doen in Esfahan (Isfahan) Iran: Meidan Emam Square

Wat te doen in Isfahan (Esfahan), Iran: De halve wereld in één stad

Geüpdatet op

Isfahan is volgens velen de mooiste stad van Iran. Met één van de grootste pleinen ter wereld, een fantastische bouwstijl, de mooiste bruggen en vele bezienswaardigheden is er genoeg te doen in Isfahan om je een paar dagen te vermaken. Na Teheran en Mashhad is het de grootste stad van het land en met haar ligging aan de zijderoute is de stad super populair. In dit artikel nemen we je mee naar de stad die ook wel de halve wereld wordt genoemd. Met de leukste dingen om te doen in Isfahan en de omgeving.

Door de verschillende volkeren die in de loop der tijd naar Isfahan zijn gekomen wordt Isfahan ook wel ‘de halve wereld’ genoemd. Hiermee wordt bedoelt dat je wanneer je in Isfahan bent geweest de halve wereld hebt gezien. Want in Isfahan wonen niet alleen Iraniërs, maar ook veel Armeniërs en Joden.

De stad ligt aan de zijderoute en is daardoor altijd één van de belangrijkste steden in Iran geweest. In de elfde eeuw is Isfahan zelfs de hoofdstad van het voormalige Perzische Rijk geweest. Isfahan is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden in Iran. Op het kaartje hieronder kun je alle bezienswaardigheden in Isfahan die in dit artikel zijn opgenomen terugvinden.

In de mooiste stad van Iran struikel je natuurlijk over de mooiste bouwwerken. Van imposante moskeeën met gekleurde mozaïek tot Armeense kerken en de gaafste bruggen die je ooit zult zien. Er is zoveel te zien en doen in Isfahan dat je zeker een dag of twee á drie uit moet trekken voor deze stad.

Het Meidan Emam plein in Isfahan

Het Meidan Emam plein – ook wel Naqsh-e Jahan plein genoemd – in Isfahan, oftewel het plein van de Imam, is één van de grootste pleinen ter wereld. Met haar lengte van 560 meter en breedte van 160 meter is dit plein het zesde plein ter wereld qua oppervlakte.  Het plein is tussen 1590 en 1595 aangelegd door Sjah Abbas I de Grote. Na de Iraanse revolutie in 1979 kreeg het plein zijn huidige naam, Meidan Emam plein, toegewezen. Een naam die verwijst naar ayatollah Khomeini.

Doen in Isfahan: Meidan Emam plein
Doen in IsfahanMeidan Emam plein
Doen in Isfahan: Meidan Emam plein

Aan het Meidan Emam plein zijn een aantal belangrijke bezienswaardigheden van Isfahan te vinden. Langs het gehele plein vind je een enorme bazaar – de Qaisarieh Bazaar – waar je souvenirs en andere Iraanse producten kunt aanschaffen. Maar waarom je vooral naar het Meidan Emam plein moet gaan is om contact te leggen met de lokale bevolking. Wanneer je over het plein loopt, of lekker in het zonnetje gaat zitten op het gras of één van de bankjes, zullen er binnen no-time locals naar je toe komen die van alles over je willen weten. Laat je vooral niet afschrikken, maar ga met ze in gesprek. Iraniërs zijn onwijs nieuwsgierig naar toeristen en hebben – vaak – alleen maar goede bedoelingen. Zelf werden wij aangesproken door twee jongens die ons de rest van de dag mee op sleeptouw hebben genomen. En dat zonder er iets voor terug te verwachten.

Doen in Esfahan Iran
Doen in Esfahan Iran

De Masjed-e Shah (Jame Mosque) aan het Eiman Emam plein

In Isfahan vind je – net als in andere Iraanse steden – meerdere moskeeën. En hoewel ze stuk voor stuk prachtig zijn kan ik me goed voorstellen dat je op een gegeven moment moskee-moe raakt. Toch raad ik je aan om ieder geval de Masjed-e Shah aan het Eiman Emam plein te bezoeken. Deze vrijdagmoskee is namelijk één van de mooiste moskeeën in Iran die wij bezochten. Het oudste gedeelte van de moskee is gebouwd in de achtste eeuw en het gehele gebouw is enorm. De entree voor de Jame Mosque bedraagt 200.000 rial per persoon (ongeveer 4,30)

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Masjed-e Shah
Masjed-e Shah
Masjed-e Shah
Masjed-e Shah

De bruggen van Isfahan

Wat ons betreft de gaafste bezienswaardigheid in Isfahan zijn de vele bijzondere bruggen die gebouwd zijn over de Zayandeh rivier. Helaas staat de rivier wegens droogte de meeste maanden van het jaar droog, maar de bruggen zijn er niet minder mooi om. Deze prachtige bruggen bezoeken is iets dat je zeker moet doen in Isfahan. Het is bovendien helemaal gratis. Onze favoriete brug is de Si-o-se Pol brug met haar 33 bogen en een lengte van 300 meter. Wanneer de zon ondergaat is de brug prachtig verlicht en komt de lokale bevolking naar de brug toe om Perzische liederen te zingen, waterpijp te roken en gewoon te chillen. Ga rustig ergens zitten en luister vooral naar de prachtige zangstemmen van de Iraniërs.

Doen in Esfahan: Si-o-se-pol bridge
Doen in Esfahan: Si-o-se-pol bridge

De Armeense wijk

Zoals ik eerder aangaf wonen in Isfahan niet alleen Iraniërs, maar ook veel Armeniërs. Zij hebben in Isfahan zelfs een eigen wijk – genaamd Jolfa – met prachtige Armeense kerken/kathedralen. Met name de Armeense Vank oftewel kathedraal van Isfahan is een plaatje. Ook als je niet van kerken houdt raad ik je aan om de Armeense wijk te bezoeken. De sfeer is hier net iets anders en bovendien is hier alles wel open op de vrijdag en tijdens islamitische feestdagen.

Doen in Isfahan: De bruggen van Esfahan

Saffraanijs eten in Esfahan

Op vrijwel iedere straathoek in Isfahan kun je heerlijk eten, maar voor een beetje verkoeling moet je zeker saffraanijs proberen. Saffraanijs met citroen is dé lekkernij van de stad. Je zult er geen spijt van krijgen, beloofd.

Doen in Isfahan: Saffraanijs eten in Esfahan Iran

Dagtrip vanuit Isfahan: Bezoek het rode bergdorpje Abyaneh

Zo’n 180 kilometer ten noorden van Isfahan ligt het historische bergdorpje Abyaneh. Je kunt dit dorp bezoeken op de weg van Kashan naar Isfahan, maar kunt er ook voor kiezen om vanuit Isfahan een dagtrip te maken naar Abyaneh. Abyaneh is zeker één van de mooiste plekken in Iran die wij bezochten. Je betaald als entree 100.000 rial per persoon, maar dat is het waard. In het dorp wonen bijna 350 inwoners en alle huizen en andere gebouwen in het dorp zijn rood. Het dorp is tegen een berg aan gebouwd wat zorgt voor prachtige plaatjes. Wanneer je een stukje het dorp uitloopt kom je uit op een heuvel vanaf waar je een fantastisch zicht hebt over Abyaneh. Niet alleen de huizen en de ligging van het dorp zijn mooi. De vrouwen in Abyaneh dragen bijna allemaal een vrolijk gebloemde hoofddoek. Net even anders dan de rest van Iran dus.

Reisvideo

Nieuwsgierig geworden naar deze bloedmooie Iraanse stad? Bekijk hieronder onze korte reisvideo. Meer weten over reizen naar Iran? Schaf dan voor je reis de Lonely Planet van Iran aan.

Isfahan of Esfahan: Wat is het nou?

Wie op internet gaat zoeken naar informatie over Isfahan – of Esfahan – zal al snel in de war raken doordat de ene persoon de naam spelt met een E en de ander met een I. Ook voor ons was dit aan het begin even wennen. In principe kun je beide namen gebruiken. In het Nederlands wordt voornamelijk de naam Isfahan gebruikt. Om verwarring te voorkomen: Het gaat dus om één en dezelfde stad.