Reisroute door Peru. Arequipa

De ideale reisroute voor Peru in 2 tot 3 weken

Geüpdatet op

Peru is een land in Zuid-Amerika en is een bekende backpack bestemming. Hoewel je met gemak meerdere weken kunt reizen door Peru, zullen de meeste mensen een week of drie voor Peru uittrekken. In deze tijd kun je een mooi rondje door het zuiden van Peru reizen. In het zuiden van Peru vind je de meeste bekende bezienswaardigheden zoals Machu Picchu en de Colca Canyon. Wil je ook naar het noorden van Peru reizen, dan heb je meer tijd nodig dan drie weken. Houd bij het reizen door Peru rekening met lange (nacht)bussen en vele hoogte meters. Onderstaande reisroute door Peru is perfect voor een reis van twee tot drie weken. 

Deze route door Peru loopt vanaf Lima naar het zuiden en eindigt met het magische Machu Picchu. Je zou de route natuurlijk ook andersom kunnen volgen, maar door eerst naar het zuiden te reizen (langzaam stijgen) heb je minder kans op hoogteziekte.

Benieuwd naar hoeveel je moet sparen voor een reis naar Peru? Lees hier alles over de kosten voor backpacken in Peru.


Reisroute door Peru: Start in de hoofdstad Lima

Bijna alle buitenlandse vluchten landen in Lima, de hoofdstad van Peru, zo ook onze vlucht van Nederland naar Peru. Hoewel Lima zelf door de smog meestal een grauwe en grijzige stad is, zou ik toch een dag of twee voor deze stad uittrekken. Breng in Lima zeker een bezoekje aan het historische oude centrum, de gezellige wijk Miraflores en de artistieke wijk Barranco. Het beste kun je in de wijk Miraflores overnachten, omdat dit één van de veiligste en gezelligste wijken van Lima is. Vanaf het vliegveld neem je gemakkelijk een pendelbus of een taxi naar deze wijk.

Klik hier voor het vergelijken van hotels in de wijk Miraflores in Lima.

Reisroute door Peru. Het straatbeeld in Lima

Het oasedorpje Huacachina 

Vanaf Lima brengt de bus je in een uurtje of zes naar Ica. Vanaf Ica is het nog een klein kwartiertje met de taxi naar het dorpje Huacachina. Huacachina is een oasedorpje met enorme zandduinen. Kies hier voor een leuke buggy en sandboard tour tijdens de zonsondergang.Verder is er in dit dorpje en de omgeving niet heel veel te beleven, waardoor één nacht hier meer dan voldoende is.

♥ Accommodatietip voor Huacachina: Desert Nights Ecocamp 

Reisroute door Peru. Buggys in de woestijn in Huacachina

De wereldberoemde Nazcalijnen 

Nazca is bekend om de mysterieuze Nazcalijnen. Je kunt de lijnen vanaf een uitzichtpunt bekijken, maar je ziet de lijnen velen malen beter vanuit een vliegtuigje. Houd wel rekening met een wiebelige vlucht, het vliegtuig schommelt veel van links naar rechts zodat iedereen het goed kan zien. Vooraf een reistabletje innemen is dus zeker aan te raden. Waarom de lijnen ooit zijn gemaakt is nog steeds niet duidelijk en hierover bestaan verschillende theorieën. Het stadje Nazca stelt zelf niet zo heel veel voor, maar is door deze bekende bezienswaardigheid populair bij toeristen.

De gezellige stad Arequipa

Arequipa is een gezellige stad in het zuiden van Peru. De stad ligt op en hoogte van 2325 meter, waardoor je in deze stad goed kunt acclimatiseren. Er hangt een fijne sfeer, er zijn leuke bezienswaardigheden en je kunt er lekker eten. Breng zeker een bezoekje aan het Santa Catalina Klooster, de San Camilo market, het centrale plein Plaza de Armas en het uitzichtpunt Yanahuara. Je kunt je zeker een dag of 2 à 3 in deze leuke stad vermaken.

♥ Accommodatietip in Arequipa: Hostal Uspalay

Reisroute door Peru. Markt in Arequipa

De Colca Canyon

Vanuit Arequipa organiseer je gemakkelijk een tour naar de Colca Canyon. De Colca Canyon is maar liefst twee keer zo diep als de Grand Canyon en om hier te komen ga je een bergpass over van maar liefst 4910 meter. Vanaf deze hoogte heb je een prachtig uitzicht over de omliggende vulkanen. Er zijn voor de Colca Canyon meerder opties mogelijk van een eendaagse tour tot een meerdaagse hike waarbij je helemaal naar de bodem van de Canyon loopt. Tevens staat de Colca Canyon bekend voor het spotten van de Condor (de grootste vogel ter wereld) welke hier veel voorkomt.

Reisroute door Peru. De Colca Canyon

Het hoogste meer ter wereld: Titicacameer

Puno ligt op een hoogte van maar liefst 3800 meter. Je komt hier heel eenvoudig met de bus vanaf Arequipa. De bus doet over deze route ongeveer 6 uur. Puno is voor vele reizigers alleen een goede overnachtingsplaats voor het bezoeken van het hoogste meer ter wereld het Titicacameer. Op dit meer bevinden zich verschillende stammen met ieder zijn eigen cultuur, ook is het mogelijk op een van de eilanden te overnachten bij de bevolking. Veel mensen ervaren het wel als zeer toeristisch en weinig authentiek. Het Titicacameer is vanaf Puno goed te bereiken en de meeste hostel of hotels bieden meerdere tours aan. Puno zelf is niet heel bijzonder maar wel gezellig, een nacht in Puno is dan ook voldoende om het Titicacameer te bezoeken en het stadje te verkennen.

Reisroute door Peru. Puno Titicacameer

Het veelzijdige Cusco

Cusco is een plek waar je je met gemak meerdere dagen kunt vermaken en is de perfecte uitvalbasis voor Machu Picchu. Er zijn in de stad zelf en in de omgeving genoeg activiteiten te doen, waardoor je er gemakkelijk 5 tot 7 dagen kunt vermaken. Breng een bezoekje aan de zoutterrassen van Maras, ga voor de zware hike naar Rainbow Mountain of bezoek de archeologische opgravingen van de oude Inca-tijd. Naast al deze bezienswaardigheden hangt er in de stad zelf ook een zeer gezellige en fijne dorpssfeer.

Reisroute door Peru. Cusco

Machu Picchu

Machu Picchu is waarschijnlijk het hoogtepunt van je reisroute door Peru. Je kunt Machu Picchu eenvoudig bezoeken via het dorpje Aguas Calientes, welke ongeveer op 110 kilometer van Cusco ligt. Aguas Calientes is te bereiken met de trein vanuit het stadje Ollantaytambo. Mocht je de belevenis van Machu Picchu nog net iets specialer willen maken? Kies dan voor een meerdaagse hike richting Machu Picchu. Je kunt de originele Inca trail lopen, maar deze is vrij prijzig en vaak maanden van te voren uitverkocht. Gelukkig zijn er tegenwoordige vele alternatieve tochten zoals de Jungle trail en de Salkantay trek.

Reisroute door Peru. Machu Picchu Reisroute door Peru. Machu Picchu

Het einde van je reisroute door Peru: Terug naar Lima

Dan is het tijd om terug te keren naar Lima. Je kunt vanaf Cusco de bus pakken of je kunt voor het vliegtuig kiezen. Het vliegtuig doet er maar 1,5 uur over en met de bus ben je maar liefst meer dan 20 uur onderweg. De kosten voor vliegtickets vallen ook heel erg mee en het is dus zeker de overweging waard. Mocht je vanaf Lima verder vliegen naar een ander land dan is het wel goed om een extra nacht of 2 in Lima te rekenen. Het komt regelmatig voor dat vluchten worden geannuleerd en je de aansluitende vlucht in Lima mist. Gelukkig heeft Lima genoeg te zien en kies voor een andere wijk als waar je in het begin van je reis was.

Reisroute door Peru. Streetart in Lima

Vergelijk hier de prijzen voor vliegtickets van Cusco naar Lima

Deze reisroute door Peru is ideaal voor een reis van twee tot drie weken. Mocht je langer reizen kijk dan eens naar mogelijkheden voor het noorden van Peru of kies voor meerdere uitstapjes rondom Cusco, trek de Amazone in of ga de grens over voor een bezoekje aan Bolivia.

Eén bericht over “De ideale reisroute voor Peru in 2 tot 3 weken”

  1. Avatar van Marcella
    Marcella
    4 februari 2018

    Peru lijkt me absoluut een bijzonder land, ik wil er graag eens rondreizen! Machu Pichu lijkt me echt magisch!