een uitgebreid artikel met daarin alle informatie over Borneo die je nodig hebt voor het backpacken op Borneo.

Gunung Mulu National Park

Grotten in Gunung Mulu National Park

Gunung Mulu staat vooral bekend vanwege haar gigantische grottenstelsel. De Sarawak Chamber (onderdeel van de Good Luck Cave) is de grootste grotkamer ter wereld. Daarnaast is de Clearwater Cave de langste grot van Zuidoost-Azië. Je vindt er in totaal meer dan 300 km aan gangen en nog steeds zijn niet alle gangen ontdekt. Een aantal van de grotten zijn opengesteld voor toeristen en deze zijn gemakkelijk te bezoeken. Een tour kun je boeken bij het park headquarters maar zelf zou ik je aanraden een privé tour te boeken bij een lokale gids. De prijs is vaak hetzelfde en je hoeft niet mee met de grote toeristen groepen. Je gids weet deze precies te ontwijken waardoor je alle mooie plekken voor jezelf hebt.

Deer cave

Een zeer indrukwekkende grot om te bezoeken. Met zijn 2 kilomeer lengte en wel 174 meter hoogte is dit de grootste grot ter wereld die open is gesteld voor toeristen. In deze grot bevindt zich de zo genoemde ‘Garden of Eden’. Dit is een open plek in het plafond waar licht door naar binnen schijnt. De Deer cave huisvest ook een grote populatie vleermuizen die elke dag rond zonsondergang naar buiten vliegen. In de avond gaan de miljoenen vleermuizen op jacht en vliegen in grote zwermen tegelijk naar buiten. Fantastisch om te zien!

Gunung Mulu National Park. Garden of Eden

Clearwater cave

De Clearwater cave is te bereiken via een boottochtje op de Melinau River. De longboat brengt je naar de entree van de grot waarna je nog 200 treden van een trap moet beklimmen. De grot is vernoemd naar de ondergrondse rivier die door deze grot stroomt.

Gunung Mulu National Park

Langs cave

Alhoewel de Langs cave niet zo groot is als alle andere is een bezoekje zeker de moeite waard. Door de lage plafonds is het een goede plek om de bijzondere stalagmieten-en stalactieten- formaties van dichtbij te kunnen bekijken.

Wind cave

De Wind cave heeft zijn naam te danken aan de wind die constant door deze grot waait. De grot heeft veel verschillende rotsformaties, waarvan de meest bijzondere kunnen worden aanschouwd in de ‘Kings Chamber’.

Wind Cave borneo

Trek- en hike tochten in Mulu National Park

Voordat je de jungle in gaat moet je je elke dag melden bij het hoofdkwartier. Zo weten ze precies wie er in de jungle is en of mensen eventueel niet terug gekomen zijn na het donker. Rond het hoofdkwartier kun je op eigen houtje de jungle verkennen. Er zijn verschillende routes aangelegd waarbij je op houten vlonders veilig zelf rond kunt lopen. De meeste tracks duren zo’n 2 tot 2,5 uur. Wil je dieper de jungle in dan kan dat uiteraard ook. Voor deze tochten heb je een gids nodig en ben je minimaal één nacht van huis.

The Pinnacles

Deze twee nachten en drie dagen trekking is het meest populair onder de echte avonturiers. De heftige klim wordt namelijk beloond met een prachtig uitzicht op de Pinnacles. Dit zijn extreem scherpe lijmstenen die zo’n 45 meter boven de jungle uit steken. Een prachtig uitzicht, maar vergis je niet in het feit dat je ook weer naar beneden moet. De paden zijn erg stijl, soms zelfs meters ver verticaal naar beneden. Echt veilig is het dus niet aangezien je nergens gezekerd bent.

Voordat je op dag één bij kamp 5 aankomt moet je eerst via een longboat een stuk over de rivier. Om vervolgens door de jungle te hiken voor zo’n 2 tot 2,5 uur. Op dag twee ben je al vroeg uit de veren want om 06:00 uur is het tijd de jungle in te gaan en begint je klim! Het ligt eraan hoe snel je bent,  hoelaat je weer terug in het kamp bent.

De nachten breng je door op houten vlonders in kamp nummer 5. Het kamp ligt gelegen aan de rivier dus na je hikes of de klim kun je heerlijk het water in springen. Heb je een privé gids dan wordt het eten voor je gekookt. Zo niet dan wordt je geacht zelf eten mee te brengen wat je vervolgens zelf kunt klaar maken in de keuken.

The Pinnacles Borneo

Adventure caving

Nadat je de showcaves gezien hebt wil je meer! Adventure caving is een leuke uitdagende manier om de grotten wat beter te bekijken. Er zijn verschillende routes voor verschillende niveau’s. Het is echter wel zo dat er voor elke track een redelijk goede conditie wordt verwacht. Adventure caving is spannend aangezien er ook geabseild en geklommen wordt.

Wildlife in Gunung Mulu National Park

Echt groot wildlife is er niet in Gunung Mulu. Er leven nog steeds veel stammen in de jungle, waardoor al het grote wildlife is uitgestorven in deze regio. Maar wees niet getreurd want er zijn heel veel leuke andere dieren te vinden! Wanneer je over de houten vlonders loopt kijk dan eens naar de railing. Wanneer je goed kijkt kun je heel wat bijzondere dieren zien. Ook tijdens de nachtwandeling kun je veel spotten. Je gids zal ze ongetwijfeld aan je laten zien. Van (giftige) slangen, spinnen tot wandelende takken. En uiteraard de miljoenen vleermuizen die je dagelijks kunt zien uitvliegen.

Extra tip: Wil je toch graag wildlife spotten op Borneo? Breng dan een bezoek aan Bako National Park!

Gunung Mulu National Park
Gunung Mulu National Park

Accommodaties in Mulu

In en rondom Gunung Mulu National park zijn een aantal prima accommodaties te vinden. Hieronder hebben we een aantal opties op een rij gezet:

De beste reistijd voor Gunung Mulu

Gunung Mulu kent geen droogseizoen. Je kunt dus het gehele jaar door afreizen naar de jungle. In maart tot en met juli valt de minste regen en heb je de gunstigste temperatuur. Juli, augustus en september zijn de drukste maanden qua toerisme.

Eén bericht over “Gunung Mulu National Park: Borneo”

  1. Avatar van Rianne
    Rianne
    14 oktober 2017

    Zó hé, da's nog eens wat anders dan mijn foto van een krekel.? Prachtig