Nasir al-Molk Moskee Shiraz, Iran
Iran

Nasir al-Molk Moskee: De mooiste moskee van Shiraz, Iran

Iran is volgebouwd met de mooiste moskeeën. De één nog mooier en imposanter dan de ander. Een mooiste moskee kiezen is moeilijk. Want de Agha Bozorgmoskee in Kashan en de Masjed-e Shah in Esfahan zijn prachtig. Maar een mooiste moskee van Shiraz kiezen is een makkie. Dat is met stip de beroemde Nasir al-Molk moskee (Masjed-e Naseer ol Molk). Deze moskee is zonder twijfel de meest gefotografeerde plek in de stad.

De geschiedenis van de Nasir al-Molk moskee

De Nasir al-Molk moskee is gebouwd tussen 1876 en 1888 door Mohammed Hasan-e-Memar en Mohammed Reza Kashi Paz-e-Shirazi. Zij bouwden de moskee in opdracht van de Kadjaarse leider Mirza Hasan Ali Nasir al Molk. Tegenwoordig wordt de moskee beheerd door de Nasir al-Molk stichting. Vanwege de prachtige roze kleur die overal in de moskee overheerst wordt de moskee in de volksmond ook wel de ‘Roze Moskee’ genoemd.

Hier vind je meer toffe bezienswaardigheden in Shiraz

Nasir al-Molk moskee: het sprookje 1001 nacht

De Nasir al-Molk moskee lijkt rechtstreeks uit het sprookje duizend en één nacht te zijn getrokken. De vele glas-in-loodramen in de moskee zorgen – wanneer de zon goed naar binnen schijnt – voor een prachtige lichtinval en kleuren spektakels. Met name vroeg in de ochtend, rond zeven uur, zorgt dit voor prachtige effecten. Wil je de mooiste plaatjes schieten waarbij de zon reflecteert op de muren en de grond? Zorg dan dat je om 7:00 uur aanwezig bent. Dit is ook meteen het drukte tijdstip van de dag. Maar was niet bang, je hebt genoeg tijd om je foto’s te maken. Iran wordt nog niet zo druk bezocht dat het helemaal overspoelt wordt door toeristen. Maar ook als je – net als wij geen ochtendmens bent – is de moskee prachtig om te bezoeken. In de middag. De moskee is niet voor niets één van de mooiste bezienswaardigheden in Iran.

  • Exact weten hoe laat de zon opkomt in Shiraz zodat je op tijd bent voor de mooiste plaatjes? Je vindt de exacte tijden op de website Meteocast.
Nasir al-molk moskee Shiraz Iran

Een bezoek aan de Nasir al-Molk moskee in Shiraz

De beroemde moskee is gelegen in Shiraz en is te voet prima te bereiken. De moskee is gebouwd vlakbij het het Goade-e-Arabanplein en het mausoleum van de Sjah. Hoewel met name de binnenkant van de moskee prachtig is zodra de zon goed naar binnen schijnt, is ook de buitenkant een plaatje. De binnenplaats is heerlijk om rond te wandelen. In de binnenplaats kun je de prachtige mozaïeken bewonderen die bij het bouwen gebruikt zijn. In allemaal prachtige, lichte kleuren. Tegenover de moskee zelf is een kleine winkel ingericht waar je leuke souvenirs en kunstwerken kunt aanschaffen.

Nasir al-molk moskee Shiraz Iran

Wat je moet weten voor je bezoek aan de moskee

  • De entree voor de Nasir al-Molk moskee bedraagt 200.000 rials per persoon. Dit is omgerekend zo’n vijf á zes euro.
  • De moskee is gesloten voor bezoek tussen 12:30 en 15:30 uur.
  • Je kunt de moskee dagelijks vanaf 07:00 uur tot 18:30 uur bezoeken.
  • Zorg ervoor dat je voor het betreden van de moskee je schoenen uittrekt.
  • Vrouwen dienen, net als overal in Iran, een hoofddoek te dragen. Een chador dragen is niet nodig.

Staat een bezoek aan de Nasir al-Molk moskee in Shiraz al op jouw bucketlist?

Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje.
Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier
Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Grappig genoeg had ik nooit enige interesse om naar het Middenoosten te gaan. Totdat ik in Jordanie terecht kwam en mijn nieuwsgierigheid alleen maar groter is geworden. Want wat een intrigerende regio is het. Ik vind het wel een lastige regio ook, dus dat is wel hetgeen me vooral tegenhoudt. Maar thanks voor de mooie plaatjes en inspiratie weer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.