Kosten Iran: Hoe duur is Iran?

Kosten Iran: Hoe duur is Iran?

Geüpdatet op

Wij reisden voor tweeënhalve week door Iran en uiteraard hielden we ook hier weer onze uitgaven bij, om jullie een beeld te geven van hoe duur het reizen door Iran is. Wil reizen naar Iran? Lees dan vooral verder en weet hoeveel je moet sparen voor deze fantastische reis. In dit artikel geven wij een antwoord op de vraag ‘hoe duur is Iran?’ en delen we de kosten voor diverse categoriën.

Geld Iran: Pinnen in Iran is niet mogelijk

Voordat je naar Iran reist is het belangrijk om te weten dat het voor buitenlanders niet mogelijk is om te pinnen. Nergens. Dit betekent dat je voldoende contante euro’s of Amerikaanse dollars mee moet nemen. Zelf namen wij – om het zekere voor het onzekere te nemen – 2000 euro mee voor 16 dagen Iran. Ook in hotels kan niet gepind worden en dien je dus contant te betalen.

Geld pinnen in Iran is niet mogelijk. Neem genoeg contant geld mee. Meer van dit soort handige informatie over reizen naar Iran lezen? Lees dan ons uitgebreide artikel over reizen naar Iran met daarin antwoorden op 26 veelgestelde vragen.

Geld wisselen in Iran

Wij hebben er zelf voor gekozen om een paar honderd euro te wisselen op het vliegveld in Teheran. Uiteindelijk kregen we zelfs meer voor onze euro’s dan dat internet al dagenlang aangaf. Hotels kun je ook met euro’s of dollars betalen, dus wissel vooral niet teveel. Je Iraanse Rial kun je nergens anders ter wereld gebruiken of wisselen. Wanneer je Rial overhoudt en deze wilt wisselen voor euro’s is de koers een stuk minder gunstig.

Kosten Iran: Hoe duur is Iran, Iraanse Rial, Kosten Iran

Kosten Iran: Hoe duur is Iran

Voordat wij naar Iran vertrokken lazen we ons uiteraard online in. Want het is best fijn om vooraf te weten hoe duur een bepaalde bestemming is. Online kwamen wij veel informatie tegen met daarin behoorlijke bedragen. Zo gaven de meeste mensen ruim €60 per persoon per dag uit. Dat is wel iets anders dan wij gewend waren van het reizen in Zuidoost-Azië en dus vertrokken we een beetje angstig naar Iran. Bang om het saldo op onze bankrekening flink te zien dalen. Maar dat hadden we ervoor over.

Na de eerste dagen merkten we al dat Iran voor ons een stuk goedkoper was dan we vooraf online lazen. Met name accommodaties zijn prijzig, maar verder hebben we echt niet veel uit hoeven geven. Hieronder lees je per categorie hoeveel wij hebben uitgegeven tijdens onze roadtrip door Iran. Ook hier zijn de categorieën weer als volgt verdeeld: Eten en drinken, slapen, vervoer, excursies en overige uitgaven.

Hoe duur is eten en drinken in Iran

Hoewel het eten en drinken in Iran heerlijk is, kan het lastiger zijn om goedkope maaltijden te vinden dan in andere landen in Azië. Hier moesten we vooral de eerste dagen even aan wennen. De eerste dag bestelden wij bij een lokaal restaurant – waar vrijwel niemand Engels sprak en de hele kaart in het Farsi was – één gerecht om samen te delen. Gewoon om te proberen. Toen kwamen we er meteen achter dat één maaltijd meer dan genoeg is voor één persoon en dus deelden we vrijwel altijd een gerecht. Aanrader! Want eten weggooien is ook zonde natuurlijk en het is ook nog eens goed voor de bankrekening. Voor avondeten bestelden we vrijwel altijd een uitgebreid lokaal gerecht zoals kebab of abgoosht (aanrader).

Het is een goed idee de Farsi cijfers uit je hoofd te leren. Makkelijk te leren met ezelsbruggetjes:

 • 0 – ۰ – ‘punt’
 • 1 – ۱ – ‘één’
 • 2 – ۲ – ‘één vlag’
 • 3 – ۳ – ’twee vlaggen’
 • 4 – ۴ – ‘C vlag’
 • 5 – ۵ – ‘hart ondersteboven’
 • 6 – ۶ – ‘negen of een vier’
 • 7 – ۷ – ‘zeVen’
 • 8 – ۸ – ‘Acht’
 • 9 – ۹ – ‘negen’

Voor lunch aten we vaak bij een “fastfood restaurant” een broodje falafel. Ontbijt was altijd bij de prijs van onze overnachting inbegrepen net als thee de gehele dag. Naast lunch en avondeten gaven wij geld uit aan Iraanse lekkernijen, zoals saffraan ijs, verschillende noten en allerlei soorten snoep dat we graag wilden proberen. Alcohol is verboden in Iran, dus dit zorgde ervoor dat we redelijk weinig uitgaven aan drinken.

In totaal gaven wij voor eten en drinken in Iran €201.09 uit. Dit komt neer op een gemiddelde van €12,57 per dag voor twee personen. We hebben nooit echt op het geld gelet, want vaak wisten we niet eens van te voren hoe duur een gerecht zou zijn.

Kosten Iran: Hoe duur is eten en drinken in Iran?

Kosten voor accommodaties in Iran

Slapen zal de grootste kostenpost zijn tijdens je reis in Iran. Goedkope accommodaties als in Zuidoost-Azië zijn er niet te vinden. Vind je het geen probleem om te slapen op een slaapzaal of een badkamer te delen, dan kan het uiteraard goedkoper. Wij sliepen altijd in een tweepersoonskamer met privé badkamer.

In totaal gaven wij voor accommodaties in Iran een bedrag uit van €550 voor zestien nachten. Dit komt neer op een gemiddelde van €34.44 per nacht voor twee personen. Ontbijt zat altijd bij deze prijs inbegrepen. Weinig accommodaties in Iran zijn te vinden op bijvoorbeeld Booking.com. In dit artikel lees je alles over het boeken van accommodaties in Iran. 

Reis je naar Varzaneh in Iran? Slaap dan vooral bij Varzaneh Traditional Guesthouse. Het goedkoopste guesthouse dat we vonden in Iran en super mooi. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Raz Tradtionale house in Shiraz
Varzaneh Guesthouse Iran

Kosten vervoer: Met een huurauto door Iran

Uiteraard kun je uitstekend met het openbaar vervoer reizen in Iran. Hiervoor kun je tussen de één en twee euro rekenen per uur in een goede VIP bus. Wij kozen ervoor om een auto te huren om zo meer vrijheid te hebben en te kunnen gaan en staan waar we wilden. Ik denk dat het reizen per huurauto iets duurder zal zijn dan met het openbaar vervoer. Ons voordeel was echter dat we overal konden stoppen en nooit een tour hoefden te boeken.

Voor de huurauto betaalden we €330 voor dertien dagen. Dit is ongeveer €25 per dag. Ook betaalden we een borg van €250 die we netjes terugkregen toen we de auto inleverden in Shiraz. De benzine in Iran is spotgoedkoop en dus gaven we aan het tanken nog geen €20 uit terwijl we meer dan 1000 kilometer hebben gereden.

Kosten Iran: Een auto huren in Iran
Kosten Iran: Hoe duur is vervoer in Iran

Kosten vervoer: Openbaar vervoer en taxi’s in Iran

Onze huurauto haalden we pas op onze laatste dag in Teheran op en leverden we twee dagen voor vertrek uit Iran weer in in Shiraz. In Teheran hebben we daarom een aantal keren met de taxi en de metro gereisd. Voor de taxi van het vliegveld in Teheran naar het centrum betaalden we 750.000 Rial (ongeveer €18,50). De taxi van ons guesthouse in Shiraz naar het vliegveld kostte 100.000 Rial en voor de metro in Teheran betaalden we ongeveer 8000 Rial (€0,20)per persoon, per rit.

Kosten voor excursies in Iran

Wanneer je veel toeristische trekpleisters in Iran wilt bezoeken zul je merken dat dit een behoorlijke aanslag is op je budget voor Iran. Voor vrijwel iedere bezienswaardigheid wordt ongeveer €4 per persoon entree gevraagd. Uiteraard zijn er een aantal plekken die je haast niet mag missen, denk aan Petropolis, maar onze ervaring is dat je echt niet iedere moskee in hoeft of ieder traditioneel huis in Kashan hoeft te bezoeken.

In totaal gaven wij aan excursies – dus entreegelden – een bedrag uit van €38,70 voor twee personen. Hiervoor bezochten we onder andere een traditioneel huis in Kashan, Persopolis (200.000 Rial per persoon), de Nasir al-Molkmoskee in Shiraz, een zoutmeer vlakbij Varzaneh, het bergdopje Abyaneh en de voormalige Amerikaanse ambassade in Teheran.

Persepolis
Persepolis
Kosten Iran: Hoe duur zijn activiteiten in Iran

Overige uitgaven in Iran

Onder overige uitgaven vallen verschillende uitgaven zoals een winterjas voor mij, sokken, souvenirs, sigaretten en kosten voor een toiletbezoek. Vooral voor souvenirs gaven we aardig wat uit, omdat we in Iran al wisten dat we in december terug naar huis zouden gaan en onze familie wat wilden geven uit Iran. In totaal gaven wij aan al deze dingen een bedrag uit van €85. Dit komt neer op €5,31 per dag. Dit zijn dus wel uitgaven die niet iedereen zal hoeven te maken.

Kosten Iran: Hoe duur is Iran?
Hoe duur is Iran: Overige uitgaven in Iran

Conclusie kosten Iran: Hoe duur is Iran?

Hoewel we dus vooraf online lazen dat Iran zeker geen goedkope bestemming is, is onze ervaring anders. In totaal gaven wij €1265 uit voor 16 dagen Iran. Gemiddeld is dit ongeveer €39,50 per persoon per dag. Hierbij hebben we echt niets gelaten. We zijn regelmatig omgereden om verschillende plekken te bezoeken zoals Abyaneh, hebben iedere dag heerlijk gegeten en hebben veel souvenirs aangeschaft.

Uiteraard zijn uitgaven op reis heel persoonlijk en hoeft het niet te betekenen dat jij net zoveel of weinig uitgeeft als wij. Neem daarom altijd het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat je voldoende euro’s en/of dollars bij je hebt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Had jij verwacht dat Iran een duurdere of goedkopere bestemming zou zijn?

6 berichten over “Kosten Iran: Hoe duur is Iran?”

 1. Avatar van Yvon
  Yvon
  21 januari 2018

  Dat valt echt genoeg mee! Duidelijk overzicht ook!

 2. Avatar van Nick
  Nick
  28 november 2018

  Het ligt nogal aan de wisselkoers; toen ik Iran binnenkwam kreeg ik 115.000 Rials voor een euro, toen ik vertrok (kleine 3 weken later) was dit inmiddels 160.000 geworden. Geen idee wat het bij jullie was, maar ik was in Augustus 2018 in Iran en heb mijn uitgiften niet zo precies bijgehouden, maar heb denk ik maximaal 20 euro per dag uitgegeven aan alles.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   28 november 2018

   Wauw, wat een verschil! Dan is het inderdaad een stuk voordeliger geworden (wij waren er in november 2017). Bedankt voor je toevoeging, altijd handig voor nieuwe reizigers.

 3. Avatar van Jose
  Jose
  14 mei 2019

  Geen debit card gebruikt??

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   14 mei 2019

   Hi Jose, In Iran kun je geen kaarten gebruiken. Enkel cash wisselen. Helaas.

 4. Avatar van Jose
  Jose
  9 augustus 2019

  Hoi, de Mahcard is een debitcard waar je geld op stort, zo kun je pinnen en betalingen doen. Je hoeft dan niet met zo veel geld rond te lopen.