Aansluitende vlucht gemist? Check of je recht hebt op compensatie

Reis je veel en vaak, dan is de kans dat je te maken hebt gehad met een vertraagde of geannuleerde vlucht vrij groot. Of wat dacht je van het missen van een aansluitende vlucht naar jouw eindbestemming? Wat veel reizigers niet weten is dat je in deze gevallen vaak recht hebt op compensatie. Volgens de EU verordening 261 zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht je bij een vertraging of annulering te compenseren. Dit kan nog best lastig zijn en je moet het maar net weten, maar gelukkig is er EUclaim die je kan helpen als jij recht hebt op compensatie als jij jouw aansluitende vlucht hebt gemist. Dus heb jij jouw aansluitende vlucht gemist? Of last gehad van extreem veel vertraging? Lees dan snel verder om na te gaan waar je recht op hebt.

Wanneer kan ik compensatie aanvragen?

Volgens de EU vordering 261 is een luchtvaartmaatschappij verplicht te compenseren bij een vertraging van minimaal drie uur. De exacte vergoeding hangt af van het aantal uren vertraging, maar kan oplopen tot een paar honderd euro per vlucht. Is de vertraging heel lang dan is een luchtvaartmaatschappij ook verplicht om een hotelovernachting voor je te verzorgen. Zonder extra kosten voor jou uiteraard. Hetzelfde geldt voor het verzorgen van eten en drinken. Hier moet een luchtvaartmaatschappij voor zorgen bij een vertraging van minimaal twee uur. Het kan zijn dat dit niet zomaar geregeld wordt, maar het is je recht om hierom te vragen. Zo hebben wij een keer een vertraagde vlucht gehad van Taipei naar Hong Kong en kregen we zonderen problemen beide vouchers waarmee we uitgebreid konden eten en drinken op het vliegveld.

Belangrijk om te weten zijn een aantal eisen waaraan je vlucht moet voldoen om volgens de EU vordering 261 compensatie aan te kunnen vragen:

  • De EU vordering 261 is van toepassing op vluchten binnen de Europese Unie
  • Ook geldt het voor alle vluchten die vanuit de EU vertrekken naar bestemmingen buiten de EU
  • De EU Vordering 261 is ook van toepassing op vluchten die aankomen op de EU en worden uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij, zoals bijvoorbeeld KLM.
Aansluitende vlucht gemist Airhelp
Airhelp

Wanneer heb ik geen recht op compensatie?

Helaas heb je bij een lange vertraging niet altijd recht op een compensatie. Wanneer er sprake is van overmacht, denk bijvoorbeeld aan extreem slecht weer of een staking, heb je geen recht op compensatie. In deze gevallen kan de luchtvaartmaatschappij niets doen aan de vertraging.

Ik heb mijn aansluitende vlucht gemist. Hoe vraag ik compensatie aan?

Niets is vervelender dan helemaal klaar zijn voor je welverdiende vakantie en er op het vliegveld achterkomen dat je vlucht de komende uren niet zal vertrekken. Of dat je aankomt op een tussenbestemming vanuit waar je verder zal vliegen naar je eindbestemming. En erachterkomen dat deze vlucht niet zal vertrekken. Wil je hiervoor een claim indienen dan is het altijd handig om informatie te verzamelen. Zo kun je bijvoorbeeld foto’s maken van de borden op het vliegveld. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Compensatie aanvragen voor jouw gemiste aansluiting kun je uiteraard doen door zelf contact op te nemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij. Dit kan echter nogal lastig zijn. Gelukkig is daar EUclaim. Zij zullen de aanvraag voor je regelen en uitzoeken of je recht hebt op compensatie. Je geeft hierna Euclaim toestemming om juridisch voor je op te treden. Is de claim rond dan maken zij het bedrag waar jij recht op hebt naar je over. Uiteraard gaat er ook een klein gedeelte naar Euclaim. Blijkt na jouw aanvraag dat je toch geen recht hebt op compensatie dan is er geen man overboord. Euclaim werkt namelijk op ‘no cure no pay’ basis. Wat betekent dat het jou niets kost wanneer je geen compensatie ontvangt.

Heb jij al eens jouw aansluitende vlucht gemist en recht gehad op compensatie?

Meer reistips? Dit vind je misschien ook leuk om te lezen: