Gondar Ethiopië

De tofste bezienswaardigheden in Gondar, Ethiopië

Geüpdatet op

Ethiopië, een fantastisch land wat zo veel te bieden heeft! Wat dacht je van deze te gekke bezienswaardigheden in Ethiopië? Het land heeft nog zo veel cultuur en alle historie is zeer goed intact gebleven. In het noorden vind je de stad Gondar die tot 1855 de hoofdstad van Ethiopië was. Een stad die vooral veel toeristen trekt vanwege de kastelen midden in de stad. Ik zeg dan wel veel toeristen, maar in heel Ethiopië zul je weinig andere toeristen tegen komen. Alle leuke spots helemaal voor jezelf dus! Verwacht hier een lekkere temperatuur, niet te heet en niet te koud. Daarnaast veel leuke verborgen plekjes en toffe bezienswaardigheden. Deze toffe bezienswaardigheden in Gondar mag je in ieder geval niet missen.

Boek je vliegtickets naar Ethiopië

Het kasteel van Gondar

Hoe kan ik de blog anders beginnen dan bij het kasteel. Dit is namelijk dé reden voor mensen om naar Gondar te komen. Ook zeer terecht. Midden in de stad vind je een groot complex met verschillende kastelen. Deze zijn in de 17e eeuw gebouwd in de opdracht van Keizer Fasiladas en zijn zonen. De kastelen zijn nog goed in tact gebleven. Je kunt kiezen om zelf rond te lopen voor zo’n 3,- euro. Overal hangen bordjes dus je kunt de geschiedenis in het kort zelf lezen. Ook kun je kiezen voor een gids die je kan rondleiden, de prijs hiervoor verschilt per dag ?.

Bezienswaardigheden in Gondar, Ethiopië

Bezoek de Arada

Arada betekent marktplaats. En marktplaats staat in Ethiopië gelijk aan, CHAOS. Maar dit is wel leuke chaos. Zeker op zaterdag, de marktdag in Gondar kun je complete chaos verwachten. Veel boeren vanuit de omgeving komen naar de stad om hun producten te verkopen. Aangezien ze hier geen auto’s hebben gebruikt iedereen een ezel. Dus de marktplaats krioelt van de ezeltjes. En die zijn te lief! Verder vind je er mannen en vrouwen met stokken op hun nek, die vol hangen met levende kippen. Hele kuddes met schapen en geiten en hier en daar een verdwaalde koe. Verder hele gangenstelsel met kruidenshops en mega veel piep kleine winkeltjes met traditionele kleding. Houd je spullen goed bij je, want dit is dé plaats voor zakkenrollers. Verder is het een en al genieten om hier rond te lopen.

Bezienswaardigheden in Gondar, Ethiopië
Bezienswaardigheden in Gondar, Ethiopië, de lokale markt

Bijkomen bij één van de Juice bars

Wil je na alle drukte even bijkomen? Kies dan voor een van de lokale juice bars. In de hele stad kom je de één na de ander tegen. Hotels bieden ook sapjes aan maar die zijn lang niet zo lekker als bij de locals. Voor nog geen 0,50 cent heb je een halve liter juice naar keuze, helemaal vers! Mix gewoon alles wat ze hebben. Voornamelijk mango, papaya,avocado, ananas en quave.

Lokale biertjes bij de Dashen Beergarden

UPDATE: De Dashen Beergarden is helaas voor onbepaalde tijd gesloten.

Het woord beergarden zou eigenlijk al genoeg moeten zeggen. Naast de fabriek van Dashen, het lokale biertje van Gondar, is een biertuin aangelegd. Een gezellige tuin waar je voor 0,30 cent al een halve liter bier hebt. Verse draft biertjes, regelrecht uit de fabriek of gewoon op de fles. Er is hier letterlijk niets anders te drinken dan bier. Dit staat uiteraard garant voor een leuk avondje. Daarnaast hebben ze hier de beste kip in Gondar. Zeker het proberen waard.

Heerlijk eten in Gondar: Four sisters

Een echte Farengi ( ja, zo noemen ze ons witte mensen) plek. De eigenaren, vier zussen, hebben zo ongeveer als enige begrepen waar een buitenlander naar op zoek is. Een heel gezellig restaurant, vijf minuten lopen vanaf het centrum. Zowel binnen als buiten kun je prima vertoeven. Je wordt verwelkomt met de soep van de dag. Ook de lokale honing wijn ( tutch) en een banaantje horen erbij. Je kunt kiezen voor “westerse” gerechten. Maar het meest lekkere is hier de Bejenatu. Oftewel het eten wat ze hier op woensdag en vrijdag eten. Injera ( zure pannenkoek/brood ) met allerlei verschillende soorten groente papjes.  Vanaf een uur of 19.00 wordt er muziek gespeeld door de locals en wordt je uitgenodigd om te dansen. Wil je dit niet dan is dat absoluut geen probleem. Niemand die je verder stoort tijdens je diner.

Bezienswaardigheden in Gondar, Ethiopië

Een tof uitzicht over de stad van het Goha hotel

Het beste uitzicht op de gehele stad en omgeving heb je vanaf het terras van Goha hotel. Dit hotel vind je boven op een berg in de stad. Je kunt er gewoon naar binnen lopen en door lopen naar het buiten gedeelte. Hier bevindt zich een terras, zwembad en uitzichtpunt. Het leuke hier is, dat je alle roofvogels die om de bergen heen cirkelen van heel dichtbij kunt zien. Je zit er namelijk middenin. Het is te gek om ze vanaf een meter of vijf voorbij te zien vliegen.

Bezienswaardigheden in Gondar, Ethiopië
Bezienswaardigheden in Gondar, Ethiopië

Traditionele bars

Hier moet je gewoon een keer geweest zijn tijdens je reis door Ethiopië. Verwacht een simpele ruimte die vol hangt met koeien vellen en houten krukjes. Bestel een biertje en laat jezelf verbazen door de waanzinnig goede dansers op het podium. Ze dansen hier veelal met de schouders. Iedere regio van het land heeft een ander ritme en een andere dans. Gedurende de avond kun je ze allemaal voorbij zien komen.

Bezienswaardigheden in Gondar, Ethiopië

Bezienswaardigheden in Gondar: De gaafste festivals

Verwacht geen techno muziek of dans feestjes. Alle festivalletjes zijn hier namelijk gerelateerd aan het geloof. De meeste mensen zijn hier christenen. Elke dag is er wel weer een andere religieuze dag. Maar op sommige van deze dagen pakken ze echt goed uit!

Meskel ( finding of the true cross)

De dagen voor Meskel zie je iedereen slepen met grote takken met bloemetjes. Van deze takken worden kampvuren gebouwd die op de dag van Meskel al vroeg in de ochtend overal in de brand worden gestoken. Midden in de stad, op Meskel square vind je een groot kampvuur die in de middag om 13.30 uur wordt aangestoken. In de uren hiervoor kun je naar het plein om de priesters te bewonderen. Deze zijn speciaal aangekleed en beschermen zichzelf tegen de zon met gekleurde paraplu’s. Wat er gezegd wordt tijdens de ceremonie weet ik natuurlijk niet. Maar om de priesters en alle locals in hun witte kleding te zien staan is gewoon heel tof! Ondertussen lopen er groepen jongeren rond die de mensen wat proberen op te peppen met lokale liedjes.

Timkat

Gondar is the place to be voor Timkat ( Epifanie). Een nog veel groter feest dan Meskel. Bij dit feest kun je duizenden mensen verwachten. Om het feest echt goed te begrijpen zul je de bijbel moeten lezen. In het kort gaat het erom dat tijdens het festival de doop van Jezus Christus wordt herdacht. Verwacht straten vol met zingende en dansende mensen in de meest mooie kleuren. Het wordt gevierd in januari.

Het festival duurt twee dagen. Op dag één wordt een replica van de Ark des verbonds, met daarin de tien geboden, uit de kerk mee gedragen door priesters. Dit is het enige moment in het jaar dat de ark de kerk verlaat en je deze kunt aanschouwen. Overigens is hij wel bedekt met een kleed, zodat ongelovigen het niet kunnen zien.

Op dag twee kunnen de bezoekers zich zelf of items laten zegenen in het heilige water. In Gondar wordt dit gedaan in de baden van Fassil. Dit is zeker een plek waar je naartoe moet als je tijdens Timkat in Ethiopië bent.

Bezienswaardigheden in Gondar, Ethiopië
Bezienswaardigheden in Gondar, Ethiopië. Festivals in Ethiopië

Overnachten in Gondar

Op zoek naar een fijne plek om te overnachten in Gondar? Houd er rekening mee dat veel accommodaties in de stad niet ultiem luxe zullen zijn en dat de keuze niet enorm is. Wij zetten een aantal fijne accommodaties in Gondar voor je op een rij:

Liever een pakketreis boeken naar Ethiopië, zodat je zeker weet dat alles goed gereld zal zijn? Je vakantie naar Ethiopië boek je gemakkelijk via bijvoorbeeld Djoser of Koning Aap.

Welke bezienswaardigheden in Gondar spreken jou het meeste aan? Had jij deze toffe plekken verwacht in een land als Ethiopië?