Bardenas Reales Spanje

Tips voor een bezoek aan de Bardenas Reales woestijn in Spanje

Geüpdatet op

Iedereen kent Spanje van de populaire Costa’s en geweldige Spaanse steden. Maar qua natuur is Spanje ook een geweldig vakantieland. Wist je bijvoorbeeld dat je in het noorden van Spanje een semi-woestijn vindt waar je een geweldige toch door kunt maken? Bardenas Reales – dat voluit Parque Natural Las Bardenas Reales heet – is één van de mooiste verrassingen tijdens een rondreis door Noord-Spanje. In dit artikel vertellen we je alles over deze bijzondere woestijn in Spanje.

Waar ligt de Bardenas Reales woestijn in Spanje?

De bijzondere Bardenas Reales woestijn is gelegen in de autonome regio Navarra in het noorden van Spanje. Vanaf de hoofdstad van de regio, Pamplona, rij je in ongeveer een uur en een kwartier naar de entree van het woestijngebied. Bardenas Reales is nog relatief onbekend onder toeristen, maar is uitstekend te bezoeken tijdens een roadtrip door Navarra, of het zuiden van Frankrijk. Het ruige natuurgebied is onbewoond en beschikt over een aantal fantastische bezienswaardigheden.

Bardenas reales

Praktische informatie over de semi-woestijn van Navarra

Parque Natural Las Bardenas Reales wordt vaak genoemd als de grootste woestijn van Spanje, en zelfs van heel Europa. Al klopt dit niet helemaal, want Bardenas Reales is eigenlijk een semi-woestijn of steppe. Met een oppervlakte van 42.000 hectare is het natuurgebied perfect om te bezoeken tijdens een veelzijdige rondreis. De enige echte woestijn in Spanje is de Tabernas woestijn in de regio Andalusië.

Zodra je de semi-woestijn, die door UNESCO is uitgeroepen tot biosfeerreservaat, inrijdt voelt het direct alsof je op een andere planeet terecht bent gekomen. Wegens de extreme droogte is landbouw niet mogelijk en dus bestaat het gebied uit vrijwel niets anders dan een droge steppe. Wel schijnt het gebied de laatste jaren te veranderen. Door erosie spoelen de kalkstenen rotsten letterlijk weg. Niet heel gek als je je bedenkt dat het gebied miljoenen jaren geleden een binnenzee was. Nog steeds worden hiervan bewijzen gevonden in de vorm van fossielen van onder andere zeeschildpadden en krokodillen. Verwachting is dan ook dat het natuurgebied over vijftig jaar niet meer bestaat uit kalkformaties.

Het enorme gebied is te bereiken vanaf een aantal ingangen. Zelf kozen wij ervoor om vanaf het noorden (Carcastillo-Figarol) binnen te rijden en vanaf het zuiden het gebied weer te verlaten. In totaal hebben wij ongeveer een uur rondgereden door dit isolate deel van Noord-Spanje. Het gebied is (redelijk) goed begaanbaar met een gewone auto en een 4×4 is dus niet nodig. Houd er alleen wel rekening mee dat er geen geasfalteerde weg is aangelegd en het dus behoorlijk hobbelig kan zijn onderweg.

Uiteraard is het ook mogelijk het gebied te voet of per fiets te ontdekken. Op een aantal plekken staan routes aangegeven met extra informatie over het gebied.

Woestijn in Spanje
Navarra woestijn
Bardenas Reales

De beste reistijd

In principe is de Bardenas Realas woestijn het gehele jaar uitstekend te bezoeken. De maanden juli en augustus worden echter een soort van afgeraden. Het kan hier in de zomer namelijk onwijs warm worden en schaduw is er niet of nauwelijks. Hetzelfde geldt voor plekken om te eten en drinken. Zorg er dus voor dat je zelf voldoende drinken (en eten) meeneemt voor onderweg.

Op zoek naar een veelzijdige roadtrip route waarin je Bardenas Reales mee kunt pikken? Lees alles over onze roadtrip door Navarrra.

De hoogtepunten van Parque Natural Bardenas Reales

Alleen al het rondrijden door de semi-woestijn in Navarra is een hoogtepunt op zich, maar er zijn een aantal bijzondere bezienswaardigheden in Bardenas Reales waar je zeker een korte stop moet maken. Eén van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is de iconische Castilla de Tierra. Deze imposante, felgekleurde berg zand zie je al van veraf liggen. Niet voor niets is het één van de meest fotogenieke plekjes in het Spaanse woestijnlandschap. Andere bijzondere plekken zijn onder andere het uitzichtpunt Balcón de Pilatos en de bijzondere vogelsoorten die in het gebied leven. Ben je tussen oktober en maart in Noord-Spanje? Ga dan op zoek naar honderden schapen die hier overwinteren.

Leuk weetje: Bardenas Reales kan je bekend voorkomt als je fan bent van de populaire serie Games of Thrones. Tijdens het zesde seizoen is dit gebied namelijk gebruikt als set voor het land van de Dothraki.

Castilla de Tierra
Castilla de Tierra Bardenas Reales

Overnachten in de buurt van Bardenas Reales

In de gehele semi-woestijn is het helaas niet mogelijk om te overnachten. Gelukkig zijn er een aantal fijne hotels gevestigd aan de rand van het natuurgebied. Het gebied uitstekend te bezoeken is als dagtrip vanuit bijvoorbeeld Pamplona, maar nog mooier is wakker worden in de uitgestrekte leegte van Noord-Spanje. Hieronder hebben we een aantal fijne accommodaties in de omgeving voor je op een rij gezet.

Had jij al eens van dit fantastische natuurgebied in Spanje gehoord?

2 berichten over “Tips voor een bezoek aan de Bardenas Reales woestijn in Spanje”

 1. Avatar van Marleen bulckaert
  Marleen bulckaert
  3 januari 2022

  Wat zijn de mogelijkheden met een camper??

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   3 januari 2022

   Hi Marleen, Wij waren zelf niet met een camper, dus we kunnen niet spreken uit eigen ervaring. Wel zie ik regelmatig vanlifers die in het gebied overnachten met hun camper. IK durf niet te zeggen hoe streng de controle is. Groeten Kirsten