Duiken op Borneo. Sipandan

Duiken op Borneo: Sipadan, een schitterende duiklocatie van Maleisisch Borneo

Geüpdatet op

Wist jij dat de onderwaterwereld rondom Maleisisch Borneo zo magisch mooi is? Maleisisch Borneo beschikt over een groot aantal prachtige duikspots met Sipadan als de grote nummer één. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over duiken op Borneo, in Sipadan.

Over Sipadan

Pulau Sipadan is een eiland voor de kust van Maleisisch Borneo in de regio Sabah dat in de afgelopen duizenden jaren gevormd is door levend koraal op de top van een vulkanische kegel. Het eiland is het centrum van een van de rijkste mariene habitats in de wereld. Er leven meer dan 3000 verschillende soorten vis en honderden soorten koraal.  Het pilaar is zo’n 600 meter, waardoor je naast het eiland een gigantische drop hebt, iets magisch om te zien. Ben jij gek op de onderwaterwereld en wil je duiken op Borneo, voeg Sipadan dan zeker toe aan je route door Maleisië.

De ligging van Sipadan

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locatie van Sipadan in Maleisisch Borneo terug.

Duiken op Borneo. Sipandan

Duiken op Borneo in Sipadan

Sipadan is niet alleen de grote nummer één om te duiken op Borneo maar deze spot staat ook hoog op het lijstje met beste duikspots ter wereld. Rond het eiland zijn twaalf verschillende duikspots. Het ligt aan de instructeur en het weer op welke plekken er die specifieke dag gedoken wordt. Vaak wordt er gekozen voor Hanging Gardens, Lobster Lairs, Coral gardens en Barracuda Point. Bij deze duiken zwem je langs de wand van de pilaar tussen gigantische scholen vis en heb je het beste zicht op al het mooie koraal.

Sipadan heeft één van de grootste concentraties schildpadden en deze zal je dus zeker tegen komen. Daarnaast leven er een groot aantal verschillende soorten haaien waaronder scholen hamerhaaien, walvis haaien, luipaard haaien en reef tip haaien. Binnen de eerste minuut tijdens het duiken op Borneo zul je de kleinere haaien direct spotten. Verder is het niet raar als je opeens een grote tornado vissen tegen komt. Wanneer je vanaf Mabul in de vroege ochtend (06:00 uur) op de boot zit richting Sipadan is de kans heel groot dat je vele wilde dolfijnen zult treffen. Is dat even leuk wakker worden!

Duiken op Borneo. Sipandan

Vergunningen om te duiken rondom Sipadan

Omdat het eiland steeds populairder werd en het aantal duikers per dag te hoog was om nog van de prachtige omgeving te genieten werd er in 2005 de vergunning geïntroduceerd. Per dag mogen er maximaal 100 mensen duiken en de vergunningen worden dagelijks verdeeld over de verschillende duikscholen en resorts. Plan je duiken dus van te voren om teleurstellingen te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat veel duikscholen tegenwoordig pakketten aanbieden en het vaak dus niet mogelijk is simpelweg alleen op Sipadan te duiken. Scuba Junkie verplicht je bijvoorbeeld om minimaal drie nachten op Mabul te verblijven en verschillende duiken te doen rondom het eiland voordat je recht hebt op een vergunning voor Sipadan.

Onderwaterwereld Sipadan

Duikcursussen op Borneo

De duik situatie rond Sipadan is niet altijd ideaal, er staat regelmatig een flinke stroming en hoewel je mag duiken met een Open water certificaat (wel minimaal 20 duiken in je logboek) is dit niet aan te raden. Mocht je je Advanced open water certificaat nog niet hebben dan kun je deze gemakkelijk bij een van de eilanden rondom Sipadan behalen. De duiken bij de andere eilanden zijn misschien minder spectaculair maar voor een cursus of een gewone fun dive zeker heel erg leuk.

Nachtduiken op Borneo

Plan wanneer je er toch bent ook een nachtduik. Aangezien het altijd erg warm is zitten er veel algen in het water die in de nacht licht geven. Vraag je instructeur of je tijdens je duik alle lichten mag dempen en even mag rondzwerven in donkere zee met alle lichtgevende algen, dit is absoluut een fantastische ervaring! Bij Sipadan zijn nachtduiken niet toegestaan. Hier kan alleen gedoken worden vanaf 06:00 uur tot 15:00 uur.

Sipadan

Prijzen voor het duiken bij Sipadan

De prijzen voor Sipadan liggen hoger dan andere duikspots rondom Borneo. Het hangt er vanaf of je een pakket boekt bij een duikschool of kiest voor een losse duik hoe hoog de kosten zijn. Ga voor een losse duik uit van ongeveer 250 RM per duik. Dit is dan inclusief je duik uitrusting. Bij sommige duikscholen is het goedkoper om in het laagseizoen te duiken. Wil je een duik maken rondom Borneo vraag dan naar de mogelijkheden bij de verschillende duikscholen. Voorbeelden van duikscholen zijn; Billabong Scuba, Scuba Junkie, Mabul resort en Kapalai Dive Resort.

Extra Sipadan tip: Nieuwsgierig naar meer prijzen in Maleisië? Lees dan ons artikel waarin we antwoord geven op de vraag hoe duur is Maleisië.

Accommodaties rondom Sipadan

Tegenwoordig heeft Sipadan geen accommodaties meer, je zult dus moeten verblijven op één van de omliggende eilanden, Mabul en Kapalai of in het vissersdorp Semporna. De eilanden zijn een grote aanrader aangezien Semporna erg vies is en er niet veel te beleven valt. Let er wel op dat je je verblijf op de eilanden ver van te voren moet boeken in verband met de drukte. Ook in het laagseizoen zijn de accommodaties snel vol. Het is over het algemeen niet goedkoop om te verblijven op de eilanden al beschikt Mabul wel over een aantal goedkopere backpackers hostels. Vaak geven duikscholen korting op hun eigen accommodaties als je bij hun je duiken boekt. Het is dus de moeite waard om bij je duikschool na te vragen of ze ook accommodatie aanbieden.

Hieronder hebben we een aantal fijne accommodaties in Semporna op een rij gezet:

Duiken op Borneo. Sipandan

Hoe kom je op Sipadan 

Semporna is het startpunt voor een bezoek aan de eilanden van Maleisisch Borneo. Het ligt eraan waar je voorafgaand verblijft hoe je het makkelijkst kunt reizen. Zo kun je vanaf bijna elke stad een mini busje nemen naar Semporna. Mocht je iets verder weg zitten dan kun je kiezen voor een grote luxe bus. Ook gaan er elke dag vluchten vanaf Kuala Lumpur en Kota Kinabalu naar Tawau. Vanaf Tawau kun je dan weer een mini busje regelen (delen met andere toeristen) naar Semporna. Bij de resorts zit vaak een transfer inbegrepen. Heb je dus al een accommodatie geboekt, vraag dan naar de mogelijkheden om opgehaald te worden op het vliegveld. Klik hier voor het vergelijken van vliegtickets van Kuala Lumpur naar Tawau.