Persepolis Iran

Persepolis in Iran: de ceremoniële hoofdstad van het Perzische rijk

Geüpdatet op

Op slechts een uur rijden van de stad Shiraz, zo’n 900 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Teheran, vind je de oud Perzische hoofdstad Persepolis. Persepolis is een must visit tijdens je reis door Iran. Vanaf 518 voor Christus was Persepolis de ceremoniële hoofdstad van het Perzische rijk. Helaas is een groot gedeelte van het enorme complex verwoest door Alexander de Grote, maar gelukkig werd het complex in 1930 opnieuw ontdekt, gedeelte gerestaureerd en kun je het nu als reiziger bezoeken en bewonderen. Gelukkig maar, want Persepolis is super indrukwekkend!

Hoe kun je Persepolis het beste bezoeken?

Persepolis het beste te bezoeken vanuit Shiraz. Bij ieder guesthouse kun je en tour boeken voor de ochtend of de middag. Ik raad je aan om voor de ochtend te kiezen. Het landschap is leeg en er is weinig beschutting. Overdag kan het erg warm worden. De prijs voor een tour wordt berekend aan de hand van minimaal vier personen. Je betaalt dus hetzelfde wanneer je met twee of met vier personen de tour boekt. Reis je op een budget dan doe je er verstandig aan om andere reizigers uit je guesthouse op te trommelen. De prijzen voor een georganiseerde tour beginnen bij $25. Het is natuurlijk ook mogelijk om per taxi naar het complex te gaan. Een laatste optie is een auto huren in Iran en op eigen initiatief naar de oud Perzische hoofdstad reizen zoals wij hebben gedaan.

Vind je het leuk om wat meer te leren over Persepolis en haar geschiedenis, maar wil je geen gebruik maken van een gids die gebrekkig Engels spreekt? Via Couchsurfing zijn wij in contact gekomen met verschillende locals die zonder problemen – voor een klein bedrag – met ons mee wilden naar het complex. Iraniërs zijn maar wat trots op hun land en komen graag in contact met toeristen.

Persepolis Iran
Persepolis Iran
Persepolis Iran

Wat je moet weten voor je bezoek aan Persepolis

  • De entreeprijs voor Persepolis bedraagt 200.000 rial per persoon
  • Het beste plan je je bezoek zo vroeg mogelijk in de ochtend
  • Er is geen beschutting. Zorg dat je voldoende zonnebrand en als man zijnde een pet meebrengt.
  • Grotere tassen mogen niet mee naar binnen. Houd hier rekening mee.
  • Na je bezoek aan Persepolis kun je nog een bezoek brengen aan het nabijgelegen Naqsh-e Rustum.
  • Persepolis is één van de beroemdste bezienswaardigheden in Iran. Hoewel het nergens écht druk zal zijn, is dit wel één van de drukkere plekken in het land.

Wat maakt een bezoek zo bijzonder?

Persepolis is in 518 voor Christus gebouwd door de Perzische koning Darius I als imponerende hoofdstad voor de Achaemeniden. Persepolis is geen stad waar ‘gewone mensen’ woonden, maar een stad vol paleizen en imposante gebouwen voor de rijken van het Perzische rijk. De Perzische stad bevatte twaalf bouwwerken waarvan de audiëntiehal – de Apadana – het belangrijkste was. Dit was dé plek waar de onderdanen tijdens het Perzische nieuwjaar (Noroez) giften kwamen geven aan de Sjah. Helaas is het complex niet zo goed bewaard gebleven als bijvoorbeeld Ephesus in Turkije, maar het is bijzonder om een stapje terug te doen in de tijd. Om woorden en beelden die je normaal in geschiedenisboeken leest, in je op te nemen. En met eigen ogen te bewonderen.

Persepolis Iran
Persepolis Iran
Persepolis Iran

De verwoesting van Persepolis

Hoewel Persepolis eeuwenlang de machtigste stad van het complete Perzische rijk was, werd dit in 331 voor Christus verstoord door de komst van Alexander de Grote. Met harde hand werden veel gebouwen verwoest en in brand gestoken. Uiteindelijk raakte de stad in verval, maar werd gelukkig in 1930 opnieuw ontdekt. Vanaf dat moment wordt er hard gewerkt aan de restauratie van alle gebouwen. Gelukkig maar, want deze imposante bouwwerken zou iedereen minimaal eens in zijn/haar leven moeten kunnen bewonderen.

Doordat er zo goed voor Persepolis wordt gezorgd is het niet mogelijk om de bouwwerken te beklimmen. Bij sommige gebouwen staan zelfs zoveel hekken en touwen dat je niet heel dicht in de buurt kunt komen. Dit is niet erg, want je bent in Iran en je zult het complex niet hoeven te delen met honderden andere toeristen. Iran is het land waar je nog zonder teveel gedoe de tofste bezienswaardigheden kunt bewonderen zonder het gevoel te hebben dat het te toeristisch is.

Persepolis Iran
Persepolis Iran

Zou jij Persepolis in Iran graag eens willen bezoeken?

Meer Iran?