De mooiste reisfilms

Reisfilms: Dit zijn de 13 beste films over reizen

Geüpdatet op

De komende tijd hoef jij je niet te vervelen. Wij zetten namelijk onze dertien favoriete reisfilms voor je op een rij, zodat jij weer een tijdje vooruit kan. Want welke reisgek houdt er nou niet van wegzwijmelen bij de leukste films over reizen? Hoewel er onwijs veel films zijn die zou kunnen vermelden onder reisfilms – denk aan de animatiefilms Madagaskar en Up en de populaire film The Hangover – hebben wij enkel onze favoriete reisfilms voor je op een rij gezet. Hopelijk zit er iets tussen dat je nog niet hebt gezien en kun je weer volop reisinspiratie op doen. Veel kijkplezier!

#1. Wild, Verenigde staten

De reisfilm Wild speelt zich af in de Verenigde Staten waar hoofdrolspeelster Reece Witherspoon besluit haar leven achter zich te laten om in haar eentje de De Pacific Crest Trail af te leggen. Een lange tocht in het westen van Amerika die behoorlijk uitputtend blijkt te zijn. Wild is niet alleen één van de mooiste reisfilms die ooit is gemaakt, maar is ook een toffe film met mooiste landschappen en spannende avonturen.

#2. The Bucket List

The Bucket List is een reisfilm waarin twee mannen op leeftijd elkaar ontmoeten. Beide mannen blijken terminaal ziek te zijn én een bucketlist te hebben gemaakt met bestemmingen die ze graag nog willen bezoeken in hun leven. Na een tijd besluiten de mannen het ziekenhuis te verlaten om hun dromen uit te laten komen. Qua acteurs word je verwend in deze film, want de hoofdrollen worden ingevuld door Morgan Freeman en Jack Nickelson. Alleen al de acteurs in deze film zorgen ervoor dat The Bucket List thuis hoort in het rijtje van de mooiste reisfilms.

#3. Everest

Everest is een in 2015 uitgekomen reisfilm dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Het verhaal speelt zich voor een groot gedeelte af op de Mount Everest waar tijdens een enorme storm in 1996 acht bergbeklimmers om het leven kwamen. De film is onwijs spannend, ontroerend en neemt je mee naar één van de mooiste plekken op de wereld, Nepal!

#4. 12 years a slave

De film “12 years a slave” neemt je mee terug naar de Verenigde Staten in 1841. Niet meteen de eerste film waaraan je denkt bij de term “reisfilm”, maar zeker het kijken waard. Een ontroerende film over een Afro-Amerikaanse man uit New York die verkocht wordt als slaaf. Hoewel de film zich in zijn geheel afspeelt in de Verenigde Staten en het dus niet meteen een reisfilm te noemen is neemt het je wel mee terug in de tijd. Naar een verschrikkelijke tijd in de Verenigde Staten. Tegenwoordig kun je nog steeds voormalige plantagehuizen in Louisiana bezoeken.

#5. Seven Years in Tibet

Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat jij – als reisgek – deze fantastische film niet kent, maar ik kan me wel voorstellen dat het lang geleden is dat je deze film hebt gezien, dus is het tijd voor een tweede ronde. 😉 Seven Years in Tibet laat het verhaal van de enige westerling (Brad Pitt) in Tibet zien. Brad Pitt speelt een Oostenrijkse bergbeklimmer die terecht komt in hartje Tibet en vrienden wordt met de lokale bevolking én de Dalai Lama op het moment dat China Tibet binnenvalt.

#6. Tracks

Ben je gek op films met mooie landschappen dan moet je Tracks kijken. Tracks is de prachtige film over een jonge vrouw die te voet Australië gaat verkennen. Maar liefst 2700 kilometer legt ze af dwars door de Australische woestijn met vier kamelen en haar grootste vriend, haar hond. Een ontroerende film dat zich afspeelt in een fantastisch land, maar die dat land meteen van een andere kant laat zien.

#7. Into The Wild, Verenigde staten

Ook Into the Wild is één van de bekendste films over reizen die menig reiziger zal kennen. Into The Wilds is het waargebeurde verhaal over de jonge Christopher McCandless die na zijn afstuderen besluit om afscheid te nemen van alles dat hij bezit. Hij gaat zonder geld en met weinig spullen op pad. De wildernis in. Christopher leeft in de wildernis, leert hier voor zichzelf zorgen en vindt uiteindelijk een verlaten bus waar hij zijn huis van maakt Een spannend en ontroerend verhaal waar je niet op uitgekeken kunt raken. Heb je de film al gezien?

Er is ook een boek “Into the Wild” dat dieper op het leven van de jonge Chris McCandless ingaat. Zijn ouders zijn voor het boek geïnterviewd waardoor je nog een beter beeld krijgt van de beweegredenen van Chris krijgt. Naast het leven van McCandless is er ook tijd besteedt aan andere reizigers die het moderne bestaan wilden ontvluchten.

#8. Hotel Rwanda

Net als de film 12 years a slave zou je niet snel denken aan Hotel Rwanda wanneer je denkt aan een reisfilm. Toch denk ik dat het een film is die iedereen eens gezien moet hebben. De film gaat over hotelmanager Paul Rusesabagina die duizenden Tutsi vluchtelingen onderdak geeft tijdens de genocide in 1994. Een indrukwekkend en emotioneel verhaal.

#9. The Beach

The Beach speelt zich af op in Bangkok en één van de paradijselijke eilanden die Thailand rijk is. Hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio vertrekt naar Thailand voor een gave reis en besluit na veel verhalen een kaart te volgen die hij per toeval heeft gekregen. Deze kaart brengt hem naar een verborgen eiland waar een grote groep mensen woont. Een prachtige film in een tropische setting met veel emoties en spanning. The Beach is één van de mooiste backpack films.

#10. Slumdog Millionaire

Eén van de mooiste en ingrijpende reisfillms is de film Slumdog Millionaire. Een jongen uit de sloppenwijken van Mumbai in India doet mee aan de Indiase versie van het programma “Weekend Millionaires” en weet alle vragen goed te beantwoorden. Aangezien de jongen uit de sloppenwijken komt wordt er vanuit gegaan dat hij heeft vals gespeeld. Achteraf wordt het de organisatoren duidelijk dat hij alle antwoorden wist omdat hij ontzetten veel heeft meegemaakt in de ‘slums’ van Mumbai. Een ontroerend verhaal dat je meeneemt naar de sloppenwijken van India en een kijkje geeft in het leven daar.

#11. Eat Pray Love

De film Eat, Pray, Love is één van de populairste en bekendste films over reizen. In deze film is hoofdrolspeelster Julia Roberts onwijs ongelukkig in haar huwelijk. Na een scheiding besluit ze op zoek te gaan naar zichzelf. Een zoektocht die haar naar Italië, India en uiteindelijk het Indonesische eiland Bali brengt. Het toerisme mag blij zijn met deze film want sommigen zeggen dat het door deze film komt dat Bali nu zo’n populaire vakantiebestemming is. Naast dat je de film (nog eens) kunt bekijken is er ook het boek Eat, Pray, Love. Kijken of lezen dus! 😉

#12. Europtrip

Na alle beladen films en spannende avonturen is het tijd voor een film die je gezellig met je vrienden kunt kijken op een zaterdagavond. Eurotrip neemt je mee naar Europa waar vier vrienden uit de Verenigde Staten naartoe reizen om een onbekend meisje te ontmoeten in Berlijn. Onderweg beleven ze hysterische avonturen en dit maakt het één van de grappigste reisfilms allertijden. In de film komen daarnaast meerdere rare dingen naar over hoe Amerikanen denken over Europeanen. Lekker stereotype, maar wel heel grappig!

#13. 127 hours, Verenigde Staten

127 hours is en film waarbij je eerst zult denken dat het een behoorlijk saaie film is. Deze reisfilm speelt zich namelijk twee uur af op dezelfde plek, maar niets is minder waar. In 127 hours komt Aron vast te zitten met zijn arm in een spleet in de canyons in Utah. Omdat niemand weet waar hij is, vreest Aron voor zijn leven. Om een herinnering achter te laten voor zijn familie en vrienden begint Aron filmpjes op te nemen en zie je flashbacks van zijn leven. Eén van de spannendere reisfilms dus!

Wat zijn jouw favoriete reisfilms? Missen er nog films over reizen in dit rijtje?

Meer reisinspiratie:

2 berichten over “Reisfilms: Dit zijn de 13 beste films over reizen”

 1. Avatar van Laura
  Laura
  23 juni 2017

  Whoopsie ik heb nog wat films te gaan zie ik... zelfs de Bucketlist heb ik nog nooit gezien... Thanks voor de tips!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   24 juni 2017

   Haha dan moet je zeker gaan kijken. Dat is zo'n goede film!