Yergalem, Etiopië. Koffie

De prachtige natuur van Ethiopië verkennen vanuit Yergalem

Geüpdatet op

Op zo’n 260 kilometer ten zuiden van Addis Ababa en 40 kilometer ten zuiden van Hawassa vind je het kleine dorpje Yergalem. Een plek die vaak wordt overgeslagen maar die een bezoekje zeker waard is. Veel is er in het dorpje zelf niet te beleven maar je bevind je midden in de natuur. Gigantische koffie en bananen plantages, gemixt met de jungle. Het is in Ethiopië moeilijk een trip te plannen naar de jungle, maar in Yergalem kun je er toch een beetje van proeven.

Overnachten in Aregash Lodge

Dit is “The place to be” wanneer je in Yergalem bent. Aregash Lodge bevind zich aan de rand van de jungle en is omringt door koffie plantages. De ideale plek om even bij te komen en heerlijk te relaxen. Je kunt kiezen uit verschillende huisjes en eten kun je doen bij het restaurant. Al het eten wat je hier besteld wordt vers uit eigen tuin gehaald. Rond een uur of 18.00 wordt er een koffie ceremonie gedaan. Dit is een heel bijzondere aangezien tijdens deze ceremonie hyena’s gevoerd worden. Deze komen elke dag uit de jungle om hun snack op te halen. Ze gooien het vlees op een paar meter afstand dus je kunt ze van heel dicht bij zien. Er is geen 100% kans om ze te zien. Het blijven tenslotte wilde dieren, die soms ook geen honger hebben.

Yergalem, Ethiopië. Aregash Lodge

De jungle rondom Yergalem

Het makkelijkste is om een van de gards van Aregash lodge te vragen met je mee te gaan. Er is een wandelroute in de jungle die ze op hun duimpje kennen. Ze nemen je mee de jungle in en weten ook precies de grotten te vinden. Ze kunnen je van alles vertellen over de geschiedenis van Yergalem. Aangezien dit ook het leefgebied van de hyena’s is, is het niet verstandig zelfstandig de jungle te verkennen. Neem dus altijd iemand mee die de omgeving kent.

Yergalem, Etiopië. Schildpad

Maak kennis met de lokale bevolking

Hoe meer je naar het zuiden van Ethiopië reist hoe meer het lijkt op het Afrika wat de meeste mensen in hun hoofd hebben. Namelijk ronde huisjes van klei in de middle of no where. Vanuit Aregash lodge kun je gemakkelijk zelf rond lopen en kom je de meest schattige kleine dorpjes tegen.

Yergalem, Etiopië. Koffie

Koffieplantages

Rond Yergalem is een overvloed aan koffie plantages. Ze zeggen niet voor niets dat Ethiopië het land van de koffie is. Het is dan ook heel leuk om een paar uurtjes op pad te gaan. Je kunt zelfstandig lopen, of weer iemand mee vragen. Ik vroeg de gards van de lodge mee en betaalde ze aan het eind van de dag, na de jungle en koffie plantages 100 birr ( 3,- euro). Voor jou dus een goedkope tour en voor hun een leuk extraatje.

Yergalem, Etiopië. Koffie

Hoe kom je in Yergalem?

Met de bus! Dit is de enige manier en de wegen zijn goed te doen. Je kunt vanuit Hawassa en Arba Minch een busje pakken. Deze gaan de gehele dag. Vanuit Hawassa is het ongeveer 1,5 uur en vanuit Arba Minch zo’n 6 uur. De kosten liggen rond de één tot twee euro.

Veel is er dus niet te beleven in het dorp, maar je kunt bij Aregash lodge wel heerlijk relaxen, genieten van de natuur en het wildlife. Naast hyena’s zijn er honderden aapjes in de omgeving. Ook zijn er nog hele paden die volgroeid zijn met cactussen wat best bijzonder is om te zien.