Waarom naar Iran

Varzaneh in Iran: Varzaneh desert, zoutmeer en meer

Gepubliceerd: 03 februari 2018 Laatst gewijzigd: 08 december 2018

Iran is gelegen in het Midden-Oosten en wordt door velen gezien als één grote zandbak. Hoewel Iran uiteraard niet alleen uit woestijn bestaat zit zeker goed in Iran wanneer je graag de woestijn in wilt duiken. In het land vind je meerdere woestijnen die op eigen initiatief of als tour te bezoeken zijn. Wij kozen voor één van de minder bekende woestijnen in Iran, de Varzaneh desert. 

Wil jij gaan reizen door Iran? Lees dan eerst dit artikel met antwoorden op veelgestelde vragen over reizen naar Iran. 

Het minder bekende Varzaneh

Varzaneh en de bijbehorende woestijn is gelegen grofweg tussen de populaire steden Isfahan en Yazd. Varzaneh is een knus dorp waar op dit moment nog weinig toeristen komen. En dat maakt deze plek juist zo bijzonder en relaxt. Zelf reizen wij met een huurauto door Iran en vanuit Isfahan besluiten we naar Varzaneh te reizen. Met stip de plek waar we de minste toeristen zijn tegenkomen tijdens onze reis door Iran. En dat is ook niet zo gek, want in het stadje zelf is weinig te beleven. De omgeving daarentegen is de reis meer dan waard.

Wat te doen in Varzaneh

Zoals ik net al aangaf is Varzaneh geen grote stad. Toch is het leuk om een paar uur door het stadje te struinen. Je vindt er een aantal prachtige moskeeën, parken en duiventorens die worden gebruikt voor het verzamelen van mest. Eén ding dat meteen opvalt in Varzaneh is de kleding van de islamitische vrouwen. Het dragen van hoofddoeken is overal in Iran verplicht. Daarnaast zie je veel – vooral oudere – vrouwen die een chador dragen. Over het algemeen zijn deze geheel zwart, maar in hier is dit net even anders. Hier lopen de vrouwen in witte chadors. Wat er toch ietwat apart uitziet. Ga wanneer je in Varzaneh bent vooral eens in één van de parkjes zitten, of langs de rivier en laat het Iraanse leven aan je voorbij gaan. Of bewonder de sneeuwval in de duinen tijdens de wintermaanden. Want ook in Iran sneeuwt het.

Hier lees je meer over wat te dragen in Iran als vrouw.

Varzaneh Iran Varzaneh Iran Varzaneh Iran Varzaneh Iran Varzaneh Iran Varzaneh Iran

Accommodaties in Varzaneh

Varzaneh wordt beetje bij beetje populairder onder – tot nu toe met name Iraanse – reizigers. Guesthouses openen na elkaar de deuren en er is op dit moment meer dan genoeg keuze. Zelf overnachten wij bij Varzaneh Traditioneel Guesthouse voor €27 per nacht. Hiervoor slapen we in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Nergens anders in Iran sliepen wij zo goedkoop. Wij verblijven hier twee nachten en dat is genoeg om zowel het stadje als de omgeving te kunnen ontdekken.

Varzaneh Traditional Guesthouse Iran Varzaneh Traditional Guesthouse Iran

De woestijn van Varzaneh

Vanaf ons guesthouse rijden we in nog geen uur naar de woestijn, de Varzaneh Desert. Wij reizen met een huurauto, maar uiteraard is het ook mogelijk een tour te boeken. Dit kan zowel bij het guesthouse als bij een aantal kantoortjes in het dorp. Al snel na het verlaten van het stadje zien we enorme zandduinen opdoemen, de Varzaneh Sand Hills. Hoewel dit gebied nog niet terug te vinden is in de meeste reisroutes door Iran, zien we al snel dat dit een opkomend gebied is. Er staan borden langs de weg die je uitnodigen deel te nemen aan een sand buggy tour door de duinen en tours tijdens de zonsondergang worden overal aangeboden. Wij reizen echter nog een stukje verder naar het zuiden en duiken de echte woestijn in. Een plek waar niemand is en waar het zo stil is dat elkaars adem kunnen horen.

We parkeren de auto langs de weg en lopen de enorme zandbak in. Het zand stuift langs ons en her en er zien we pootafdrukken van beesten. Vossen? Kamelen? We zullen het nooit weten. Even voelt het alsof we alleen op de wereld zijn.

Varzaneh desert Iran Varzaneh woestijn Iran Varzaneh woestijn Iran Varzaneh woestijn Iran Varzaneh woestijn Iran Varzaneh woestijn Iran Varzaneh woestijn IranVarzaneh desert Iran

Het zoutmeer van Varzaneh

Vlakbij de Varzaneh woestijn vind je een andere plek die zeker een bezoek waard is, het zoutmeer van Varzaneh. De entree hiervoor bedraagt 100.000 rial per persoon. Wanneer je een tour boekt naar de woestijn staat een tocht naar het zoutmeer vaak ook op het programma. Net als op andere plekken in Iran zijn ook hier de medewerkers blij met je komt. Meteen worden we uitgenodigd voor een kopje thee. Wanneer we het enorme terrein oprijden weten we even niet welke kant we op moeten. Overal om ons heen ligt zout. Enorme bulten met wit zout tot ons oog reikt. Het zoutmeer is enorm en om je moet zeker een uur of twee uittrekken om dit hele gebied te ontdekken.

Zoutmeer van Varzaneh Iran Zoutmeer van Varzaneh Iran Zoutmeer van Varzaneh Iran

Had jij al eens van Varzaneh in Iran gehoord? Varzeneh is niet de enige bloedmooie bestemming in Iran. Lees hier over meer van de mooiste bezienswaardigheden in Iran.

Kirsten | Travelaar.nl - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Eén reactie op “Varzaneh in Iran: Varzaneh desert, zoutmeer en meer”

  1. Marcella schreef:

    Nee, ik heb nooit van deze plek gehoord. De woestijn en het zoutmeer zien er werkelijk schitterend uit. Wat een natuur! Als we ooit naar Iran gaan, dan zal ik Varzaneh zeker onthouden!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.