Dit zijn de mooiste witte dorpen in Andalusië, Spanje

Dit zijn de mooiste witte dorpen in Andalusië, Spanje

Geüpdatet op

De Zuid Spaanse regio Andalusië staat bekend om haar populaire steden als Sevilla, Cordoba en Granada en een prachtige kustlijn maar ook vanwege haar prachtige witte dorpen. De meeste witte dorpen van Andalusië – Los Pueblos Blancos – bevinden zich in de provincies Málaga en Cádiz. Via een speciale witte dorpen route kun je al deze pareltjes op je eigen gemak ontdekken. Maar wist je dat dit heus niet de enige bloedmooie witte dorpen in Andalusië zijn? Verspreid door de regio vind je er nog veel meer. Wat zijn nou echt de mooiste witte dorpen van Andalusië? Wij delen onze elf favorieten.

Het ontstaan van de witte dorpen in Andalusië

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur in Andalusië al snel stijgen naar de veertig graden. Amper uit te houden en dat is precies de reden dat veel van de dorpen in Andalusië compleet wit geverfd zijn. De witte kleur weerkaatst namelijk de zon waardoor de bloedhete zomers in Andalusië verdraaglijker zijn én de huizen tijdens de winter juist warmer blijven. Nog steeds wordt ieder jaar het voorjaar ingeluid door alle huizen en gebouwen opnieuw wit te verven. De witte dorpen behoren tot de oudste stadjes van Andalusië en barsten van de Moorse invloeden. Zo ontleent de architectuur zich aan landen als Marokko en het geboorteland van de Moren, Algerije. Daarnaast zijn de meeste witte dorpen in Andalusië gebouwd tegen of óp een steile berg om zo altijd veilig te zijn tegen vijandelijke aanvallen.

NOTE: Verspreid door heel Andalusië zijn zoveel bloedmooie witte dorpen te vinden dat het onmogelijk is om ze tijdens je vakantie in Andalusië allemaal te bezoeken. Ook wij hebben keuzes moeten maken. Hieronder vind je tips voor de mooiste witte dorpen in Andalusië die wij hebben bezocht. Wij legden – ongeveer – deze reisroute door Andalusië af.

Ronda

Eén van de bekendste witte dorpen van Andalusië dat stiekem eigenlijk bijna een stad is, is Ronda. Ronda is één van de populairste bezienswaardigheden in Andalusië vanwege haar fantastische ligging aan beide kanten van het Tajo-ravijn. Door de vele bloedmooie bezienswaardigheden in Ronda zal dit waarschijnlijk de plek zijn waar je het langst blijft hangen. Het is daardoor ook meteen het ideale witte dorp om te overnachten en zo je route langs de mooiste witte dorpen op te breken.

Ronda bezienswaardigheden
Mooiste witten dorpen in Andalusië - Ronda

Vejer de la Frontera

Ons favoriete witte dorp in Andalusië is zonder twijfel het bloedmooie en sfeervolle dorp Vejer de la Frontera. Vejer is gebouwd bovenop een heuvel aan de Costa de la Luz en staat bekend als één van de mooiste ‘Pueblos Blancos’ van Andalusië. Het dorp bestaat uit prachtige pleinen, te gekke uitzichtpunten en heel veel fijne plekken om te eten en drinken. Een aantal van onze favoriete plekken om te eten in Vejer de la Frontera zijn Pepe Julián Restaurante, FEZ Vejer en de markthal San Francisco Gastronomic Market.

Vejer de la Frontera
Vejer de la Frontera

Conil de la Frontera

Een ander mooi wit dorp dat vlakbij Vejer de la Frontera ligt is Conil de la Frontera. Beide witte dorpen liggen in de regio Cádiz, redelijk dichtbij de stad. Dit witte vissersdorp is gelegen aan de Atlantische Oceaan. De voornaamste reden voor een bezoek aan Conil de la Frontera is het relaxen op de bloedmooie stranden en de fantastische uitzichten.

Conil de la Frontera

Zahara de la Sierra

Iets verder landinwaarts, aan de noordelijke grens van het UNESCO-biosfeerreservaat Sierra de Grazalema vind je nog een aantal van de mooiste witte dorpen van Andalusië, waaronder Zahara de la Sierra. Dit witte dorp is gelegen aan het turkooisblauwe waterreservoir Embalse de Zahara-el Gastor. Niet zo gek dat Zahara de la Sierra, vanwege haar indrukwekkende ligging én het indrukwekkende 13e-eeuwse Nasrid kasteel dat hoog boven de stad uittorent, is uitgeroepen tot één van de mooiste witte dorpen in Andalusië.

Mooiste witte dorpen Andalusië - Zahara de la Sierra

El Gastor

El Gastor is net als Zahara de la Sierra gelegen aan de noordelijke kant van de Sierra de Grazamala en is één van de kleinere witte dorpen van Andalusië. Het dorp is gelegen op een hoogte van 590 meter en is één van de minder bekende dorpen in de regio. Maar toch is El Gastor zeker een bezoek waard. Je waant je hier even écht in een Spaans dorp waar locals samen komen op het dorpsplein en het leven ‘tranquillo‘ lijkt te verlopen.

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas wordt ook wel één van de meest unieke witte dorpen van Andalusië genoemd. Het dorp is namelijk op een bijzondere manier gebouwd, op een hoogte van 640 meter, tussen de rotsen. Niet op de berg dus, maar er tussenin. Dit is ook meteen de reden dat je in Setenil de las Bodegas ontzettend veel grotwoningen vindt waarvan je een aantal als toerist kunt bezoeken.

Olvera

Olvera is één van de andere dorpen dat ten noordoosten van Sierra de Grazalema ligt. Het dorp is hooggelegen maar boven het dorp torent nog de kerk en het gigantische fort uit. Olvera is daarnaast gelegen in een bloedmooie regio vol olijfbomen. Niet zo gek dus dat hier volgens velen de lekkerste olijfolie van Andalusië vandaan komt.

Mooiste dorpen Andalusië - Olvera

Mojácar en Rodalquilar in Cabo de Gata

Hoewel de meeste witte dorpen in Andalusië in de provincies Málaga en Cádiz liggen, is het zeker niet zo dat je hier buiten geen bloedmooie witte dorpen vindt. Ook als je naar het oosten van Andalusië reist, naar de provincie Almería, kun je een aantal pareltjes bewonderen. Je kunt hier namelijk een mooie roadtrip maken door het prachtige natuurpark Cabo de Gata. Cabo de Gata is een uitgestrekt gebied dat vooral bestaat uit verlaten stranden, ruige kliffen, rotsformaties, de enige echte woestijn van Europa, de Tabernas woestijn en zoutmeren. Maar dus ook uit een aantal van de mooiste witte dorpen van Andalusië. Twee van de dorpen die je hier sowieso wilt bezoeken zijn Mojácar en Rodalquilar.

Mooiste witten dorpen Andalusië - Mojacar
Rodalquilar - mooiste witte dorpen in andalusië

Barrio de las Cuevas in Guadix

Heel officieel is het geen dorp, maar een wijk, maar de grottenwijk Barrio de las Cuevas in Guadix mag wat mij betreft zeker niet ontbreken in dit lijstje. De stad Guadix is gelegen in de provincie Granada, ten noorden van de Sierra Nevada. En hoewel de stad zelf ook zeker beschikt over een aantal prachtige bezienswaardigheden, is het vooral de grottenwijk waarvoor je naar Guadix moet reizen. In de grottenwijk Barrio de las Cuevas in Guadix leven namelijk nog steeds ongeveer 3000 mensen in grotwoningen. En inderdaad, vrijwel al deze grotwoningen zijn net als de andere witte dorpen in Andalusië compleet wit gevergd. Je kunt een fijne wandeling maken door de wijk en ondertussen een bezoek brengen aan het Grottenmuseum én een kijkje nemen in één van de grotwoningen. Lees hier al onze tips voor Guadix.

Barrio de Cuevas Guadix - witte dorpen in andalusië

Nerja

Hoewel Nerja wat mij betreft niet één van de mooiste witte dorpen van Andalusië is, is het toch een benoeming waard. Het dorp is namelijk één van de populairste vakantiebestemmingen aan de Costa del Sol en wordt jaarlijks overspoeld door Nederlanders en Belgen. En hoewel het er tijdens de zomermaanden vaak extreem druk is, vind je er wel een aantal bijzondere bezienswaardigheden zoals El Balcón de Europa. Maar de voornaamste reden voor een bezoek aan Nerja is stiekem niet het dorp zelf, maar dat zijn de unieke Grotten van Nerja vier kilometer ten noorden van het dorp.

Frigiliana

Zo’n zeven kilometer ten noorden van het populaire Nerja vind je één van de mooiste witte dorpen in Andalusië. Frigiliana is al meerdere keren uitgeroepen tot het mooiste dorp van Spanje. Het dorp is extreem knus, steil en sfeervol en is gelegen op een heuvel wat ervoor zorgt dat je prachtige uitzichten hebt over de kust van de Costa del Sol.

Extra tip: Geen wit dorp, maar een blauw dorp in Andalusië

Dacht je dat alle witte dorpen in Andalusië al bijzonder waren, dan is er nog een dorp dat je zeker moet bezoeken. Het dorp Júzcar is gelegen ten zuiden van Ronda en is één van de meest bijzondere dorpen van Andalusië. Het complete dorp is namelijk niet wit, maar juist blauw geverfd. Niet zo gek dus dat het dorp ook wel El Pueblo Pitufo, oftewel het Smurfendorp wordt genoemd. Sinds 2011 zijn alle gebouwen in Júzcar compleet blauw gevergd ter promotie van de film The Smurfs 3D. Dit leverde zoveel extra toeristen op, dat het dorp heeft besloten om dit tot de dag van vandaag zo te houden. En hoewel het dorp vrij klein is, is het zonder twijfel één van de leukste dorpen in Andalusië om te bezoeken.

Júzcar - het blauwe smurfendorp van Andalusië

De mooiste witte dorpen van Andalusië op de kaart

Op het kaartje vind je de locaties van alle witte dorpen die in dit artikel worden genoemd terug.

Ruta de Los Pueblos Blancos: De complete witte dorpen route

Zoals eerder aangegeven zijn de witte dorpen in Andalusië zo populair dat er zelfs een hele witte dorpen route is uitgestippeld, de Ruta de Los Pueblos Blancos. deze witte dorpen route kun je afleggen in zo’n twee dagen en leidt je langs 25 dorpen in de provincies Málaga en Cádiz. De route start bij het dorp Vejer de la Frontera aan de Atlantische Oceaan en eindigt in San Roque aan de Middellandse Zee.

De meeste van de dorpen die aan zult doen tijdens het afleggen van de Ruta de Los Pueblos Blancos zijn met de auto goed bereikbaar. Wil jij een auto huren in Andalusië dan raden wij je aan om het aanbod te vergelijken bij Sunny Cars en EasyTerra. Reis je met een camper door Andalusië dan is het een iets ander verhaal. Veel van de witte dorpen in Andalusië zijn enkel bereikbaar via veelal smalle, geplaveide straatjes die niet ideaal zijn voor campers. Bij veel dorpen kun je daarom je camper het beste buiten het dorp parkeren.

Andere populaire witte dorpen in Andalusië

Hierboven heb je kunnen lezen over onze favoriete witte dorpen in Andalusië. Uiteraard hebben wij niet alle dorpen kunnen bezoeken. Mocht jij nog extra tijd hebben of juist andere dorpen willen bezoeken dan schijnen de volgende witte dorpen in Andalusië ook zeker de moeite waard te zijn: El Bosque, Iznájar, Arcos de la Frontera en Mijas. Wil je een Spaanse witte stad bezoeken? Dan is de stad Antequera en het nabijgelegen natuurgebied El Torcal de Antequera waar je prachtig kunt wandelen zeker een aanrader.