bako national park, maleisie

Tips voor Bako National Park op Maleisisch Borneo

Geüpdatet op

Wat te doen in Borneo? Breng een bezoek aan het bloedmooie en avontuurlijke Bako National Park! Dit prachtige natuurpark is gelegen op Maleisisch Borneo in de zuidelijke provincie Sarawak. Dit park is met stip één van de beste plekken op Borneo om de prachtige, helaas met uitsterven bedreigde neusaap te spotten. Eén van de belangrijkste redenen om een bezoek aan Bako National Park in te plannen tijdens je rondreis door Borneo. Bako Nationaal Park is niet voor niets één van de Borneo hoogtepunten. Wij geven tips voor een bezoek aan Bako National Park. Lees hier over overnachten in het park in de verschillende lodges, het regelen van een gids, het spotten van wildlife en de entreeprijs. 

Bako National Park: Praktische informatie

Bako National Park, afgekort Bako of Bako NP, is niet alleen één van de beste plekken op Maleisisch Borneo om neusapen te spotten, het is ook nog eens het oudste nationale park van Sarawak. En het meest bijzondere? Je vindt in het park maar liefst zeven soorten eco-systemen, namelijk: Mangrove bos, laagland bos, strand vegetatie, veenmoeras bos, klif vegetatie, heide bos en heide vegetatie. En dat allemaal op een relatief klein oppervlakte van 27 vierkante kilometer. De beste periode voor een bezoek aan Bako National park is tijdens de maanden maart tot en met september. In oktober begint het regenseizoen op Borneo en is het lastiger om het park te bereiken, worden de night tours regelmatig afgelast en is het gewoon een stuk minder fijn hiken.

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Welkomsbord

Van Kuching naar Bako National Park Jetty

Wanneer je een bezoek wilt brengen aan Bako National Park is Kuching, de hoofdstad van Sarawak, de perfecte uitvalsbasis. Uiteraard zijn er vanuit de stad verschillende tours te boeken inclusief of exclusief overnachtingen, maar de goedkoopste optie is zelf de bus pakken van Kuching naar het park. Je kunt je bustickets in de bus aanschaffen, maar je kunt dit ook online doen via 12Go.Asia.

Met de bus van Kuching naar het park

Ieder uur, vanaf zeven uur in de ochtend, vertrekt er een bus vanaf het busstation in Kuching. Het busstation is te vinden tussen Plaza Merdeka en de Masjid (moskee) Bandaraya Kuching. De naam van het station is Chin Lian Long busstation, maar deze naam vind je nergens terug. Gelukkig is iedereen bereid je de weg te wijzen naar de juiste – grote, rode -bus. Houd er wel rekening mee dat de bussen – gek genoeg – vaker te vroeg vertrekken dan te laat. Wij pakten de bus vlakbij ons guesthouse – Check in Lodge – aan de straat Jalan Abell. Een enkele reis kost 3,50 RM per persoon (september 2016). Wij misten echter de bus, maar hoefden gelukkig niet een uur te wachten. Na een minuut of tien stopte een minibus die ons naar Bako bracht voor 5 RM per persoon.

Bako National Park, Borneo, Maleisië.

Met de boot naar Bako National Park

Wanneer je aankomt met de bus ben je nog niet in het nationale park. Je bent aanbeland bij de pier vanaf waar je verder reist met de boot. Een retourtje voor de boot kost 20 RM per persoon en de tocht duurt ongeveer vijftien minuten. Wij reisden naar Bako National Park in september en op dat moment was de zee heel rustig waardoor we optimaal konden genieten van de bootreis en de prachtige uitzichten. Op andere momenten in het jaar schijnt de zee wel eens ruiger te zijn en schijnt de reis iets minder relaxt te zijn. Handig om rekening mee te houden!

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Pas op, krokokdillen

Overnachten in een lodge

Uiteraard is het mogelijk om Bako National Park te bezoeken als een dagtrip vanuit Kuching en om dezelfde dag weer terug te reizen. De laatste boot vanuit het park naar de bewoonde wereld vertrekt echter al om drie uur. Veel leuker is daarom om te overnachten in Bako National Park. Wij zelf verbleven twee nachten in het park en hebben hier geen moment spijt van gehad.

Een lodge boeken in Bako National Park

De lodges in het park zijn vaak vol, dus het is belangrijk om van te voren online een lodge te boeken. Dit kan enkel online en hoewel het boekingssysteem onlangs is gewijzigd gaat het helaas nog niet allemaal even soepel. Het vergt wat geduld ;). Een lodge boeken in Bako National park is mogelijk via de website E-booking Sarawak. Aan het einde van je boeking dien je de betaling te doen met je creditcard. Van dit alles ontvang je later via de e-mail een bevestiging. Hierin wordt gemeld dat je alles moet printen en bij het inchecken moet laten zien. Dit hebben wij niet gedaan en was geen probleem.

Lodges en hostel in Bako National Park

Wanneer je wilt overnachten in Bako National Park kun je kiezen tussen verschillende accommodaties. Wijzelf sliepen in een Forrest Lodge Type 5 (Terrace) wat een vierpersoonskamer is met vier single bedden en een privé badkamer. Dit zijn de nieuwste kamers in het park en ik raad je aan om één van deze kamers te boeken. In totaal zijn er acht kamers waarvoor je 100 RM per nacht voor betaald. Verwacht geen luxe, want de kamer is super basic, maar als wat je nodig hebt is er in principe. En je bent natuurlijk ook niet in Bako om de hele dag in je kamer te zitten ;). Daarnaast zijn er oudere, houten lodges met een privé badkamer. De goedkoopste opties voor het overnachten in Bako is slapen in het hostel voor 20 RM per nacht óf om in het park te kamperen. Dit laatste kost je zelfs maar 5 RM per nacht.

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Bungalows
Bako National Park, Borneo, Maleisië. Accommodatie. Hoe een kamer eruit ziet

Eten en drinken

Verwacht in Bako National Park geen winkels te vinden. Wel is er een kantine aanwezig waar drie per dag gegeten kan worden. Meestal een buffet waarbij je per schep betaald. Ook kun je hier drinken kopen en is er een keuze uit wat snacks. Ik raad je echter wel aan om zelf wat te snacken mee te nemen.

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Buffet in het headquarters

Looproutes in Bako National Park

Bako National Park is een relatief klein park en is prima te verkennen zonder een gids. In totaal kun je kiezen uit zeventien verschillende looproutes door het park die allemaal met bordjes en wegwijzers staan aangegeven. Wel is het belangrijk om je bij het hoofdkantoor (naast de kantine) uit te schrijven. In een boek geef je aan welke route je gaat lopen en op welk tijdstip je vertrekt. Wanneer je weer terug bent geef je dit ook aan. De verschillende looproutes variëren in zwaarte en tijdsduur. Ons werd alles over de verschillende routes verteld tijdens het inchecken in het park. De kortste route duurt al met al zo’n uur en de langste kan zelfs een dag duren. Misschien overbodig om te melden, maar neem altijd voldoende water mee wanneer je een hike gaat doen.

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Voor het HQ staan alle routes op een kaart
De looproutes staan duidelijk aangegeven om een groot bord voor het headquarters
Bako National Park, Borneo, Maleisië. Routes uitgezet in het park

Bako National Park tips: Verken het park met een gids

Wanneer je het park liever wilt ontdekken met een gids is dit ook mogelijk. Houd er echter wel rekening mee dat je dit voordat je op de boot stapt naar het park al dient te regelen. Een vreemde constructie waar ons niets over werd verteld toen we er waren. Toen we besloten om voor onze tweede dag een gids te regelen samen met een Engels stel werd ons verteld dat het eigenlijk niet meer mogelijk was, maar gelukkig hebben we via via nog iets kunnen regelen. De prijzen variëren uiteraard, maar over het algemeen betaal je voor een dag 120 RM. Wij gingen een ochtend op pad met een gids, met zes personen, en betaalden 80 RM. Een prima optie, want wij merkten dat we ongemerkt toch langs een aantal slangen waren gelopen. Een gids ziet toch net iets meer dan jij ;).

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Maleische vliegende kat, ook wel flying lemur genaamd
Green Viper Snake

Wildlife spotten in Bako National Park

Wildlife spotten is uiteraard één van de voornaamste redenen voor een bezoek aan Bako Nationaal Park en dat is gemakkelijker dan het klinkt. Niet alleen vind je in Bako neusapen, maar ook silver leaf monkeys, makaken, wilde zwijnen, slangen, diverse soorten spinnen, prachtige vogels, herten en nog veel meer. De beste plek voor het spotten van onder andere neusapen, makaken en wilde zwijnen is gek genoeg “gewoon” bij de headquarters. Vooral in de ochtend en de namiddag zitten er regelmatig neusapen in de bomen langs het strand en ook makaken lopen er genoeg. Ik had zelfs de mazzel dat ik op het terras voor onze kamer zat er opeens over het looppad een neusaap aan kwam lopen die nog even goed poseerde voor mijn kamer en daarna verder slenterde naar het strand. Een prachtig moment!

Neusaap
Neusaap
Wild zwijn Borneo
Bako National Park, Borneo, Maleisië. Makaken worden "Maffia" genoemd op het park omdat ze enorm brutaal zijn en alles stelen.
Bako National Park, Borneo, Maleisië. Green viper slang,
Bako National Park, Borneo, Maleisië. Mooie vogels

Ga mee met de night tour

Eén van de gaafste dingen die wij hebben gedaan in Bako National Park is meegaan met de night tour die iedere avond wordt georganiseerd voor 10 RM per persoon (mits het niet regent). De tour start iedere dag om acht uur en duurt anderhalf tot twee uur. Samen met acht andere reizigers en vier gidsen trokken wij de jungle in, op zoek naar wildlife en wat hadden we een geluk. We spotten onder andere een paar palm civit cats, mousedeer, diverse soorten enge spinnen waaronder een tarantula, duizendpoten, twee wandelende takken, diverse soorten kikkers, een flying lemur – die we overdag ook al eens zagen – en twee soorten schorpioenen. Een dikke aanrader! Wel is het handig om je eigen zaklamp mee te nemen.

Bako National Park tips: Checklist

Na het lezen van dit artikel vol met tips voor een bezoek aan Bako National Park kun jij met een goed geval een bezoek brengen aan Bako National Park én er blijven overnachten. Ik ben er zeker van dat dit ook voor jou één van de Borneo hoogtepunten zal worden. Hieronder kun je voor de zekerheid nog eens in een handige checklist zien wat wij je aanraden om mee te nemen.

 • Regenjas of poncho
 • Zonnebrand
 • Water in een dopper of drinkfles met waterfilter, zoals de Lifestraw Go.
 • Snacks voor onderweg (de prijzen liggen behoorlijk hoog in het park)
 • Goede wandelschoenen
 • Handdoek
 • Insecetenspray (deet)
 • Drybag. Het nationale park is omringd door water en ook de boot stopt niet precies op het strand. Handig om je waardevolle spullen te beschermen dus.
Vogelspin
Wandelende tak Borneo
Bako National Park, Borneo, Maleisië. Night tour
Bako National Park, Borneo, Maleisië. Night tour

Heb jij nog aanvullende tips voor een bezoek aan Bako National Park?

8 berichten over “Tips voor Bako National Park op Maleisisch Borneo”

 1. Avatar van Michal | Reiswijzer kids&co
  Michal | Reiswijzer kids&co
  20 oktober 2016

  Leuk om te lezen! Bako is zo'n fijne plek (in mijn herinnering tenminste). En die neusapen; wat een bijzondere beesten zijn het toch... Ik moet echt weer eens op zoek naar mijn eigen foto's van twintig - OMG... serieus!?! - jaar geleden. Maar als ik jullie foto's bekijk, ziet het er niet eens heel veel anders uit.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   21 oktober 2016

   Dankjewel! Whaa wat gaaf dat je er zo lang geleden al was! Er is denk ik niet heel veel veranderd inderdaad, nog steeds erg basic. Maar dat maakt het juist ook zo gaaf denk ik!

 2. Avatar van Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld
  21 oktober 2016

  Bako was voor ons zeker een van de hoogtepunten van Maleisië, zo gaaf! Wij wisten dat je van te voren een gids moest regelen, maar wij wilden dit niet voor twee dagen, dus hebben helaas alleen gelopen, best jammer, wat je ziet minder zo. Het was echt wel een hele gave ervaring! De night tour durfde ik niet (ik ben echt panisch voor spinnen)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   2 november 2016

   Snap ik hoor! Wij wilden eerste ook zonder gids inderdaad en hebben we de eerste dag ook gedaan, maar wel blij dat we toch nog een gids hebben kunnen regelen. Al hebben we het meeste gezien zonder de gids hoor ;) De night tour kan ik me ook voorstellen.. Ik had ook vaak de kriebels, maar super blij dat we het toch gedaan hebben!

 3. Avatar van ivonne
  ivonne
  23 oktober 2016

  Echt zo'n plek die wij ook kunnen waarderen! Handig zo'n blog met tips, dat scheelt heel wat zoekwerk. Leuk dat je er makkelijk zelf zowel als met de gids op pad kunt.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   2 november 2016

   Super fijn dat alles mogelijk is inderdaad. Echt een fantastische plek! Gaan dus ;)

 4. Avatar van Linda
  Linda
  7 augustus 2018

  Hallo. Ik weet dat het artikel al wat ouder is, maar ik ga over vier weken naar dit mooie park toe. Wat moeten we meenemen voor de overnachting in het park? Ik lees ergens slaapzak, maar is een lakenzak wellicht ook goed genoeg (geen zin om 4 weken rond te lopen met een slaapzak voor 1 nacht). Verder nog tips qua kleding, schoenen, klamboe? Alvast bedankt!

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   7 augustus 2018

   Hi Linda, Een slaapzak hoef je echt niet mee te nemen hoor. Ook een klamboe niet en qua schoenen hadden wij gewoon beide sneakers aan en qua kleding zelfde als overal. Een korte broek en hemdje en savonds een dunne lange broek. Wij hadden beide een klein rugtasje mee met camera's etc en hebben onze backpacks in Kuching gelaten. Veel plezier alvast!