Route Iran: De ideale reisroute voor de eerste keer Iran

Iran is een enorm groot land en dus zul je voor je rondreis naar Iran keuzes moeten maken. De meeste reizigers kiezen er – net als wij – voor om van Teheran is het noorden naar Shiraz te reizen en weer terug. Volg je deze route door Iran dan zul je de meeste belangrijke toeristische plekken in Iran kunnen zien. Om deze route door Iran af te leggen raad ik je aan om ieder geval twee weken uit te trekken voor Iran. Korter kan, maar dan zul je nog meer keuzes moeten maken. Met onze huurauto maakten wij een mooie roadtrip door Iran. Wat ons betreft is dit een ideale reisroute voor je eerste keer Iran. Met prachtige steden, de woestijn, de oude Perzische beschaving Persepolis en bergdorpjes. 

Wil jij goed voorbereid op reis gaan naar Iran? Lees dan eerst ons artikel over reizen naar Iran vol met handige tips over je visum, de veiligheid, kleding in Iran en meer.

Reisroute Iran: De ideale route door Iran

Hieronder vind je onze reisroute door Iran terug met daarin de mooiste bezienswaardigheden in Iran. Achter iedere bestemming kun je zien hoeveel tijd ik hiervoor aanraad en voor de reizigers die wat tijd over hebben heb ik een extra bestemming toegevoegd waar wij helaas geen tijd meer hadden. Wij maakten met onze huurauto een mooie roadtrip door Iran.

Lees ook: Een antwoord op de vraag hoe duur is Iran.

Teheran: Twee dagen

Voor veel reizigers begint een rondreis door Iran in de hoofdstad Teheran. Zo ook voor ons. Ik kan je meteen vertellen dat Teheran zeker niet de leukste stad is die je gaat zien in Iran. Maar geef de stad een kans. Zelf verbleven wij twee volle dagen in de stad en we hebben ons geen moment hoeven te vervelen. Je kunt bijvoorbeeld een dag uittrekken voor de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de bazaar en de voormalige ambassade en de volgende dag de metro (of taxi) pakken naar het noorden. Naar de heerlijk rustige – maar wel toeristische – wijk Darband die gelegen is aan de voet van een berg. De derde ochtend in Iran kun je verder reizen.

route Iran: Teheran, Darband

Qom: Halve dag

Doordat wij met eigen vervoer door Iran reisden konden wij gemakkelijk stoppen waar we wilden. Zo stopten wij terwijl we onderweg waren van Teheran naar Kashan kort in Qom. Veel Iraniërs raadden ons een bezoek aan Qom af, omdat velen niet echt fan zijn van het streng islamitische bewind in het land. Qom is namelijk één van de meest religieuze steden in Iran. Toch vonden wij het heel indrukwekkend om deze stad te zien. En als klap op de vuurpijl waren wij er ook nog eens op vrijdag. De islamitische zondag. In Qom kun je onder andere de Shrine of Fatima Masumeh bezoeken. De tweede meest heilige plaats van Iran. Een ander indrukwekkend bouwwerk is de enorme Jamkaran Moskee. De grootste moskee die wij ooit zagen. Normaal gesproken kun je hier als toerist ook in, maar doordat wij er op vrijdag waren kon dit helaas niet.

Jamkaran Mosque Qom Iran
Jamkaran Mosque Qom Iran

Eén van de mooiste stops van deze reisroute Iran

Kashan is één van onze favoriete bestemmingen in Iran en dus één van onze favoriete bestemmingen van deze Iran route. Niet omdat er zo ontzettend veel te doen is, maar wel vanwege de sfeer. Het is er een stuk minder druk dan in bijvoorbeeld Teheran en Esfahan en de kleine steegjes – waardoor het net een doolhof is in Kashan – zijn super leuk om doorheen te slenteren. Zelf bleven wij vier dagen in Kashan, maar twee dagen is in principe meer dan voldoende. In Kashan kun je onder andere een aantal mooie traditionale huizen bezoeken, de Agha Bozorgmoskee is heel mooi (en ook nog eens gratis te bezoeken) en de bazar is niet te groot en niet te klein.

Route Iran: Kashan
Route Iran: Kashan
Route Iran: De bazaar van Kashan

Dagtrip vanuit Kashan: Aran Va Bidgol

Vanuit Kashan kun je gemakkelijk naar het dorpje Aran Va Bidgol reizen waar je de prachtige Mohammed Helal Shrine (Hilal-Ibn-Ali) kunt bezoeken. Een bezoek aan de shrine is gratis. Als vrouw dien je wel een chador te dragen die je bij de ingang kunt lenen. Naast de shrine vind je een indrukwekkende plek waar foto’s zijn opgesteld van Iraniërs die zijn overleden tijdens de Iran-Irak oorlog. Overigens kom je borden als deze op veel plekken in Iran tegen.

Meer weten over welke kleding te dragen in Iran als vrouw? Lees dan ons uitgebreide artikel over kleding in Iran.

Aran va Bidgol
Route Iran: Aran Va Bidgol Iran

Abyaneh: Halve dag

Vanuit Kashan reizen we verder naar Esfahan. De derde stad van het land. Maar niet voordat we een stop hebben gemaakt in het rode bergdorpje Abyaneh. Abyaneh bezoeken betekent een flinke omweg, maar wat ons betreft is het het meer dan waard. Mocht je dit willen doen dan kun je het beste – als je geen huurauto hebt – een auto met chauffeur regelen. Abyaneh is een dorpje dat gelegen is tegen een berg en waarvan alle huizen rood zijn. De vrouwen hebben daarnaast allemaal een aparte hoofddoel om, namelijk een gebloemde. Heel leuk om te zien. Wanneer je het dorp uitloopt heb je tenslotte nog een plek waar je een prachtig uitzicht hebt over het dorp.

Route Iran: Abyaneh Iran
Abyaneh
Route Iran: Abyaneh Iran

Esfahan: Twee dagen

Isfahan of Esfahan is de derde stad van Iran en de Iraniërs noemen de stad zelf “De halve wereld”, omdat er zoveel te zien is en de stad zo’n rijke geschiedenis heeft. Hoewel de stad van alles te bieden heeft, is een bezoek van twee dagen genoeg. In Isfahan is sowieso het enorme Meidam Emam plein een bezoek waard. Dit is zelfs één van de grootste pleinen ter wereld! Langs het plein vind je daarnaast de indrukwekkende Moskee van de Sjah en Ali Qapu, een paleis. Ik raad je aan om het plein in ieder geval overdag én s’avonds te bezoeken.

Daarnaast vonden wij de vele bruggen die over de Zayandeh rivier zijn gebouwd heel indrukwekkend. Al is er ook een verdrietige kant. Het grootste gedeelte van het jaar staat de rivier namelijk droog. Bezoek vooral de bruggen Si-o-se Pol en de Khaju brug en geniet van de locals die klassieke Iraanse liederen zingen en waterpijp roken.

Bazaar Esfahan
Route Iran: Isfahan Iran
Route Iran: Isfahan Iran

Varzaneh: Eén dag

Varzaneh is een woestijnstadje dat door veel reizigers wordt overgeslagen. Het is echter echt heel knus én de omgeving is prachtig. Daarnaast vonden we in Varzaneh het goedkoopste – en super chille – guesthouse van Iran: Varzaneh Traditional Guesthouse. Waar de meeste vrouwen in Iran zwart gesluierd over straat lopen zie je hier veel vrouwen in het wit lopen. Leuk om te zien. Daarnaast kun je vanaf Varzaneh gemakkelijk de woestijn in, rennen door de zandduinen en een enorm zoutmeer bezoeken.

Route Iran: Varzaneh zoutmeer
Varzaneh woestijn

Extra optie voor je reisroute Iran: Yazd

Wanneer je net zoveel tijd hebt als wij en overal net zolang blijft hangen als wij deden zul je hier geen tijd voor hebben. Maar wanneer je twee dagen korter blijft in Kashan (twee dagen in totaal dus in plaats van vier) en/of een dag minder in Shiraz, is de woestijnstad Yazd een mooie toevoeging voor je route door Iran.

Route Iran: Yazd

De laatste stop van onze reisroute Iran: Shiraz

Shiraz is alweer de laatste bestemming van de rondreis door Iran. En Shiraz is meteen onze favoriete bestemming in Iran. De stad doet heel chill aan en er is veel te zien. Bezoek bijvoorbeeld de prachtige Nasir al Molkmoskee, de enorme Vakil bazar, de tombe van dichter Hafez en de citadel. Daarnaast moet je zeker een dag uittrekken voor de oude Perzische beschavingen rondom Persepolis. Heb je net als wij genoeg dagen, dan is ook een bezoek aan Maharlu meer leuk, maar wel alleen met mooi weer.

persepolis
persepolis
Reisroute Iran: Shiraz

Het einde van je rondreis door Iran

Vanuit Shiraz reisden wij door naar Istanbul, maar veel reizigers reizen vanaf hier terug naar Teheran. Dit kan zowel met een binnenlandse vlucht als met het openbaar vervoer. Er gaat bijvoorbeeld een aantal keren per week een trein van Shiraz naar Teheran.

Reizen met het openbaar vervoer door Iran

Zelf hebben wij door Iran gereisd met een huurauto. Hier kozen wij voor omdat we niet heel veel tijd hadden (tweeënhalve week is eigenlijk echt wel kort voor Iran), maar vooral omdat we dan gemakkelijk naar minder goed te bereiken bestemmingen konden reizen. En konden stoppen waar we willen.

Van meerdere reizigers die we onderweg tegenkwamen hoorden we dat het openbaar vervoer in Iran heel goed geregeld is. De kosten zijn laag en dus bussen erg netjes. Wanneer je helemaal relaxt wilt reizen kun je het beste een paar euro meer – en dan is het nog steeds goedkoop – neerleggen en reizen met een VIP bus. Sommige bestemmingen in Iran, zoals Abyaneh en Yazd zijn iets lastiger te bereiken en voor Persepolis ben je al snel aangewezen op een tour. Gelukkig zijn ook auto’s met een privé chauffeur voor een dag niet heel duur. Deze kun je bij vrijwel ieder guesthouse in Iran regelen. Wij hebben reizigers gehoord over 90 dollar voor een dag.

Trekt het maken van een rondreis door Iran jou aan?