route Iran: Teheran, Darband

Teheran bezienswaardigheden: De hoofdstad van Iran

Geüpdatet op

Voor veel reizigers begint een reis door Iran in de hoofdstad van Iran, Teheran. Teheran is niet de mooiste stad van het land, maar is een mooi startpunt voor een reis door Iran. De meeste Teheran bezienswaardigheden zijn in een dag te bezoeken, maar wil je ook chillen in de bergen rondom de stad? Trek dan zeker twee volle dagen uit. Hieronder lees je alles over de meest bijzondere Teheran bezienswaardigheden. Wij delen onze zes favoriete dingen om te doen in de hoofdstad van Iran.

Struinen over de Bazaar

Net als in iedere andere stad in Iran, zoals Esfahan en Shiraz, vind je ook in Teheran een enorme bazaar. De Tehran Grand Bazaar middenin de stad. Het is er een drukte van jewelste en je kunt er kopen wat je maar wilt. Van kleding tot souvenirs en van specerijen tot Perzische tapijten. Rondom en in de bazaar vind je verder allerlei traditionele restaurants en gezellige theehuizen. Volg vooral niet de langere straat, maar duik allerlei steegjes in en zie vanzelf waar je uitkomt. Verdwalen in de bazaar van Teheran dus.

Wil je een iets minder toeristische bazaar bezoeken in Teheran, dan is de Bazaar van Tajrish leuk. Deze wijk is gelegen in het noorden van de stad en vanaf hier kun je bijvoorbeeld ook lopend (of met de taxi) naar Darband.

Teheran bezienswaardigheden Iran: De bazaar van Teheran

Teheran bezienswaardigheden: De Azadi Tower

Waar Parijs de Eiffeltoren heeft en Pisa de toren van Pisa, heeft Teheran de 45 meter hoge Azadi Tower. Al kun je ze eigenlijk niet echt met elkaar vergelijken. De Azadi Tower – ook wel Vrijheidstoren genoemd – staat middenin op het enorme Azadi-plein waar het verkeer één grote chaos is (net zoals het verkeer in de rest van Iran ;)) De toren is gebouwd ter herinnering aan het 2500-jarige bestaan van het Perzische Rijk in 1971. De toren zou je vooral kunnen herkennen van de beelden van de revolutie in 1979.

Weg van de drukte: Chillen in Darband

Teheran is een chaotische, drukke stad en volgens velen zelfs een beetje saai. En vergeleken met andere steden in Iran is dit ook zeker zo. Het noorden van de stad is echter heerlijk en een fantastische plek om even tot rust te komen. Vanaf het centrum van de stad kun je de metro pakken naar de metro halte Tajrish vanaf waar je de taxi kunt pakken naar Darband. Of je kunt er – net als wij – voor kiezen om te lopen. Zelf deden wij er – met een paar pauzes, want je moet een flink stuk omhoog lopen – bijna een uur over.

Darband is een noordelijke wijk van Teheran welke is gebouwd tegen de helling van een berg. Je vindt hier voornamelijk veel winkels en restaurants en de lokale bevolking komt hier graag om bij te komen. Je ziet hier dan ook veel jeugd die nog net iets hipper gekleed is dan in de binnenstad én soms zelfs meiden/vrouwen zonder hoofddoek. Al is dat ook hier officieel niet toegestaan.

Wil je lezen over het leven in Teheran? Bestel dan de boeken van Thomas Erdbrink, een Nederlandse verslaggever die al jaren in Teheran woont. Zijn boeken Onze man in Teheran en Gelukkig nog altijd onze man in Teheran zijn voor €9,99 per stuk te koop bij onder andere Bol.com.

Darband
Darband
Darband

Nationaal museum van Iran

Teheran zou de hoofdstad van Iran niet zijn, als je hier niet het Nationale museum zou vinden. Dit museum opende haar deuren in 1973 en is daarmee het oudste museum van Iran. In het museum vind je de grootste collectie archeologische, historische en culturele schatten van het land.

Doen in Teheran: Bezoek de voormalige Amerikaanse ambassade

Wie is van de revolutie in Iran in 1979 heeft gevolgd weet uiteraard van de gijzeling in de Amerikaanse ambassade. Zegt dit je niets? Kijk dan vooral eens de film ‘Argo” met onder andere Ben Affleck. Ruim 300 Iraanse studenten bestormden in 1979 de ambassade en gijzelden ruim 50 medewerkers voor 440 dagen. Pas in 1981 werden de gegijzelden – na veel onderhandelingen tussen Amerika en Iran met behulp van Algerije – vrijgelaten. Nog steeds staat het gebouw van de voormalige Amerikaanse ambassade in Teheran en eigenlijk kun je hier niet omheen. Op de muren rondom het gebouw zijn verschillende anti-Amerika leuzen te zien en op de straat voor het gebouw is een grote Amerikaanse vlag geschilderd waar al het verkeerd overheen rijdt.

Sinds 2016 is in de voormalige Amerikaanse ambassade een museum (US Den of Espionage) gevestigd welke je voor 100.000 Rial per persoon kunt bezoeken. Hierbij krijg je gratis een rondleiding door het gebouw en wordt een korte video getoond. Uiteraard is het een stukje propaganda en je krijgt het verhaal van één kant te horen, maar het is zeker interessant om het ook eens door de ogen van Iraniërs te bekijken.

Entreeprijs voormalige Amerikaanse Ambassade in Teheran: 100.000 Rial per persoon

Teheran bezienswaardigheden Iran: De voormalige Amerikaanse Ambassade in Teheran,Iran
Teheran bezienswaardigheden Iran: De voormalige Amerikaanse Ambassade in Teheran,Iran
Teheran bezienswaardigheden Iran: De voormalige Amerikaanse Ambassade in Teheran,Iran
Teheran bezienswaardigheden Iran: De voormalige Amerikaanse Ambassade in Teheran,Iran

Bezoek het Golestan Paleis

Er zijn een aantal bijzondere gebouwen te vinden in de hoofdstad van Iran, waaronder het bloedmooie Golestan Paleis. Dit paleis is de voormalige residentie van de Shah van Perzië. Het paleis is gebouwd tijdens het Qajaren tijdperk en is één van de meest gefotografeerde bouwwerken in Teheran.

Slapen in Teheran

Accommodaties in Iran zijn niet erg goedkoop en vooral niet in de hoofdstad Teheran. Gelukkig is er wel genoeg keuze. Een aanrader is Hi Tehran Hostel. Het hostel beschikt over gemengde slaapzalen, drie privé kamers en een familiekamer. Daarnaast zijn er vijf gedeelde douches en 4 gedeelde westerse toiletten. Met name de tuin is heel fijn en hier wordt iedere ochtend het ontbijt opgediend dat bij de prijs is inbegrepen. Het personeel is super vriendelijk en over drie maanden opent er een tweede vestiging in de stad.

Hi Hostel Tehern

Wat voor beeld heb jij bij Teheran? En welke Teheran bezienswaardigheden moeten volgens jou zeker bezocht worden?

Eén bericht over “Teheran bezienswaardigheden: De hoofdstad van Iran”

  1. Avatar van Rianne
    Rianne
    5 december 2017

    Weer prachtig verwoord❤ ik had er eigenlijk géén beeld bij. nu dus wél ? Bent voorzichtig ??????????❤❤