Vulkaanmeren van Debre Zeit, Ethiopië

De vulkaanmeren van Debre Zeit, Ethiopië

Geüpdatet op

Eén van de redenen waarom ik zo van Ethiopië hou zijn de verschillende landschappen. Zo’n 40 kilometer buiten de hoofdstad Addis Ababa vind je Debre Zeit. Door de locale bevolking, Bishoftu genoemd. Debre Zeit is een fantastisch natuurgebied met meerdere vulkanische meren en prachtige landschappen. Wil jij een mooie reis maken door Ethiopië? Dan raad ik je een bezoek aan Debre Zeit zeker aan. Dit zijn de mooiste plekken en bezienswaardigheden in en rondom Debre Zeit in Ethiopië.

Het meest bijzondere meer van Debre Zeit: The Green Crator

Het meest bijzondere meer in Debre Zeit is The Green crator. Zoals de naam al doet vermoeden is het meer helemaal groen. De kleur komt door de algen die in het meer leven. Maar vergis je niet, het meer is namelijk giftig. De lokale bevolking heeft helaas geen andere keuze dan het water uit het meer te gebruiken. Zij gebruiken het water van het meer voor onder andere het wassen van hun kleding. Hun handen zijn vaak helemaal wit uitgeslagen en geirriteerd. Zwemmen is dus helaas niet mogelijk in de Green crator.

Wanneer je met een tuktuk naar de crator gaat betaal je zo’n 300 Birr voor een halve dagtrip. Vanuit Debre Zeit zelf is het ongeveer een half uurtje hobbelen over een zandweg waarna je wordt afgezet aan het begin van de crator. Hiervoor moet je daarna nog zo’n 15 tot 20 minuten lopen om bij het water zelf uit te komen. Een heel leuke wandeling. Je cirkelt als het ware rondom de krater. Het is gratis om er rond te lopen. Wel zijn er veel lokale kindjes die graag met je mee lopen om je de weg te wijzen en hier verwachten ze dan een kleine vergoeding voor.

Vulkaanmeren van Debre Zeit, Ethiopië
Vulkaanmeren van Debre Zeit, Ethiopië

Lake Bishoftu

Dit meer moet je van een afstandje bewonderen. Of beter gezegd, vanaf een terras. De omgeving is namelijk vol met struiken waardoor je tegenwoordig niet meer zo makkelijk bij het meer zelf kunt komen. Wanneer je een tuktuk hebt gehuurd om naar The Green crator te gaan, word je op de terugweg bij dit meer afgezet. Hier kun je dan een drankje drinken en even relaxen. Bishoftu betekent stinkend water. Een aantal maanden per jaar hangt er een vies luchtje om het meer heen. Gelukkig heb je hier vanaf het terras niet echt last van.

Het mooiste meer van Debre Zeit: Lake Babugaya

Dit meer is niet het grootst, maar wel het mooist. De omgeving is heel groen en het meer leent zich perfect voor een verkoelende duik. Steeds meer lodges worden rondom dit meer gebouwd. Het is een aanrader om in deze omgeving je accommodatie te boeken. Babogaya Lake View Point is een aanrader. Dan kun je net als ik, in een fantastisch hutje pal aan het meer slapen.

Vulkaanmeren van Debre Zeit, Ethiopië
Vulkaanmeren van Debre Zeit, Ethiopië
Vulkaanmeren van Debre Zeit, Ethiopië

Lake Hora

Lake Hora lijkt qua formaat op een grote acht. Rondom het meer worden verschillende boottrips aangeboden. Ik raad je dit echter af, aangezien de tocht maar zo’n tien minuten duurt en je daarna op een random plaats rondom het meer wordt afgezet.  Je kunt aan beide kanten langs het meer wandelen. Er zijn veel lokals aan het vissen, wat er voor zorgt dat er ook veel vogels te zien zijn. Wanneer je via de rechterkant om het meer heen loopt kom je vanzelf bij het begin van een berg uit. Hier kun je omhoog wandelen en genieten van een uitzicht over het meer en heel Debre Zeit.

De vulkanische meren van Debre Zeit bezoeken met een gids

Over het algemeen kun je het beste een tuktuk chauffeur zoeken die je langs de mooiste meren van Debre Zeit brengt. Je kunt bij je accommodatie vragen wat de richtprijzen zijn. Dat maakt het onderhandelen wat makkelijker. Ook zijn er veel lodges die tours aanbieden voor een goede prijs. Super makkelijk te regelen dus.

Vulkaanmeren van Debre Zeit, Ethiopië
Vulkaanmeren van Debre Zeit, Ethiopië

Hoe kom je in Debre Zeit/ Bishoftu

Vanaf Addis Ababa kun je een mini busje nemen vanaf het reguliere busstation in de stad. Deze kosten rond de 40 Birr. Deze busjes gaan niet om een specifieke tijd, maar er vertrekken genoeg tussen 07.00 uur en 17.00 uur. Voor een taxi betaal je rond de 1500 Birr. Onze accommodatie vroeg 600 birr. Dat is dus zeker een goede optie.

Vulkaanmeren van Debre Zeit, Ethiopië

De meren liggen allemaal rondom de stad. Er is verder weinig te doen in Debre Zeit zelf. Met wat geluk kun je kamelen spotten op de markt. Maar verder is het vooral heel veel genieten van de rust en de mooieartikelen over Ethiopië omgeving.