Hawassa Ethiopië

Wat te doen in Hawassa, Ethiopië

Geüpdatet op

Op slechts een half uurtje vliegen vanaf de hoofdstad Addis Ababa vind je de snel groeiende stad Hawassa. Een van dé bekendste toeristische hotspots in het zuiden van Ethiopië. Wanneer je van natuur en dieren houd is deze stad de ideale plek. Het mag dan wel een stad zijn, maar aan natuur ontbreekt er niets. De stad ligt pal aan het Hawassa lake en midden in de stad vind je de Tabor Mountain. Eigenlijk voelt deze hele stad een beetje aan als een dierentuin. Je vind er honderden vogels, nijlpaarden en veel verschillende soorten apen. In de avonden moet je voorzichtig zijn want ook hyena’s voelen zich hier thuis. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Hawassa, Ethiopië.

Hawasa Lake

Dit is dé plek waar je gegarandeerd wilde nijlpaarden kunt spotten. Het meer is niet extreem groot en een goede plek voor de nijlpaarden. Er is dan ook de bekende nijlpaarden “hoek”. Dit is de plek waar de nijlpaarden overdag grazen en hier zal dan ook iedere boottrip je mee naartoe nemen. De kosten voor een boottripje liggen rond de 20,- euro. Dit is voor de boot en deze prijs kun je dus delen met iederen aan boord. Het tripje duurt ongeveer 1,5 uur. Je kunt niet alleen genieten van de nijlpaarden maar ook zeker van de natuur.

Hawassa Ethiopië
Hawassa Ethiopië

Tabour Mountain

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de stad om deze berg is heen gebouwd. Vanuit de stad loop je gemakkelijk zelfstandig de berg op. Bereid je voor op wat locals ( kinderen) die je de hele weg zullen volgen maar verder niet lastig vallen. Een leuke hike omhoog die voor iedereen prima te doen is. In zo’n 30 minuten ben je boven. Boven vind je een kerk. Vanaf boven heb je een tof uitzicht op zowel de stad als het meer.

Fietsen in Hawassa

Niet alleen in Bahir Dar is het vlak, ook Hawassa is goed te doen voor fietsen. Er is een route van zo’n 2,5 uur die je mee neemt rond het meer. Ook kun je er voor kiezen de stad zelf te verkennen op de fiets. Over het algemeen is het prima te doen, maar pas wel op voor de taxi’s en tuktuks. Fietsen kun je huren bij de verschillende toeristen hotels en kosten rond de 2 euro per dagdeel.

Doen in Hawassa: Bezoek de vismarkt

Een echt typische vismarkt in Ethiopië. De entree is 20 birr per persoon. Hier kun je zien hoe ze de vissen in het meer vangen vanaf de kant. Hoe ze de gevangen vis schoon maken en je kunt bij verschillende locale tentjes een vers gevangen vis eten. Sla de vissoep over, deze bieden ze overal aan maar dit is letterlijk de hele vis die er in verwerkt wordt.

Wilde dieren spotten in het park in Hawassa

Aan de rand van de stad, pal aan het meer is een park die je voor 10 birr kunt bezoeken. Het voelt eigenlijk alsof je in een dierentuin beland. Het park is vol met gigantische vogels, koeien, schapen, geiten en heel veel verschillende aapjes. Je kan je prima een tijdje vermaken. De aapjes zijn nog niet heel erg gewend aan toeristen dus ze zullen je spullen niet stelen. Dit is trouwens ook de plek om je boottripje te starten en het ligt gelijk naast de ingang van de vismarkt. Dicht bij de boten hebben een aantal locals sommige aapjes wel getraind om op je schouder te zitten en koekjes te eten. Hiermee kan je dan op de foto.

Hawassa Ethiopië
Hawassa Ethiopië

Terrassen

Rond om het meer zijn meerdere lodges en hotels gebouwd die echt heel mooi zijn. Ze hebben allemaal een uitgebreide tuin waar je heerlijk aan het water kunt zitten. De meeste van deze plekken hebben ook een zwembad waar je voor een klein prijsje gebruik van kunt maken. Bij de lodges zijn de aapjes wel gewend aan het stelen van je spullen, oppassen dus. In de weekenden kan het vrij druk zijn omdat dan ook alle locals hier komen relaxen.

Cultuur snuiven

Ethiopië is een erg gelovig land. In iedere stad of dorp waar je komt kun je meerdere kerken vinden. In Hawassa is dit niet anders. Hier hebben ze een kerk die zeker een bezoekje waard is. De openingstijden zijn altijd weer anders dus fiets gewoon eens langs. Je vind deze kerk naast de grote rotonde.

Hawassa Ethiopië

Overnachten in Hawassa

Zelf verbleef ik via Airbnb bij een koppel thuis. Deze hebben in de achtertuin een extra huisje gebouwd met eigen douche en toilet. De man is een italiaan en de vrouw een Ethiopische. Ik mocht iedere avond gratis mee eten en werd opgehaald vanaf het busstation. Dit is het enige aanbod in Hawassa op de site van Airbnb dus je kunt het gemakkelijk vinden.

Ook zijn er verschillende hotels en lodges te vinden. Zeker de lodges vragen een vrij hoge prijs. High Life is een aanrader. Dit hotel is vrij nieuw, ligt pal aan het meer en op loopafstand van het park en de vismarkt. Ook hebben ze hier een buiten terras en kun je er goed en goedkoop eten. Vanaf hier start ook een wandelroute langs het meer. De kosten voor dit hotel starten bij 300 birr per kamer per nacht.

Het meest bekende hotel is Haile resort. Dit hotel is mega groot, luxe en vanaf de achterkant heb je uitzicht op het meer en kun je met gemak de nijlpaarden spotten. Ze hebben een zwembad, tennisbanen en een fitness waar je als gast gebruik van mag maken. Zeer luxe voor Ethiopië en de kamer prijs start dan ook rond de 1000 birr per nacht.

Hoe kom je in Hawassa?

Zoals al eerder gezegd kun je kiezen voor een vlucht met Ethiopian airlines. Deze vliegen tweemaal per dag. De kosten hiervoor liggen vrij hoog. Zo betaal je voor je enkeltje rond de 75,- euro. Je kunt ook kiezen voor een bus. Deze vertrekken meerdere malen per dag vanaf het Meskel squire in Addis Ababa. Een ticket kun je kopen bij verschillende ticket offices rondom Meskel squire. De kosten, 5,- euro per persoon. Ik kan je dit zeker aanraden. De bussen zijn luxe, je krijgt een lunch pakketje en een flesje water. De trip duurt ongeveer 6 uur en je rijd tussen de meest mooie landschappen.

Hawassa Ethiopië

Droom jij al van een reis naar Ethiopië?

Eén bericht over “Wat te doen in Hawassa, Ethiopië”

  1. Avatar van Maria
    Maria
    6 januari 2019

    Hi, kan toch echt niet de airbnb locatie vinden tenzij het rasta couyntry bedoeld is?