Travelaar header image

Route voor een roadtrip door het bijzondere Navarra in Spanje

Geüpdatet op
Gepubliceerd op

Navarra is een autonome regio in het noorden van Spanje. De regio grenst in het noorden aan Frankrijk, in het oosten aan de prachtige regio Baskenland en in het zuiden aan dé wijnregio’s van Spanje. Navarra is waarschijnlijk één van de laatste regio’s waar je aan denkt bij een roadtrip door Spanje. Ik kan je echter verklappen dat het wat mij betreft één van de mooiste regio’s is. Heb jij steden als Madrid, Barcelona en de Costa Blanca wel gezien en ben je toe aan een nieuwe blik op Spanje? Een nieuwe regio met nieuwe avonturen? Dan is de regio Navarra echt wat voor jou. Wist je bijvoorbeeld dat er een woestijn in Spanje is die je in deze regio kunt bewonderen? Met deze route voor een roadtrip door Navarra kom je langs verbazingwekkend mooie plekken.

Auto huren in Spanje (Navarra)

De regio Navarra ligt in het noorden van Spanje en vanaf Utrecht rij je in ongeveer vijftien uur naar Pamplona, de hoofdstad van Navarra. Vind je het niet prettig om helemaal naar Spanje te rijden of beschik je niet over eigen vervoer dan is een vliegticket boeken en een auto huren in Spanje een goede optie. In Spanje zijn verschillende verhuurmaatschappijen te vinden. Belangrijk is echter dat ze helaas niet allemaal even betrouwbaar zijn. Waar wij altijd op letten is of een verhuurmaatschappij is aangesloten bij de ANVR. Met onderstaande maatschappijen hebben wij goede ervaringen voor een auto huren in Spanje:

Navarra Spanje

Start je roadtrip in Pamplona: De hoofdstad van Navarra

De regio Navarra is makkelijk gezegd te verdelen in vier regio’s waarvan de regio Pamplona het hart van de regio is. Pamplona is dan ook meteen de hoofdstad én grootste stad van de regio. Pamplona ligt middenin het gebied en is daarom de ideale uitvalsbasis voor een roadtrip door Navarra. Vrijwel alle toffe plekken zijn binnen twee á drie uur – per auto – bereikbaar vanaf de stad. Pamplona zelf is een middelgrote Spaanse stad met een echte Spaanse sfeer. Het stikt hier van de gezellige pinchosbarretjes (of pintxos zoals ze in Baskenland schrijven). Het kneuterige oude centrum, Casco Viejo bestaat uit smalle steegjes met eeuwenoude gebouwen en kleurrijke huizen. Pamplona is een middeleeuwse stad en dat zie je terug in de toeganspoorten die je aan vele kanten van de stad kunt bewonderen.

San Fermin Festial Pamplona

Pamplona is niet alleen de hoofdstad van Navarra. Het is ook een belangrijk beginpunt van de pelgrimsroute Camino de Santiago. Oftewel de pelgrimsroute van Santiago de Compostela. Je vindt hier dan ook prachtige kerken en kathedralen. Een ander iets waar Pamplona steevast aan gekoppeld wordt is het stierenvechten. Hoewel dat tegenwoordig echt niet meer iedere dag gebeurt vindt hier nog wel ieder jaar het veelbesproken San Fermin festival plaats. Tijdens dit festival – dat ieder jaar in juli plaatsvindt – rennen iedere ochtend stieren door de straten van de stad die opgejaagd worden door de lokale bevolking. Iedere avond verzamelen deze mensen zich in de Plaza de Toros, de stierenarena middenin de stad. Een veelbesproken festival vanwege het feit dat het festival altijd dodelijk afloopt voor alle stieren.

Navarra Spanje Roadtrip: Pamplona
Navarra Spanje Roadtrip: Pamplona

Het Woud van Irati

De geweldige natuur in Navarra is de grootste reden voor een roadtrip door deze regio. Hoewel de regio niet aan de kust ligt en je dus niet zulke mooie uitzichten over de Golf van Biskaja hebt zoals in San Sebastián vind je hier een aantal bijzondere natuurspectakels. Het woud van Irati – La Selva de Irati – is gelegen ten noorden van Pamplona, tussen de stad en Frankrijk ingeklemd. Na het Zwarte Woud in Duitsland het grootste beuken- en sparrenbos van Europa. Het is mogelijk om met je eigen (huurauto) het gebied te verkennen al heb je voor diverse plekken toch echt een 4×4 nodig. Natuurlijk kun je een tour naar het Woud van Irati boeken in bijvoorbeeld Pamplona.

De voormalige hoofdstad Olite

Olite is wat mij betreft één van de mooiste bestemmingen in Navarra. Dit middeleeuwse stadje is precies wat je verwacht bij echt knusse Spaanse stad. De stad is ingeklemd tussen prachtige bergen en met name het enorme kasteel is dé blikvanger. Olite is vroeger de hoofdstad geweest van Navarra en dat is nog steeds goed te zien. Het kasteel – Castillo Olite – torent boven alle pitoreske steegjes en huizen uit. Je kunt het kasteel bezoeken voor €3,75 per persoon. Het bouwwerk is enorm, dus hou er rekening mee dat je zeker een uur zoet bent. Als je eenmaal bent uitgekeken kun je op het centrale plein genieten van een koud drankje en de lekkerste pintxos.

Accommodatie: Hostal Rural Villa Vieja

Castillo Olite Navarra Spanje
Castillo Olite Navarra Spanje

Hoogtepunt van Navarra: De semi-woestijn Bardenas Reales

Wist je dat er een woestijn in Spanje is te bezoeken? Wanneer je vanuit Olite verder naar het zuiden rijdt kom je uit bij hét hoogtepunt van Navarra. Hier ligt namelijk de semi-woestijn Bardenas Realas. In dit gebied dat ruim 42.000 hectare groot is voelt het alsof je op een andere planeet bent beland. Het natuurgebied staat goed aangegeven langs de kant van de weg en je kunt het gemakkelijk bereiken met je eigen auto. Een 4×4 is niet nodig, maar houd er rekening mee dat sommige stukken behoorlijk hobbelig kunnen zijn.

Castilla de Tierra

Wij zijn van de ene naar de andere ingang gereden en hebben hier ongeveer een uur over gedaan. De grootste trekpleister van Bardenas Reales is het iconische Castilla de Tierra. Niet zo gek dat hier verschillende films en series zijn opgenomen. Deze woestijn in Spanje is zonder twijfel één van dé hoogtepunten van een rondreis door Navarra.

Om de route af te leggen die wij ook hebben afgelegd (van noord naar zuid, dwars door de woestijn heen), ga je naar de noord-ingang van de woestijn. Deze is aangegeven op de kaart bovenaan het artikel

Bardenas Realas Spanje
Bardenas Realas Spanje
Bardenas Realas Spanje
Bardenas Realas Spanje

Wat je wilt weten voor je roadtrip door Navarra

Navarra is net als Baskenland een autonome regio in Spanje. Op veel plekken zul je Baskische woorden tegenkomen, maar dit is niet de officiële voertaal. Met een paar woorden Spaans kun je je hier goed redden. Wel is Navarra de regio waar de Baskische taal en cultuur oorspronkelijk zijn ontstaan. Vliegen van Nederland naar Pamplona, de hoofdstad van de regio Navarra, kan helaas niet rechtstreeks. Ik raad je daarom aan om te vliegen naar Bilbao of een ticket te boeken naar Barcelona. Vanaf Barcelona reis je in een uur of vier per trein naar Pamplona. Een andere optie is vliegen naar Bilbao en hier een auto huren. Zo kun je eerst de mooiste plekken in Baskenland ontdekken (aanrader!) en daarna een te gekke roadtrip door Navarra maken. Sla je meteen twee vliegen in één klap.

Ben je vakantie aan het vieren in het zuiden van Frankrijk? Ook dan kun je een mooie reis maken naar Navarra. Rij dwars door de Pyreneeën naar één van de mooiste regio’s van Spanje. Navarra is een kleine regio dat maar liefst vier keer in Nederland past. Voor je roadtrip hoef je dus niet meteen weken uit te trekken. Geen idee waar je moet starten met het voorbereiden van je rondreis? Lees dan ons artikel vol met roadtrip tips.

Je kunt je roadtrip perfect uitbreiden door door te rijden naar de autonome regio Spaans Baskenland en een bezoek brengen aan de mooiste Spaanse steden San Sebastián en Bilbao.

Hier vind je een ideale route voor een te gekke roadtrip door Spaans Baskenland.

Dit zijn de belangrijkste toeristische trekpleisters in de Spaanse regio Navarra. Wanneer je een roadtrip door Navarra maakt zul je merken dat er nog veel meer mooie plekken zijn. Neem vooral de tijd en stop wanneer jij wilt. Navarra is als je het mij vraagt één van de mooiste regio’s van Spanje.

Roadtrip Navarra Spanje

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen: