Baviaan in Ethiopië, Simien Mountains nationaal park

Wat te doen in Ethiopië: De 6 mooiste plekken

Geüpdatet op

Ethiopië is wellicht niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je je volgende vakantiebestemming aan het uitzoeken bent. Het afgelopen jaar kwam het land meerdere malen negatief in het nieuws, maar ondanks alle gebeurtenissen is het land weer rustig en veilig te bereizen. Veel mensen hebben een aantal beelden in hun hoofd bij Ethiopië: Veel armoede en straatkinderen met opgezette buiken. Maar er is nog een compleet andere kant aan reizen door Ethiopië. Wat te doen in Ethiopië? Wij zetten de tofste bezienswaardigheden op een rij.

Ethiopië bezienswaardigheden. Danakil

Alle bezienswaardigheden in Ethiopië die in dit artikel zijn opgenomen zijn terug te vinden op het kaartje hieronder.

#1. De hoofdstad Addis Ababa

Voor degene die nog niet veel reiservaring hebben is het wellicht fijn om eerst een dag of twee te acclimatiseren in Addis. Niet alleen omdat het land hoog gelegen is, maar ook omdat de mensen hier al wat meer gewend zijn aan toeristen. Ze zullen je in deze stad over het algemeen dus lekker met rust laten. Wanneer je in de stad bent kun je een bezoek brengen aan het National museum of Ethiopia om een van de oudste fossielen ooit gevonden te bekijken, genaamd Lucy. Ook is er een gigantische typisch Afrikaanse markt te vinden, de Merkato, waarbij je je ogen uit zult kijken. De stad is vrij chaotisch, maar wees gerust in de rest van het land is dat anders.

Hier lees je alles over de leukste dingen om te doen in Addis Ababa.

Addis Ababa

#2. Wildlife spotten in Simien Mountains nationaal park

Ruige natuur, wildlife en fantastische wandelroutes, de Simien Mountains heeft het allemaal! Het Simien Mountains Nationaal Park ligt ten noord – oosten van Gondar en een tour is via elke lokale gids gemakkelijk te boeken. Het Simien gebergte is ruim 4000 meter hoog en wordt ook wel “het dak van Afrika” genoemd. In het park is alles mogelijk. Van simpelweg een dagje wandelen tot 14 dagen hiken. Wanneer je kiest voor de meerdaagse trip ( zeker een aanrader!) vertrek je vroeg in de ochtend met hiken en na een uur of 6-8 kom je aan bij het kamp van die nacht, waar in de avonden een kampvuur gemaakt wordt. Je kunt kiezen voor een tweepersoons tentje of een simpele schuur. Voor materiaal, ontbijt, lunch en avondeten wordt gezorgd.

Simien Mountains nationaal park

Dieren in Simien National Park

Meerdere zeldzame diersoorten komen in het nationaal park voor, zoals de Gelada baviaan, Ethiopische wolf en de Walia Steenbok. Ben je een vogelliefhebber? In het park komen meer dan 50 verschillende soorten voor! En met een beetje geluk kom je tijdens je trip ook nog een hyena tegen.. Dit is een van de reden dat er altijd twee gewapende mannen met de tour mee gaan en het park is alleen te betreden met een gids. Een bezoek aan Simien National Park is één van de hoogtepunten van een reis door Ethiopië.

Gelada Baviaan in Ethiopië, Simien Mountains nationaal park
Ethiopië. Simien Mountains nationaal park

#3. Lalibela, het achtste wereld wonder

In de 13e eeuw wilde de toenmalige koning Lalibela een “nieuw Jeruzalem” stichten. Er werden in 25 jaar tijd maar liefst 11 monolithische kerken uit de rotsen gehouwen. Hedendaags een van de meest spectaculaire monumenten van Afrika. De kerken zijn volledig uit vulkanisch steen gehakt. Allereerst werd de omtrek in de diepte uitgehouwen en vervolgens van buiten naar binnen het interieur. Wanneer je er rond loopt vraag je je af hoe ze dat in die tijd in godsnaam hebben klaargespeeld. Als je deze vraag aan je gids stelt, zal hij antwoorden dat de engelen hebben meegeholpen met de bouw van de kerken. Een gids is overigens zeer aan te raden. Deze kost vrijwel niets en maakt je beleving in Lalibela compleet. Het complex is nog steeds in gebruik en je kunt de ceremonies als westerling gewoon bijwonen. Niet voor niets is Lalibela één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Ethiopië.

Lalibella

#4. De Danakil Depression, de warmste plek van Afrika

De Danakil Depression in Ethiopië is de laagste plek in Afrika en een van de heetste plekken ter wereld. Zeker in de zomer is het er moeilijk uit te houden. Toch is een bezoek aan deze plek het meer dan waard. Je kunt er de actieve vulkaan Erta Ale beklimmen en het lavameer bezoeken. Het gebied Dallol ligt 100 meter beneden zee niveau en heeft actieve sulfaatmeren waardoor het hele gebied bizar mooi gekleurd is en de zoutmeren maken het helemaal af. Ook naar deze bijzondere plek is een tour gemakkelijk te boeken bij een lokale gids en zal ongeveer 4-5 dagen duren. Verwacht geen luxe maar ook bij deze trip zal alles voor je geregeld worden.

Danakil. Vulkaan Erta Ale
Ethiopië bezienswaardigheden. Danakil. Sulfaatmeren
Ethiopië bezienswaardigheden. Danakil

#5. Doen in Ethiopië: Reis naar Arba Minch

Niet alleen de natuur rondom Arba Minch in het zuiden van Ethiopië is heel divers, ook de lokale bevolking. In het zuiden vind je de grootste stammenconcentratie van Afrika. Elke stam heeft zijn eigen taal en religie en zijn een feest om te zien. Helaas zie je ook hier dat toerisme de stammen beïnvloeden. Wil je dus een “echte” stammen ervaring kies dan voor een plek waar niet veel toeristen komen zodat je de stammen echt in hun eigen habitat kunt bewonderen.

Hier lees je alles over het bijzondere Arba Minch.

Bezienswaardigheden in Ethiopië. Arba Minch
Bezienswaardigheden Ethiopië. Nijlpaard.

#6. De grootste krokodillen ter wereld in het Chamo meer

In het zuiden van Ehtiopië vind verreweg het meeste wildlife van Ethiopië. De big five zul je hier niet tegen komen, maar wanneer je een trip met een bootje op het meer Chamo plant hoef je je geen zorgen te maken over het spotten van vele nijlpaarden en krokodillen. Volgens wetenschappers leven hier zelfs de grootste krokodillen ter wereld. Bizar om te zien is dat de lokale vissers hier gewoon in het water staan te vissen. Ze worden door iedereen gezien als strijders die het opnemen tegen de krokodillen. In werkelijkheid betekend dit echter dat er ongeveer één visserman per maand wordt opgegeten door een krokodil. Voetjes binnen boord houden dus.

Reizen naar Ethiopië

De infrastructuur in Ethiopië is nogal beroerd waardoor het vaak niet gemakkelijk is om op een bestemming te komen. Maar wanneer je het lokale vervoer neemt, kom je (na heel wat uurtjes) uiteindelijk wel aan op je bestemming. Wanneer je iets meer geld te besteden hebt, of in tijdnood zit dan is vliegen een goede optie. Hostels bestaan niet en hotels zijn of “luxe” of het tegenovergestelde.. Het land vergt dus wat geduld en aanpassingsvermogen, maar dit maakt het reizen zeker niet minder leuk, misschien zelfs wel leuker! Wanneer je eenmaal in Ethiopië geweest bent zal het land je nooit meer helemaal los laten.

Lees ook: Reizen naar Ethiopië, antwoorden op al je vragen


Neem voor je reis naar Ethiopië wat extra tijd, bereid je voor op oncomfortabele busritten en iets wat minder luxe accommodaties. Wanneer je hier op voorbereid bent kan niets je reis door dit prachtige land nog in de weg staan.

Nog een laatste tip: Wanneer je eenmaal een keer internationaal met Ethiopian Airlines hebt gevlogen kun je alle binnenlandse vluchten met wel 70% korting boeken. Dit kan alleen in het land zelf op vertoon van je internationale vlucht. Maar het kan je, wanneer je van plan bent veel te vliegen, dus heel veel geld schelen! Graag gedaan 🙂

5 berichten over “Wat te doen in Ethiopië: De 6 mooiste plekken”

 1. Avatar van Martin
  Martin
  20 augustus 2017

  Stond bij ons ooit ook vrij hoog op de todo lijst, maar is door de dreiging vanuit Somalie toen weggezakt. Ziet er erg gaaf uit! Toch maar weer eens naar kijken! Leuk!

 2. Avatar van Sanne
  Sanne
  20 augustus 2017

  Prachtige foto's zeg! Simiem nationaal park lijkt me echt waanzinnig mooi. Het lijkt me erg heel interessant land, maar de onrust in Eritrea en Somalië houd me toch een beetje tegen. Maar als je het zo schrijft,is het misschien toch veiliger dan ik dacht!

 3. Avatar van Yvonne
  Yvonne
  21 augustus 2017

  Ik volg het nieuws echt heel slecht, dus die negatieve berichten zijn ook (weer eens) aan mij voorbij gegaan. Het lijkt me een geweldig land om te bezoeken, maar in de periodes dat ik langere tijd vrij ben niet echt ideaal qua reistijd en met onze kids nog net niet heel handig ook. Misschien over een paar jaar.

 4. Avatar van Kelly
  Kelly
  24 augustus 2017

  Ik heb ook wel eens naar Ethiopië gekeken omdat ik een keer iets totaal anders wilde. De onrust hield mij toen toch tegen. Het lijkt mij echter wel een hele bijzondere bestemming.

 5. Avatar van Niels
  Niels
  24 augustus 2017

  Wow, een hele mooie opsomming die je laat zien. Ik had op deze manier nog niet kennisgemaakt met het land. Bedankt daarvoor :) De Lalibella lijkt me een hele bijzondere plek. Daar zou ik ooit nog eens een keertje heen willen. Maar dat geldt voor meer plekken op je lijstje.