Tabernas woestijn Spanje

Tips voor een bezoek aan de Tabernas woestijn in Andalusië, Spanje

Geüpdatet op

Tot voor kort dacht ik dat je in Spanje enkel een bezoek kon brengen aan de semi-woestijn Bardenas Reales. Tijdens onze rondreis door Andalusië bleek echter niets minder waar, want al snel kwamen we er achter dat er in Spanje ook een échte woestijn te vinden is. De Tabernas woestijn, oftewel Dieserto de Tabernas, ligt in het zuiden van de Spaanse regio Andalusië, in de provincie Almería en is de enige woestijn in het zuiden van Europa. De Tabernas woestijn is het decor van tientallen Western films en vanwege het grille, dorre en rotsachtige landschap is het gebied zeker een bezoek waard tijdens je rondreis door Andalusië. Wil jij de Tabernas woestijn in Spanje bezoeken? Wij delen de leukste tips voor de mooiste plekken en bijzondere bezienswaardigheden.

Waar ligt de Tabernas woestijn in Spanje

De Tabernas woestijn is gelegen in het zuiden van de regio Andalusië, zo’n dertig kilometer ten noorden van de stad Almería. In het beschermde natuurgebied dat een totale oppervlakte heeft van ruim 280 km2 valt de minste regen van heel Spanje. Dit betekent dat het een enorm dor en droog landschap is waar de temperatuur tijdens de zomer periode op kan lopen tot wel vijftig graden.

Vanwege het bijzondere landschap en klimaat is en wordt de Tabernas woestijn regelmatig gebruikt als filmset voor diverse Hollywood films, zoals The Good, The Bad and The Ugly. Niet voor niets wordt het gebied ook wel ‘Hollywood van Europa’ genoemd. Tabernas is een officiële woestijn, maar toch voelde het voor ons niet altijd zo. Tijdens onze wandeling en onze rit door de regio kwamen we naast heel veel droge plekken, ook veel groen en bloemen tegen.

Tabernas woestijn

De Tabernas woestijn is super goed bereikbaar vanuit Almería, maar ook vanuit bijvoorbeeld de stad Granada of natuurpark Cabo de Gata. Voor het afleggen van je rondreis door Andalusië raden wij je aan om een auto te huren via Sunny Cars. Sunny Cars is een betrouwbare verhuurmaatschappij waarbij je altijd volledig verzekerd bent en geen eigen bijdrage hoeft te betalen. Zo kun je zonder zorgen de mooiste plekken in Andalusië – waaronder de woestijn – ontdekken.

EXTRA TIP: Beschik je niet over een eigen auto, dan is het ook mogelijk om een tour te boeken van Almería naar de Tabernas woestijn waarbij je in een 4×4 door de woestijn tourt.

Wat is de beste periode voor een bezoek aan de Tabernas woestijn

Zoals gezegd kan de temperatuur in de Tabernas woestijn tijdens de zomermaanden oplopen tot wel vijftig graden. Het is daarom dat je je bezoek aan de woestijn het beste kunt plannen tijdens het voor- of najaar. Zelf verbleven wij twee volle dagen in de woestijn in april en lag de temperatuur overdag rond de twintig graden. Wel kan het tijdens de nachten flink afkoelen, dus warmere kleding meenemen is geen overbodige luxe.

Wil jij tijdens je bezoek aan de Tabernas woestijn een aantal nachten verblijven in de regio? Vergelijk hier het aanbod voor accommodaties in de regio.

De verschillende themaparken in de Tabernas woestijn

Aangezien de Tabernas woestijn het decor is geweest voor verschillende Western films bestaat het gebied tegenwoordig uit een aantal themaparken waar je een bezoek kunt brengen aan de echte Hollywood filmsets. Nadat de films waren opgenomen zijn de filmsets bewaard gebleven waarin typische western dorpen zijn nagebouwd. Zo waan je je even helemaal echt in het wilde westen.

Oasys MiniHollywood

Eén van de bekendste themaparken in de Tabernas woestijn is Oasys MiniHollywood. In dit themapark waan je je op de filmset van de film ‘For a few dollars more’. Het complex is gigantisch en beschikt onder andere over verschillende eetgelegenheden, een zwembad en musea. Daarnaast worden er verschillende shows getoond. Hoewel Oasys MiniHollywood het grootste themapark in de Tabernas woestijn is, werd een bezoek ons afgeraden door de lokale bevolking. In het themapark worden namelijk ook shows gevoerd met levende dieren.

Western Leone

Het kleinste themapark in de regio is Western Leone. Deze filmset werd gebouwd voor het filmen van de film ‘Once upon a time in the West’ en is tegenwoordig geopend voor bezoekers. Dagelijks zijn er shows bij te wonen en je kunt tussendoor een drankje doen in de nagebouwde saloon. De entreeprijs voor Western Leone bedraag officieel €12 per persoon (inclusief een drankje in de saloon), maar wij mochten ook wel naar binnen voor €10. Buiten het hoogseizoen is het enorm rustig in de regio, dus doe daar vooral je voordeel mee.

Western Leone

Fort Bravo

Themapark Fort Bravo, of Texas Hollywood, is één van de oudste gebouwde dorpen in de Tabernas woestijn. In dit park waan je je even helemaal in het Wilde Westen. Volgens locals die wij spraken is dit het leukste themapark om te bezoeken. De entreeprijs voor Fort Bravo bedraagt €19,50 per persoon.

Fort Bravo
Fort Bravo

Waan je in Amerika bij Route 66 Tabernas

Wanneer je de doorgaande weg van Tabernas naar Sorbas volgt, kun je er niet omheen. De American diner Route 66 Tabernas valt namelijk zo op dat je er wel een (korte) stop moet maken. Het restaurant is volledig Amerikaans aangekleed en even vergeet je dat je in de woestijn in Spanje staat. Super leuk voor een hapje of een drankje. Iedere zaterdag- en zondagavond is er live-muziek in de bar en schijnt het behoorlijk druk te worden. Binnenkort kun je bij Route 66 Tabernas ook kamperen.

Bewonder het kasteel van Tabernas

Het grootste stadje in de Tabernas woestijn is Tabernas. Tabernas is een fijn, knus stadje met veel Moorse invloeden. Het is op dit moment een slaperig stadje, maar wel de plek om wat inkopen te doen in één van de supermarkten of om neer te ploffen voor een hapje of een drankje in één van de taverns. De belangrijkste blikvanger van de stad zijn de ruïnes van Castillo de Tabernas, oftewel het kasteel van Tabernas. Dit Moorse kasteel dat in de veertiende eeuw is gebouwd is na een stevige klim gratis te bezoeken.

Wandelen door de woestijn

Door de uitgestrektheid en hevige temperaturen in de Tabernas woestijn wordt op eigen houtje lange wandelingen maken in principe afgeraden. Toch is er één uitgestippelde wandelroute door de woestijn die zeker de moeite waard is. Naast de parkeerplaats van OasysMini Hollywood start de wandeling naar de oase van Lawrence of Arabia. In totaal duurt deze wandeling ongeveer twee uur. Onderweg kom je weinig tot geen bewoonde wereld tegen, dus zorg ervoor dat je voldoende drinken bij je hebt.

Wil je de Tabernas woestijn liever niet te voet ontdekken, maar ga je liever te paard? Het is mogelijk om een twee uur durende tour te boeken waarbij je al paardrijdend de Tabernas woestijn ontdekt.

Woestijn in Spanje
Woestijn in Spanje

Bezienswaardigheden in de Tabernas woestijn op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden in de Tabernas woestijn die zijn genoemd in dit artikel terug.

Combineer de Tabernas woestijn met een stedentrip Almería

De stad Almería aan de gelijknamige Costa is een super toffe Spaanse stad om te combineren met je trip naar de woestijn. Vanaf Almeriá is het ongeveer dertig minuten rijden naar het middelpunt van de woestijn. Almería is een compacte stad met een aantal prachtige bezienswaardigheden, zoals het Alcazaba en de bloedmooie kathedraal. Ideaal om stad en landschap met elkaar te combineren. Lees hier al onze tips voor een stedentrip Almería.

Alcazaba Almería

Reis door langs de kust door natuurgebied Cabo de Gata

Voor een bezoek aan de Tabernas woestijn in Andalusië raad ik je één tot twee dagen aan. Ga je niet voor een tour vanuit Almería, maar reis je met je eigen vervoer of huurauto naar de woestijn? Combineer je bezoek dan met een roadtrip langs de mooiste plekken, dorpen en stranden van Cabo de Gata. Cabo de Gata is een enorm uitgestrekt en beschermd natuurgebied en je vindt er een aantal van de mooiste stranden van Andalusië. Vanuit Tabernas reis je in ongeveer veertig tot vijftig minuten naar Nijar.