Agha Bozorgmoskee Kashan, Iran

9x de tofste bezienswaardigheden in en om Kashan, Iran

Geüpdatet op

Kashan is een middelgrote woestijnstad aan de zijderoute in Iran. Waar bij veel reizigers steden als Teheran en Esfahan zeker op de route door Iran liggen, wordt Kashan nog wel eens overgeslagen. En dat is zonde, want wanneer je van Teheran naar Esfahan reist kom je praktisch langs Kashan. Kashan voelt als een dorp met lemen huizen, smalle steegjes, prachtige moskeeën, super vriendelijke mensen en toffe traditionele huizen waarvan veel te bezoeken zijn. Kashan is niet voor niets één van de hoogtepunten van onze reis door Iran. Onderstaande Kashan bezienswaardigheden zorgen voor een onvergetelijke reis naar Kashan.

Kashan is een middelgrote woestijnstad, maar voelt meer als een gezellig dorp. De belangrijkste bezienswaardigheden zul je daarom in één dag bekeken kunnen hebben. Wij raden je echter aan om iets langer in Kashan te verblijven, zodat je de fijne sfeer het beste in je op kunt nemen én optimaal kunt genieten van de prachtige plekken. Kashan is zonder twijfel één van onze favoriete bezienswaardigheden in Iran.

De indrukwekkende Agha Bozorgmoskee

Iran is een islamitische staat en dus zul je overal in het land kleurrijke moskeeën tegenkomen. In Kashan staat echter één van onze favoriete moskeeën, de indrukwekkende Agha Bozorgmoskee. De moskee is gebouwd in de zeventiende eeuw en ligt middenin het centrum van Kashan. De Agha Bozorgmoskee is gratis te bezoeken voor reizigers. Overdag is de moskee prachtig, maar ’s avonds wanneer de lichten aangaan is het ook tof om de moskee te bewonderen.

Agha Bozorgmoskee Kashan, Iran

Doen in Kashan: Shoppen op de Bazaar van Kashan

In iedere kleine of grote stad in Iran vind je en bazaar waar je heerlijk kunt slenteren, thee kunt drinken, traditionele gerechten uit kunt proberen en de leukste souvenirs kunt shoppen. Wat ons betreft is de bazaar van Kashan één van de leukste bazaars van het land. In de bazaar kun je niet alleen shoppen, je vindt er ook een karavanserai, meerdere moskeeën en hamams.

Bazaar Kashan, Iran

Bezoek een aantal traditionele huizen

In de achttiende en negentiende eeuw zijn er in Kashan veel traditionele huizen – Traditional Houses – gebouwd waarvan veel nu te bezoeken zijn. De huizen zijn prachtig gebouwd met een binnenplaats, schilderingen en prachtige mozaïeken. Een bezoek aan een traditioneel huis kost ongeveer vijf euro per persoon. Het is ook mogelijk een combi-ticket te kopen waarmee je meerdere huizen kunt bezoeken. Je kunt zoveel bezoeken als dat je zelf wilt, maar na twee of drie heb je het eigenlijk wel gezien. De mooiste traditionele huizen in Kashan zijn Boroujerdi traditional house en Tabatabei House.

Traditional houses Kashan, Iran
Traditional houses Kashan, Iran

Slenteren door de lemen steegjes

Wanneer je het centrum van Kashan binnen komt rijden lijkt het nog een doodnormale stad. Maar wanneer je op zoek gaat naar een guesthouse en richting de Agha Bozorgmoskee rijdt zul je merken dat je in een compleet andere wereld bent aangekomen en voelt Kashan opeens klein. De lemen huizen gebouwd aan smalle zandweggetjes zijn net breed genoeg voor een auto om erdoor te gaan. Na iedere bocht het is het afwachten wat je nu weer gaat zien. Het rondlopen door dit gedeelte van Kashan is één van onze hoogtepunten en het is ook nog eens helemaal gratis. Ga zonder kaart op pad en laat jezelf verdwalen in de kleine steegjes. Gegarandeerd zullen verschillende locals een gesprek met je aanknopen.

Kashan Iran

Slapen en genieten van een uitzicht bij het Noghli hotel

In Kashan is het mogelijk om een traditioneel huis – guesthouse – te overnachten. Rondom de Agha Bozorgmoskee zijn er bijvoorbeeld een aantal te vinden. Zelf overnachten wij in het Noghli hotel wat serieus één van de mooiste hotels is waar wij ooit verbleven. Het lijkt wel een poppenhuis. Zo schattig is het. Een uitgebreid ontbijt is bij de kamerprijs inbegrepen en ’s avonds kun je het dak op, om bij Café Baam te genieten van het uitzicht over de stad. In de bar op het dak kun je simpele, kleine gerechten bestellen en wat drinken. Dit is de plek waar de lokale jeugd bijeenkomt om te ontspannen.

Noghli Hotel Kashan, Iran
Noghli Hotel Kashan, Iran: Cafe Baam

Zoals ik al aangaf kun je veel van de tofste Kashan bezienswaardigheden in één dag bewonderen. In de directe omgeving zijn echter nog een aantal bestemmingen te vinden die een bezoek zeker waard zijn. Wij overnachten daarom vier nachten in Kashan en reden met onze huurauto naar verschillende bestemmingen in de omgeving.

Een dagtrip naar het bergdorpje Abyaneh

Abyaneh is een rood bergdropje dat op op een kleine anderhalf uur rijden van Kashan ligt. Je kunt Abyaneh bezoeken wanneer je van Kashan naar Esfahan rijdt – net als dat wij hebben gedaan -, maar je kunt ook kiezen voor een dagtrip. In Kashan kun je bij je guesthouse een trip naar Abyaneh boeken. Abyaneh is een behoorlijk toeristische bestemming en er wordt volop reclame voor gemaakt. Tijdens ons bezoek zijn we echter slechts een handjevol andere reizigers tegengekomen.

Het historische dorp is gebouwd aan de voet van de Karkas berg en bestaat uit allemaal rode, lemen huisjes. In het dorp zelf rijden geen auto’s, maar des te meer ezels. In Abyaneh wonen ongeveer 350 mensen. De vrouwen in Abyaneh zijn traditioneel gekleed – zie het als een soort Volendam – en dragen gebloemde hoofddoeken. Heel bijzonder om te zien. Wanneer je het dorp een stukje uitloopt naar het Sassanid fort heb je een fantastisch uitzicht over Abyaneh.

  • Wanneer je Abyaneh binnen komt rijdt dien je 50.000 rial per persoon te betalen. 

Lees nu ook ons uitgebreide artikel over Abyaneh.

Abyaneh, Iran
Abyaneh, Iran
Abyaneh, Iran

De shrine van Aran va Bidgol

Zo’n twintig minuten rijden van Kashan ligt het dorpje Aran va Bidgol. Hier vind je één van de meest indrukwekkende shrine – dus geen moskee – van Iran. Bij de shrine van Aran va Bidgol is het voor vrouwen verplicht een chador te dragen. Deze kun je gratis lenen bij de ingang. Naast de shrine vind je een begraafplaats voor martelaren. Heel indrukwekkend om te zien. De shrine en de begraafplaats zijn gratis te bezoeken.

Shrine van Aran va Bidgol, Iran
Shrine van Aran va Bidgol, Iran

Een excursie naar de Maranjab woestijn

Kashan is een woestijnstad en dus kan een excursie naar de Maranjab woestijn niet overgeslagen worden. Je kunt kiezen voor een dagtrip of een trip met een overnachting in de woestijn. Met name de karavanserai is bijzonder om te bezoeken. Wanneer je vanaf Kashan naar Aran va Bidgol rijdt met je huurauto kun je gemakkelijk dezelfde dag doorrijden naar de Maranjab woestijn.

Een andere woestijn in Iran bezoeken? Je leest hier alles over de woestijn van Varzaneh.

Woestijn Iran drone

De religieuze stad Qom

Ongeveer een uur en een kwartier ten noorden van Kashan vind je de religieuze stad Qom. Qom ligt op de route van Teheran naar Kashan en is een kort bezoek zeker waard. Je kunt hier komen met eigen vervoer, maar je kunt er ook voor kiezen om hier uit de bus te stappen en later weer verder te reizen naar Kashan. Qom is na Mashad de meest religieuze stad van Iran. Overnachten raden we je hier niet aan, omdat je als toerist ietwat uit de toon zult vallen. Een korte stop bij bijvoorbeeld de shrine van Fatimah en/of de Jamakaran moskee is wel de moeite waard.

Zelf stopten wij op vrijdag – de religieuze dag – in Qom bij de enorme Jamakaran moskee. Nog nooit eerder hebben we zo’n grote moskee gezien. Op vrijdag is het helaas voor toeristen niet mogelijk de moskee binnen te gaan. Van buiten is het gelukkig al indrukwekkende genoeg. Ook hier hoor je het gebed en overal waar je kijkt zie je vrouwen – en kinderen – in zwarte gewaden lopen. Het is belangrijk om je hier qua kleding op aan te passen.

Meer weten over kleding in Iran?

Qom Iran: Jamakaran Moskee
Qom Iran

Bezienswaardigheden in Kashan op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden in Kashan die in dit artikel worden genoemd terug.

Hoe kom je in Kashan?

Zoals gezegd ligt Kashan op de route tussen Teheran en Esfahan. Vanaf het zuidelijke busstation in Teheran is het ongeveer drie uur reizen naar Kashan. Een enkele reis kost ongeveer zeven euro per persoon. Er rijden in Iran verschillende soorten bussen en allemaal zijn ze prima betaalbaar. Wij raden je dan ook aan om te reizen met een VIP bus waarbij je onderweg zelfs nog wat te snacken krijgt en genoeg beenruimte hebt. Naar Esfahan (Isfahan) of andersom is het nog eens een kleine drie uur reizen.

Ook kun je er net als wij voor kiezen om door Iran te reizen met een huurauto. Het wordt nog door weinig reizigers gedaan, maar het is de ideale manier om Iran te leren kennen. De vrijheid is heerlijk en je kunt stoppen waar en wanneer je wilt. Zo zijn er rondom Kashan een aantal toffe plekken om te bezoeken. Hoewel deze allemaal te bereiken zijn met het openbaar vervoer of een privé gids is een huurauto uiteraard gemakkelijker. En avontuurlijker!

Hier lees je alles over een auto huren in Iran en het verkeer in Iran.

Video van Kashan

Had jij al eens van deze woestijnstad in Iran gehoord? Welke Kashan bezienswaardigheden trekken jou het meest?