Bezienswaardigheden in Andalusië

De mooiste stranden, plekken en dorpen van Cabo de Gata in Andalusië

Geüpdatet op

Cabo de Gata-Nijar is een enorm natuurpark in het oosten van de provincie Almería in de regio Andalusië. Het uitgestrekte gebied bestaat voornamelijk uit rotsformaties, ongerepte stranden, zoutmeren, diepe kliffen en prachtige dorpen. Reis jij binnenkort naar het zuiden van Spanje en wil je een aantal van de mooiste plekken, dorpen en stranden van Andalusië ontdekken? In dit artikel lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden in Cabo de Gata.

Over natuurpark Cabo de Gata

Tijdens een rondreis door Andalusië kiezen veel mensen ervoor om juist het westen van de regio te ontdekken. Zonde, want ook in het oosten vind je prachtige gebieden. Zo grenst natuurpark Cabo de Gata bijvoorbeeld aan de heerlijke stad Almería en de enige echte woestijn van Europa, de Tabernas woestijn. De regio Almería wordt niet door iedereen als bloedmooi gezien en heeft zelfs de bijnaam ‘Costa del Plástico vanwege de duizenden plastic kassen waarin groente en fruit geteeld wordt. De werkomstandigheden schijnen behoorlijk schrijnend te zijn en vooral de vervuiling geeft je stof tot nadenken. Geen aangenaam gezicht als je door de Costa de Almería rijdt. Maar gelukkig is Cabo de Gata – en de rest van de provincie – meer dan dat.

In 1997 is het gehele natuurpark Cabo de Gata uitgeroepen tot UNESCO Biosfeer Reservaat. Met een oppervlakte van ruim 45000 hectare is het hiermee het grootste beschermde kustgebied van Andalusië.

Hieronder vind je informatie over de mooiste dorpen, plekken en stranden van Cabo de Gata in Andalusië. Zelf reisden wij van noord naar zuid door de regio, maar uiteraard is het ook mogelijk om de route andersom af te leggen.

Cabo de Gata Andalusië

Het witte dorp Mojacar

Andalusië staat bekend om de vele, bloedmooie witte dorpen die veelal in de bergen liggen. Ook in natuurpark Cabo de Gata kun je een aantal van de mooiste witte dorpen van Andalusië bezoeken. Mojacar in het noorden van het natuurpark is één van de mooiste dorpen van Cabo de Gata. in 2003 werd Mojacar uitgeroepen tot het mooiste dorp van Spanje en dat snappen we wel. Het dorp is gelegen op een heuvel, zo’n 170 meter boven zeeniveau. Mojacar is relatief klein en daarom heb je dus aan een ochtend of middag voldoende om je bezoek te plannen. Wat te doen in Mojacar? Hieronder vind je onze beste tips voor een bezoek aan één van de mooiste dorpen van Cabo de Gata.

 • Lekker eten in Mojacar? Plof dan neer bij La Candela. Het eten is heerlijk, maar ook het gezellige terras met een prachtig uitzicht over het dorp is super.
 • La Fuente Mora: Deze prachtige Moorse fontein met twaalf waterstralen mag je niet missen tijdens je bezoek aan Mojacar.
 • Plaza Nueva: Dit plein is het plein waar locals en toeristen samenkomen in het dorp. Vanaf de mirador kun je genieten van één van de mooiste uitzichten over de omgeving.
 • Plaza del Parterre: De oude Arabische begraafplaats.
 • Puerta de la Ciudad: De in de zestiende eeuw gebouwde, oorspronkelijke toegangspoort tot het dorp.

Hoteltip Mojacar: Hostal el Olivar

Mojacar Andalusië

Torre del Pirulico

Ten zuiden van Mojacar, net voorbij het mooie strand Playa el Sombrerico vind je één van de meest bijzondere plekken in Cabo de Gata. Torre del Pirulico is gebouwd in de achtste en negende eeuw en diende vooral als uitkijkpost voor gevaar vanaf de zee. Vandaag de dag kun je de toren gratis beklimmen en genieten van de mooiste uitzichten over de Middellandse zee. Je kunt je auto parkeren vlakbij de toren, maar ik raad je aan om een mooie wandeling te maken langs de kust vanaf de parkeerplaats bij Playa del Sombrerico. Heb je genoten van het prachtige uitzicht? Loop dan nog een paar meter verder voor een bloedmooie rotsformatie die je zeker gezien wilt hebben.

Torre del Pirulico

TIP: Maak tijdens je trip van Torre del Pirulico naar Playa de los Muertos een korte stop bij het geweldige uitzichtpunt Mirador de la Granatilla.

Mirador de la Granatilla Cabo de Gata

Playa de los Muertos

Aan mooie stranden in Cabo de Gata geen gebrek. Eén van onze favoriete stranden in het natuurpark is Playa de los Muertos. Het strand met haar bijzondere naam is één van de populairste stranden in de omgeving en het kan dan in het hoogseizoen ook behoorlijk druk worden. Zelf waren wij er in april en zelfs toen stond één van de parkeerterreinen behoorlijk vol. Toch raad ik je de wandeling naar beneden zeker aan, maar vergeet ook niet om een kijkje te nemen bij het uitzichtpunt mirador de la Playa de los Muertos.

Tijdens ons bezoek was parkeren gratis, maar er stonden wel borden met prijzen voor het parkeren. De kans is dus groot dat het tijdens het hoogseizoen niet langer gratis is. Parkeren kost dan €4 voor auto’s en €5 voor campers en caravans.

Playa de los Muertos Cabo de Gata Andalusië

Agua Amarga

Aan prachtige dorpen in Cabo de Gata geen gebrek, want naast Mojacar moet je ook zeker een middag spenderen in het witte dorp Agua Amarga. Het dorp bestaat uit de meest mooie witte huizen, restaurants en boetieks, maar ook het strand van Agua Amarga is heerlijk om een paar uurtjes te zonnen. Niet voor niets wordt het strand van Agua Amarga door velen omschreven als één van de mooiste stranden van Cabo de Gata.

Hoteltip Agua Amarga: Boutique Hotel El Tio Kiko

Hippie dorp Las Negras

Is Agua Amarga je net iets te netjes en wil je eens iets totaal anders ervaren? Ongeveer een half uur ten zuiden van Agua Amarga vind je het hippie dorp Las Negras. De sfeer is mega relaxt, het barst er van de gezellige barretjes, restaurants en terrasjes en de uitzichten over de zee, met de kleurrijke vissersbootjes maken het verhaal helemaal compleet.

TIP: Op zoek naar de fijnste plekken om lekker te eten in Las Negras of wil je gezellig een drankje doen? Een aantal van de leukste barretjes en restaurants in Las Negras zijn onder andere La Chumbera, Bar La Taska en Bar Cerro Negro.

Las Negras Cabo de Gata

Hippie strand Cala de San Pedro

Via een mooie wandeling die ongeveer een uurtje duurt, of per boot, kun je vanuit Las Negras naar één van de mooiste stranden van Cabo de Gata. Cala de San Pedro is niet te bereiken met de auto en waarschijnlijk maakt dit de sfeer juist zo top. De sfeer is hier compleet anders dan op alle andere stranden in het natuurpark.

Het voormalige mijnstadje Rodalquilar

Eén van onze grootste verrassingen tijdens onze reis door Cabo de Gata is het voormalige mijnstadje Rodalquilar. Inmiddels is de goudmijn alweer jaren gesloten, maar de overblijfselen ervan kun je nog steeds bezoeken en dat is super imposant. Maar ook het stadje zelf is echt een wandeling waard. Overal waar je kijkt zie je witte, prachtige huizen met de mooiste kunst verweven door de stad. De sfeer is fantastische en daarom moet je Rodalquilar zeker bezoeken tijdens je reis.

Rodalquilar Cabo de Gata Andalusië

La Isleta del Moro

Het kleine vissersdorp La Isleta del Moro is de volgende stop tijdens onze route door Cabo de Gata. De uitzichten vanaf het dorp zijn fenomenaal en de barretjes en restaurants langs de kliffen zien er allemaal super gezellig uit. Het dorp heeft haar naam te danken aan het kleine eilandje dat pal voor de kust van het dorp ligt.

La Isleta del Moro

Playa de Mónsul

Playa de Mónsul is één van de mooiste en meest bekende stranden van Cabo de Gata, maar je komt er niet zomaar. Op je weg er naartoe stopt op een gegeven moment de verharde weg en moet je nog ongeveer 4,5 kilometer een onverharde weg volgen. Vanaf de parkeerplaats is het nog een klein stukje lopen naar het bloedmooie strand van Mónsul. Playa de Monsul is vooral populair vanwege de ‘petrified wave of Monsul‘. (de foto’s spreken voor zich)

Playa de Mónsul
Playa de Mónsul

De vuurtoren van Cabo de Gata en Arrecife de las Sirenas

De laatste stop in Cabo de Gata – of de eerste als je je trip start in Almería – is het stadje Cabo de Gata. Het dorp zelf vonden wij niet zo bijzonder, maar de weg naar de vuurtoren van Cabo de Gata (Faro de Cabo de Gata) is meer dan de moeite waard. De route leidt je langs het prachtige, uitgestrekte strand van Cabo de Gata en eindigt bij de vuurtoren. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de kustlijn en het spectaculaire rif van Arrecife de las Sirenas.

Cabo de Gata
Faro de Cabo de Gata
Arrecife de las Sirenas

Extra tip: Tijdens onze trip naar Faro de Cabo de Gata spotten wij een grote groep flamingo’s in het zoutmeer van Las Salinas. De moeite waard dus om je ogen goed open te houden als je langs het zoutmeer rijdt.

Hoe kom je in Cabo de Gata?

Het dichtstbijzijnde vliegveld van Cabo de Gata is het vliegveld van Almería. Vliegtickets vind je vaak al voor een paar tientjes. Een auto kun je gemakkelijk huren in Almería om zo je rondreis door Andalusië compleet te maken. Voor het huren van een auto in Spanje raden wij altijd Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd volledig verzekerd en kom je nooit voor verrassingen te staan. Vanaf Almería is het ongeveer een half uur rijden naar de eerste stop in het natuurpark.

Helaas hebben we niet alle plekken in Cabo de Gata kunnen bewonderen die schitterend schijnen te zijn. Hieronder vind je nog een aantal plekken die vaak genoemd worden als must visit places in de regio.

 • Castillo de San Pedro
 • Lead Creak
 • Nijar
 • Cala Rajá

Bezienswaardigheden in Cabo de Gata op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle prachtige dorpen, plekken en stranden in Cabo de Gata die worden genoemd in het artikel.

Eén bericht over “De mooiste stranden, plekken en dorpen van Cabo de Gata in Andalusië”

 1. Avatar van GeoKars
  GeoKars
  28 april 2022

  Leuke en informatieve blog! Dank voor de tips.