Iran bezienswaardigheden: Nasir al-Molk Moskee Shiraz, Iran

Shiraz, Iran: 12 toffe bezienswaardigheden die je móét zien

Geüpdatet op

Shiraz is zo’n stad in Iran die je – net als Isfahan – gezien moet hebben. Shiraz is de zesde stad van het enorme Iran en telt zo’n 1,5 miljoen inwoners. Het is één van de oudste steden van Iran en de hoofdstad van de provincie Fars. Shiraz ligt pal aan de voet van het Zagrosgebergte en de omgeving is werkelijk waar prachtig. Het is de stad van de dichters, relaxte inwoners en de beroemde Shiraz druif waarvan heerlijke wijnen worden gemaakt. En ja, alcohol is toch echt streng verboden in Iran. Maar ook het wereldberoemde Persepolis ligt op steenworp afstand. Er is genoeg te doen in Shiraz om je een paar dagen te kunnen vermaken. Deze 12 Shiraz bezienswaardigheden maken je verblijf in Shiraz onvergetelijk. 

Zelf verbleven wij tijdens onze reis door Iran vier nachten in Shiraz tijdens onze roadtrip door Iran. En nog hadden we een paar dagen hieraan toe willen voegen. Niet alleen de bezienswaardigheden in Shiraz, maar met name de onwijs vriendelijke lokale bevolking hebben onze tijd in Shiraz onvergetelijk gemaakt. Zo werden we meegenomen naar verschillende lokale restaurants en dronken we zelfs bij mensen thuis, zelfgemaakt wijn. Terwijl alcohol in Iran ten strengste verboden is. Hieronder lees je over de 12 tofste bezienswaardigheden in Shiraz en de omgeving.

Alle bezienswaardigheden in Shiraz die in dit artikel zijn genoemd kun je terugvinden op het kaartje hieronder. Onderaan het artikel kun je onze reisvideo van Shiraz bekijken.

Meer weten over voor ons vreemde wetten en regels in Iran?

Shiraz, Iran - Doen in Shiraz, Iran

Het Sjah Tsjeragh mausoleum

In dit mausoleum in Shiraz liggen de broers Amir Achmed en Mir Mohammed en begraven, zoons van de zevende imam Moesa al-Kazim. De entree voor het mausoleum is gratis. Je moet er wel rekening mee houden dat mannen en vrouwen via aparte ingangen naar binnen moeten. Net als bij de shrine in Aran va Bidgol, vlakbij Kashan, moet je als vrouw verplicht een chador dragen. Deze kun je gratis lenen bij de ingang. Het mausoleum is een pelgrimsoord in Shiraz en is één van de bekendste mausoleums van heel Iran.

Bezoek de oud Perzische hoofdstad Persepolis

De oud Perzische hoofdstad Persepolis mag niet ontbreken op je planning wanneer je naar Iran reist. Persepolis ligt op een uurtje afstand van Shiraz en is dus prima te bezoeken als een dagtrip vanuit de stad. Bij je guesthouse kun je een tour boeken waarbij je in de ochtend of middag het enorme complex bezoekt. Wanneer je met een huurauto door Iran reist kun je Persepolis op eigen gelegenheid bezoeken. De entree voor Persepolis bedraagt 200.000 rial per persoon.

Persepolis is gebouwd door Darius I en is een paleiscomplex. Helaas zijn veel gebouwen vernield door Alexander de Grote. Toch is het complex nog steeds fantastische om te bezoeken. Doordat Persepolis tegen een berg aan is gebouwd heb je vanaf verschillende gebouwen een fantastisch uitzicht over het lege landschap in de omgeving.

Persepolis Shiraz, Iran
Persepolis Shiraz, Iran

Bezoek de tombes van Naqsh-e Rustam

Wanneer je Persepolis bezoekt vanaf Shiraz doe je er goed aan om wat extra tijd in te plannen, zodat je ook een bezoek kunt brengen aan Naqsh-e Rustam welke aardig op de route liggen. Op deze plek zijn in verschillende tombes een aantal Perzische koningen begraven. Nog steeds is nog niet helemaal duidelijk om welke koningen het gaat, maar de kans is groot dat het Xerxes I en Artaxerxes I, Darius I (de koning die Persepolis heeft gebouwd) en Darius II zijn. De indrukwekkende tombes zijn uitgehouwen in de rotswanden waardoor de plek ook wel het Necropolis van Persepolis wordt genoemd. Ook hier bedraagt de entreeprijs 200.000 rial per persoon.

Naqsh-e Rustam Shiraz Iran - Shiraz bezienswaardigheden
Naqsh-e Rustam, Shiraz Iran

Doen in Shiraz: Bezoek de Tombe van Hafez

Shiraz staat bekend vanwege de vele dichters die hier leefden. Vraag een willekeurige Iraniër een gedicht voor te dragen en iedereen – jong en oud – zal minstens één gedicht van de beroemde dichter Hafez voor kunnen dragen. In de 14e eeuw woonde Hafez in Shiraz waar hij in 1390 stierf. De Tombe van Hafez wordt druk bezocht door Iraniërs uit het hele land. De tombe van Hafez is 24 uur per dag geopend en net als bij vele andere attracties in Iran bedraagt de entreeprijs voor de tombe van Hafez 200.000 rial per persoon.

Nasir al-Molk moskee

De kleurrijke Nasir al-Molk moskee is één van de bekendste en meest fotogenieke moskeeën van Iran en is zeker vroeg in de ochtend één van de mooiste moskeeën van het land. Deze beroemde roze, bloedmooie moskee is één van de belangrijkste én mooiste Shiraz bezienswaardigheden. Hoewel de moskee vrijwel de hele dag te bezoeken is (tussen 12:30 en 15:30 is de moskee gesloten voor bezoek), is zeven uur in de ochtend het populairste tijdstip. Doordat de zon op een bepaalde manier naar binnen schijnt zijn de afbeeldingen binnenin de moskee prachtig. Helaas is dit algemeen bekend en zul je de moskee zeker niet voor je alleen hebben. De entreeprijs voor de Nasir al-Molk moskee in Shiraz bedraagt 200.000 rial per persoon.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Bij vrijwel alle populaire bezienswaardigheden in Shiraz wordt een entreeprijs van 200.000 rial gehanteerd, zo’n €5.

Chillen in Zand Walking Street (Zand Underpass)

Zand Walking Street is een stuk weg dat is ingericht voor voetgangers. De street ligt aan de noordkant van de Vakil Bazaar dus je kunt er zo heen om uit te rusten na een wilde middag souvenirs kopen. Wanneer je neerploft op één van de bankjes zul je snel aangesproken worden door een openhartelijke en nieuwsgierige Iraniër.

Shahrdari plein Shiraz, Iran

Shiraz bezienswaardigheden: Vakil badhuis

De beroemde Vakilhamam is gebouwd in de 18e eeuw en vind je in het centrum van Shiraz. De hamam is niet meer in gebruik, maar eenmaal binnen wordt wel laten zien – aan de hand van poppen – hoe het er vroeger aan toe ging. Leuk om te zien!

Doen in Shiraz: Bezoek de Vakil moskee

Vlakbij de Vakilhamam kun je niet om de Vakil moskee heen. Deze kleurrijke moskee is gebouwd tijdens de Zand dynastie. In deze tijd was Shiraz namelijk de hoofdstad van het rijk.

Vakil Moskee Shiraz, Iran

Bezoek één van de botanische tuinen

In Shiraz vind je verschillende botanische tuinen die werkelijk waar prachtig zijn. Maar liefst acht van deze Perzische tuinen staan sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met name de Eramtuin is het bezoeken waard.

Souvenirs shoppen op de Bazar-e Vakil

Net als in iedere andere grote stad in Iran vind je in Shiraz een enorme bazaar met een wir-war aan steegjes. Je kunt hier werkelijk alles kopen. Van kleding tot souvenirs en van kruiden tot thee en Perzische kleden. De prijzen zijn hier gebaseerd op toeristen, dus onderhandelen is zeker mogelijk.

Bazar-e Vakil
Bazar-e Vakil Shiraz, Iran

Praatjes maken met de lokale bevolking bij de Arg-e Karim Khan citadel

De Arg-e Karim Khan citadel is één van de belangrijkste bouwwerken van de stad. De citadel is prachtig en helemaal in de avond wanneer alles verlicht wordt. Met name rond deze tijd komen de Iraniërs hier samen om te picknicken, voetballen en kletsen.

Een dagtrip naar het soms roze meer Maharlu Lake

Niet alleen de stad is prachtig en moet zeker bezocht worden tijdens je reis door Iran, ook de omgeving van Shiraz is prachtig. Zo vertelden we je eerder al over Persepolis en Naqsh-e Rustam ten noord-oosten van de stad. Ten zuid-oosten van de stad vind je een prachtig natuurgebied, namelijk het Maharlu Lake. De weg er naartoe is wat chaotisch, maar met een beetje mazzel kom je op het goede moment en kleurt het meer roze. Helaas hebben wij geen roze meer gespot, maar alsnog was het prachtig. En heerlijk om even de drukke stad uit te gaan.

Je kunt zelf naar Maharlu lake rijden of een taxi vragen je te brengen en terug te rijden naar de stad. Daarnaast is het bij guesthouses mogelijk om een tour te boeken.

Maharlu Lake
Maharlu Lake

De leukste guesthouses

Shiraz is één van de populairdere bestemmingen in Iran en dus is het verstandig om je accommodatie vooraf te boeken. Zelf sliepen wij in twee verschillende traditionele guesthouses die beide heerlijke waren, namelijk Raz Traditional Guesthouse en Golshan Traditional Guesthouse. Beide guesthouses liggen vlakbij de Vakil bazar en de Nasir al-Molk moskee. Voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer betaal je bij beide guesthouses rond de €35 per nacht. Hierbij is een uitgebreid ontbijt inbegrepen.

Hoe kom je in Shiraz?

Shiraz ligt een kleine 1000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Teheran. De meeste reizigers reizen naar Shiraz vanuit de woestijnstad Yazd of de derde stad van het land Isfahan. Tussen alle steden zijn goede busverbindingen. Zelf maakten wij tussen Esfahan en Shiraz een stop van twee nachten in het kleine woestijnstadje Varzaneh vanaf waar je gemakkelijk de woestijn in kunt en waar je weinig tot geen andere toeristen tegen zult komen. Wanneer je van Esfahan naar Shiraz reist met eigen vervoer is het leuk om een korte stop te maken bij Izad Kast, een karavanserai welke ooit onderdeel was van de zijderoute.

Reisvideo

Ben je nieuwsgierig geworden naar de stad en haar omgeving? Bekijk dan hieronder onze korte reisvideo voor een nog betere impressie.

Welke van deze Shiraz bezienswaardigheden lijken jou het meest bijzonder om te bezoeken?

Meer Iran?