Travelaar header image

Baskenland: De mooiste bezienswaardigheden van Spaans Baskenland

Geüpdatet op
Gepubliceerd op

Wanneer je denkt aan een reis naar Spanje zul je hoogstwaarschijnlijk meteen denken aan de Spaanse Costa’s. De populaire badplaatsen aan de Costa Blanca en Costa Brava. Of misschien een stedentrip naar Madrid of een rondreis door Andalusië. Aan een rondreis door Spaans Baskenland lijken maar weinig reizigers te denken. Hoewel dit volgens ons toch echt de mooiste regio van Spanje is. Wij maakten twee keer een te gekke roadtrip door Baskenland en delen in dit artikel de mooiste plekken in de regio Baskenland, in het noordwesten van Spanje. Met veel tips voor de leukste dingen om te doen in Baskenland.

Auto huren in Baskenland

Een roadtrip door Baskenland is natuurlijk geen roadtrip zonder een auto. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om met je eigen auto naar Spaans Baskenland te reizen, maar kies je ervoor om te vliegen dan kun je eenvoudig en betrouwbaar een auto huren in Spanje. De afgelopen jaren hebben wij voornamelijk auto’s gehuurd via Sunny Cars aangezien je bij hen altijd volledig verzekerd bent en dus niet voor verrassingen komt te staan. Maar natuurlijk meer maatschappijen waar je veilig een goede auto kunt huren in Baskenland. Wij hebben goede ervaringen met onderstaande maatschappijen:

De grootste stad van Baskenland: Bilbao

De beste bestemming om een roadtrip door Baskenland te starten is de grootste stad in de regio, Bilbao. Bilbao is een fantastische originele stedentrip bestemming en wordt de laatste jaren steeds populairder. Met name vanwege het indrukwekkende Guggenheim Museum dat onder andere in Bilbao is gevestigd. Maar er zijn veel meer leuke dingen om te doen in Bilbao. Ik raad je dan ook aan om voordat je aan je roadtrip begint zeker twee volle dagen door te brengen in Bilbao. Zodat je niet alleen het Guggenheim Bilbao kunt bewonderen, maar ook kunt slenteren door het historische centrum, de lekkerste pintxos kunt proeven en kunt genieten van de fantastische sfeer in deze stad.

Vliegen naar Bilbao kan rechstreeks vanuit Nederland. In Bilbao kun je voor een paar tientjes per dag een auto huren waarmee je een te gekke rondreis door Baskenland kunt maken. De regio Baskenland is niet heel groot en in een week kun je veel moois ontdekken. Heb je langer de tijd? Plak er dan een roadtrip door de Spaanse autonome regio Navarra aanvast. Navarra is officieel ook onderdeel van Baskenland, maar wordt vaak gezien als een aparte regio.

Roadtrip door Baskenland: Bilbao

Doen in Baskenland: Bezoek San Juan de Gaztelugatxe

Vanaf Bilbao is het zo’n 50 minuten rijden naar de volgende geweldige bestemming in Baskenland. San Juan de Gaztelugatxe (vraag me niet hoe je het uitspreekt) is één van de mooiste plekken in Baskenland die wij bezochten en betekent vertaald vanuit het Baskisch rotskasteel of kasteelrots. Het is eigenlijk een schierieland dat te beklimmen is via een eeuwenoude trap. Bovenop het eiland is een kerkje gebouwd dat tegenwoordig te bezoeken is. Wil je het eiland bezoeken dan moet je vooraf entreekaartjes aanschaffen via de website van de Baskische overheid. Dit ter bescherming van het bijzondere landschap. Dat de plek prachtig is hebben ook de makers van de hitserie Game of Thrones ontdekt. In 2016 zijn hier namelijk een aantal opnames gemaakt. Fans zullen San Juan de Gaztelugatxe dan ook beter herkennen als Dragonstone.

San Juan de Gaztelugatxe dronefoto
San Juan de Gaztelugatxe

Bosques de Oma in het binnenland van Baskenland

Wanneer je verder naar het noorden rijdt, richting de grens met Frankrijk, is het leuk een stukje het binneland in te rijden. De kustlijn van Baskenland is het allermooist als je het mij vraagt, maar hier heb je nog genoeg tijd voor. In het binnenland vind je een uniek stukje natuur, namelijk Bosques de Oma vlakbij het plaatsje Oma. Hier is een enorm bos waarvan veel bomen in bijzondere stijlen zijn geschilderd. Je kunt hier prachtige wandelingen maken door de groene natuur.

Het binnenland van Baskenland
Het binnenland van Baskenland

Baskenland bezienswaardigheden: Het kuststadje Lekeitio

Vanuit Bosques de Oma rijd je weer verder richting de kust van Baskenland. Het eerste leuke stadje om een korte stop te maken is het stadje Lekeitio. Het centrum is heel knus en het is leuk om hier een uurtje rond te lopen. En natuurlijk een drankje te drinken met een lekkere pintxo.

Lekeitio
Lekeitio Baskenland
Lekeitio Baskenland

De imposante rotsen van Zumaia

De volgende stop van je roadtrip door Baskenland is de badplaats Zumaia. Zumaia is klein en dus snel ontdekt, maar de stop is zeker de moeite waard. Voornamelijk vanwege de prachige ligging aan de kust en de enorme rotsen die je hier kunt bewonderen.

rotsen van Zumaia
rotsen van Zumaia
Zumaia Baskenland

Stedentrip San Sebastián

Alle hiervoor genoemde stops tussen Bilbao en San Sebastián zijn in principe in één dag te bezoeken. Wil je iets meer tijd hebben dan is het het leukst om in Lekeitio te overnachten. Na een indrukwekkende, maar vermoeiende dag kom je aan in San Sebastián wat volgens mij de leukste stad van Baskenland is. Ik raad je dan ook aan om hier zeker twee nachten (maar eigenlijk drie) te verblijven. San Sebastián is gelegen aan een prachtige baai en beschikt over prachtige uitzichtpunten over de stad en de Golf van Biskaja, indrukwekkende bouwwerken en enorm gezellig historisch centrum en de fijnste restaurants.

San Sebastian
San Sebastian Baskenland
San Sebastian
San Sebastian Baskenland

Roadtrip door Navarra

Mocht je tijd genoeg hebben dan raad ik je aan om vanaf San Sebastián door te rijden naar Pamplona in de regio Navarra. Vanaf hier kun je een roadtrip maken langs onder andere de semi-woestijn Bardenas Realas.

Bardenas Realas Spanje
Navarra Spanje roadtrip

De middeleeuwse stad in de vallei: Oñati

Onderweg van San Sebastián naar Pamplona raad ik je aan om een stop te maken in het middeleeuwse stadje Oñati. Oñati is gelegen in een vallei en omgeven door groene heuvels. Alleen al er naartoe rijden is een feest opzich. De belangrijkste bezienswaardigheid in Oñati is de Universidad Sancti Spiritus, de eeuwenoude universiteit.

Je kunt ervoor kiezen om vanf hier door te reizen naar Pamplona of Bilbao, maar nog leuker is het om hier te overnachten. Wij raden je hiervoor Casa Rural Arregi aan. Dit hotel is niet gelegen in het centrum, maar wel middenin de prachtige natuur van Baskenland. Liever iets anders? Vergelijk hier dan alle hotels in – de omgeving van – Oñati.

onati baskenland
onati baskenland

De afsluiting van je Baskenland roadtrip: Bilbao

Het handigst is het om je roadtrip door Baskenland te eindigen waar je ook bent begonnen, in Bilbao. Hier kun je je huurauto inleveren en weer naar huis vliegen. Zonder twijfel heb je een te gekke roadtrip achter de rug.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je roadtrip door Spanje uit te breiden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om door te reizen naar steden als Santander en Madrid. Onderweg kun je een mooie tussenstop maken bij de Kabelbaan Fuente Dé.

Spaans Baskenland

Parkeren tijdens je roadtrip Baskenland

Hoewel Spanje in vergelijking met Nederland zeker geen dure bestemming is, is het wel handig om te weten dat parkeerkosten flink op kunnen lopen in Spaans Baskenland. In grotere steden is gratis parkeren vrijwel onmogelijk en wij merkten dat er zelfs bij veel hotels betaald moet worden voor parkeren. Vaak wordt hier 15 tot 20euro per dag voor gerekend. Handig om rekening mee te houden bij het vaststellen van het budget voor je roadtrip door Baskenland.

Tips voor een roadtrip door Baskenland

  • Zorg ervoor dat je je navigatie zo instelt dat je de tolwegen vermijdt. Zo kom je langs de mooiste plekken.
  • De officiële taal in Spaans Baskenland is het Baskisch. Schrik dus niet als je woorden tegenkomt die totaal niet lijken op het Spaans. Gelukkig zijn ook alle belangrijke dingen ook in het Spaans aangegeven en wordt door veel mensen prima Engels verstaan en gesproken.
  • Veel mensen kennen Baskenland enkel van het nieuws vanwege de aanslagen van de ETA. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. De ETA is in 2018 officieel opgeheven.
Roadtrip door Baskenland

Heb jij al eens gedacht aan een roadtrip door Baskenland?