Reizen naar Iran Q&A

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen

Gepubliceerd op: 23-12-2017

Iran is niet de meest voor de hand liggende reisbestemming en er is nogal wat onduidelijkheid over reizen naar dit prachtige land. Voor, tijdens en na onze reis door Iran ontvingen wij tientallen vragen van familie, vrienden en bezoekers van Travelaar over het reizen naar Iran. In dit artikel geven wij antwoorden op de 23 meest gestelde vragen over het reizen naar Iran. 

1. Is Iran een veilige bestemming?

Dit is met stip de vraag die ons het meest gesteld is. “Is Iran wel veilig?” Ons antwoord daarop is ja. Iran is wat ons betreft niet veilig of minder veilig dan andere bestemmingen die wij tijdens onze wereldreis bezochten. Ik heb me zelfs tientallen keren afgevraagd waarom wij deze vraag keer op keer te horen kregen toen wij vertelden over onze plannen voor Iran, maar dat niemand ons deze vraag stelde toen wij naar Israël reisden.

Om maar een voorbeeld te geven: Ik heb me in Iran nooit onveilig gevoeld. In Israël ook niet direct, maar toch hing daar op sommige plekken een minder prettige sfeer, een beetje kil. En met name door alle militairen op straat. Nu voelen wij ons sowieso niet snel onveilig ergens, maar zeker in Iran hebben we ons super veilig én welkom gevoeld. De lokale bevolking is super lief en ook ‘s avonds konden wij zonder problemen de straat op. Uiteraard zijn er ook in Iran gebieden die je als reiziger beter kunt vermijden. Check daarvoor altijd het actuele reisadvies voor Iran van de Rijksoverheid.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Maharlu Lake Shiraz

2. Wat is de beste reistijd voor Iran?

Iran is gelegen in de woestijn wat betekent dat het er in de zomer met gemak 50 graden kan worden. De maanden juni, juli en augustus kun je dus beter bewaren voor andere reisbestemmingen dan Iran. Als beste maanden voor een reis naar Iran worden de maanden april, mei, september en oktober aangehouden. Het is dan niet te warm en niet te koud. Zelf reisden wij in november door Iran. Wat wat ons betreft ook een prima reistijd is voor Iran. Overdag was het rond de 20 graden, maar in de avonden koelde het flink af. Sowieso moet je daar rekening mee houden door het woestijnklimaat in Iran. Het is niet overbodig om een warm vest of warme trui mee te nemen.

3. Is het mogelijk om te pinnen in Iran?

Voor buitenlanders is het niet mogelijk om geld te pinnen in Iran. Het is dus van belang dat je contant geld meeneemt naar Iran. In principe kun je met euro’s of Amerikaanse dollars overal in Iran terecht. Je geld wissel je bij wisselkantoren voor Iraanse Rial. Het kan onprettig aanvoelen om met zoveel contant geld over straat te moeten, maar wij hebben ons hierdoor nooit minder veilig gevoeld. Accommodaties kun je vaak betalen met euro’s of dollars.

Het is belangrijk om niet teveel geld in één keer te wisselen. Wanneer je geld overhoudt verlies je hoe dan ook geld wanneer je weer terug wisselt voor euro’s of dollars. Deze wisselkoers is een stuk minder gunstig dan bij het wisselen van euro’s of dollars voor Iraanse rial.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Persepolis Iran

4. Hoe regel je een visum voor Iran?

Sinds kort is het mogelijk om voor je reis naar Iran een visum on arrival te ontvangen bij aankomst in Iran. De kosten een visum voor Iran voor Nederlanders en Belgen bedragen €75 per persoon. Het is belangrijk dat je beschikt over een bewijs waarop staat dat je verzekerd bent in Iran tijdens je reis. Heb je dit niet, dan kun je ter plekke een verzekering kopen.

Meer informatie over hoe het visum on arrival (VOA) precies werkt en wat je kunt verwachten lees je hier.

5. Kan ik met een visum van Iran naar de Verenigde Staten reizen?

Eén van de eerste wijzigingen die Trump als president van de Verenigde Staten doorvoerde is dat het voor mensen met een visum voor verschillende landen in het Midden-Oosten, waaronder Iran, niet meer zo gemakkelijk is om naar de Verenigde Staten te reizen. Wanneer je naar Iran reist, is het belangrijk om te weten dat je geen ESTA meer aan kunt vragen voor de Verenigde Staten. Het is echter niet zo dat je gegarandeerd niet naar de VS kunt reizen. Met een visum van Iran in je paspoort is het wel mogelijk een visum voor de VS aan te vragen bij de ambassade. Je moet hiervoor naar de ambassade voor een interview en de kosten liggen een stuk hoger, namelijk $160.

Na een reis door Iran is het niet mogelijk een ESTA voor de Verenigde Staten aan te vragen

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Shiraz Iran

6. Kan ik met een visum van Iran naar Israël reizen?

De planning van onze wereldreis leek niet helemaal logisch doordat we na Iran via Istanbul naar Israël reisden. Veel mensen waarschuwden ons online, want met een visum voor Iran in ons paspoort zouden we volgens hen Israël niet in kunnen komen. Enigszins zenuwachtig vlogen wij dus naar Israël waar we zonder al te veel problemen beide ons visum ontvingen. We hebben een aantal vragen gehad over onze tijd in Iran ( hoelang zijn jullie in Iran geweest? Wat deden jullie in Iran? Kennen jullie mensen in Iran? etc.) en Erick is ongeveer tien minuten ondervraagd, maar that’s it. Maak je dus geen zorgen. Met een visum voor Iran in je paspoort kun je prima naar Israël reizen. Je dient enkel rekening te houden met wat extra tijd in verband met ondervragingen. Zorg ervoor dat je eerlijk antwoord geeft op alle vragen en dan is er geen probleem.

7. Kan ik mijn drone meenemen naar Iran?

Tijdens onze wereldreis kochten wij een drone en deze moest dus ook mee naar Iran. Online zochten we naar informatie, maar de regels met betrekking tot drones in Iran werden ons niet helemaal duidelijk. We hebben daarom de gok gewaagd en de drone gewoon in onze handbagage meegenomen. Nergens hebben we problemen gehad en er is zelfs nergens naar gevraagd. Met de drone vliegen in Iran vonden we wel een beetje spannend, dus dit hebben we weinig gedaan. Sowieso in Teheran is vliegen met een drone verboden.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Kan ik een drone meenemen naar Iran? Shiraz Iran

8. Heb ik inentingen nodig voor Iran?

De enige vaccinatie die verplicht is voor Iran is die voor gele koorts. Deze vaccinatie is echter enkel verplicht wanneer je zeven dagen voor aankomst in Iran in een land met gele koorts bent geweest. De volgende vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden voor een reis naar Iran: DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A. Check voor je reis naar Iran informatie over de actuele vaccinaties voor Iran.

9. Hoe is het internet in Iran?

In ieder hotel, guesthouse of hostel zul je beschikken over een prima internetverbinding. Wil je onderweg ook de beschikking hebben over internet, dan kun je bij aankomst in Iran een simkaart aanschaffen. De beste provider hiervoor is Irancell. Hoewel het internet over het algemeen prima is, zijn veel sites niet toegankelijk in Iran. Dit doordat het is afgeschermd door de Iraanse overheid. Voorbeelden hiervan zijn Twitter en Yotube. Kun je hier niet zonder, dan is het verstandig om vooraf een VPN aan te schaffen.

Zelf kozen wij voor VPN Express. Via deze link ontvang je de eerste 30 dagen gratis.

10. Is het drinken van alcohol toegestaan in Iran?

Alcohol is strikt verboden in Iran. En dit geldt ook voor toeristen. Maar dat betekent niet dat er door niemand alcohol wordt gedronken. De Iraanse jeugd heeft ook hierop allerlei manieren bedacht. Doe dit alleen echter nooit in het openbaar.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen.

11. Wat zijn de populairste gerechten in Iran? Is het een goede bestemming voor vegetariërs?

De Iraanse keuken is heerlijk en ook vegetariërs zullen weinig problemen ondervinden in Iran. Hoewel kebab een favoriet gerecht is voor veel Iraniërs dat je op iedere menukaart ziet, heeft ook vrijwel ieder restaurant één of meerdere vegetarische gerechten op de kaart staan. Er wordt veel gebruik gemaakt van aubergine en tomaat in gerechten. Daarnaast wordt er veel rijst gegeten en zijn de gerechten heel gekruid. Wil je voor de lunch snel iets gemakkelijk en snel eten, dan kun je vrijwel overal een falafel bestellen.

12. Wat draag je als vrouw in Iran?

Reizen naar Iran als vrouw vergt wat voorbereiding. Zo kun je bijvoorbeeld niet in je zomeroutfit door Iran lopen. Voor vrouwen geldt dat gehele benen en armen bedekt dienen te zien. Daarnaast mogen vrouwelijke vormen niet zichtbaar zijn, wat onder andere betekent dat je iets langs en los over je kont dient te dragen. Niet onbelangrijk: Ook het dragen van een hoofddoek is verplicht in Iran. Ook voor toeristen.

13. Moet je als vrouw overal een hoofddoek dragen in Iran?

Iran is een islamitische republiek met islamitische kledingvoorschriften. Dit betekent dat je als vrouw altijd en overal een hoofddoek dient te dragen in Iran. Veel hotels en hostels in Iran beschikken over een gezamenlijke ruimte, zoals een tuin. In sommige van deze hotels of hostels is het als vrouw toegestaan om je hoofddoek af te doen. Ik heb dit echter maar twee keer meegemaakt. Het is belangrijk om goed te kijken naar wat andere vrouwen doen. In principe kun je je aan de regel houden dat je je hoofddoek ophoudt totdat je in je kamer bent.

Hier vind je een uitgebreid artikel over alles dat te maken heeft met kleding in Iran.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Wat draag je als vrouw in Iran? Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Wat draag je als vrouw in Iran?

14. Wat draag je als man in Iran?

Mannen hebben het een stuk gemakkelijker in Iran, maar ook voor hen gelden een aantal regels. In principe gaan mannen in Iran niet in een korte broek de straat op. Doe dit als toerist zijn dus ook niet. Veel lokale mannen dragen daarnaast een blouse of trui met lange mouwen. Korte mouwen zijn wel toegestaan voor mannen en je ziet het steeds meer. Houd echter rekening met de bestemming waar je bent. Zo zijn de regels in Shiraz en Teheran bijvoorbeeld een stukje losser dan in het religieuze Qom.

15. Wat zijn de mooiste plekken in Iran?

Iran is een enorm groot land en dus hebben wij zeker niet alle prachtige plekken in het land kunnen zien. Wij reisden in tweeënhalve week naar Teheran, Qom, Kashan, Abyaneh, Esfahan, Varzaneh en Shiraz en uiteraard deden we een dagtrip naar Persepolis. Onze favoriete plekken in Iran zijn Kashan en Shiraz.

16. Hoeveel weken heb je nodig voor een reis door Iran?

Zoals ik hierboven al aangaf is Iran gigantisch. Je zou hier dus met gemak een paar maanden kunnen blijven. Niet alleen is dit lastig met je visum, maar ik kan meerdere redenen verzinnen om niet maandenlang door Iran te reizen. Zelf verbleven wij tweeënhalve week in Iran en dit vind ik toch echt wel het minimum. In deze tijd konden we net de meest toeristische plekken bekijken en wat korte trips doen. Ideaal zou langer zijn, een maand bijvoorbeeld.

Hier vind je informatie over onze route door Iran.

17. Is het mogelijk een auto te huren in Iran?

Het is zeker mogelijk een auto te huren in Iran. Tijdens onze reis door Iran zijn we niemand tegengekomen die het deed en ik ken ook niemand die het heeft gedaan. Maar wij kozen er wel voor om dit te doen. Met een auto heb je zoveel meer vrijheid.

Wil jij ook een auto huren in Iran? Lees hier dan alles over een auto huren in Iran.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Iran per huurauto

18. Hoe is het verkeer in Iran?

Wil je Iran ook gaan ontdekken met een huurauto, houd er dan rekening mee dat het verkeer een behoorlijke chaos kan zijn. Met name in de grotere steden. Heb je niet veel ervaring met autorijden, dan zou ik het je niet aanraden om te gaan autorijden in Iran. Buiten de steden is het gelukkig een stuk kalmer, maar ook hier betekent dat je iedere seconde alert moet zijn. Gelukkig rijden ze in Iran aan de rechterkant van de weg wat het voor ons een stuk gemakkelijker maakt.

19. Hoe boek je accommodaties in Iran?

Het boeken van accommodaties in Iran zal iets anders gaan dan dat je gewend bent van andere reizen. Booking.com en andere bookingssites worden nog weinig gebruikt in Iran. Natuurlijk kun je naar een hotel of hostel gaan om te vragen of er plek is. Wil je liever vooraf boeken, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij HostelsinIran. Zij zijn een soort tussenpersoon tussen jou en het hostel dat je wilt boeken in Iran. Ook kan ieder hostel waar je verblijft je helpen bij het boeken van een hostel po je volgende bestemming.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Hoe boek je accommodaties in Iran? Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Hoe boek je hotels in Iran?

20. Zijn er westerse toiletten in Iran?

Over het algemeen vind je in Iran weinig westerse toiletten. Wanneer je gebruik maakt van een openbaar toilet, aan de kant van de weg of in een restaurant, kun je er het beste vanuit gaan dat er hurktoiletten zijn. In hotels zijn over het algemeen wel westerse toiletten aanwezig. In hotels is ook altijd toiletpapier aanwezig. Wanneer je onderweg bent is het handig om zelf toiletpapier bij je te hebben.

21. Met welke regels en/of wetten moet ik rekening houden wanneer ik naar Iran reis?

Dit is een vraag over Iran die veel mensen ons stelden, want reizen naar Iran betekent dat je met een aantal dingen rekening moet houden. Zo noemden we al dat alcohol verboden is en dat er een aantal kledingvoorschriften zijn waar je je aan moet houden. Wil je alles lezen over – voor ons – vreemde wetten en regels in Iran dan kun je ons uitgebreide artikel hierover lezen.

22. Hoe duur is reizen naar Iran?

Voordat wij naar Iran reisden zochten we uiteraard naar uitgangspunten qua budget. Want voordat je naar een bestemming reist is het best handig om te weten hoe duur het ongeveer is. Vooral voor Iran is dit belangrijk, omdat je in Iran niet kunt pinnen en dus contant geld mee moet nemen. Online kwamen we een aantal artikelen tegen waarin mensen aangaven minimaal €60 per persoon per dag uit te hebben gegeven in Iran. Voor ons vielen de uitgaven – zelfs inclusief het huren van een auto – een stuk lager uit, ongeveer €40 per persoon per dag. Tijdens onze reis door Iran hielden wij al onze uitgaven bij. In een uitgebreid artikel geven wij ons antwoord op de vraag “Hoe duur is Iran?

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen.

23. Hoe reageert de Iraanse bevolking op westerse toeristen?

De voornaamste reden waardoor wij Iran zo’n fijne reisbestemming vinden is doordat de Iraanse bevolking extreem vriendelijk is naar toeristen. Overal waar we kwamen werden we door iedereen geholpen, aangesproken en regelmatig werden we uitgenodigd om te komen eten of om een kopje thee te komen drinken. Iraniërs zijn heel nieuwsgierig naar westerse toeristen en naar onze kijk op het leven in Iran. Kijk dus niet raar op als iemand je aanspreekt. Ze zijn oprecht in je geïnteresseerd. Een kanttekening hierbij is dat je op extreem toeristische plekken uiteraard ook wel eens wordt aangesproken door iemand die je iets wil verkopen. Reizen naar Iran is wat ons betreft één groot feest.

24. Spreekt men goed Engels in Iran?

De voertaal is in Iran is Farsi – en dus niet Arabisch zoals veel mensen denken. Wel lijkt het schrift op het Arabisch en worden er een aantal Arabische woorden gebruikt. Met name jongere Iraniërs spreken over het algemeen goed Engels. Iedereen krijgt op de middelbare school Engelse les, maar er is ons door meerdere jongeren verteld dat het niveau hiervan niet uitstekend is. Bij oudere mensen is dit soms wat ongemakkelijker, maar iedereen probeert je alsnog te helpen. Spreekt er echt niemand Engels, dan wordt er wel iemand opgetrommeld die wél Engels spreekt. In lokale restaurants zijn veel menukaarten enkel in het Farsi beschikbaar. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar vraag gerust iemand om je te helpen bij het kiezen van een maaltijd.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. De Iraanse bevolking

Op een aantal van deze veelgestelde vragen over reizen naar Iran gaan wij diepen in in het artikel backpacken in Iran. Vergeet dus vooral niet om ook dit artikel te lezen. 

Heb jij nog een andere vraag over reizen naar Iran? Stel ze gerust in een reactie onder dit artikel en wij geven zo snel mogelijk antwoord.

Meer Iran?

Kirsten | Travelaar.nl - 31 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

4 reacties op “Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen”

  1. Wat een leuk en handig artikel. Mocht ik ooit naar Iran reizen, pak ik dit artikel er zeker weer eventjes bij.

  2. Joop malefason schreef:

    Wij zijn onze irantrip aan t plannen. Complimenten voor een erg leuk en informatief artikel!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.