Volcano boarden in Leon, Nicaragua

Volcano boarden in Léon, Nicaragua

Geüpdatet op

Ben jij een echte waaghals en reis je binnenkort naar Léon in Nicaragua? Dan moet het volcano boarden zeker meegenomen worden in je planning! Een sensatie voor iedere adrenalinejunkie die je alleen kunt meemaken in Nicaragua.

Een bebloede botte marktbijl probeert de voorverwarmde hersenpan van een rotte vis te doorboren. Een bataljon strontvliegen die de vis als lunch op het oog hadden vluchten angstig richting de striemend hete hemel, vleugels gelukkig nog aan boord. Een angstig kaalgeplukt kippetje sprint weg tussen alle besmeurde marktstalletjes door, nadat hij een gaatje heeft gevonden in het amateuristisch vastgeknoopt hok van bamboe en wondgaas. Welkom in het kleurrijke Nicaragua!

Léon, NicaraguaLéon, Nicaragua. Fontijn. Volcano boarden Nicaragua

De plaatselijke markt dient als epicentrum voor overleven. De straten dienen hier als een grote afvalcontainer en laat duidelijk zien dat de voorkennis over plastic in het milieu nog niet zijn weg heeft gevonden naar de plaatselijke studieboeken. Een Nicaraguaanse markt is een uitstapje op zich!

Kleurrijk omgetoverde oude Amerikaanse schoolbussen dienen als dynamische doorloopwinkel voor voor etenswaren, horloges, pluche knuffels, leren riemen, survival zaklampen en fruit met geraspte kaas. Maar deze bussen zijn een uiterst geschikt vervoersmiddel om goed beslagen ten ijs door Nicaragua te reizen. Goedkoop, het plaatselijke leven speelt zich in een sneltreinvaart voor je reisoogjes af en je betaling word keurig netjes bij je afgehaald, ergens gedurende je trip 😉

Bussen als marktkraam. Volcano boarden Nicaragua.

Het kleurrijke Léon in Nicaragua

Op die manier kun je ook richting Léon reizen, een prachtig koloniale juweel van een stad gelegen in het noordwesten van Nicaragua. In het bezit van geweldig mooie charismatische kathedralen en kleurrijke vervallen straatjes, waar de nostalgische man te paard ook soms zijn opwachting doet. Dit alles zorgvuldig opgebouwd bij een prachtige serie van vulkanen die je gedachten doen afdwalen naar hoe het zicht zou zijn vanaf een van deze ooit vuurspuwende monsters. Dat is mogelijk! Zelfs heel gemakkelijk! Door te gaan vulkaanboarden…wat? Ja, je leest het goed…vulkaanboarden…!

Volcano boarden Nicaragua

Volcano boarden in Léon

Volcano boarden of vulkaanboarden is hot en happening in Léon en mede daarom zijn er diverse reisorganisaties die deze ochtend- of dagbesteding ondernemen. Loop rond en weeg verschillende aanbiedingen af.

Heb je daar geen zin in? Wij verbleven in een goedkoop, schoon en ruim opgezet backpackershostel genaamd Cipres Guesthouse. Na een Spaans onderonsje met de eigenaar hebben we via hen het vulkaanboarden betaald en georganiseerd. Het enige wat we moesten regelen was op tijd het bedje verlaten en de broodnodige spullen klaarzetten. De volgende ochtend werden we voor de deur opgehaald en ging het kolderieke avontuur beginnen…

Volcano boarden Nicaragua

De geschiedenis van vulkaan boarden in Nicaragua

Volcano boarden is bedacht door de Australiër Daryn Webb, eigenaar van Big Foot Hostel in Léon. Léon is de enige plek ter wereld waar je op een actieve vulkaan kunt boarden en dus is het razend populair. Duizenden reizigers zijn je al voor gegaan. Wat volcano boarden nou precies is? Heel simpel: Op een houten plank sjees je met een behoorlijke snelheid van een 675 meter hoge actieve vulkaan af. Sommige waaghalzen halen hierbij zelfs een snelheid van maar liefst 100 kilometer per uur. Niet voor niets staat vulkaan boarden als nummer twee op de Thrill Seeker’s Bucketlist van CNN.


De Cerro Negro vulkaan

Met een jeep word je vervolgens vervoerd naar de voet van Cerro Negro, waar je vervolgens met board en pak op de rug de vulkaan op wandelt. De wandeltocht is zeker prima te doen aangezien je geregeld stopt om te genieten van het adembenemende uitzicht. Zorg wel voor stevige schoenen! Door de vele losliggende stenen krijgt het vulcano boarden anders een geheel andere betekenis.

Vulkaan, Nigaragua. Volcano boarden Nicaragua

Zo sjees je veilig van de actieve vulkaan af

Vanaf het hoogste punt gooi je jezelf vervolgens in een oversized gevangenis-overal met handschoenen en plaats je een knotsgekke scheikundebril op het gelaat. Inderdaad…tijd voor een selfie. Plaats vervolgens vakkundig de bilpartij op een krakkemikkig houten schot en stort jezelf naar beneden. Mario-kart in real life! Zorg ervoor dat je de voeten naast het board plaatst, net iets boven de grond. Op die manier zal het remmen je prima afgaan. Ga je te hard? Gooi je bovenlichaam iets naar voren en duw je hakken in het gitzwarte vulkaanzand. Wil je harder? Gooi je bovenlichaam naar achter en zorg dat je bergschoenen enkel en alleen wind kussen tijdens de tocht.

Het magnifieke uitzicht en de kick van het afdalen maakt dit tot een wonderlijke dag.

Tips en tricks voor volcano boarden in Léon, Nicaragua

 • Neem voldoende water,zonnebrand en snackjes mee, echt doen!
 • Zorg ervoor dat je dichte schoenen (bij voorkeur wandelschoenen) aan hebt. Afremmen doe je met je voeten, dus het is belangrijk dat je voeten goed beschermd zijn.
 • Ondanks die maffe scheikundebril en dat kleurrijke gevangenispak, ga je goed vies worden en spat er soms klein grut onder de scheikundebril door. Gebruik dus een oude zonnebril voor onder de scheikundebril en trek je zwerversoutfit aan.
 • Let op je go-pro wanneer je hem monteert, ook hier spatten steentjes tegenaan en kan dus je case beschadigen.
 • Het volcano boarden kost rond de $30. Daarnaast dien je $5 entree te betalen voor het nationale park.

Wij zijn benieuwd. Zou jij het aandurven?

Eén bericht over “Volcano boarden in Léon, Nicaragua”

 1. Avatar van Sanne
  Sanne
  16 juli 2017

  Een waaghals ben ik niet echt, maar dit zou ik zeker doen! Zooooo gaaf! Weer eens anders dan de witte pistes. :)