Cadeaus voor reizigers: Wissel geld voor lokale valuta

Rondreis Ethiopië: Hoe duur is reizen door Ethiopië?

Geüpdatet op

We zullen geen echte Hollanders zijn als we niet eerst naar alle prijzen kijken voordat we op reis gaan. Reizen kun je natuurlijk zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wil. In Ethiopië lopen de prijzen erg uiteen. Zo betaal je voor je eten amper iets, maar is accommodatie weer wat ‘duurder’. Ook wanneer je een gids inhuurt betaal je flink wat meer, dan wanneer je zelf rondreist. Al kun je lekker goedkoop reizen in Ethiopië. Hoe duur is Ethiopië? In dit artikel vertel ik je alles over de kosten voor reizen in Ethiopië. Van de prijzen voor eten en drinken tot de kosten voor excursies en reizen met het openbaar vervoer.

Visum voor Ethiopië

Wanneer je een reis wilt gaan maken door Ethiopië is het mogelijk om bij aankomst een visum on arrival te ontvangen. De kosten hiervoor bedragen 50 Amerikaanse dollar. Met het visum on arrival is het niet toegestaan om langer dan 30 dagen in Ethiopië te blijven. Ook verlengen is niet mogelijk. Wanneer je langer wilt blijven zul je vooraf een visum moeten aanvragen bij het consulaat van Ethiopië in Brussel.

Klik hier voor het vergelijken van de prijzen voor vliegtickets van Nederland naar Ethiopië.

Kosten voor eten & drinken in Ethiopië

Laten we gelijk lekker positief beginnen. Eten en drinken kost in Ethiopië namelijk echt heel weinig. Wanneer je bij de locals eet kun je voor €0,75 een hele maaltijd nuttigen. Kies je voor een hotel, dan ben je meestal tussen de €2,- en €3,- kwijt. Over het algemeen betaal je voor het lokale eten in een hotel ongeveer de helft van wat je betaalt voor westers eten. Vaak zijn het grote porties en kun je dus zelfs voor €0,75 met zijn tweeën eten. Een liter fles water, biertje, of frisdrank haal je voor €0,30. Koffie kost €0,20 en thee heb je al voor €0,10. Niet echt prijzen waar je wakker van ligt.

Rondreis Ethiopië: Prijzen voor eten en drinken in Ethiopië

Prijzen van accommodaties in Ethiopië

Je kunt in Ethiopië geen hostels vinden. Het is dus kiezen voor een hotel of een lodge. De prijzen kunnen aardig uiteen lopen. Van zo’n €15,- voor een hotel tot €80,- voor een lodge. Duurder betekent hier zeker niet beter. Zorg dus dat je altijd even de kamer ziet voordat je boekt. Het kan je veel geld schelen en de kwaliteit is bijna overal hetzelfde.

De lodges in Ethiopië zijn echt top! Meestal op een ietwat afgelegen plek net buiten de stad. Maar dan wel middenin de natuur. Het geld wat je hier uit zal geven zal het dan ook meer dan waard zijn. Voor de lodge van Tim en Kim in Gorgora betaal je ongeveer €35,- per nacht. In Yergalem betaal je rond de €80,- per nacht. Kijk dus altijd even op de websites wat het kost. Je kan trouwens hier en daar ook best onderhandelen over de prijs. Zeker wanneer je met het vliegtuig of de bus aan komt en de hotel/lodge eigenaren je proberen te verleiden met hun beste aanbiedingen. De prijzen zijn per kamer. Dus wanneer je een hotel kamer met zijn tweeën boekt vallen de prijzen erg mee.

Rondreis Ethiopië: Kosten voor accomodaties in Ethiopie
Rondreis Ethiopië: Kosten voor accomodaties in Ethiopie

Reizen met het openbaar vervoer door Ethiopië

Cheap, cheaper, cheapest. Reizen met de bus of een mini busje door Ethiopië kost vrijwel niets. Zo betaal je voor busritten van zo’n 12 uur maximaal €2,50. Voor de kortere ritjes met een mini bus betaal je rond de €1,50.

In de steden, zoals Gondar kun je kiezen voor een Bajaj (tuktuk). Voor de langste afstanden betaal je maximaal €2,-. Houd dit in je achterhoofd wanneer je een deal maakt. Ze zullen namelijk gegarandeerd veel meer vragen. In de stad rijden ook mini busjes. Je kunt altijd overal in en uitstappen wanneer je stop zegt. Deze zijn super goedkoop. Voor €0,05 kom je een heel eind. Het fijne is ook dat ze hier altijd eerlijk zijn en je niet proberen op te lichten.

Rondreis Ethiopië: Reizen met het openbaar vervoer in Ethiopië

Prijzen voor Trips en bezienswaardigheden 

De trips zijn wat het reizen in Ethiopië duurder maakt. Voor de Danakyl depression en de Simien mountains is het verplicht met een tour te reizen. Dit is ook voor je eigen veiligheid. Bij een tour is je eten en vervoer inbegrepen. Ook zul je mensen met ezeltjes bij je hebben die je bagage dragen. Koks die drie maal per dag voor je koken. Een afwasser. Een gids en bewakers. Nu klinkt dat laatste misschien “eng”en wanneer je twee mannen met AK 47 in je busje ziet stappen schrik je even. Maar dit is puur voor de show.

Rondreis Ethiopië; kosten voor excursies in Ethiopië

In de Simien zijn ze met je mee voor bescherming tegen dieren. Maar je zult wel begrijpen dat al deze mensen betaald moeten worden.  Hoe groter de groep, hoe goedkoper het wordt. Je kunt er dus voor kiezen om wat andere toeristen mee te vragen. Er is vaak een vaste prijs en deze wordt dan gedeeld.

De prijzen kunnen nogal veranderen in verband met de wisselkoersen, maar hier kun je ongeveer vanuit gaan;

Locatie/tripAantal dagen Gids verplicht? Kosten Overig
Danakyl Depression 4-5Ja€400,-
Simien Mountains 4-5Ja€230,-
Lalibella2Nee, wel aan te raden€50,-De entree pas is 2 dagen geldig
Kerken in het algemeen1Nee€3,-Niet altijd, maar meestal betaal je entree
Kastelen in Gondar1Nee€3,50
Aksum Ruines1Nee, wel aan te raden€25,-Dit is incl. gids en vervoer. (Per groep)

* Voor iedere trip kun je zelf het aantal dagen kiezen. Hierdoor zullen ook de prijzen weer anders zijn.

Is het verstandig een creditcard mee te nemen naar Ethiopië?

Pinnen in Ethiopië kan bijna overal! Ook met je gewone pinpas. Maar om er zeker van te zijn dat je over geld kunt pinnen is een creditcard wel handig. Tegenwoordig kun je zelfs bij hotels vaak met je creditcard betalen. Pinnen kost natuurlijk wel weer aardig wat transactie kosten. Iets wat je niet hebt als je je geld omwisselt bij de bank. Dus heb je nog dollars over, of euro’s bij je dan zou ik deze zeker omruilen. Je kan ook trips in dollars of euro’s betalen. Iedereen is er super blij mee omdat het bijna niet te verkrijgen is en voor jou is het dan ook nog goedkoper. Win win.

Rondreis Ethiopië: Hoe duur is Ethiopië?

Ethiopië is een zeer arm land. Ze zullen je dan ook voor bijna alles entree vragen. Gelukkig is onze euro heel veel waard hier. €1,- = 32 Birr ( waarde op 15-12-2017). Je moet misschien voor alles betalen, maar het kost weinig. Laat je niet voor een euro tegenhouden om locaties te bezoeken. Het zal het geld prima waard zijn. Meestal is het goedkoper om ter plekke tours te boeken. Je hoeft niet bang te zijn dat bepaalde tours vol zitten. Er zijn maar weinig andere toeristen en heel veel verschillende tour guides te vinden. Er is er dus altijd wel eentje die nog een plekje voor je over heeft.

Staat een reis naar Ethiopië al op jouw bucketlist?