Orang oetans spotten op Borneo in Semenggoh
Eén van de redenen om een reis te boeken naar Maleisisch Borneo is natuurlijk vanwege de veelzijdigheid aan prachtige natuur en wildlife, waaronder de orang oetan. Wanneer je naar Borneo reist om “wilde” orang oetans te zien in Maleisië is Semenggoh Forestry één van de plekken waar je het beste naar toe kunt. Een geweldig national park dat gemakkelijk te bereiken is vanuit de hoofdstad van Sarawak, Kuching, en één van de beste plekken om de (semi) wilde orang oetan op Borneo te spotten.
Waar leven orang oetans?
Wat veel mensen niet weten is dat Borneo eigenlijk bestaat uit drie landen, namelijk; Maleisië (Sabah en Sarawak), Indonesië (Kalimantan) en de sultan-staat Brunei. Naast Sumatra, één van de eilanden van Indonesië, is Borneo dé plek om wilde orang oetans te spotten. Op andere plekken op de wereld leeft de orang oetan helaas niet meer en hoewel de orang oetans nog te vinden zijn op Sumatra en Maleisisch Borneo is de orang oetan officieel een bedreigde diersoort. Dit voornamelijk vanwege het feit dat de regenwouden in beide landen massaal gekapt worden en het leefgebied van de orang oetans daardoor steeds kleiner wordt.
Volgens schattingen leven er op dit moment nog ruim 50.000 orang oetans op Borneo en zijn er van de Sumatraanse orang oetan zelfs nog maar 6000 over. Orang oetans, ook wel mensapen of “the man of the jungle” genoemd lijken opmerkelijk veel op mensen en dat is niet zo gek, als je je bedenkt dat maar liefst 97% van het DNA overeen komt.
Orang oetans opvang Borneo
Wanneer je niet net als wij naar Kuching in Sarawak reist, maar naar het noorden van Maleisisch Borneo vliegt, is het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre de plek voor het spotten van orang oetans. Hier worden wees orang oetans opgevangen die later weer uitgezet worden in het wild – als dit mogelijk is.
Semenggoh wildlife centre
Semenggoh is van oorsprong een orang oetan wildlife center zo’n dertig kilometer ten zuiden van de stad Kuching in Sarawak. In het wildlife center werden gewonde, verwaarloosde en wees- orang oetans opgevangen. Het doel van het orang oetan nature reserve is om de opgevangen wilde dieren te verzorgen om later weer uit te zetten in de natuur rondom het park. Helaas bleek later dat het nationaal park te klein werd voor al de orang oetans waardoor er voor is gekozen om het wildlife center te verplaatsen waardoor Semmengoh tegenwoordig een national park is waar op dit moment (september 2016) 26 gerehabiliteerde orang oetans leven. Deze dieren leven in het semi-wild op een oppervlakte van 740 hectare.
Semmengoh bezoeken vanuit Kuching
De meeste reizigers verblijven tijdens hun reis door Sarawak in de hoofdstad Kuching. Vanuit hier kun je gemakkelijk een bezoek brengen aan verschillende nationale parken, zoals Bako National park en Semmengoh. Uiteraard zijn er bij verschillende kantoortjes diverse tours te boeken naar Semmengoh waarvoor je ongeveer 40 RM per persoon betaald. Een goedkopere en gemakkelijke optie is zelf de bus pakken vanuit Kuching naar Semmengoh. De bus van Kuching naar Semmengoh vertrekt vanaf het Chin Lian Long bussstation dat gelegen is Plaza Merdeka en de moskee van de stad, Masjid Bandaraya Kuching.
Vanaf hier vertrekken verschillende bussen en iedereen zal je willen helpen om de juiste bus aan te wijzen. Naar Semmengoh vertrekken twee bussen, namelijk; Lijn 6 en lijn K6. Voor een kaartje voor de bus van Kuching naar Semenggoh betaalden wij 4 RM (nog geen euro) per persoon. De entree voor Semenggoh bedraagt 10 RM per persoon (ongeveer twee euro), maar wanneer je 18 jaar of jonger bent betaal je slechts de helft.
Wanneer je met je eigen vervoer of bijvoorbeeld een taxi naar Semenggoh reist kun je verder het park oprijden en hoef je niet de twintig minuten naar het orang oetan gedeelte te lopen.
Openingstijden Semmengoh Nature reserve
Semenggoh Nature Reserve is iedere werkdag geopend 08:00 tot 16:00 uur. Iedere dag zijn er twee voedertijden waar je als bezoeker bij kunt zijn. Deze voedertijden vinden plaats om negen uur in de ochtend en om drie uur in de middag. Beide momenten duren een uur. De orang oetans in Semenggoh leven in het semi-wild en kunnen gaan en staan waar ze willen. Aangezien er op dit moment echter 26(!) orang oetans leven worden ze bijgevoerd wanneer ze dit willen. Het is dus geen garantie dat je orang oetans gaat spotten, maar de kans is vrij groot.
De grootste kans heb je tijdens het voedermoment in de ochtend. Op dit moment bezoeken echter ook de meeste mensen het nationaal park en zul je dit moment moeten delen met vele andere toeristen. Twee dagen voor ons bezoek hadden de bezoekers is minder geluk. Er werd geen enkel orang oetan gespot. Wij namen de bus (lijn K.6) om 07:20 in de ochtend vanuit Kuching en kwamen hier rond acht uur aan. De bus zet je af bij de ingang waar je een kaartje kunt kopen. Hierna is het nog ongeveer twintig minuten lopen naar de plek waar de dieren gevoerd worden.
Orang Oetans in Semenggoh, Maleisisch Borneo
Zoals gezegd leven er op dit moment 26 orang oetans in Semenggoh die kunnen gaan en staan waar ze willen. Wanneer wij, samen met een stuk of acht andere backpackers, aankomen bij Semenggoh lopen we eerst het stuk richting de voederplek en lopen we meteen langs de prachtigste natuur. We zien fantastisch mooie planten, bamboebomen en eekhoorns.
Na een dikke twintig minuten lopen komen we aan bij het orang-oetans gedeelte en schrikken we ons kapot als we tientallen andere – voornamelijk Aziatische – toeristen zien. Even zijn we bang dat de orang oetans afgeschrikt zullen worden door al deze mensen, maar gelukkig begint één van de verzorgers al snel met een praatje. Hierin vertelt hij over de orang oetans die er leven en dat iedereen stil moet zijn zodat de orang oetans niet afgeschrikt worden. Het is namelijk zo – zegt hij tegen de Aziatische bezoekers – dat er ook mensen aanwezig zijn die heel veel hebben betaald en heel veel hebben gereisd speciaal om de orang oetans te kunnen bewonderen. Meteen dempt het geluid aan alle kanten en heb ik er iets meer vertrouwen in dat we daadwerkelijk orang oetans zullen gaan spotten.
De eerste orang oetan is gespot!
In een lange rij met toeristen lopen we langzaam – en zo stil mogelijk – de jungle in. Al snel zien we de eerste orang oetan. Rustig is hij in een boom aan het chillen genietend van wat wortels. Om me heen worden flink wat foto’s gemaakt. Wat een bijzonder moment. Een paar minuten later kijk ik de andere kant op waar ik wederom een orang oetan zie zitten. Minutenlang kijken we vol bewondering naar deze prachtige dieren. En maken we uiteraard tientallen foto’s.
Na twintig minuten komt één van de verzorgers ons vertellen dat er nog een orang oetan is gespot. Samen met een baby. Snel lopen we naar de andere kant van het park en gelukkig zit “oma” orang oetan hier nog. Te chillen met een kokosnoot. En lang lijkt het zelfs alsof ze voor ons aan het poseren is. De baby, de kleinzoon van de oudere orang oetan, is helaas verdwenen. Maar toch hebben we vier orang oetans kunnen spotten.
De orang oetan op Borneo spotten
Hoewel het spotten van de orang oetans in Semenggoh een geweldige ervaring is blijft het toch een plek waar de dieren semi in het wild leven. Wil je orang oetans écht in het wild spotten op Borneo dan zul je naar het noorden moeten reizen. Hier leeft de orang oetan in de jungle bij Kota Kinabatangan. Niet alleen vind je hier wilde orang oetans, maar ook bijvoorbeeld neushoorns, olifanten, neusapen, gibbons en vele soorten tropische vogels.
Adresgegevens Semenggoh
- Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre
- Jalan Puncak Borneo
- Kuching 93000, Malaysia
- Tel: +6082 618324 / +6082 618324
- Fax: +6082 618424
Heb jij al eens het geluk gehad dat je de orang oetan op Borneo hebt mogen/kunnen spotten?