Reizen naar Ethiopië

Reizen naar Ethopië: Antwoorden op veelgestelde vragen

Geüpdatet op

Sinds Dr. Abiy aan de macht is weten steeds meer toeristen Ethiopië te vinden. Omdat er nog weinig informatie over het land te vinden is, zijn er aardig wat vragen over reizen naar Ethiopië. Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen over reizen naar Ethiopië, zodat jij goed voorbereid aan jouw Ethiopië reis kunt beginnen.

#1. Moet ik een visum aanvragen voor Ethiopië?

Reizen naar Ethiopië

Om Ethiopië binnen te komen heb je een visum nodig. Voor een verblijf tot maximaal 30 dagen kun je een visa on arrival krijgen. Hier heb je verder niets voor nodig, behalve een adres van je eerste hotel/hostel. Het visum on arrival voor Ethiopië kost 50 dollar en heb je binnen 5 tot 30 minuten binnen. Wil je langer dan 30 dagen verblijven in Ethiopië dan kun je een toeristenvisum aanvragen in Den Haag of Brussel. Een toeristenvisum voor Ethiopië is geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Mocht je nog langer willen blijven, dan kun je je visum verlengen met nogmaals 90 dagen. Dit kan bij het immigratiekantoor in Addis Ababa. Zowel op het vliegveld als bij de immigratie kun je alleen met dollars betalen. Houd hier dus rekening mee.

#2. Welke vragen worden er gesteld bij aankomst in Ethiopië?

Reizen naar Ethiopië

Bij aankomst op het vliegveld in Ethiopië zullen altijd een aantal vragen gesteld worden om te bekijken of jij het land binnen mag. De meestgestelde vragen vind je hieronder. Zorg er dus voor dat je hier vooraf de antwoorden op weet. Over het algemeen is het engels van de medewerkers vrij slecht. Het blijft dus vrij basic en simpel allemaal. Wel nemen ze een vingerafdruk en scannen ze je oog. – Wat is je reden van bezoek? – Wat is je verblijfplaats (adres van je eerste hotel)? – Wat is het telefoonnummer van jezelf en van je eerste verblijfplaats.

#3. Is reizen naar Ethiopië veilig?

Op dit moment is het onrustig in Ethiopië en zijn zelfs de grenzen gesloten. Diverse regio’s, zoals bijvoorbeeld de grensgebieden met Somalië en de regio Tigray hebben een rood reisadvies. Via de app van het ministerie van buitenlandse zaken kun je hiervan gemakkelijk op de hoogte blijven. Ook kun je je aanmelden bij de Nederlandse ambassade in Ethiopië. Deze houden je dan op de hoogte van de actuele gebeurtenissen via een sms. Mocht er dus onverwacht iets zijn, ben je gelijk op de hoogte. Het is belangrijk om voordat je gaat reizen naar Ethiopië altijd het actuele reisadvies voor Ethiopië te checken.

#4. Heb ik een creditcard nodig in Ethiopië?

Een creditcard heb je niet perse nodig wanneer je gaat reizen naar Ethiopië. Echter is het wel zo dat je niet altijd overal kunt pinnen. Dit geldt voor zowel creditcard als je gewone pinpas. Het is dus handig om altijd wat cash bij je te hebben. Of om wat euro’s om te wisselen bij de bank. Net als in veel andere landen geldt dat pinnen over het algemeen gemakkelijker is in de hoofdstad Addis Ababa, dan in kleinere steden.

#5. Hoe duur is Ethiopië?

Ethiopië is net als de rest van Afrika een vrij dure reisbstemming. Ga uit van ongeveer 100 tot 150 dollar per dag per persoon. Dit is dan inclusief alles. Gelukkig is het je geld meer dan waard!

Reizen naar Ethiopië

Hier vind je een uitgebreid artikel over de kosten voor reizen naar Ethiopië.

#6. Moet ik rekening houden met bepaalde kledingvoorschriften?

Reizen naar Ethiopië

Ethiopië is qua kledingvoorschriften niet heel strikt. Het belangrijkste is dat je knieeën bedekt zijn. Qua top maakt het dan weer niets uit. Een hempje is dus heel goed mogelijk. Let er bij badkleding op dat je als vrouw zijnde een badpak mee neemt. Ze zullen er niet perse veel over zeggen als je in je bikini loopt, maar ze voelen zich er wel ongemakkelijk bij. En van al die starende blikken voel jij je dan waarschijnlijk weer ongemakkelijk.

#7. Spreekt men Engels in Ethiopië?

Over het algemeen spreekt er niemand Engels in Ethiopië. Zelfs in hotels en restaurants waar veel buitenlanders komen is het lastig. Ze zijn wel heel lief en willen je heel graag helpen. Dus met wat handen en voeten werk kom je er vaak wel uit.

#8. Kan ik gemakkelijk van Ethiopië naar de buurlanden reizen?

Reizen naar Ethiopië

Reizen over land vanuit Ethiopië kan op dit moment alleen naar buurland Eritrea. Je kunt gemakkelijk een bus nemen. Voor Djibouti geldt dat je voor je visa on arrival het land binnen moet vliegen. De waanzinnige treinreis van Addis Ababa naar Djibouti kun je dus als toerist helaas niet maken. Tenzij je van te voren in Addis of thuis al een visum voor Djibouti hebt aangevraagd. Normaal gesproken kun je met een bus wel richting Kenia reizen. Door recente conflicten op het grensgebied is deze grens overgang nu gesloten (begin 2019). Houd de site van het ministerie van buitenlandse zaken in de gaten voor de laatste updates. Het kan per week anders zijn.

#9. Is het mogelijk om een auto te huren in Ethiopië?

Een auto huren in Ethiopië is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat je wat meer rij ervaring moet hebben. Ze rijden hier namelijk als gekken. Je wordt continue afgesneden en bumperkleven is wat ze het beste kunnen. Echt comfortabel zal het dus niet zijn. Ethiopië heeft de hoogste rate wanneer het gaat om auto ongelukken ter wereld. Kies je er toch voor om een auto te huren dan moet je rekening op een bedrag van 60 tot 70 dollar per dag voor de huur. Dit is bijna net zo duur als een auto huren met chauffeur.

#10. Hoe is de infrastructuur?

De wegen in Ethiopië zijn redelijk goed. Dit houdt niet in dat het openbaar vervoer ook goed geregeld is. Er is nog bijna niets voor toeristen geregeld. Je kunt dus met het lokale vervoer reizen. Dit betekend minibusjes voor ritten tot een uur of 5. Voor langere afstanden tot 14 uur, zetten ze grotere bussen in. Niet echt comfortabel maar je bent wel een ervaring rijker. Mocht je willen vliegen? Vliegvelden zijn echt overal in Ethiopië. Dus om tijd te winnen kun je ervoor kiezen om af en toe voor vliegen te kiezen.

Wil je lezen over waarom je NIET of waarom je juist wél naar Ethiopië moet reizen? Lees dan hier het geweldige artikel van Linda: ‘Ethiopië; het zijn geen hongerbuikjes, oorlog en dode koeien die je daar zult vinden.’

#11. Wat is de beste reistijd voor Ethiopië?

Reizen naar Ethiopië

Heel simpel gezegd is er een droog- en een regen seizoen in Ethiopië. Het regenseizoen loopt van midden juni tot midden september. Tijdens deze maanden regent het maximaal een paar uur per dag. De rest van de dag schijnt het zonnetje gewoon. In het droge seizoen is er maandenlang geen regen. Zon is dus gegarandeerd. De mooiste maanden zijn oktober tot november. Het hele land is dan prachtig groen en alles staat in bloei. Het hoog- en laag seizoen voor toeristen maakt niet heel veel uit. Je hebt de meeste hotspots voor jezelf. Of het nou “hoog” seizoen is of niet.

#12. Welke vaccinaties zijn aanbevolen voor reizen naar Ethiopië?

Garanderen kan ik het natuurlijk niet, maar over het algemeen vragen ze hier niet naar op het vliegveld. Voor je eigen veiligheid is het wel echt aan te raden om je te laten vaccineren. Vaccinaties die worden aangeraden zijn gele koorts, DTP en Hepatitus A. Het is verplicht om een cholera stempel in je paspoort te hebben. Daarnaast komt tuberculose vrij veel voor in Ethiopië. Een vaccinatie hiervoor is niet verplicht, maar is wel aan te raden. in Ethiopië komt op sommige plekken malaria voor. Ik raad je aan om voor je reis naar Ethiopië een gesprek in te plannen bij de GGD, zodat zij je kunnen informeren over de vaccinaties voor Ethiopië.

#13. Hoe bepaal ik de route van mijn reis door Ethiopië?

Ethiopië is een uitgestrekt land met super mooie bestemmingen. De meeste reizigers kiezen voor een reis door het noorden van het land. Dit gedeelte staat bekend als het meest culturele gedeelte. Je vindt hier bestemmingen als Bahir Dar, de magische Simien mountains en Gondar. Heb je een week of 5 á 6 de tijd voor Ethiopië dan kun je gemakkelijk zowel het noorden als het zuiden ontdekken. In het zuiden van Ethiopië leven vooral veel stammen en het is hier een stuk groener dan in het noorden. Hier vind je een uitgebreide route voor Ethiopië waarbij we zowel een reis door het noorden met je delen als een reis door het zuiden van Ethiopië.

Staat het al op jouw bucketlist, reizen naar Ethiopië?

Meer Ethiopië? Suzan woont in Ethiopië en schrijft regelmatig artikelen over Ethiopië voor Travelaar

2 berichten over “Reizen naar Ethopië: Antwoorden op veelgestelde vragen”

 1. Avatar van Joyce
  Joyce
  17 april 2021

  Ik lees dat het artikel recent (feb 2021) nog is bijgewerkt en dat Ethiopië momenteel rustig en veilig te bereizen is. Dat is alles behalve de waarheid. Ethiopië zit in het noorden (Tigray) midden in een oorlog en ook op andere plekken in het land is het onrustig. Het stukje over het huren van een auto is ook iets te kort door de bocht. Ik ben al vele malen naar Ethiopië geweest maar een auto huren zonder chauffeur is echt onverantwoord en ik ben ook nog nooit iemand tegengekomen (behalve expats) die dat gedaan heeft.

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   20 april 2021

   Hi Joyce, Bedankt voor je reactie! Alle artikelen over Ethiopië op Travelaar zijn geschreven door Suzan die sinds een aantal jaren met haar Ethiopische vriend in Ethiopië woont. Zij heeft diverse keren met een auto rondgereden en ontdekt nog steeds regelmatig diverse bestemmingen in het land. Ik denk dat of een auto huren wel of niet kan heel persoonlijk is. Zo hebben wij bijvoorbeeld 2,5 weken met een huurauto door Iran gereisd en werden/worden we door iedereen (behalve de lokale bevolking) voor gek verklaard, maar hebben we zelf nooit problemen ondervonden en een geweldige tijd gehad. Omdat de veiligheidssituatie in landen constant verandert, staat duidelijk in het artikel aangegeven dat voor het plannen van een reis altijd het actuele reisadvies gecheckt moet worden. Groetjes