Abyaneh Iran

Abyaneh: Terug in de tijd in één van de oudste dorpen van Iran

Geüpdatet op

We hebben er al een paar dagen Iran opzitten, maar de echte hoogtepunten van onze reis door Iran moeten nog komen. Terwijl we onderweg zijn van de middelgrote woestijnstad Kashan naar één van de grootste steden van Iran, Esfahan, besluiten we een stop te maken in het rode bergdorp Abyaneh. En dat is zonder twijfelen één van de hoogtepunten van onze reis. In Abyaneh wonen slechts een paar honderd mensen en hier ga je echt terug in de tijd. 

Inhoudsopgave:Abyaneh: Terug in de tijd in één van de oudste dorpen van Iran
  1. Het rode bergdorp Abyaneh
  2. De vrouwen van Abyaneh
  3. Uitzicht over het dorp
  4. Wat je moet weten over een bezoek aan Abyaneh

Het rode bergdorp Abyaneh

Abyaneh is één van de oudste dorpen van Iran waar op dit moment nog zo’n 350 mensen wonen. Jongeren verlaten het dorp voor een betere toekomst in de stad, maar de oudere bevolking blijft hangen in het dorp. Het dorp wordt gekenmerkt door de door haar rode lemen huizen en prachtige ligging aan de voet van de Karkas berg. Volgens anderen is het één van de meest toeristische plekken van Iran, maar tijdens ons bezoek zijn wij slechts aan handjevol andere toeristen tegengekomen.

Vanwege haar ligging aan de voet van de Karkas berg en oude bouwstijlen rijden er geen auto’s in het dorp. Spullen worden vervoerd op ezels – je gaat hier écht terug in de tijd dus – of oude motoren.

Abyaneh Iran
Iran bezienswaardigheden: Abyaneh Iran

De vrouwen van Abyaneh

Abyaneh is niet alleen populair vanwege de prachtige huizen en de ligging aan de voet van de Karkas berg, maar ook vanwege de bijzonder klederdracht van de vrouwen in het dorp. Net als op iedere andere bestemming in Iran is het voor vrouwen verplicht om een hoofddoek te dragen. Hier wordt steeds iets soepeler mee omgegaan, door de hoofddoek losser te dragen en door allerlei kleuren te dragen. In Abyaneh ziet het er echter nog iets anders uit. Hier dragen de vrouwen veelal witte hoofddoeken met een vrolijke, gekleurde bloemenprint.

In principe is het toegestaan om foto’s te maken van de vrouwen. Het is wel zo netjes om toestemming te vragen en vaak wordt er van je verwacht dat je eerst iets van ze koopt.

Abyaneh Iran

Uitzicht over het dorp

Abyaneh is klein en daarom heb je aan een aantal uren genoeg. Je kunt in deze uren door het dorp verdwalen vanwege alle kleine steegjes, een bezoek brengen aan de Herpak moskee en hamam en lokale lekkernijen kopen. Voor het beste uitzicht over Abyaneh kun je het beste een paar kilometer het dorp uitlopen. Naar het Sassanid fort. Hier kun je oude ondergrondse stallen voor schapen bewonderen en heb je een prachtige uitzicht over het rode Abyaneh en de Karkas berg.

Omgaan met regels in Iran
Abyaneh Iran

Wat je moet weten over een bezoek aan Abyaneh

  • Abyaneh is gemakkelijk te bezoeken vanuit Kashan of Esfahan. Wel zijn er weinig excursies. Het handigst is dit te regelen vanuit Esfahan. Een andere – en gemakkelijkere – optie is het regelen van een privéchauffeur die je van Kashan naar Esfahan brengt – of andersom – en onderweg een paar uur stopt in Abyaneh. Het allerhandigst? Net als wij zelf een auto huren in Iran.
  • Voordat je het dorp inrijdt dien je entree te betalen. Tijdens ons bezoek – in 2017 – bedroeg dit 100.000 rial per persoon.
  • Je auto kun je gratis parkeren in het dorp en er zijn gratis openbare toiletten aanwezig.
Abyaneh Iran

Meer Iran?