orang oetan op borneo

Orang oetans spotten op Borneo in Semenggoh

Geüpdatet op

Eén van de redenen om een reis te boeken naar Maleisisch Borneo is natuurlijk vanwege de veelzijdigheid aan prachtige natuur en wildlife, waaronder de orang oetan. Wanneer je naar Borneo reist om “wilde” orang oetans te zien in Maleisië is Semenggoh Forestry één van de plekken waar je het beste naar toe kunt. Een geweldig national park dat gemakkelijk te bereiken is vanuit de hoofdstad van Sarawak, Kuching, en één van de beste plekken om de (semi) wilde orang oetan op Borneo te spotten.

Waar leven orang oetans?

Wat veel mensen niet weten is dat Borneo eigenlijk bestaat uit drie landen, namelijk; Maleisië (Sabah en Sarawak), Indonesië (Kalimantan) en de sultan-staat Brunei. Naast Sumatra, één van de eilanden van Indonesië, is Borneo dé plek om wilde orang oetans te spotten. Op andere plekken op de wereld leeft de orang oetan helaas niet meer en hoewel de orang oetans nog te vinden zijn op Sumatra en Maleisisch Borneo is de orang oetan officieel een bedreigde diersoort. Dit voornamelijk vanwege het feit dat de regenwouden in beide landen massaal gekapt worden en het leefgebied van de orang oetans daardoor steeds kleiner wordt.

Volgens schattingen leven er op dit moment nog ruim 50.000 orang oetans op Borneo en zijn er van de Sumatraanse orang oetan zelfs nog maar 6000 over. Orang oetans, ook wel mensapen of “the man of the jungle” genoemd lijken opmerkelijk veel op mensen en dat is niet zo gek, als je je bedenkt dat maar liefst 97% van het DNA overeen komt.

Orang oetans opvang Borneo

Wanneer je niet net als wij naar Kuching in Sarawak reist, maar naar het noorden van Maleisisch Borneo vliegt, is het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre de plek voor het spotten van orang oetans. Hier worden wees orang oetans opgevangen die later weer uitgezet worden in het wild – als dit mogelijk is.

Semenggoh wildlife centre

Semenggoh is van oorsprong een orang oetan wildlife center zo’n dertig kilometer ten zuiden van de stad Kuching in Sarawak. In het wildlife center werden gewonde, verwaarloosde en wees- orang oetans opgevangen. Het doel van het orang oetan nature reserve is om de opgevangen wilde dieren te verzorgen om later weer uit te zetten in de natuur rondom het park. Helaas bleek later dat het nationaal park te klein werd voor al de orang oetans waardoor er voor is gekozen om het wildlife center te verplaatsen waardoor Semmengoh tegenwoordig een national park is waar op dit moment (september 2016) 26 gerehabiliteerde orang oetans leven. Deze dieren leven in het semi-wild op een oppervlakte van 740 hectare.

Seminggoh Wildlife Centre

Semmengoh bezoeken vanuit Kuching

De meeste reizigers verblijven tijdens hun reis door Sarawak in de hoofdstad Kuching. Vanuit hier kun je gemakkelijk een bezoek brengen aan verschillende nationale parken, zoals Bako National park en Semmengoh. Uiteraard zijn er bij verschillende kantoortjes diverse tours te boeken naar Semmengoh waarvoor je ongeveer 40 RM per persoon betaald. Een goedkopere en gemakkelijke optie is zelf de bus pakken vanuit Kuching naar Semmengoh. De bus van Kuching naar Semmengoh vertrekt vanaf het Chin Lian Long bussstation dat gelegen is Plaza Merdeka en de moskee van de stad, Masjid Bandaraya Kuching.

Vanaf hier vertrekken verschillende bussen en iedereen zal je willen helpen om de juiste bus aan te wijzen. Naar Semmengoh vertrekken twee bussen, namelijk; Lijn 6 en lijn K6. Voor een kaartje voor de bus van Kuching naar Semenggoh betaalden wij 4 RM (nog geen euro) per persoon. De entree voor Semenggoh bedraagt 10 RM per persoon (ongeveer twee euro), maar wanneer je 18 jaar of jonger bent betaal je slechts de helft.

Overnachten in Kuching? Vergelijk hier alle accommodaties.

Bus naar Semenggoh
Bus naar Semenggoh

Wanneer je met je eigen vervoer of bijvoorbeeld een taxi naar Semenggoh reist kun je verder het park oprijden en hoef je niet de twintig minuten naar het orang oetan gedeelte te lopen.

Openingstijden Semmengoh Nature reserve

Semenggoh Nature Reserve is iedere werkdag geopend 08:00 tot 16:00 uur. Iedere dag zijn er twee voedertijden waar je als bezoeker bij kunt zijn. Deze voedertijden vinden plaats om negen uur in de ochtend en om drie uur in de middag. Beide momenten duren een uur. De orang oetans in Semenggoh leven in het semi-wild en kunnen gaan en staan waar ze willen. Aangezien er op dit moment echter 26(!) orang oetans leven worden ze bijgevoerd wanneer ze dit willen. Het is dus geen garantie dat je orang oetans gaat spotten, maar de kans is vrij groot.

De grootste kans heb je tijdens het voedermoment in de ochtend. Op dit moment bezoeken echter ook de meeste mensen het nationaal park en zul je dit moment moeten delen met vele andere toeristen. Twee dagen voor ons bezoek hadden de bezoekers is minder geluk. Er werd geen enkel orang oetan gespot. Wij namen de bus (lijn K.6) om 07:20 in de ochtend vanuit Kuching en kwamen hier rond acht uur aan. De bus zet je af bij de ingang waar je een kaartje kunt kopen. Hierna is het nog ongeveer twintig minuten lopen naar de plek waar de dieren gevoerd worden.

Orang Oetans in Semenggoh, Maleisisch Borneo

Zoals gezegd leven er op dit moment 26 orang oetans in Semenggoh die kunnen gaan en staan waar ze willen. Wanneer wij, samen met een stuk of acht andere backpackers, aankomen bij Semenggoh lopen we eerst het stuk richting de voederplek en lopen we meteen langs de prachtigste natuur. We zien fantastisch mooie planten, bamboebomen en eekhoorns.

Na een dikke twintig minuten lopen komen we aan bij het orang-oetans gedeelte en schrikken we ons kapot als we tientallen andere – voornamelijk Aziatische – toeristen zien. Even zijn we bang dat de orang oetans afgeschrikt zullen worden door al deze mensen, maar gelukkig begint één van de verzorgers al snel met een praatje. Hierin vertelt hij over de orang oetans die er leven en dat iedereen stil moet zijn zodat de orang oetans niet afgeschrikt worden. Het is namelijk zo – zegt hij tegen de Aziatische bezoekers – dat er ook mensen aanwezig zijn die heel veel hebben betaald en heel veel hebben gereisd speciaal om de orang oetans te kunnen bewonderen. Meteen dempt het geluid aan alle kanten en heb ik er iets meer vertrouwen in dat we daadwerkelijk orang oetans zullen gaan spotten.

orang-oetans op borneo semenggoh kuching borneo

De eerste orang oetan is gespot!

In een lange rij met toeristen lopen we langzaam – en zo stil mogelijk – de jungle in. Al snel zien we de eerste orang oetan. Rustig is hij in een boom aan het chillen genietend van wat wortels. Om me heen worden flink wat foto’s gemaakt. Wat een bijzonder moment. Een paar minuten later kijk ik de andere kant op waar ik wederom een orang oetan zie zitten. Minutenlang kijken we vol bewondering naar deze prachtige dieren. En maken we uiteraard tientallen foto’s.

orang oetans op borneo
orang oetans op borneo
orang oetans op borneo

Na twintig minuten komt één van de verzorgers ons vertellen dat er nog een orang oetan is gespot. Samen met een baby. Snel lopen we naar de andere kant van het park en gelukkig zit “oma” orang oetan hier nog. Te chillen met een kokosnoot. En lang lijkt het zelfs alsof ze voor ons aan het poseren is. De baby, de kleinzoon van de oudere orang oetan, is helaas verdwenen. Maar toch hebben we vier orang oetans kunnen spotten.

orang oetans op borneo
orang oetans op borneo
orang-oetans op borneo semenggoh kuching borneo

De orang oetan op Borneo spotten

Hoewel het spotten van de orang oetans in Semenggoh een geweldige ervaring is blijft het toch een plek waar de dieren semi in het wild leven. Wil je orang oetans écht in het wild spotten op Borneo dan zul je naar het noorden moeten reizen. Hier leeft de orang oetan in de jungle bij Kota Kinabatangan.  Niet alleen vind je hier wilde orang oetans, maar ook bijvoorbeeld neushoorns, olifanten, neusapen, gibbons en vele soorten tropische vogels.

Adresgegevens Semenggoh

Heb jij al eens het geluk gehad dat je de orang oetan op Borneo hebt mogen/kunnen spotten?

15 berichten over “Orang oetans spotten op Borneo in Semenggoh”

 1. Avatar van Sabine
  Sabine
  11 oktober 2016

  Wat een bijzondere beesten en wat mooi om dat mee te maken! Ik zou ook dolgraag orang oetans willen zien, het liefst wel helemaal in het wild. Tijdens mijn reis door Maleisië had ik geen tijd meer om nog naar Borneo te gaan. Helaas! Wel een goede reden om nog eens terug te gaan.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   13 oktober 2016

   Dat snap ik. Wil ik ook graag nog eens! Dan zou je toch echt naar het noorden van Borneo moeten of naar Sumatra.. Staan bij ons beide nog op de bucketlist! Maar dit waas al super mooi om eens mee te maken :)

 2. Avatar van Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld
  11 oktober 2016

  Wij zijn hier afgelopen zomer geweest, was een super leuke ervaring! Heel gaaf om de dieren van dichtbij te zien. Wij zagen er zes

 3. Avatar van Roos
  Roos
  13 oktober 2016

  Ik ben in Kalimantan geweest voor de oerang oetangs, daar kan je ze ook niet missen! En een stuk rustiger dan in Maleisië. :)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   13 oktober 2016

   Gaaf! Kalimantan staat ook nog op de bucketlist inderdaad!

 4. Avatar van Marcella
  Marcella
  14 oktober 2016

  Wat een geweldige ervaring! Ik zou ook de hele dag rondlopen met een big smile. Ik ben gék op dieren!

 5. Avatar van Maud - Maudgeniet.nl
  Maud - Maudgeniet.nl
  16 oktober 2016

  Wat een leuk artikel om te lezen. Als ik aan Borneo denk, denk ik ook vrijwel meteen aan orang oetans. Het lijkt mij heel gaaf om deze eens in het wild te zien. En kom dan ook maar meteen op met die neushoorns, olifanten, neusapen, gibbons en al die andere mooie beesten!

 6. Avatar van Jenny - ikreis.net
  Jenny - ikreis.net
  19 oktober 2016

  Ik ben hier ook ooit geweest, zo gaaf! Mijn mooiste orang oetan ervaring zijn de wilde apen bij Ketambe. Ik word weer helemaal hyper als ik er aan terugdenk :) Ben jij wel eens bij de centra in het zuiden van Kalimantan geweest? Ik ben heel benieuwd hoe toeristisch het daar is.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   19 oktober 2016

   Haha dat hyper worden herken ik! Op Kalimantan zijn wij helaas niet geweest. Wil ik wel erg graag naartoe trouwens!

 7. Avatar van Kelly | Dutchie on the Road
  Kelly | Dutchie on the Road
  20 oktober 2016

  Zo mooi!Ik heb orang-oetans in Sumatra gezien en dat was ook zo ontzettend bijzonder. Ik was ook helemaal hyper, haha. Borneo staat ook nog hoog op mijn lijstje :) .

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   21 oktober 2016

   Haha herkenbaar! Sumatra zou ik ook graag nog eens naartoe gaan.. Een omgekeerde bucketlist hebben we dus ;)

 8. Avatar van Carolien
  Carolien
  20 oktober 2016

  Ja hier ben ik ook geweest, maakte veel indruk. Helaas zijn bijna al mijn foto's mislukt, lang geleden kon ik nog niet fotografen (analoog nog). Reden om nog eens terug te gaan

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   21 oktober 2016

   Ah dat is shit! Maar zoals je zegt; Nog maar eens terug dus! ;)

 9. Avatar van M
  M
  14 juli 2019

  Leuk artikel. Veel info uit kunnen halen! Ter info ze hebben lijn 6/K6 opgeheven, omdat er zeker in het laagseizoen te weinig mensen gebruik van maakten. Echter gaat bus lijn 3A er wel langs en nog steeds is het 4rm. Dit was gisteren (13 juli 2019). Groetjes.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   14 juli 2019

   Hi Manouk. Wat fijn dat je het ons laat weten - en dat je veel aan het artikel hebt gehad natuurlijk. Ik ga het zsm aanpassen!