Rondreis door Ethiopië

Rondreis door Ethiopië: Route voor 5 weken (noord + zuid)

Geüpdatet op

Ethiopië is een fantastische reisbestemming in het oosten van Afrika. Om heel Ethiopië te zien heb je wellicht maanden nodig. En daarom zul je bij het plannen van je rondreis door Ethiopië keuzes moeten maken. Veel reizigers kiezen voor een rondreis door het noorden of het zuiden. Tegenwoordig zijn er bijna overal vliegvelden en kun je in een kortere tijd toch veel van het land zien. Al zijn de busritten stiekem het allerleukst om te ervaren. In dit artikel delen wij twee reisroutes voor Ethiopië met je. Een route van drie weken door het noorden en een route van twee weken door het zuiden van het land. Uiteraard kun je beide routes met elkaar combineren, zodat je in een week of vijf de populairste, belangrijkst een mooiste bestemmingen in Ethiopië kunt ontdekken. 

Reisroute voor een rondreis door Ethiopië (het noorden)  – 3 weken

Het noorden van Ethiopië staat bekend als het meest historische gedeelte van het land. Je vind er 17e eeuwse kastelen, de beroemde rotskerken van Lalibella, de populaire bestemmingen Gondar en Bahir Dar en nog veel meer. De wisselende landschappen in het noorden maakt dat het perfect is voor zowel cultuur- als natuur liefhebbers. De prijzen voor vliegtickets naar en in Ethiopië kun je het beste vergelijken via Tix.nl.

Ook handig om te lezen voor het voorbereiden van je rondreis door Ethiopië: Reizen naar Ethiopië, antwoorden op veelgestelde vragen

Dag 1 & 2 – Start je rondreis door Ethiopië in de hoofdstad Addis Ababa

De hoofdstad van Ethiopië, Addis Ababa is voor vrijwel iedere reiziger het beginpunt van een rondreis door Ethiopië. Hier kun je het nationale museum en de Holy Trinity kathedraal bezoeken. Of dompel jezelf onder in de chaos bij een bezoek aan de Merkato. De grootste markt in Afrika. Vluchten naar Ethiopië komen vrijwel altijd aan in Addis Ababa.

Hier lees je alles over de leukste dingen om te doen in Addis Ababa.

Rondreis door Ethiopië

Dag 3 – Reizen richting Bahir Dar

Na een volle dag te tofste bezienswaardigheden in Addis Ababa te hebben ontdekt stap je vandaag in de bus naar de volgende bestemming: Bahir Dar.  De bus is een aanrader omdat je onderweg de meest te gekke landschappen tegen zult komen, zoals de 1000 meter diepe gorge van de Blue Nile. De busreis van Addis Ababa naar Bahir Dar duurt ongeveer negen uur.

Rondreis door Ethiopië

Dag 4 – Bahir Dar

Bahir Dar is het beginpunt van de Blue Nile met een enorme waterval. Je kunt ook een boottochtje doen op het Tana meer en de monasteries bezoeken. Of plof neer op een van de vele terrasjes aan het meer waar je met een beetje geluk ook nog wat nijlpaarden kunt spotten.

Lees hier alles over de leukste dingen om te doen in Bahir Dar. 

Dag 5- Reizen richting Gondar

Gondar ligt zo’n 180 km bij Bahir Dar vandaan en is gemakkelijk te bereiken met de bus. Het duurt ongeveer 3 uurtjes. Wederom met fantastische uitzichten. In de middag kun je de stad verkennen en de zonsondergang bekijken bij Goa hotel.

Dag 6- Gondar

Gondar is één van de fijnste bestemmingen in Ethopië. De zeventiende-eeuwse kastelen zijn te gek om te bezoeken. Deze kastelen zijn gebouwd door keizer Fasilada en zijn zonen. Iedere nieuwe keizer bouwde zijn eigen kasteel. Ook is het leuk om de Arada, de lokale markt, te zien.

Rondreis door Ethiopië

Bekijk hier het complete artikel over Gondar. 

Dag 7,8 & 9 – De Simien Mountains

Zelf ging ik voor 5 dagen naar de Simien Mountains, maar had nog veel langer willen blijven. Het Simien gebergte is een plek in Ethiopië die je nooit meer zult vergeten. Je kunt kiezen voor een dagtrip naar de Simien Mountains, maar ook voor een tour tot maar liefst 14 dagen. Je bent verplicht met een gids naar het Simien gebergte te reizen. Een gids kun je gemakkelijk regelen tijdens je bezoek aan Gondar.

Rondreis door Ethiopië
Rondreis door Ethiopië

Dag 10 – Reizen richting Axum

Rij in zo’n acht uur dwars door het Simien gebergte richting Axum. Het landschap zal langzaam veranderen. Onderweg kom je opeens hele kuddes kamelen en koeien tegen.

Dag 11 – Axum

In Axum vind je de 2000 jaar oude obelisken, verschillende ruïnes en graven. Ook schijnt de “Ark van het verbond” hier in de St. Mary of Zion kerk te zijn. Deze wordt goed beschermt door priesters. Het is niet toegestaan die kamer te betreden, maar je kunt wel de kerk en het museum ernaast bezoeken. In het museum wordt maar weer eens duidelijk hoe rijk de kerk is. Een groot gedeelte van het museum bestaat namelijk volledig uit goud. Een hele dag is voldoende voor een bezoek aan Axum.

Dag 12- Reizen richting Mekele, via de Tigre rotskerken

Onderweg vanuit Axum naar Mekele kom je langs de Tigre rotskerken. Heb je een privé chauffeur, dan kun je onderweg dus overal stoppen om deze imposante kerken te bezichtigen. Je vindt er onder andere het oudste klooster van Ethiopië, Debre Libanos.

Dag 13- Mekele

Mekele is één van de meest ontwikkelde steden in het land. Je kunt er heerlijk over de markt struinen. Genieten van de verse juices en relaxen op het terras. Best fijn na een paar dagen in de ruige natuur van Ethiopië.

Dag 14,15,16 & 17 – Dallol en de Danakyl depression

Zoals al eerder gezegd, er zijn zo veel verschillende landschappen in Ethiopië. Dallol en de Danakyl depression zijn waanzinnig om met eigen ogen te kunnen zien.

Dag 18 – Reizen naar Lalibella

Met de bus duurt het ongeveer 10 uur om in Lalibella te arriveren. Je kunt ook kiezen om te vliegen van Dallol naar Lalibella. Meerdere keren per dag gaan er vliegtuigen richting Lalibella.

Rondreis door Ethiopië

Dag 20- De rotskeren van Lalibella

Een bezoek aan de rotskeren van Lalibella is bijzonder. Hier voel je echt hoe klein wij als mensen eigenlijk zijn. De kerken zijn zo prachtig en bijzonder om van dichtbij te kunnen zien. De mensen in de omgeving zijn super lief. Vind een gids en dan kun je de beste momenten mee maken. Zo werden wij door een familie van een priester uitgenodigd voor een ceremonie bij hun thuis. En zomaar zit je dan in een kleien hutje, met een groep priesters, huisgemaakt bier te drinken. Zonder gids zijn dit soort ervaringen vaak moeilijker omdat je de taal niet spreekt.

Dag 21- Terug naar Addis

Vanuit Lalibella vlieg je in ongeveer een uurtje terug naar Addis. Je kunt overigens ook voor de bus kiezen. Deze doet er ongeveer 10 uur over.

Route voor een rondreis door Ethiopië (het zuiden)  – 2 weken

Ethiopië heeft de grootste stammenconcentratie van heel Afrika. Deze stammen leven allemaal in het zuiden van het land. Het zuiden is een stuk groener dan het noorden en er is verreweg veel meer wildlife te vinden. Het zuiden van Ethiopië is dus de perfecte regio voor natuurliefhebbers.

Dag 1- Addis Ababa

De aankomst is uiteraard in Addis Ababa. Vanuit hier kun je letterlijk naar iedere bestemming in Ethiopië reizen die je maar wil. Vanaf het Meskel squire in het midden van de stad kun je verschillende bussen nemen. Deze bussen zijn vrij luxe, vergelijkbaar met de touringcars in Nederland.

Dag 2 & 3 – Debre Zeyit

Debre Zeyit is een stad op zo’n 40 kilometer van Addis Ababa. Gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer of een taxi. Je rijd over de snelweg en het duurt maximaal 1,5 uur. In Debre Zeyit vind je vijf vulkanische meren, die allemaal toegankelijk zijn voor toeristen. Tegenwoordig vind je overal lodges aan de meren. Waar je een te gekke tijd zult hebben. Neem een bootritje of een verfrissende duik. Babogaya Lake vieuw point is een echte aanrader als het gaat om goedkope en goede accommodatie. Je zit pal aan het meer, met waanzinnig uitzicht. Aan het groenste meer van Debre Zeyit.

Rondreis door Ethiopië
Rondreis door Ethiopië
Rondreis door Ethiopië

Dag 4,5 en 6 – Abijata – Shalla National park

Er zijn verschillende tourguides die je met een privé jeep drie dagen mee op reis zullen nemen naar Shalla National Park. Je rijdt richting de stad Hawassa maar gaat onderweg langs verschillende meren waar je onder andere 10.000 flamingo’s kunt zien. De ultieme bestemming voor wildlife-liefhebbers.

Rondreis door Ethiopië

Dag 7 & 8- Hawassa

Hawassa is een stad die overloopt van het wildlife en prachtige natuur. Tevens is het een stad waar je je gemakkelijk kunt verplaatsen met de fiets. Lees hier alles over Hawassa.

Dag 9 – Yergalem

Vanuit Hawassa reis je gemakkleijk naar Yergalem in een uurtje of drie. Hier kom je ineens terecht tussen de prachtige koffie- en bananen plantages. Waarbij je in de avond tijdens een koffie ceremonie hyena’s kunt voeren.

Lees hier alles over Yergalem in Ethiopië

Dag 10 – Reizen richting Arba Minch

Arba Minch is één van de meest zuidelijk gelegen steden in Ethiopië. De stad zelf stelt niet veel voor, maar de omgeving maakt alles goed. Je kunt kiezen voor een boottrip op het Chamo meer. Hier leven de grootste krokodillen ter wereld en kun je vele nijlpaarden spotten. Succes gegarandeerd.

Dag 11,12 en 13 – De bijzondere stammen rond Arba Minch

Zoals al eerder gezegd leven in het zuiden de meeste stammen. Deze stammen kun je alleen bezoeken met een gids. Aangezien je soms aardige stukken moet reizen kun je het beste niet te veel
in één dag willen zien. Neem een aantal dagen de tijd om de bijzondere stammen te bezoeken.

Rondreis door Ethiopië
Rondreis door Ethiopië

Dag 14 – Reizen naar Addis Ababa

Vanuit Arba Minch kun je het makkelijkste het vliegtuig pakken. In ongeveer 1,5 uur vlieg je weer van Arba Minch naar Addis Adaba.

De bestemmingen in deze blog kun je beschouwen als de hoogtepunten van Ethiopië. Er is nog zo veel meer te zien. Zo is er bijvoorbeeld de oude moslim stad Harar, die bekend staat om de wilde hyena’s die er op straat leven. Of kun je met de trein van Addis Ababa naar Djibouti reizen. Een te gekke reis die nog steeds hoog op mijn verlanglijstje staat.