Mavic Pro in de lucht

Getest op reis: DJI Mavic Pro Drone

Geüpdatet op

De meningen over reizen met een drone zijn verdeeld. Je kunt er aan de ene kant prachtige foto’s en video’s mee maken, maar andere kant kan het vliegen met een drone als irritant ervaren worden. Wij schaften een tijd geleden een DJI Mavic Pro drone aan en hebben deze de laatste tijd uitvoerig getest. Mocht je nadenken over het aanschaffen van een drone, dan is de DJI Mavic Pro zeker een aanrader.

Specificaties DJI Mavic Pro

De DJI Mavic Pro is een compacte, opvouwbare drone die rond de 734 gram weegt. Beelden worden geschoten in 4K bij 30 frames per seconde wat de mooiste plaatjes oplevert. De afmetingen van de DJI Mavic Pro zijn 83 mm x 83 mm x 198 mm. Deze afmetingen gelden wanneer de drone is opgevouwen. Hieronder vind je een aantal specificaties:

 • Maximale vliegtijd: 27 minuten
 • Kleur: Zwart
 • Opslag: MicroSD geheugenkaart van maximaal 64 Gb
 • Maximale snelheid: 65 km per uur (Wanneer obstakeldetectie is uitgeschakeld)
 • Maximale hoogte om te vliegen: 500 meter
 • Maximale afstand om te vliegen: 7 kilometer

Een tijd geleden is ook de Mavic Pro 2 uitgekomen. Ietsje duurder dan de Mavic Pro die wij hebben, maar natuurlijk ook weer een beetje beter.

Mavic Pro in de hand

Waarom DJI?

Hoewel er steeds meer fabrikanten robuuste drones maken, wordt DJI gezien als dé grondlegger van particuliere drones. Natuurlijk kun je ook huis, tuin en keuken drones kopen voor 20 euro, maar DJI heeft de standaard gezet voor betrouwbare drones voor iedereen. Toen wij onze drone kochten waren er nog weinig alternatieven. Nu zijn er meer kapers op de kust die een goede drone op de markt hebben gezet, al hebben we hier geen ervaring mee.

Vaak horen we, als het om drones gaat, “Ik ga eerst een goedkope drone kopen om te kijken hoe het is en daarna ga ik een echt goede drone kopen”. Niet doen! Waarom kun je beter een goede drone kopen in plaats van een goedkope? Hierom:

 • Stabiliteit. De sensoren houden de drone perfect op zijn plaats. Ook wanneer het waait. Vliegen is alsof het een computerspelletje is.
 • Obstakeldetectie, waardoor de drone moeilijk te crashen is.
 • Haarscherpe beelden. Beelden waar je iets mee kunt.
 • Duurzaamheid. Na de Mavic drie jaar te hebben meegesleept naar alle hoeken van de wereld doet hij het nog steeds even goed.

Drone op reis

Wanneer je een drone mee wilt nemen op reis is het belangrijk om vooraf research te doen. Niet in ieder land is het toegestaan om met een drone te vliegen. Zo gelden er bijvoorbeeld in Marokko, Iran en Zweden strenge regels voor drones. Op droneopreis vind je de belangrijkste regels per land.

Wanneer je op zoek bent naar de ideale drone voor op reis kom je misschien niet meteen uit op de DJI Mavic Pro. De Mavic is namelijk zeker niet de kleinste drone die de afgelopen jaren is uitgekomen. Kleinere en goede drones zijn bijvoorbeeld de DJI Mavic Mini en de DJI Mavic Air. Deze drones zijn kleiner en dus gemakkelijker mee te nemen, maar de kwaliteit van je beelden is minder goed. Het is dus echt keuzes maken. Hoe belangrijk vind jij het formaat en het gewicht van de drone en hoe belangrijk vind jij de kwaliteit van de beelden die je maakt?

Wanneer je vooraf hebt uitgezocht dat vliegen met een drone op jouw bestemming is toegestaan zijn er nog een aantal belangrijke regels waar je rekening mee moet houden. Veel van deze regels geeft de drone al aan wanneer je wilt gaan vliegen. Zo mag je bijvoorbeeld niet dichtbij vliegvelden vliegen en is het ook niet toegestaan om te laag over bewoond gebied te vliegen. Hier vind je informatie over zogenaamde no-fly zones in Nederland.

DJI Mavic Pro Cyprus

Besturen van de Mavic Pro

Bij de DJI Mavic Pro drone wordt een controller geleverd waarin je jouw telefoon vastklikt. Het is belangrijk dat je een redelijk snelle telefoon hebt. Voordat je gaat vliegen moet je de DJI GO 4 app downloaden op je telefoon. Deze wordt gekoppeld aan je drone en hiermee wordt de drone bestuurd. Alles wat de drone ziet tijdens het vliegen zie jij in principe ook op je telefoon. Op het scherm kun je tijdens het vliegen aanpassingen doen qua scherpte, ISO en de sluitertijd. De controller wordt geleverd met meerdere aansluitkabels, waaronder usb-c, mini-usb en lightning.

De accu van de controller gaat een stuk langer mee dan de accu van de drone zelf, ongeveer twee uur.

Twee mannen kijken toe hoe Erick de drone bestuurt.

Tijdens het vliegen zijn er een aantal modi in te stellen die het vliegen van met de drone op reis nóg makkelijker maken. Hieronder lees je over deze verschillende modi:

 • Active track: Dit betekent dat de drone jou of een bepaald object – zoals een auto – volgt zonder dat je de controller hoeft te bedienen. Wel is het belangrijk hierbij dat je de drone goed in de gaten houdt.
 • Follow Terrain: Met deze modus blijft de drone op dezelfde hoogte vliegen zonder dat je hiervoor iets moet doen.
 • WIFI Modus: Met deze modus kun je de drone besturen met je telefoon, zonder de controller. Dit is vooral fijn als je selfies wilt maken waarbij niet te zien is dat je de controller in je handen hebt.
 • Orbit Modus: Hiermee kun je de drone in circles om een persoon of object laten vliegen.
 • Sportmodus: Normaal gesproken heeft de drone een maximale snelheid van ongeveer 32 km per uur. Met de sportmodus kun je dit opschroeven naar maximaal 65 kilometer per uur.
 • Tripod modus: Deze modus is vooral mooi voor time-lapses. Hiermee kun je de drone heel nauwkeurig positioneren.

De kwaliteit van de beelden van de DJI Mavic Pro

In Australië testten wij de DJI Mavic Pro voor het eerst uit. Het was even wennen, maar al snel maakten we de mooiste beelden. De Mavic besturen is niet moeilijk en kan door eigenlijk iedereen gedaan worden. Doordat de Mavic over een aantal sensoren beschikt wordt er bijvoorbeeld aangegeven wanneer je op een boom of gebouw afvliegt. Toch is het altijd belangrijk om zelf op te letten, want niet alles wordt aangegeven. Zo zitten er bijvoorbeeld aan de achterkant, bovenkant en zijkanten geen sensoren (deze heeft de Mavic Pro 2 wel)

Hieronder kun je twee van onze video’s bekijken waarbij we veel gebruik hebben gemaakt van beelden die geschoten zijn met de DJI Mavic Pro. Andere beelden zijn gemaakt met de GoPro Hero 6.

Niet alleen de video’s met de DJI Mavic Pro zijn geweldig. Je kunt er ook toffe, originele foto’s mee maken.

DJI Mavic Pro foto Mexico
Foto met de DJI Mavic Pro in Tulum, Mexico
DJI Mavic Pro Bacalar Mexico
Foto met de DJI Mavic Pro in Bacalar, Mexico
DJI Mavic Pro Languedoc
Foto met de DJI Mavic Pro in Mourèze, Frankrijk

Pluspunten van de Mavic Pro

 • De drone is klein genoeg om mee te nemen op reis.
 • Doordat de Mavic Pro filmt in 4K zijn de beelden echt geweldig.
 • De propellers van de drone kunnen opgevouwen worden waardoor de drone compacter is. Ook valt het hierdoor minder snel op dat het om een drone gaat in je bagage.
 • Landen met de Mavic Pro gaat automatisch. Op de controller is een knop ‘return to home’. Wanneer je deze indrukt vliegt de drone automatisch terug naar de plek waar ‘ie is opgestegen en landt automatisch.
 • Door het gebruik van de DJI GO app kun je na het vliegen en beelden schieten meteen previews bekijken op je telefoon. Niet de beste kwaliteit, maar wel goed genoeg om een eerste indruk te krijgen.

Minpunten van de Mavic Pro

 • Het geluid van de propellers kan als nogal irritant ervaren worden. Dat is precies de reden wij niet heel vaak met de drone vliegen. Je kunt nieuwe, stillere propellers aanschaffen voor de Mavic.
 • De batterij van de drone gaat maximaal 27 minuten mee, maar in werkelijkheid lijkt dit nog iets korter te zijn. Behoorlijk irritant als je bijvoorbeeld aan het roadtrippen bent en veel beelden wilt schieten. Ik raad je daarom aan om een extra accu aan te schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld een Fly More Combo aanschaffen waar meteen twee accu’s bij geleverd worden. Wel kan de Pro langer vliegen dan bijvoorbeeld de Mavic Air.
 • De drone wordt niet geleverd met een tas. Ik raad je zeker aan om zelf iets aan te schaffen waarin je de drone en de controller veilig kunt opbergen en meenemen op reis, zoals deze cases die wij hebben.
 • De diafragma is niet aan te passen. Dit betekent dat het lastiger is om bij ander licht – bijvoorbeeld wanneer het gaat schemeren – mooie foto’s te maken. Vind je dit heel belangrijk dan kun je kijken naar de DJI Mavic Pro 2. Voor de Mavic Pro (1) kun je filters krijgen die je op je lens kunt klikken. Zo kun je toch de hoeveelheid licht enigszins regelen.

Hoe denk jij over het meenemen van een drone op reis?

De DJI Mavic Pro is te onder andere te bestellen via Bol.com

*Dit is geen gesponsord artikel.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen: