reisprogramma's

Reisprogramma’s op tv en online: De zijn de leukste!

Geüpdatet op

Op zoek naar de leukste reisprogramma’s? Net als vrijwel iedere andere reiziger zitten wij steevast aan de buis gekluisterd wanneer er weer een mooi en avontuurlijk reisprogramma op televisie komt. Niet alleen programma’s waarbij aandacht wordt besteed aan fantastische bestemmingen, maar ook programma’s die iets verder een land induiken en een totaal ander beeld geven van bestemmingen. Programma’s die we nooit missen en waar jij zeker weten ook geïnspireerd van raak. Lees welke onze reisprogramma’s onze favoriet zijn en welke ook zeker niet in jouw programma mogen ontbreken.

Er zijn niet alleen toffe reisprogramma’s op tv te kijken. Wat dacht je van de leukste Netflix series over reizen of de mooiste reisfilms?

Roadtrippers van StukTV

StukTV van presentatoren Giel, Thomas en Steef is het grootste online entertainmentplatform van Nederland. Hoewel StukTV een aantal goede programma’s maakt, kan er natuurlijk maar één de beste zijn en dat is het programma Roadtrippers. In Roadtrippers van StukTV neemt het team van Giel, Thomas en Stefan het op tegen een ander team om zover mogelijk te reizen over de wereld met een beperkt budget. Onderweg mag er gewerkt en gebedeld worden voor geld, kunnen er in sommige seizoenen opdrachten uitgevoerd worden en beleven ze hilarische avonturen. Roadtrippers kijken is echt een aanrader! Mijn favoriete Roadtrippers seizoen? Seizoen 2016!

Alle seizoen van Roadtrippers kun je online terugkijken via Youtube.

Reizen Waes

Reizen Waes is zonder twijfel één van onze favoriete reisprogramma’s. In dit Belgische programma Reizen Waes neemt presentator Tom Waes je mee naar landen en bestemmingen die door veel reizigers worden overgeslagen. Van bestemmingen die afgeraden worden om te bezoeken tot bestemmingen die nog behoorlijk onbekend zijn. Een geweldige avonturier die net iets verder gaat dan de gemiddelde reisprogramma’s. Bestemmingen die je onder andere terug kunt kijken zijn Zuid-Sudan, Vanuatu en Bhutan. Tom geeft zijn eigen draai aan het programma door soms nét even iets meer tegen de draad in te gaan. Zo reist hij in Noord-Korea dat een single van een Belgische zanger wordt opgezocht in het nationaal archief omdat ze beweren alle muziek ter wereld op de plank hebben liggen. En jawel, tot ieders verbazing staat hij drie uur later met de single in zijn hand.

Lees je liever een tof reisboek dan dat je voor de televisie hangt? De boeken van Tom Waes zijn een absolute aanrader! Bestel hier het boek Reizen Waes of Reizen Waes Europa.

Helden van de wildernis

In 2017 was er een geweldig reisprogramma op de buis, namelijk “Helden van de wildernis”. Een programma waarin presentator Art Rooijakkers op bezoek gaat bij mensen die in de natuur werken waar dan ook ter wereld. In de eerste aflevering reist hij naar een Nederlandse vrouw in Kenia die samen met haar vriend in de wildernis woont. Dit alles om onderzoek te doen naar jachtluipaarden. Een enorme aanrader!

Helden van de wildernis is terug te kijken via NPO Plus.

Break Free

Het is één van de meest emotionele reisprogramma’s die ik ken, maar ook meteen één van de meest bijzondere. In Break Free reizen familie en vrienden van overleden backpackers hun dierbaren achterna. Een ode aan de backpackers die helaas niet meer terug kwamen van hun reis. Een emotionele zoektocht en een kijkje in het leven van deze reizigers.

Het laatste seizoen van Break Free is helaas alweer een tijdje geleden, maar je kunt hier alle afleveringen terugkijken, ook zonder NPO Plus.

De gevaarlijkste wegen van de wereld

In de gevaarlijkste wegen van de wereld gaan iedere aflevering twee bekende Nederlanders op reis naar een bijzondere bestemming. Maar niet perse deze bijzondere bestemmingen zijn de moeite waard, het gaat vooral om de gevaarlijke wegen die de bekende Nederlanders gaan trotseren. Het programma neemt je mee naar de gevaarlijkste wegen ter wereld (van Kazachstan tot Argentinië en van Chili tot Georgië). Er wordt ook veel gepraat door de bekende Nederlanders waardoor je hen een beetje beter leert kennen. Niet het meest interessante gedeelte van het programma – als je het mij vraagt -, maar dat moet je maar voor lief nemen. 😉

3 op reis

Een lijst met de leukste reisprogramma’s op tv is natuurlijk niet compleet zonder 3 op reis te noemen. In 3 op reis komen allerlei bestemmingen aan bod en maken de presentatoren vaak gave roadtrips. De ontspannen sfeer van het programma zorgt ervoor dat je lekker weg kan dromen op de zondagavond. Helaas zijn Floortje en Dennis gestopt, maar onder andere de terugkeer van Chris maakt een hoop goed.

3 op reis wordt uitgezonden door BNN en is elke zondag om 19:50 te zien op Nederland 3.

Onze man in Teheran

Niet meteen een standaard reisprogramma en ook totaal anders dan de andere reisprogramma’s in deze lijst, maar daardoor zeker niet minder mooi en interessant. In Onze man in Teheran neemt correspondent Thomas Erdbrink je mee naar zijn woonplaats, de stad Teheran in Iran. Hij laat je zien hoe de lokale bevolking omgaat met invloeden vanuit het westen en hoe hierop gereageerd wordt door de politiek, maar ook neemt hij je mee naar onontdekte plekken. Plekken waar vrijwel geen toeristen komen. Een kijkje in een voor ons behoorlijk onbekend land, Iran. Van onze man in Teheran zijn vier afleveringen van Onze man in Teheran gemaakt die allen terug te kijken zijn via de NPO.

EXTRA TIP: In 2023 verscheen een nieuw programma van Thomas Erdbrink; Onze man bij de Taliban. Ook zeker het kijken waard!

Ook Thomas Erdbrink maakte niet alleen televisie, maar schreef ook twee hele fijne boeken. Je kunt hier Onze man in Teheran, Gelukkig nog altijd onze man in Teheran en Voor altijd onze man in Teheran bestellen.

Floortje naar het einde van de wereld

Wat ons betreft één van de beste reisprogramma’s op de Nederlandse tv is Floortje naar het einde van de wereld. In dit programma reist Floortje Dessing letterlijk af naar het einde van de wereld. Naar plekken waar mensen wonen die totaal afgezonderd zijn van de rest van de wereld. Van de jungle in Ecuador tot geïsoleerde eilanden zoals Sint Helena en Canna Island. Eén van mijn favoriete afleveringen is de aflevering waarin Floortje een Argentijnse familie op zoekt in Afrika die al 16 jaar aan het reizen is. Vader en moeder reizen met hun drie kinderen in een oude jeep rond en hebben ontelbaar veel gave bestemmingen mogen ontdekken. In deze aflevering is bijvoorbeeld te zien hoe de kinderen les wordt gegeven door hun moeder, midden tussen de olifanten.

Ook Floortje Dessing schreef een aantal toffe reisboeken, waarvan 365 dagen onderweg mijn favoriet is.

Op zoek naar meer leesinspiratie? Lees hier alles over onze favoriete reisboeken.

Floortje terug naar het einde van de wereld

Na zes geweldige seizoenen Floortje naar het einde van de wereld was het in 2020 tijd voor een nieuwe stap. In het programma Floortje terug naar het einde van de wereld zoekt Floortje Dessing personen op die zij jaren geleden bezocht, op de meest uiteenlopende plekken op de wereld. Floortje terug naar het einde van de wereld kun je ook terugkijken via NPO.

Wie is de mol?

Ook niet meteen een absoluut reisprogramma, maar wel is het zo dat de deelnemers van Wie is de mol? altijd afreizen naar gave bestemmingen. Het spel meespelen kan tegenwoordig via een app op je telefoon, maar stiekem vind ik het nog veel leuker om gewoon lekker weg te dromen bij de mooie bestemmingen. Vooral de laatste twee seizoenen zijn voor ons leuk om te kijken. Het laatste seizoen in China zit er helaas alweer op, maar er is de Wie is de Mol fans alweer een nieuw seizoen beloofd. Alle seizoenen van Wie is de mol? zijn terug te kijken via Avrotros.

Metropolis

Metropolis is een ander gaaf reisprogramma dat werd uitgezonden op de VPRO. In Metropolis nemen lokale correspondenten je mee naar hun land, hun thuis. Ze geven je een kijkje in hun leven, hun nieuws en hun levensstijl. Iedere aflevering komen andere bestemmingen naar voren met andere correspondenten. Metropolis werkt namelijk samen met meer dan 50 correspondenten van over de hele wereld. Elke aflevering heeft zijn eigen thema waardoor je elk onderwerp vanuit een andere cultuur bekijkt. Metropolis kun je hier terugkijken.

Bestemming onbekend

Helaas is dit programma al een tijd niet meer op televisie, maar toch leuk om terug te kijken! In het programma krijgen verschillende mensen de kans om hun leven voor een week stil te leggen en af te reizen naar een voor hun onbekende bestemming. De bestemmingen lopen uiteen van Myanmar tot Peru en van Las Vegas tot Libanon. De reizigers gaan geen standaard vakantie tegemoet, maar worden onderwerpen aan allerlei uitdagingen.

Peter R. over de grens

Wederom een programma dat op dit moment niet uitgezonden wordt en of er nog een nieuw seizoen komt durf ik je niet te vertellen. Toch  door ons meegenomen in dit lijstje, aangezien we erg genoten hebben van dit programma. In de zesdelige serie neemt Peter R. de Vries (ja, de misdaadverslaggever) je mee de wereld in en onderzoekt hij wereldwijd de internationale schendingen van de rechten van het kind. Zo gaat hij in gesprek met kindbruidjes in Malawi en onderzoekt hij kinderarbeid in Nepal. Peter R. is misschien niet de meest geschikte presentator voor een reisprogramma, maar interessant is het zeker. Geen rozengeur en maneschijn, maar het echte leven aan de andere kant van de wereld.

Oplichters in het buitenland

Oké, soms ietwat overdreven en vaak genoeg situaties waarvan je denkt “daar trap je toch niet in?”, maar toch een interessant programma met zo nu en dan oplichtingspraktijken waar je mond van open valt. Hoe verzinnen mensen het? Wij hebben onszelf, dankzij dit programma (en informatie op internet natuurlijk) toch uit een aantal ongemakkelijke situaties weten te redden. Die man met het kaartje waarop staat police in Bangkok die je de weg wilt wijzen naar een tempel wisten we af te wimpelen.

Zijn er nog reisprogramma’s waar jij helemaal weg van bent die niet in ons lijstje staan? Laat het ons weten.

23 berichten over “Reisprogramma’s op tv en online: De zijn de leukste!”

 1. Avatar van Sieds | siedsmytravels.nl
  Sieds | siedsmytravels.nl
  12 maart 2015

  Mooie post, ik ken ze alle negen! En wat leuk dat je mij en Reizen Waes ook noemt, very nice! :-D

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   12 maart 2015

   Uiteraard Sieds! Dankzij jou kennen we dit gave programma :)

 2. Avatar van Anita - Reisvlinder.nl
  Anita - Reisvlinder.nl
  12 maart 2015

  Fijn om te weten dat vanaf vandaag weer een nieuw seizoen Metropolis begint! (leuk alternatief nu ik weer af moet kicken van Wie is de mol) Erica op reis staat niet op je lijstje, maar vind ik ook altijd wel leuk om te kijken.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   12 maart 2015

   Jaaa, de afkickverschijnselen.. Het valt bij mij ook zwaar dat WIDM afgelopen is idd :( Klopt.. Erica op reis staat er bewust niet tussen.. Ik kan niet naar haar kijken namelijk haha. Geprobeerd, maar missie niet geslaagd. Het zal waarschijnlijk hartstikke leuk zijn, maar ik ben niet zo'n fan van haar presenteerkunsten ;)

   1. Avatar van Anita - Reisvlinder.nl
    Anita - Reisvlinder.nl
    12 maart 2015

    Haha, dat snap ik ergens wel hoor! Maar ze komt wel op bijzondere plekken

 3. Avatar van Lizette
  Lizette
  12 maart 2015

  Leuke tips! Ga ik zeker kijken. Ben vooral benieuwd naar Metropolis!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   12 maart 2015

   Dankjewel Lizette! Staan er programma's tussen die je nog niet kent?

   1. Avatar van Lizette
    Lizette
    13 maart 2015

    Jazeker, Onze man in Teheran en Bestemming onbekend kende ik nog niet. Mooi voor een wat koudere avond om lekker weg te kijken denk ik zo.

    1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
     Erick | Travelaar.nl
     19 maart 2015

     Dan heb je mooi wat na te kijken op een relax-dagje :) Onze man in Teheran zijn maar een paar afleveringen van helaas, maar Bestemming Onbekend, daar ben je wel even zoet mee! Veel kijkplezier alvast!

 4. Avatar van Linda | Meisje van de Wereld
  Linda | Meisje van de Wereld
  12 maart 2015

  3 op reis en Floortje naar het einde van de wereld zijn ook echt mijn favorieten! En vroeger keek ik altijd naar Peking Express, maar dat wordt helaas niet meer uitgezonden. Maar dan gingen ze vaak ook naar te gekke bestemmingen!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   12 maart 2015

   Jaaaa Peking Express! Dat is echt mijn absolute favoriet.. Niet genoemd omdat het helaas al erg lang niet meer uitgezonden wordt :( Ik heb me er zelfs voor opgegeven! Een jaar of 10 geleden.. Niets geworden uiteraard haha.

 5. Avatar van Eilish (artisticstateofmind)
  Eilish (artisticstateofmind)
  12 maart 2015

  3 op reis, floortje & reizen waes kijk ik met veel plezier! Tom is zó leuk! Tom Testoron is daarom ook een geweldig programma!

 6. Avatar van Simone | Paper Travels
  Simone | Paper Travels
  13 maart 2015

  Wat een heerlijk lijstje! En bedankt voor de tip van Metropolis. Had gemist dat het weer begint. Ik vind het wel jammer dat Floortje ermee ophoudt... Zij blijft een van mijn favoriete reis presentatoren. En die Belgische kende ik ook nog niet! Ga er zeker naar kijken! Hierboven al gezegd maar Peking Express vond ik ook geweldig en ik kijk veel op National Geographic Travel.

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   19 maart 2015

   Zeker Reizen Waes kijken inderdaad Simone! Ik denk dat dat programma zo langzamerhand voor mij op nummer één staat. Echt super! Ontzettend jammer dat Floortje stopt bij 3 op reis, maar als het goed is komt er gelukkig wel weer een nieuw seizoen van Floortje naar het einde van de wereld :) Dat maakt het weer enigszins goed! Had je Metropolis gezien trouwens?

 7. Avatar van Saskia
  Saskia
  13 maart 2015

  Leuk lijstje! Ik kijk ook altijd naar Expeditie Robinson en Expeditie Poolcirkel. Me verlekkeren aan mooie zandstranden en helder blauwe zee, onbewoonde eilanden. En die andere: het mega mooie landschap van IJsland, staat hoog op de bucketlist.

 8. Avatar van Rosie
  Rosie
  13 maart 2015

  Interessant artikel. Mijn favoriet is Floortje naar het einde van de wereld. Wat gaaf om te zien wat voor prachtige plekken er op gekke uithoeken van onze aarde te vinden zijn :)! Onze man in Teheran lijkt me ook heel gaaf. Ik denk dat ik dat nog wel een keertje ga terug kijken! XX

 9. Avatar van Erick | Travelaar.nl
  Erick | Travelaar.nl
  13 maart 2015

  Iemand ook het programma van Peter R. gekeken trouwens? Reizen Waes heeft echt wel een plekje in de top 3 gekregen van mooiste reisprogramma's, wat mij betreft:) Op zondag kunnen we mooi meteen door van npo 3 naar één:)

 10. Avatar van Ester
  Ester
  15 maart 2015

  Leuke inspiratie! 3 op reis kijk ik al sinds het RTL travel heette ;-) Alleen Peter R. ga ik overslaan, die man kan ik echt niet zien... Onze man in Teheran wil ik graag zien, even kijken of ik 'm online kan vinden!

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   19 maart 2015

   Haha jaa, RTL Travel idd. Die heb ik ook allemaal gezien! Wat je zegt over Peter R. kan ik me wel voorstellen. Hij is ook niet bepaald de meest inspirerende presentator, maar wel echt gaaf wat ie doet in dit programma. Gelukkig is er nog veel meer leuks!

 11. Avatar van Wanda
  Wanda
  16 maart 2015

  Leuke tips! De meesten ken ik wel maar wist niet dat Peter R. ook een soort van reisprogramma heeft gehad. Wij kijken ook vaak op zondagavond op WDR naar Wünderschön, heerlijk programma waar gelukkig voor ons vaak Oostenrijk aan bod komt, maar ook regelmatig andere bestemmingen. Zeer uitgebreid...

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   19 maart 2015

   Dankjewel Wanda! Naar de WDR kijken wij nooit, maar thnx voor de tips! We gaan het binnenkort eens uitproberen :)

 12. Avatar van Karlien
  Karlien
  23 september 2015

  Floortje naar het eind van de wereld, zo mooi! En wie is de mol ben ik gaan kijken vanwege het land waar ze toen waren. Inmiddels ben ik verslaafd ;)

 13. Avatar van Herma | 2feelfree.com
  Herma | 2feelfree.com
  31 maart 2017

  Floortje naar het einde van de wereld vind ik ook echt één van de beste! Peking Expres begint binnenkort ook weer :) En wat ook leuk is, is De gevaarlijkste wegen van de wereld. Soms een beetje door het geklets heen prikken, als je de gasten bv niet leuk vind, maar echt supermooie beelden!