Semi-woestijn Bardenas Realas Spanje

Route voor een rondreis door Navarra in het noorden van Spanje

Geüpdatet op

Navarra is een autonome regio in het noorden van Spanje. De regio grenst in het noorden aan Frankrijk, in het oosten aan de prachtige regio Baskenland en in het zuiden aan dé wijnregio’s van Spanje. Navarra is waarschijnlijk één van de laatste regio’s waar je aan denkt bij een rondreis door Spanje. Ik kan je echter verklappen dat het wat mij betreft één van de mooiste regio’s is. Heb jij steden als Madrid, Barcelona en de Costa Blanca wel gezien en ben je toe aan een nieuwe blik op Spanje? Een nieuwe regio met nieuwe avonturen? Dan is de regio Navarra echt wat voor jou. Wist je bijvoorbeeld dat er een woestijn in Spanje is die je in deze regio kunt bewonderen? Met deze route voor een rondreis door Navarra kom je langs verbazingwekkend mooie plekken.

Auto huren in Spanje (Navarra)

De regio Navarra ligt in het noorden van Spanje en vanaf Utrecht rij je in ongeveer vijftien uur naar Pamplona, de hoofdstad van Navarra. Vind je het niet prettig om helemaal naar Spanje te rijden of beschik je niet over eigen vervoer dan is een vliegticket boeken en een auto huren in Spanje een goede optie. Voor een auto huren in Spanje raden wij Sunny Cars aan vanwege hun fijne all-in formule.

Vind je het lastig om je rondreis door Navarra zelf samen te stellen en voor te bereiden? Denk dan eens na over het boeken van een complete Fly & Drive vakantie naar Spanje. Bij het boeken van een Fly & Drive boek je niet alleen je vlucht, maar ook je accommodaties en huurauto en dat allemaal in één boeking. Voor het boeken van een Fly & Drive vakantie in Spanje raad ik je aan een kijkje te nemen op Eliza was Here, ANWB of TUI.

Navarra Spanje

Start je roadtrip in Pamplona: De hoofdstad van Navarra

De regio Navarra is makkelijk gezegd te verdelen in vier regio’s waarvan de regio Pamplona het hart van de regio is. Pamplona is de hoofdstad én grootste stad Navarra. Pamplona ligt middenin het gebied en is daarom de ideale uitvalsbasis voor een roadtrip door Navarra. Vrijwel alle toffe plekken zijn binnen twee á drie uur – per auto – bereikbaar vanaf de stad. Pamplona zelf is een middelgrote Spaanse stad met een echte Spaanse sfeer. Het stikt hier van de gezellige pintxosbarretjes. Het kneuterige, sfeervolle historische centrum, Casco Viejo bestaat uit smalle steegjes met eeuwenoude gebouwen en kleurrijke huizen. Pamplona is een middeleeuwse stad en dat zie je terug in de toegangspoorten die je aan vele kanten van de stad kunt bewonderen. Pamplona moet je zeker bezoeken tijdens je Navarra vakantie. Lees al onze tips voor een stedentrip Pamplona.

Navarra Spanje Roadtrip: Pamplona
Navarra Spanje Roadtrip: Pamplona

Het Woud van Irati

De geweldige natuur in Navarra is de grootste reden voor een roadtrip door deze regio. Hoewel de regio niet aan de kust ligt en je dus niet zulke mooie uitzichten over de Golf van Biskaja hebt zoals in San Sebastián vind je hier een aantal bijzondere natuurgebieden. Het woud van Irati – La Selva de Irati – is gelegen ten noorden van Pamplona, tussen de stad en Frankrijk ingeklemd. Na het Zwarte Woud in Duitsland het grootste beuken- en sparrenbos van Europa. Het is mogelijk om met je eigen (huurauto) het gebied te verkennen al heb je voor diverse plekken toch echt een 4×4 nodig. Het Woud van Irati bezoeken zal één van de hoogtepunten van je vakantie in Navarra zijn.

De voormalige hoofdstad Olite

Olite is wat mij betreft één van de mooiste bestemmingen in Navarra. Dit middeleeuwse stadje is precies wat je verwacht bij echt knusse Spaanse stad. De stad is ingeklemd tussen prachtige bergen en met name het enorme kasteel is dé blikvanger. Olite is vroeger de hoofdstad geweest van Navarra en dat is nog steeds goed te zien. Het kasteel – Castillo Olite – torent boven alle pittoreske steegjes en huizen uit. Je kunt het kasteel bezoeken voor acht euro per persoon. Het bouwwerk is enorm, dus hou er rekening mee dat je zeker een uur zoet bent. Als je eenmaal bent uitgekeken kun je op het centrale plein genieten van een koud drankje en de lekkerste pintxos.

Accommodatie: Hostal Rural Villa Vieja

Castillo Olite Navarra Spanje
Castillo Olite Navarra Spanje

Hoogtepunt van Navarra: De semi-woestijn Bardenas Reales

Wist je dat er een woestijn in Navarra is te bezoeken? Wanneer je vanuit Olite verder naar het zuiden rijdt kom je uit bij hét hoogtepunt van Navarra. Hier ligt namelijk de semi-woestijn Bardenas Realas die ook wel de Navarra woestijn wordt genoemd. In dit gebied dat ruim 42.000 hectare groot is voelt het alsof je op een andere planeet bent beland. Het natuurgebied staat goed aangegeven langs de kant van de weg en je kunt het gemakkelijk bereiken met je eigen auto. Een 4×4 is niet nodig, maar houd er rekening mee dat sommige stukken behoorlijk hobbelig kunnen zijn. Lees onze tips voor een bezoek aan Bardenas Reales in Spanje.

Castilla de Tierra

Wij zijn van de ene naar de andere ingang gereden en hebben hier ongeveer een uur over gedaan. De grootste trekpleister van Bardenas Reales is het iconische Castilla de Tierra. Niet zo gek dat hier verschillende films en series zijn opgenomen. Deze woestijn in Spanje is zonder twijfel één van dé hoogtepunten van een rondreis door Navarra.

Om de route af te leggen die wij ook hebben afgelegd (van noord naar zuid, dwars door de woestijn heen), ga je naar de noord-ingang van de woestijn. Deze is aangegeven op de kaart bovenaan het artikel

Bardenas Realas Spanje
Bardenas Realas Spanje
Bardenas Realas Spanje
Bardenas Realas Spanje

Op het kaartje hieronder vind je bovenstaande reisroute voor Navarra in Spanje terug.

Combineer je vakantie in Navarra met Frans Baskenland

Ben je vakantie aan het vieren in het zuiden van Frankrijk? Ook dan kun je een mooie reis maken naar Navarra. Rij dwars door de Pyreneeën naar één van de mooiste regio’s van Spanje. Navarra is een kleine regio dat maar liefst vier keer in Nederland past. Voor je roadtrip hoef je dus niet meteen weken uit te trekken. Geen idee waar je moet starten met het voorbereiden van je rondreis? Lees dan ons artikel vol met roadtrip tips.

Je kunt je roadtrip perfect uitbreiden door door te rijden naar de autonome regio Spaans Baskenland en een bezoek brengen aan de mooiste Spaanse steden San Sebastián en Bilbao.

Roadtrip Navarra Spanje

Veelgestelde vragen over een rondreis door Navarra

 • Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Navarra?

  Hoewel voor veel mensen alleen de hoofdstad Pamplona een bekende bestemming is in Navarra beschikt de autonome regio over nog veel meer mooie plekken. Een aantal bijzondere bezienswaardigheden in Navarra zijn bijvoorbeeld het Kasteel van Olite, het Woud van Iratie en de semi-woestijn Bardenas Reales.

 • Is Navarra Baskisch?

  Navarra is net als Spaans Baskenland een autonome regio in Spanje, maar ook hier wordt door een groot deel van de bevolking de Baskische taal gesproken.

 • Waar ligt Navarra?

  Navarra ligt in het noordwesten van Spanje. De regio ligt ingeklemd tussen de Pyreneeën en de Spaanse regio’s Arágon, Baskenland en La Rioja.

 • Hoe kom je in Navarra?

  Vliegen van Nederland naar Pamplona, de hoofdstad van de regio Navarra, kan helaas niet rechtstreeks. Ik raad je daarom aan om te vliegen naar Bilbao of een ticket te boeken naar Barcelona. Vanaf Barcelona reis je in een uur of vier per trein naar Pamplona. Een andere optie is vliegen naar Bilbao en hier een auto huren.