isla grande de chiloé chili

Must do in Chili: Bezoek Isla Grande de Chiloé

Geüpdatet op

Ben je in Chili en wil je nog een beetje chillen en je mentaal voorbereiden op de ontberingen van Patagonië? Overweeg dan zeker om even te stoppen op Isla Grande de Chiloé. De sfeer op dit op twee na grootste eiland van Zuid-Amerika is echt wel uniek. Precies alsof je in een idyllisch dorp bent beland.

Hoe bereik je Isla Grande de Chiloé?

  • Met een bus vanuit Puerto Montt. Er vertrekken verschillende bussen vanuit de Terminal. De ferry fee is inbegrepen bij je buskaartje.
  • Met een ferry vanuit Pargua.

Wil je van Chiloé naar Puerto Chacabuco of Puerto Cisnes in het noorden van Patagonië varen? Dat kan vanuit Quellón in het zuiden van het eiland. Pas wel op: er zijn niet zo veel ferry’s. Informeer je goed op voorhand. Informatie over de ferry’s kun je hier vinden. 

isla grande de chiloé chili

Hoe verplaats je best op het Isla Grande de Chiloé?

  • Er is een uitgebreid busnetwerk en ferry’s. Ik heb alles met de bus gedaan.
  • Al liftend. Ik heb bv. van Ancud naar het pinguïn sanctuarium in Puñihuil kunnen liften.
  • Met de fiets/motor. Ik ben een aantal goed uitgeruste fietsers tegengekomen in een hostel. Het eiland is plat dus het is zeker de moeite waard om ze op het gemak op 2 wielen te verkennen.

Waarom Isla Grande de Chiloé perfect is voor iedere reiziger

Isla Grande de Chiloé is een perfecte bestemming voor iedere reiziger. Of je nu houdt van stranden, natuur, cultuur of avontuur.

Isla Grande de Chiloé  voor natuutliefhebbers

Houd je van natuur? Zet dan je tent in Parque Nacional de Chiloé. Het park is verdeeld in drie sectoren. De meest toegankelijke is de sector Anay. Je bereikt het nationale park door de bus vanuit Castro naar Cucao te nemen. De bus zet je af aan de ingang tot het park. Ben je op een budget-reis en wil je wat geld besparen? Wanneer je aan het einde van de dag aankomt zijn de kassa’s onbemand en kun je gratis naar binnen. Wel betaal je uiteraard nog steeds voor het overnachten op de camping.

In de cafetaria van de camping waar je je moet aanmelden ligt een tof boekje met beschrijvingen van wandelingen. Het personeel van de camping staat ook altijd paraat om je een woordje uitleg geven. Er is ook wifi, in the middle of nowhere!

isla grande de chiloé chili isla grande de chiloé chili

Wandelingen door Parque Nacional de Chiloé

Vlaak bij de camping heb je verschillende korte wandelingen. Zeer de moeite voor de fantastische flora en unieke tepu bos formaties. Wandelen langs het strand was een beetje een ontgoocheling. Ik heb een mooie, ongerepte stranden verwacht maar ik kwam vooral kadavers van koeien en agressieve vogels tegen. Het strand is eigenlijk gescheiden van de weg door een rivier dus je moet goed kijken op bijvoorbeeld Mapps me waar je kan oversteken om toch gezellig op het strand te lopen. Bij de ingang van het park vertrekken ook regelmatig colectivos naar El muelle del alma waar je een prachtig uitzicht hebt.

isla grande de chiloé chili

Pinguïns spotten op Isla Grande de Chiloé

28 km van Ancud vind je Pinguineras de Puñihuil, de enige plaats ter wereld waar humboldt- en magelhaenpinguïn samenkomen. Om de pinguïns te kunnen spotten hoef je geen dure tour te boeken. Je reist her gemakkelijk naartoe met het openbaar vervoer vanuit Ancud. Er zijn wel slechts 2 bussen per dag (de uren variëren naargelang het seizoen, dus informeer je in je hostel of in het terminal rural aan de Calle Collo).

Eenmaal ter plaatse, meld je aan bij een van de “pinguïn tour operators” op het strand. Twintig minuten later vaar je al naar de omliggende eilanden waar je pinguïns en verschillende vogels kunt spotten. Een eigen verrekijker meenemen is een meerwaarde. Na een gezellige boat tour kun je nog een wandeling maken naar een privé mirador. Je betaalt een beetje “inkom” aan een meneer die de trappen bewaakt. Een zeer mooi uitzicht op de ganse baai.

isla grande de chiloé chili

Cultuur snuiven op Isla Grande de Chiloé

Een van de grootste attractie van Chiloé is echter haar unieke architectuur: 150 houten kerken van de 18de en  de 19de eeuw en palafitos.  Je kunt een soort “kerken route “uitstippelen en verschillende dorpen bezoeken, maar je kan je ook beperken tot een aantal kerken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst lijst staan. Ik heb er vier gezien en het was eigenlijk wel voldoende. De kerken Dalcahue, Achao, Castro en Chonchi zijn bijvoorbeeld zeker een bezoek waard.

In Dalcahue kun je een boot nemen naar een klein eilandje Quinchao en daar de kerk van Achao bezoeken. Palafitos vind je in Castro. Deze traditionele houten paalwoningen zijn nog altijd in gebruik. Hun prachtige kleuren markeren het landschap van Castro.

isla grande de chiloé chili

Lokale specialiteiten proeven op Isla Grande de Chiloé

Waar ik ook ben, probeer ik ook eens te smullen van local food. Het bekendste gerecht van Chiloé, curanto, is een zware kost: heb je ooit vlees met aardappelen en gigantische zeevruchten gegeten? No worries, er is wel een beloning als je dit naar binnen kan werken. Blijkbaar garandeert het goede seks de komende zeven jaar. Als je een exemplaar van een gratis gids Get south (deze gids is vrijwel in alle hostels verkrijgbaar) toont, krijg je ook nog een shotje van el licor del oro bovenop. Dit speciale digestief met saffraan en de zeste van limoen was de kers op de taart.

isla grande de chiloé chili

Had jij al eens van Isla Grande de Chiloé gehoord? Zie je jezelf hier al naartoe gaan?