Reisspelletjes: Dit zijn de allerleukste reisspellen

Wij zijn gek op spelletjes! Urenlang kunnen we aan tafel zitten. Met z’n tweeën of met vrienden/familie. Bordspellen, kaartspellen, quizjes, vrijwel alles vinden we leuk. Eén van mijn favoriete spellen is 30 Seconds. Een geweldig teamspel waarbij je zo snel mogelijk moet raden wat je teamgenoot omschrijft. Lachen, gieren, brullen. Of neem nou Kolonisten van Catan, waar ook een reiseditie van is. Ook zo’n geweldige uitvinding! Tactiek, onderhandelen en bouwen. We kunnen een behoorlijke kast vullen. Deze spellen komen echter in zulke grote dozen dat het niet erg handig is om ze in je backpack te stoppen. Je wilt ook nog andere spullen meenemen toch?! Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de leukste reisspelletjes die uitstekend mee kunnen op reis. Hier vind je de – volgens ons – allerleukste reisspellen die prima in je backpack passen. Maar pas op; Voor je het weet ben je verslaafd! 😉

De leukste reisspelletjes!

Reisspelletjes komen in allerlei soorten en maten. Kaartspellen, dobbelen en meer tactische spellen. Gedurende de laatste jaren probeerden wij tientallen reisspellen uit en onze favorieten zetten we nu voor je op een rij.

NOTE: Alle onderstaande reisspelletjes kun je perfect met twee personen spelen.

De leukste reisspellen

#1. Ons favoriete reisspel: Carcassonne

Volgens ons één de leukste reisspellen ooit, Carcassonne. Wat begon als een “gewoon”  bordspel voor thuis is nu ook te koop als reiseditie. Mocht je minder reizen dan is het normale Carcassonne bordspel al een super aanrader. Met de meer dan 10 verschillende uitbreidingen die er zijn, blijft het spel iedere keer anders verlopen. Voor wie vaak op reis gaat, is er nu ook de reiseditie waarbij de landtegels en speelpoppetjes in een handig katoenen zakje zitten. Zo kun je het dus overal tussen stoppen in je backpack. Helaas is er geen uitbreiding bij te verkrijgen, maar je kunt wel bij speciale spellenwinkels – bijvoorbeeld de WirWar in Groningen – grotere poppetjes (horigen) kopen die je kunt gebruiken als bouwmeesters, wat een mooie variatie is voor het spel.

 • Aantal spelers: 2-6
 • Leeftijd: 8-99
 • Speeltijd: 20-30 minuten

Voor thuis hebben wij de Carcassonne Big Box. Echt een aanrader voor wie Carcassonne thuis wil spelen met veel uitbreidingen! Meer grote bordspellen voor thuis? Ook Ticket to Ride en Kolonisten zijn aanraders!

#2. Eén van onze favoriete reisspellen: Regenwormen

Regenwormen is een lekker gemakkelijk spelletje dat je met maximaal zeven personen kunt spelen. Het doel van het spel is het verzamelen van zoveel mogelijk regenwormen door te dobbelen. Tactisch spelen kan ook door stenen met regenwormen van je medespelers af te pakken. Een fijn reisspel voor tussendoor.

De leukste reisspellen: Regenwormen reisspel

#3. Het hilarische reisspel Halli Galli

Verwacht geen rust en stilte tijdens het spel Halli Galli. Met Halli Galli leggen alle spelers om en om een kaart op tafel waarop verschillende fruitsoorten staan of apen, olifanten en varkens. Zodra dezelfde fruitsoorten op tafel liggen, ram je zo snel mogelijk met je hand op de bel die wordt geleverd bij het spel. Heb je het juist, dan ontvang je alle kaarten die op dat moment op tafel liggen. Een kwestie van geluk en snelheid dus. Een enorm grappig en hysterisch spel. Heb je geen kaarten meer in je hand? Dan lig je eruit en spelen de andere spelers verder. Halli Galli is ook leuk om te spelen als drankspelletje 😉

Het hilarische reisspel Halli Galli is te spelen met twee tot zes spelers vanaf zes jaar. Een gemiddeld potje duurt ongeveer 15 minuten.

#4. OMG – Oh mijn goederen!

Oh mijn goederen! is een minder populair spel, maar als je het ons vraagt is het één van de perfecte reisspellen. Het doosje is wat aan de grote kant, maar er zitten enkel kaarten in die je ook zonder het doosje mee kunt nemen in je backpack. Bij dit tactische spel moet je zoveel mogelijk goederen produceren en gebruik maken van je productieketen waarmee je overwinningspunten verdient. Een reisspel dat op het eerste oog heel gemakkelijk lijkt, maar vanwege de verschillende tactieken toch best lastig is.

 • Aantal spelers: 2-4
 • Leeftijd: 10-99
 • Speeltijd: Gemiddeld 30 minuten
Reisspellen: Oh mijn goederen! OMG

#5. Phase 10

Phase 10 is een compact kaartspel dat 10 fases duurt. Iedere fase moet iedere speler een bepaalde combinatie kaarten op tafel krijgen. Met de bijzondere kaarten in het spel kun je je medespelers dwarszitten en ervoor zorgen dat jij als eerste en fase verder komt. Phase 10 is één van de leukste, kleinere reisspellen.

 • Aantal spelers: 2-6
 • Leeftijd: 7-99 jaar
 • Speeltijd: Gemiddeld 30 minuten

#6. Boonanza

Alleen al de naam van het spel vind ik geweldig. Chilibonen, bruine bonen, kidneybonen, ze komen allemaal voor in het spel. Boonanza is een spel in een klein doosje met kaarten. Een kaartspel dus. Een kaartspel waarbij je met je tegenstanders moet onderhandelen om zoveel mogelijk dezelfde bonen te krijgen. Op iedere boon staat beschreven hoeveel je ervan moet hebben om een bonenthalers (punten) te ontvangen. Geen perfect spel om te spelen met z’n tweeën, want met meer spelers heb je meer mogelijkheden om te onderhandelen. Een hilarisch spel! Boonanza kent verschillende uitbreidingen. Uitbreidingen waarbij er nieuwe bonen in het spel komen, zoals Al Caboon. De standaard Boonanza is echter genoeg om mee te nemen op reis. Een andere variant van Boonanza is het Boonanza Dobbelspel.

Het reisspelletje Boonanza is te spelen met drie tot zeven spelers (meer dan drie is leuker) en is perfect voor iedereen vanaf twaalf jaar. Een potje Boonanza duurt gemiddeld langer dan de andere genoemde spellen voor op vakantie, wat het extra spannend maakt. Eén spel kan tot wel 60 minuten duren.

Boonanza

#7. Koehandel

Koehandel is eigenlijk een soort kwartet, maar dan met allemaal boerderijdieren. Hoe meer dezelfde dieren je hebt verzameld, hoe meer punten je ontvangt. Maar pas op, je medespelers kunnen dieren ook weer van je afpakken.

 • Aantal spelers: 3-5 (voor twee personen is er Koehandel Master)
 • Leeftijd: 10-99 jaar
 • Speeltijd: Gemiddeld 20 minuten

#8. Eén van de bekendste reisspellen: Skip-B0

Skip-Bo is een kaartspel dat te spelen is vanaf twee personen. Een kaartspel waarbij je ervoor moet zorgen dat je de kaarten die je voor je hebt liggen zo snel mogelijk kwijtraakt. En de naam Skip-Bo? De Skip-Bo kaart is de joker. De kaart die overal opgelegd kan worden. Een makkelijk spel waar je enigszins over na moet denken om te winnen. Een makkelijk klein doosje en doordat er enkel cijfers op de kaarten staan is het een perfect spel om te spelen met reizigers van andere nationaliteiten die je onderweg tegenkomt. Een ander spel dat best veel lijkt op Skip-Bo en ook erg makkelijk is om mee te nemen is Uno.

Skip-Bo is één van de populairste spellen voor op vakantie en is te spelen met twee tot vier spelers. Een potje duurt gemiddeld twintig minuten.

#9. Meenemen op vakantie: Beverbende

Een nieuwe favoriet van ons is het kaartspel Beverbende dat je met twee tot zes personen kunt spelen. Je moet wat geluk hebben om te kunnen winnen, maar ook tactisch spelen is belangrijk bij Beverbende. En een goed geheugen komt helemaal goed van pas. De bedoeling is dat je ervoor zorgt dat je overblijft met zo weinig mogelijk strafpunten die na iedere ronde worden opgeschreven. Na zeven rondes is het tijd voor de eindscore en wordt de winnaar bekend gemaakt.

Beverbende is één van de snellere reisspelletjes, één potje duurt gemiddeld 20 minuten. Het spel is te spelen met twee tot zes spelers van alle leeftijden, vanaf zes jaar.

Reisspelletjes: Beverbende

#10. Altijd handig voor spelletjes op reis: Speelkaarten

Niet echt één spel  natuurlijk, maar wij zorgen er altijd voor dat we twee pakjes speelkaarten in onze tas hebben wanneer we op reis/vakantie gaan. Er zijn meer dan genoeg spelletjes die je met z’n tweeën kan spelen. Onze favoriete spellen (die we in totaal meer dan 100x speelden in Azië) zijn “poepkoppen/shithead” en duizenden. De spelregels van het spel shithead vind je hier. Ideaal om de leukste reisspellen te spelen.

#11. Machiavelli

Machiavelli is een karaktervol kaartspel waarbij je als eerste acht gebouwen moet zien te bouwen die zoveel mogelijk munten waard zijn. Iedere ronde neemt iedere speler een andere rol aan. Van dief tot prediker en van moordenaar tot koning. Zorg er dus voor dat je goud niet wordt gestolen, dat je gebouwen niet worden vernietigd en dat je karakter niet wordt vermoord. Een spannend spel waarbij je je tegenspelers zoveel mogelijk dwars moet zitten. Een prima doosje om mee te nemen in je backpack. Voor Machiavelli is tegenwoordig ook een uitbreiding beschikbaar.

Machiavelli kun je spelen met twee tot zeven spelers en is te spelen voor iedereen vanaf 10 jaar.

#12. Eén van de leukste spelletjes voor op reis: Qwixx

Dobbelstenen in vijf verschillende kleuren, dat is Qwixx. Wanneer een speler aan de beurt is gooit hij/zij met alle stenen en probeert zo zoveel mogelijk gekleurde vakjes op de bijgeleverde spelformulieren weg te strepen. Het leuke aan Qwixx is dat iedere speler iedere beurt – dus ook tijdens de beurten van andere spelers – iets mag doen.

 • Ook leuk: Qwixx Mix: Uitbreiding met twee nieuwe varianten scorebloks.
Reisspelletjes: Qwixx

#13. Metropolis

Metropolis is wederom een kaartspel dat erg gemakkelijk mee te nemen is op reis, dus een ideaal reisspel. De kaarten die je in je handen hebt zijn zowel gebouwen als betaalmiddelen. Het doel is om zoveel mogelijk gebouwen te bouwen waarmee je zoveel mogelijk inkomsten en punten genereert. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft verzameld, wint.

#14. Een leuk spel voor op vakantie: Saboteur

Aan het begin van ieder potje Saboteur ontvang iedere speler een kaart waarop staat aangegeven of hij een dwerg (speler) is of een saboteur. Hij/zij houdt de rol voor iedereen geheim, maar mag doen en zeggen wat hij wil. De bedoeling is dat de dwergen gezamenlijk de gouden steen aan het einde van de tunnels vinden. De saboteur(s) moet(en) ervoor zorgen dat dit de dwergen niet lukt. De winnende partij krijgt aan het einde van de ronden punten. Ieder potje is anders doordat telkens iemand anders de saboteur(s) is/zijn. Een grappig, tactisch en hysterisch reisspel.

Reisspelletjes: Saboteur

#15. Wie is de ezel

Het doel van Wie is de Ezel is om zo snel mogelijk van al je handkaarten af te komen. Maar pas op, zodra de ezelskaart op tafel komt, kun je weleens veel extra kaarten in je handen krijgen. Wie is de Ezel is vooral een gezellig kaartspel dat met een flinke groep te spelen is. Leuk om te spelen met reizigers die je onderweg tegenkomt dus bijvoorbeeld.

#16. Clever

Eén van onze nieuwste favoriete reisspellen is het spannende spel Clever. Clever komt in een iets grotere verpakking dan de kleine spellen van 999games, maar is nog steeds perfect om mee te nemen op reis. Het spel kan gespeeld worden met twee tot vijf personen. Bij Clever speel je met zes gekleurde dobbelstenen en maak je zelf je scoreblad. Zo is iedere ronde compleet anders.

Clever reisspel

#17. Doodle City

Reisspelletjes blijven leuke en daarom blijven we altijd de leukste reisspellen uitproberen, zodat we jullie nog meer kunnen inspireren. Een nieuwe toevoeging in de lijst met leukste reisspelletjes is het spel Doodle City. Doodle City is te spelen met één tot zes personen en een potje duurt gemiddeld zo’n dertig minuten. Net als bij Clever speel je bij Doodle City op je eigen scorevel waar je zelf je punten moeten verzamelen. Het idee is dat je wegen moet tekenen door dobbelstenen te gooien en zo zoveel mogelijk winkels, hotels en taxi’s met elkaar moet verbinden. Doodle City is wat ons betreft zeker één van de leukste reisspelletjes!

Doodle City reisspel

Extra tip voor de leukste spelletjes om thuis én op reis te spelen!

Ben je gek op spelletjes spelen én reizen, maar lukt het je op dit moment niet om weg te gaan? Met dit spel kun je de wereld rondreizen op een wel erg leuke manier; Ticket to Ride! Met stip ons favoriete spel om thuis gezellig met vrienden te spelen, maar je kunt het ook prima met z’n tweeën spelen! Het basis-bordspel bestaat uit een speelbord van Europa of Amerika en is daarnaast uit te breiden waardoor je ook met de trein kunt rijden door bijvoorbeeld Azië, India of Afrika. Een niet te missen reisspel in de kast van iedere reiziger!

Hier vind je alle Ticket to Ride bordspellen en uitbreidingen.

Onze nieuwe favoriet? De Carcassonne Big Box. Een geweldig spel voor thuis met maximaal zes spelers. In de Big Box zitten het basisspel en maar liefst 11 uitbreidingen.

* In dit artikel maken wij gebruik van affiliatie links. Dit betekent dat wij een ienieminie bedragje krijgen wanneer jij reisspellen besteld via één van deze links. Voor jou kost het niets extra, maar je helpt ons Travelaar draaiende te kunnen houden. Bedankt!

Ben jij ook zo’n spelletjes gek? Welke reisspelletjes zijn jouw favorieten? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe. 

Meer reistips?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje